Argentière – Les Grands Montets

Skidorter i Frankrike
Argentière – Les Grands Montets tillhör Chamonix.

Skidåkningen, framförallt på Les Grands Montets nordsida är i absolut världsklass. Skidsystemet är en del av Chamonix och ligger i dalgången, dock närmast byn Argentière. Det går regelbundna skidbussar från staden Chamonix till Argentière, det är ett avstån på cirka 9 kilometer och tar en kvart ungefär.

Med endast 1. 30 timmes bilfärd från Genéve är det ett populärt tillhåll bland italienare såväl som svenskar. Att Argentiere endast ligger ett stenkast från pompösa Chamonix är också en dragkraft.

Skulle skidåkningen mot all förmodan inte fylla abstinensen finns det självklart annat man kan roa sig med i Argentiere. En variant är att åka till Chamonix, Ett tips är att testa (en av många) randonnee aktiviteter vilket kan liknas med vandring på skidor. Här kommer du bli lika trött som golvad av de fantastiska vyer berget har att erbjuda.
När dagen går mot sitt slut väljer de flesta skidåkarna att varva ner i byn. Varför inte ta en öl på kända ”The Office bar” eller ta en välgjord pizza på ”Stone-bar”

Snöprognos

 • Söndag

  13,8 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -1°
  1 m/s
 • Måndag

  9,4 cm snö
  Snöfall / Sol
  -3°
  1 m/s
 • Tisdag

  4,4 cm snö
  Snöfall / Sol
  -4°
  1 m/s
Vad tycker du om Argentière – Les Grands Montets?
5
4
3
2
1
Gunta
2012-01-10
Helt klart stället att bo på i Chamonixdalen. Grand Montets är där man vill åka i första hand och då är Argentière guld. Mysig by kring gondolen upp på berget. Antalet nedfarter är förvisso jämförbart med Järvsöbacken, men mil av orörd snö att lägga egna spår i. Ligger på skuggsidan av berget, vilket bara känns positivt då snön håller sig grym hela tiden. Om man vill tar man sig enkelt till de andra systemen i dalen med buss.

2009-02-11
tycker det var överlag rätt bra skidort men en vekca räcker om man inte ska åka någon annanstans i chamonix dalen, gäller att det finns snö bara var isigt i början av veckan när jag var där för en vecka sedan men sedan kom snö dom sista dagarna och då var det riktigt najs....

Mattesjodahl
2009-02-10
Jag var i Argentiere för andra gången v. 12 i år. När vi kom ner hade det dumpat 70-80 cm. Vi fick en hel vecka med egna spår. Helt sjukt! Bästa minnet på hela veckan var när vi tog äggliften i Grand montes och vek av åt höger vid toppen. Måste varit bortåt 2 km offpiståkning i förhållandevis säkra o kontrollerade former. Min erfarenhet av köerna är att det lätt kör ihop sig på morgonen. Finns bara en stor kabin o en halvsunkig sittlift. Väl uppe e det inga problem.

Toppturen med kabinen kostar runt en hundring, men är absolut värt pengarna. Det är en hisnande upplevelse. Åkningen ner kan vara suverän vid nysnö. Håll dig innanför markeringarna bara om du är grön. Veckan innan vi var där hade någon skadat sig allvarligt i en glaciärspricka någon meter utanför pisten.

Matställena är sådär. Dyrt o förhållandevis dålig mat. Matsäck rekomenderas!

Jag har också åkt med UCPA hit. Jag skriver under på tidigare recensent. Kanonbra!

vegardk
2007-10-07
Överraskande bra ort, 8 km utanför Chamonix. Ligger vid foten av Les Grand Montets, vilket är ett av de absolut finaste bergen jag har åkt på någonsinn! Rykterna säger att köerna är enoooorma och att det är en fruktansvärd lössnöhets blant alla duktiga åkare som vill vara # 1 på berget efter ett snöfall. Detta ryktet tyckte jag var oförtjänat. Det var varken mer eller mindre lössnöhets här än andra ställen och köerna var inget jag kommer ihåg som plågsamt.

Om man bor i Argentieré är chansen stor för att man åker andra ställen i Chamonix-dalen också:

Skidåkningen i Le Tour var trevligt. Lite lättare men även här finns utmaningar för duktiga åkare.

Flegére var också bra. Utsikten mot Mont Blanch-massivet var fantastisk.
Dessutom är området sammanlänkat med Brevent-systemet, vilket jag tyvärr aldrig fick möjlighet att prova.

Klassikern "Vallé Blanch" var en fin upplevelse. Glidåking och naturupplevelse blant isberg och glaciersprickor. Det enda negativa med turen var att man numera sellan kan åka hela vägen ner till Chamonix, utan är tvungen att köa för att få åka med en sittlift som gör att du kan ta tåget tillbaks till dalen. DET var en riktigt kö med massor av hetsiga turister som knuffades och var allmänt otrevliga. Köer bringer fram det värsta i människor!

Orten Argentiere är lugn, internationell och trevlig. Fanns ett par riktigt bra hangouts också, britiska ställen om jag kommer ihåg rätt.

Förövrig åkte jag med UCPA vilket aldrig har gjort mig besviken än!

Mest populära foto

Åkare: Hela gruppen! Foto: Mats Näslund

Pistkarta

Pistkarta Argentière – Les Grands Montets

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Argentière – Les Grands Montets

Genève Aéroport
Körtid: 1 timme, 22 minuter (112 km)
Avstånd: 69 km
Chambery Airport
Körtid: 1 timme, 41 minuter (153 km)
Avstånd: 89 km
Torino Airport
Körtid: 2 timmar, 14 minuter (182 km)
Avstånd: 103 km
Lyon–Saint Exupéry Airport
Körtid: 2 timmar, 19 minuter (230 km)
Avstånd: 145 km
Grenoble Alpes-Isère Airport
Körtid: 2 timmar, 24 minuter (233 km)
Avstånd: 142 km
Milano-Malpensa Airport
Körtid: 3 timmar (244 km)
Avstånd: 145 km