Chamonix recensioner

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om Chamonix?
5
4
3
2
1
AntonGustafsson92
2021-11-08
Troligtvis världens bästa skidort. Men det gäller att hålla koll på morgonen via chamonix's egen app som talar om förhållandena vid de olika systemen. Efter det så är det bara att ställa sig på rätt skidbuss och invänta världens bästa skidåkning. Snökvalitén kan vara lika bra i januari som vid puderdump i mars.
Är man dessutom på festhumör så finns det ingenting som slår att stå på Chambre Neuf och skriksjunga 500 miles tillsammans med andra likasinnade. Otroligt bra!

Kristofer Tonelord
Kristofer Tonelord (Gäst)
2019-04-27
Åkte själv med UCPA v.14
Första dagen innan jag hittat några å hänga med lr träffat min guide så kändes det tråkigt. Svårt skyltat,svårt å hitta. Hyfsad bra mat. Hyfsade brädor att hyra. Hyfsad snö. Ångra att jag inte tog med min egen. Sen på kvällen hitta jag lite folk som vart där många gånger då vart det genast roligare. Dom tog mig till lite sköna lokal pubar. Satt i t-shirt å drack bira å sola mellan16-19 dom 3 första dagarna. Snowboard coachen var väldigt bra lärare och tog mig till dom bästa spotsen varje dag. Lärde mig mycket nya tekniker som jag inte trodde jag behövde. På ons vart d storm och vaknade med 20cm nysnö i byn på tors, lång kö vid liften den morgonen. Men allt var inte öppet. Hörde mycket sprängningar den morgonen. Kom upp på berget och det var drygt 1 m puder överallt!!! Helt fantastiskt. Guiden tog oss till orörd snö hela tiden några riktigt bra spots som jag aldrig fick nog av att åka. Bästa puder dagen jag haft nånsin. Vägrade vila till mina ben inte fungerade. Avslutade tors med hockey match i en hockey rink med Sverige-Frankrike med lokal folk å sesongare. Riktigt bra drag på läktaren. Skön avstickare från berget. På fredagen var det sol och puder på förmiddagen. Avslutade med öl i solen på Elevation 1904, riktigt bra personal och sköna mänskor. Träffade många svenskar som bor där.
Vart riktigt sugen på köpa en bräda som görs i Chamonix, DuPraz. Puder bräda. Rekommenderas. Träffade många roliga människor. Fick många långa skratt. Vi som hängde mest kommer göra samma resa nästa år. Alla tyckte det var bästa resan på riktigt länge.
Byn var fantastiskt mysig. Väldigt prisvärt att åka med UCPA, betalde 12500kr inkl. Flyg, transfer, liftkort, busskort, tågkort, frukost lunch middag och Guide 4 hela dagar, Bodde med 4 andra ensam åkare.
Var där 7 hela dagar. Bra info och allting var välordnat från UCPA.
Längtar tillbaka...Snow
Snow (Gäst)
2019-03-11
Varit här en halv dag och känner redan aldrig mer. Skidåkningen är säkert bra när det är bra med snö. Nu vände vi vid ett åt de två öppna systemen.

Liftkön va minst 200m lång, och det krävs troligen kabin ner igen. Logistiken suger verkligen purjo.

Vi får se om jag ändrar mig, men just nu är känslan, första och sista gången.

E Sandstedt
E Sandstedt (Gäst)
2019-03-03
Chamonix har spelat ut sin roll som Europas bästa skidort. Jag har haft nöjet att turista i Chamonix 3 gånger under en 25 år-period. I början på 90-talet var Chaminix Skidbummarnas paradis och med det all rätt. Stannade själv i totalt 6 veckor. Nu 25 år senare känner jag inte alls igen mig. Förvisso har jag blivit äldre och har andra krav, men Chamonix har tappat din glans.
Det är egentligen bara ett system som gäller, Grand Monte. Tyvärr kan man inte åka med grek-liften längre så du kommer inte upp på toppen. Har du valt ett skidsystem så byter man inte under dagen. Detta pga att du måste bussas mellan de olika systemen. Chaufförerna kör som blådårar och vi som inte får sittplats far som plockepinn. Bussarna går sällan och är alltid proppfulla. De är dessutom dåligt skyltade och frågar du chauffören så skriker han oftast något obegripligt på franska. Om du har turen att få lössnöåkning så är i princip allt uppkört inom en timma. Många kör även väldigt fort och okontrollerat i backen, sk blåbär. Väldigt dyrt att äta och dricka i backen, men billigare Om du orkar åka ner till centrum. Nej, någon fjärde gång till Chamonix blir det inte

Algy
2019-03-02
Fin ort. Trevlig by. Bra åkning. Men bussarna till och från systemen är ett stort minus. Lägg till att skyltningen på bussarna är dålig och att busschaufförerna inte är så kommunikativa. Frekvensen på bussavgångarna är dålig. Trångt och mycket köande.
En helt annan iakttagelse; Känns som att antalet åkare som åker väldigt fort och okontrollerat har ökat de senaste åren.
Besöka igen? Nja, inte ännu på ett tag.

Mathias A
Mathias A (Gäst)
2019-02-21
Vet att Chamonix är lite laddat för "riktiga" skidåkare och säsongare som ställer höga krav på "äkta skidåkning" men jag tycker ändå att Cham är riktigt bra för oss snart 40-åriga småbarnspappor som kommer loss en gång per år för lite äventyr och skidåkning så svetten rinner i kombination med afterski (Chambre 9 med bandet "No Limits" är ju helt makalöst!) och inte minst fantastiska barer och restauranger.
Det har blivit fyra år i Cham nu och i Mars åker jag och grabbgänget dit igen. Det bästa är helheten med on-och offpist som är riktigt utmanande för oss som ändå kan anses som rätt rutinerade och vältränade (nåja...) och nämnda gryma afterski/restauranger!

