Chamonix recensioner (Sida 7)

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om Chamonix?
Fomme
2002-10-25
Chamonix är den perfekta orten för dig som söker äventyr. Åkningen är helt enkelt suverän, mest pga offpisten som helt klart är den bästa jag provat. I övrigt har Chamonix precis allt en bra skidort ska ha såsom bra barer och restauranger, längdskidspår, klättring och..... ALLT !
Det negativa med orten är att Chamonix består av flera olika berg som ej är sammanlänkade med lift, så det blir till att åka buss.................Men det är det värt =)

yelfox
2002-10-15
Tjo!
Var i Chamonix i februari/01. Det var en av mina bästa veckor i snön =) Grymmt skönt var det, dock ej fint väder på hela veckan, förutom en sak hade jag för mig. Men desto mer snöade det, snöade en hel del =)

Man var tvungen att prova på alla system, men sämst var klart LeTour, men man kunde hitta lite fin offpist där ändå, på baksidan av Le Tour kan man säga, men helst när det är mycket snö.

Mesta åkningen blev i Le Brevént och Les Grands Montets.

Enda dåliga med skidorten var dess transportsystem, d.v.s. Bussar =/
Men vad ska man göra, när man har en underbar skidåkning att vänta! bita ihop!

Vill tillbaka till Cham, gärna snart, kanske denna sässong, vem vet!

Putte_the_skibum
2002-10-02
Jag skrev så här i forumet och det är riktat till någon som skulle dit för första gången!
____________________
Ska du åka till Cham en vecka, så föreslår jag nästan något annat ställe eller att du åker dit med någon som varit där en del...

Cham är grymt bra, det är inte för inte som det kallas... vad det nu kallas... skidåkningens metropol eller mecka eller ... men det är flera system i dalen, du är tvungen att åka buss mellan. Ofta kan det vara grymt bra på ena sidan, men mindra bra på ett annat ställe.

Det stora berget - le grande montet - är lite av kultberget, åker man "framsidan" så är det mesta "pistat" (nej jag vet att det inte är sant men det är en bra beskrivning). Men för att komma upp till toppen så måste man åka "grek"-liften och den kostar extra (tror att det ingår några turer i veckokorten).

Och däruppifrån åt "baksidan" kan man åka riktigt håriga åk bla ner till slutet av valle blanche åket som ligger bredvid (inte riktigt ett stenkast;)...
rekomenderas INTE att åkas utan guide...

Men problemet är att alla vill åka på stora berget, därav feta köer, redan i Januari! Trist men sant.
Flera av dom andra systemen har massvis av bra åkning, massor av grym off-piste. Två personliga favoriter är baksidan av le tour ner till Trion glaciären och sedan buss och tåg hem, ett par timmars knatning tillhör också. Samt Brevent där det finns mycket bra off-piste, en del lite för brant för min smak... :-)

Sen finns ju l`auigille du midi (valle blanche) som är helt opistat, högalpin terräng som man inte bör vara ute i utan att ha järnkoll eller guide och ibland både och...

Vad jag vill säga är, att när man varit där ett par gånger och hittar till lite olika ställen så är det helt enorm skidåkning, men innan dess så känner många att det är väldigt decentralicerat och gyttrigt. Att det är svårt att hitta bra sammanhängande pister och framförallt att det dom senaste åren blivit väldigt överbefolkat!

Jag hade förmånen att få åka med lite bummare första gångerna jag var där och sen har jag haft guide ett 20tal dagar där nere...

Åk dit med någon som har varit där några gånger så får du ut grymt mycket mer...

Vad gäller Januari så är det som vanligt med snö... Under dom 12 år som jag tillbringat där nere (inte hela säsonger utan perioder, semestrar och säsonger...) så har jag varit med om allt från barmark till grymt puder i början på Januari... Så det går som vanligt inte att sia i.

Men jag tycker så här:

ska du iväg bara en enda vecka! Vänta med att boka resa, kolla snörapporterna två dagar innan du ska dra och åk dit! Inte fan åker man till ett ställe bara för att det "ska" vara bra där. Jag åker hellre till ett ställe med 0 människor och fett med puder även om det bara är 500 fallhöjdsmeter än slåss med 1000 säsongar och wannabees om snön... (Och NEJ jag kallar inte alla som åker till Cham för att säsonga för wannabees).
________________________________

Själv tycker jag att Cham haft sin glansperiod, fortfarande grymt skoj by, men det är också mycket att man känner en massa locals där... skidåkning som är bättre går att hitta på andra ställen... pga att det lätttillgänglia körs upp nån timma efter att liftarna öppnat.

Baltemannen
2002-09-12
Mäktiga berg och vackra respektingivande vyer, men för entusiasten med normaltjock plånbok som inte har slantar till guide och helikopter tycker inte jag att stället är bäst. Jag var där -98 v2 och bodde på Orion i Chamonix Sud, ett halvslitet lägenhetshotell en bit från centrum men med affärer och pub inom gångavstånd. Det kom mycket snö under veckan vi var där och det sprängdes laviner dom första dagarna, så snötillgången var alltså god. Den bästa åkningen tycker jag finns på Les Grands Montets och Le Brévent, både utmanande och varierande. Kul kort och gott. Nu till nackdelarna: Påklistrad "hipp" attityd som inte passar mig och buss till alla liftanläggningar inom området.
Mvh Marx
Leve revolutionen, skidor till folket!!!!

callen
2002-04-06
Åkte Poubellen Gds Montets den 31/3 vid tvåtiden, den var strålande, behövde inte fira sig utan kunde åka i ett svep. Avvakta till eftermiddagen då snön är mjuk och fin, men tänk på att det varierar mycket ändå, intill väggen är det fortfarande hårt, men till höger är det bara att bränna! Fint även på glaciären, full fart och många små stenar att flyga långt på.

