Nordamerikas 10 största fallhöjder i skidorter

Det här är listan för dig som söker riktigt långa åk och stora fallhöjder. Vi rankar topp 10 bland Nordamerikas skidorter när det kommer till höjdskillnad som är åkbar i ett enda svep.

Vi har gjort en topplista utifrån från vår stora skidortsguide här på Freeride. I skidortsguiden läser du fakta såväl som recensioner om Sveriges, Norges, Alpernas och hela världens skidorter. Du kan ta del av väderprognoser och se var mest snö ska falla de närmsta 3 dygnen i Snöfallstoppen.

Här är Nordamerikas 10 största fallhöjder som går att nå med lift. Högst upp på listan hittar vi svenskarnas två favoritberg, inte för inte.

Klicka på respektive ort för mer information, bilder, recensioner med mera.

  1. Revelstoke Mountain, Kanada 1713 m 🇨🇦

  2. Whistler Blackcomb, Kanada 1609 m 🇨🇦

  3. Snowmass, USA 1340 m 🇺🇸

  4. Big Sky, USA 1325 m 🇺🇸

  5. Jackson Hole, USA 1261 m 🇺🇸

  6. Kicking Horse, Kanada 1260 m 🇨🇦

  7. Panorama Mountain, Kanada 1240 m 🇨🇦

  8. Beaver Creek, USA 1232 m 🇺🇸

  9. Telluride. USA 1156 m 🇺🇸

  10. Heavenly, USA 1125 m 🇺🇸

Något förvånande så kvalar ingen skidort på andra sidan av Nordatlanten in på listan över världens högsta fallhöjder där majoriteten mäter över 2000 meter. Men å andra sidan så sägs ju Nordamerika ha världens bästa snö vilket väl kan vara värt en extra runda i liften?

Är du nyfiken på att jämföra olika skidorter sinsemellan på data som antal liftar, antal nedfarter, åkbar fallhöjd, högsta lift eller total pistlängd så gör du det i tjänsten Topplistor.

Ser du något fel eller något som saknas i faktan om någon skidort så använd den blå knappen ”Komplettera denna skidort med fakta”, som ligger på respektive skidort på fliken Fakta. Du kan komplettera med de uppgifterna du har koll på, du måste inte (men får gärna) fylla i hela formuläret.

Att få fram uppgiften åkbar fallhöjd är inte helt enkelt. Åkbar fallhöjd är något som vi har lagt hösten 2020 till i vår skidortsguide. Fallhöjd räknas traditionellt högsta liften bergsstation minus lägsta liftens dalstation, vilket så klart ger en bra information om liftsystemet. Men kompletterat med åkbar fallhöjd är det ännu bättre för oss skidåkare.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.