I år ska ju toppliften till Grand Montet vara ur drift så det återstår att se hur detta påverkar. Dock finns ju altid möjligheten till variation genom att ta sig till Verbier eller Courmayeur...

Man skall dock veta att (gratis) buss är en nödvändighet för att ta sig till flera av Chamonix olika skidsystem. Det kan bli otäckt trångt och svettigt på morgon och eftermiddagsturerna. Det är egentligen det enda negativa som jag har att säga om Cham.


moneysister
2019-01-15
Hemma säger vi ofta att vi kanske bara borde flytta till alperna, och då syftar vi enkom på Chamonix. Jag har varit i Cham vid ett flertal tillfällen, både på sommaren och vintern. Staden är relativt stor och erbjuder ett rikt socialt liv, flertalet restauranger och ett enormt skidsystem. Chamonix är som bäst när man kan dra en bärs nånstans och spana in de allra bästa åkarna, inspireras av att hela stan andas skidåkning, naturliv och där alla har ett enormt leende på läpparna. Att du är omringad av dessa vackra toppar gör inte vyn sämre. Det är inte heller ovanligt att man hör svenska talas både här och där. Chamonix är ett smidigt resmål för en get-away, en timmas bilväg från Geneve gör resan enkel.

Men(!) skidåkningen är inte lika smidig som i andra alporter. Systemet är utspritt och kräver att du kan transportera dig, ha tidsåtgången i beräkningarna, att du är har tänkt ut dina rutter och vet var du ska. Självklart kan du strategiskt välja att bo vid ett av systemen och hålla dig därikring - men låt säga att du bor i Le tour och det börjar dumpa i Flegere, då behöver du vara benägen att förflytta dig. Samma sak gäller om ett system är stängt på grund av hårda vindar medan ett annat är öppet. Liftarna är många och långa. Tiden tickar! Chamonix är fantastiskt - åk dit minst en gång även för skidåkningen, jag vill inte säga något annat - men för den som åker på en-två skidresor om året finns det andra ställen att rekommendera för både kvalitet och kvantitet.

Pillard
2018-12-21
Fantastiskt kluven till den här orten. Som ort att bara vistas i är den svårslagen och jag blir lika glad varje gång jag är där. Som skidort är den dock ganska medioker. En stor fördel är ju också närheten till Geneve. Ganska prick en timme kör man upp på om det inte är för mycket trafik i Geneve eller din GPS är full...

Det är få andra skidorter där man skulle kunna tänka sig att bara bo och hänga, utan att nödvändigtvis åka skidor. Personligen har jag tillbringat kanske 4 veckor i Chamonix och åkt skidor knappt två av dem. Skidåkningen har inte heller varit speciellt fantastisk. Visst, den enda renodlade skidresan med UCPA var det uselt väder, 20 minus i en vecka och länge sen senaste snöfallet. Men trots det har jag haft som trevligast i Chamonix när vi bara hängt, vandrat i bergen med dottern på ryggen eller bara gått i stan, lunchat på Moö bar eller druckit en bärs i baren bredvid och bara tittat upp mot Aiguille du Midi.

Varför är det så här då? Chamonix är inte byggt som en skidort, det är en stad som ligger bredvid ett berg och råkar ligga nära skidorter. Visst, bor man vid liften i Grand Montets eller Le Tour så är det ju som vilken skidort som helst. Eller om du bor nära liftarna i Brevent eller Flegere. Det är dock fortfarande ganska utspritt med få men långa liftar. Det är väl egentligen bara Brevent/Flegere som ger känslan av en "vanlig" skidort.

Jag hoppas att jag ska få prova på det "riktiga" Chamonix nån gång med heldagsturer för "DET DÄR åket" osv men hittills har jag mest upplevt skidåkningen som krånglig och utspridd. Att bo i Chamonix halva året skulle jag dock gladeligen göra om jag inte hade ett jobb på hemmaplan. Att kunna bo i en stad där man kan göra utflykter ut i bergen och åka skidor är ju svårslaget på andra orter. Men att åka till en skidort för att kunna maxa skidåkning under en veckas skidresa, nja. Då finns det ställen som är bra mycket bättre.

KajsaG
2018-11-30
Stor skidort med flera områden. Jag skulle rekomendera att hyra bil, så att man slipper åka buss runt till skidområdena

Vinter-Paul
2018-03-10
Som erfaren skidåkare som inte förrän nu tagit sig första gången till Chamonix har man samlat på sig en del förutfattade meningar.
Det första man ska ta upp är bussandet, boendet finns i de flesta fall inte på gå avstånd till liftarna så man får åka buss en bit. Det hela fungerar bra efter förutsättningarna men det tar ändå längre tid att komma ut i backen än på de flesta andra skidorter.
Sen finns skidåkning för alla men övervägande delen är ändå mer för avancerade åkare. Terrängen för offpiståkning är bra men jag skulle inte säga att den är märkbart bättre än andra ställen som till exempel Les Arcs eller Engelberg, som alltid handlar det mer om att lära sig hitta på stället.
Ryktena man hört om att det blir slagsmål i liftkön på puderdagar såg jag ingenting av, överhuvudtaget var liftköerna inte alls något problem förutom när man skulle till toppen av Grand Montets.
Sammanfattningsvis är Chamonix definitivt värt återbesök, men de höjer det till skyarna som världens bästa skidort håller jag inte med om, den bästa skidorten är där du har lokalkännedom och det för tillfället dumpar.