Rekommenderar dock ev. intressenter att kolla hur man tar sig ner till Mer de Glace innan ni åker, då den "vanliga" vägen inte är åkbar. Jobbigt att hasa i gruset den sista biten!!! Sikta även på att ta tåget för att slippa promenera 1000 fallhöjd. Ha en skön avslutning på säsongen, hoppas ni får ett dump till!

/ Calle

Fia_Holm
2002-03-14
Som ni ser så ger jag CHamonix en femma. Jag har spenderat en massa tid i Chamonix och kan ju vara helt enig med en del utav de synpunkter som ni ger.

Bussarna: men Gud så jobbiga, har själv inte åkt dom på ca 6 år förräns vecka 9 i år då jag ej var bilburen ... Men jag tycker nog att det är okej.

60 backar? Jag trodde inte ens att det var så många. Vill man åka manchester i en massa olika pister så skulle jag inte rekommendera någon att åka till Chamonix.

Offpist: Helt enig att på en solig dag så måste du hänga på låset för att få dig ett par bra åk innan allt, och jag menar varenda snöfläck är uppåkt. Synd men ... då kan man ju ägna eftermiddagen åt något annat.

Jag tror att själva helhetsintrycket beror på vem du är där med. Är du där med någon som har åkt där mycket, eller exempelvis en resebyrå som UCPA (jag tror knappt att det är sant att jag säger att de är bra) så kommer du att får åka på en massa ställen som du kanske inte skulle ha åkt på annars och därmed få ett bättre intryck, tro mig! Jag hade vänner på besök som träffade andra vänner på berget. Mina vänner hade en väldigt positiv syn på ÅKNINGEN i Chamonix medans deras vänner i sin tur tyckte att det var urkass.

Slutligen ..... självklart är snötillgången och vädret avgörande för hur man upplever ett ställe.......

Ha tålamod och försök en gång till.... vill ni ha en skidkompis om ni är där så maila!

May the force be with u!!!!

pliiing
2002-03-04
Chamonix skulle vara så himla bra trodde man... Jag har ju alltid sett det som ett ställe man bara måste åka till nån gång i sitt liv och nu när jag fvarit där kan jag inte direkt säga att jag har några planer på att åka tillbaka, åtminstone inte dom närmaste 5-10 åren... och om jag skulle göra det skulle det endast ha ett enda syfte, att åka valle blanche som jag inte fick nått tillfälle att åka under v 9 i år p.g.a. dålig sikt...
Annarrs tycker jag att chamonix är en väldigt obekväm skidort... liftsystemet är litet och inte samanhängande så man måste trängas på jobbiga bussar för att komma till liftsystemen... och så faktumet att chamonix har ca 60 backar men ungefär 100 000 personer i byn under högsesång talar ju för sig själv. blåbär är inte lätt att undvika här... och så hade vi ju dålig tajming och kom under den veckan det snöade som mest på hela säsongen hittills, ja det låter ju som bra tajming men med tanke på att dom stänger nästan hela systemet för att spränga laviner då kan ni ju tänka er hur trångt det blev i dom få backarna som fanns kvar... och så en sak som stör mig så himla mycket e att byn ligger så lågt... det ska den inte göra. det ska fan inte regna i en skidort, för det gör det där. Även om regn i byn betyder snö på 1500 meter så känns det bara så himla fel....
men jag känner mig ändå tvungen att ge chamonix en 3:a för vi fick en del helt underbara offpist-turer i brevent systemet, och så hade vi jävligt kul på nätterna ibland...

Surfman
2002-02-25
Trode inte att det fanns.. kom till chamonix lördag den 17:e Feb den 18: vaknar man till snö täckta berg och klar blå himmel.. sedan två dagar senare tittar man ut.. och ser att snön totalt vräker ner!! under den dagen snöar det ca 50 cm. sedan den 22; vaknar man till klar blå himmel och kommer upp till Moant Blanch.. och hittar offpist med mellan 70 och 100 cm nysnö.. kan det bli bättre.. om ni inte varit i Chamonix så lovar jag att ni kommer få eran fetaste åkning.. vill man ha det bästa varför inte ta det bästa!! CHAMONIX!!

By Surfman "Chamonix Lover"!!

camaro
2002-02-25
Otroliga vyer och fantastisk alpin historia.

Ja sen är det väl slut på det roliga. Återstår en skitig svensk koloni där några av skidvärldens dryggaste posörer trängs med avdankade fotografer och självutnämnda bergsguider med för liten dolme. Stora berg och mycket små människor. Skidåkningen skulle vara helt okej om det inte vore för den triljard blåbär med feta lagg och nypolerad Leedomhjälm som yxar sig ned för varenda ledig snöplätt i tron att som är Guds gåva till fotograferna, sponsorerna och de småfeta brudarna på Munchies.

Chamonix kan endast rekommenderas under en månad på året: April. Snön kan fortfarande vara bra men posörerna har ledsnat på den uteblivna stjärnstatusen och dragit hem till Sverige för att skryta om sin otroliga säsong som skidmodell i Alperna.

April höjer betyget från en etta till en tvåa.

N/A
2002-02-24
Stora förväntningar som dock sprack lite. Chamonix kan säkert vara en pärla om man hänger på liftlåset varje morgon. Sönderåkt väldigt snabbt samt att utelivet var en besvikelse. Plusset som höjer upp en smula är afterskin på touring - be there or be.....Men men det säga att man ska ha vart där...