Whistler Blackcomb

Skidorter i Kanada
Whistler Blackcomb är kanske en av de mest klarlysande stjärnor av dem alla. Med puderlätt och kritvit snö som ofta faller mot marken är resorten på allas bucketlist.

Förr i tiden var Whistler ett ställe för locals och åter locals. Mycket har hänt sen dess.

År 2010 stod man som arrangör av vinter-os och numer räknar man Whistler Blackcomb till en av de mäktigaste skidresorterna i världen.

Varje år faller det här ca 12 meter snö vilket lockar skidentusiaster från hela världen. Räkna med att spendera tid i liftkö när det dumpat nysnö. Idag finns här 37 liftar som ger dig obegränsat med skidåkning.

Det är dock inte bara snön som lockar folk till Whistler. Nere i byn finns det flertalet spas, restauranger och en mängd med familjeaktiviteter som kan hålla dig sysselsatt i en hel vecka. Eller varför inte boka in en helikoptertur som låter dig se Whistler Blackomb ovanifrån.

Whistler Blackcomb Snöprognos

  • Torsdag
    0 cm
    Lätt molnighet
    11°
    1 m/s
  • Fredag
    0 cm
    Halvklart
    13°
    2 m/s
  • Lördag
    1,1 mm regn
    Duggregn
    10°
    1 m/s

Fakta om Whistler Blackcomb

Nedfarter (Totalt: 210)
Grön cirkel Enklast:10
Blå fyrkant Medelnivå:40
Svart diamant Avancerad:110
Dubbel svart diamant Endast expert:50
Längsta nedfart:36089 ft
Total pistlängd:134,2 mile

Liftar (Totalt: 33)
Liftkapacitet:59007 personer / timme

Fallhöjd
Whistler Blackcomb Fallhöjd
Högsta punkt: 7493 ft
Fallhöjd: 5279 ft
Lägsta punkt: 2215 ft

Längdskidåkning
Spår:17,4 mile
Upplysta spår:0 mile
Konstsnö:0 mile

Land: Kanada
British Columbia

Recensioner av Whistler Blackcomb

Vad tycker du om Whistler Blackcomb?
5
4
3
2
1
listagangstern
2017-12-22 (Ändrad: 2017-12-22)
Whistler är Nordamerikas största skidort och är av många ansedd som en av de bättre i världen. Jag delar inte riktigt den uppfattningen.
Terrängen och berget är riktigt bra med varierad åkning både under och över trädgränsen. Rännor, klippor och kuddar finns det gott om. Problemet är allt blir uppspårat inom några timmar. En puderdag är det inte ovanligt med en flera hundra meter lång kö en timme innan liften öppnat. Vill du hitta ospårat några dagar efter snöfall får du tura i många timmar. Whistler får mycket snö under en säsong men snön är ofta tung och blöt och inte sällan regnar det i byn. Men det ska sägas att prickar du in rätt puderdag och är tidigt ute kan du få grymma åk. De omgivande bergen är dessutom riktigt bra och kör man bara en bit bort från Whistler och turar kan man hitta fantastiska åk.
Liftarna är snabba och moderna men vissa kan bli flaskhalsar, speciellt på en puderdag.
Det finns några riktigt bra restauranger och barer i byn. Utbudet av shopping, uteliv och saker att göra vid sidan av skidåkningen är stor och är en av ortens styrkor. Dock känns byn lite för kommersialiserad och inte så mysig.
Ortens största svaghet är priset. Ett dagskort kostar ca 1000 svenska kronor. Med tanke på liftköerna och det ovissa vädret känns det inte motiverat att lägga ut de pengarna.

+ Terrängen
+ Snömängden
+ Utbudet av aktiviteter och restauranger

- Liftköerna
- Temperaturskiftningarna
- Kommersiellt
- Priset

  • Whistler Blackcomb
  • Whistler Blackcomb
  • Whistler Blackcomb
Vakteman
2011-11-09
När lågtrycken lämnar sina avtryck blir det mesta bra. I Whistler kommer de väldigt ofta. Åkte 5d i Beb 2011 och de föll mer och mer snö varje natt. Det finns något för alla oavsett vad man söker. Tyvärr tycker jag är det överexploaterat och närheten till Vancouver gör att det letar sig dit mycket folk. Men de enorma ytorna gör att det går att åka orörd skog även efter snöfall.

+Mycket och bra snö (inte lika torr som i Utah)
+ stora möjligheter till variation i åkningen
+ Finns allt
+ Närheten till vancouver

- Dyrt att åka, leva och äta
- Överexploaterat
- Närheten till Vancouver...

Lemmy
2009-01-09
Behöver inte säga mycket. Världsklass! Får dock se upp med dimma för OS och akta sig för Revelstoke som kommer!! Men alltid Världsklass!!

nomme
2008-05-22
Whistler/Blackcomb har verkligen riktigt bra och framför allt varierad terräng många branta chutes, grym skog, korridorer de mesta helt enkelt!

Jag åkte mest på Blackcomb och hade turen att vara där under säsongensbästa puderdagar iallafall enligt locals som jag träffade. 234 cm snö när vi kom, 300 när vi åkate därifrån.. Personligen var Cloud 9 ett favvoställe... uuunderbar skog inte så brant men mycke roliga kullar och stenar att leka på, bästa var att de var inte så mycke folk som gav sig in bland träden..

Mycke trevligt folk som är lätta att prata med och de bästa om man vill få en bra åkupplevelse en puderdag är att helt enkelt fråga nån local i liften om de är okej att du hänger på... när du väl har gjort de kommer du verkligen iiinte ångra dig.. den bästa åkupplevelsen jag någonsin haft..

Whislter är helt klart ohotad #1 på min lista! Bästa stället jag någonsin har åk på!

Rydellen
2007-10-09
Spenderade 5 månader i Whistler i vintras och ska försöka klämma igenom det som är nödvändigt att veta om stället. Whistler är en stad, mycket mysig kalle-anka-by (konstgjort). Lite disneyland över stället, men enligt mig inget negativt. Du hittar det mesta här. Alla faciliteter, all sorts åkning, bra fest, hyffsad prisnivå, bra standard på boenden. Allroundmässigt sätt är Whistler ett kanonställe. De flesta trivs riktigt bra här eftersom det finns något för alla. Vill du gå mer eller mindre åt ett specifikt håll gällande åkningen blir det lite mer begränsat, trots att stället erbjuder all sorts terräng. Ska förklara närmre.

ÅKNINGEN/TERRÄNG:
Whistler/Blackcomb har verkligen RIKTIGT bra terräng med många korridorer, branta chutes, grym skog mm. Hade du fått bergen för dig själv en puderdag tror jag inte du skulle kunna ha mer skoj någon annanstans! Tyvärr är så inte fallet så ofta :(

Whistler ses av nordamerikaner som ett brant paradis. För oss som varit i alperna känns Whistler lite som Sälen, ok nu var jag taskig men en liten rund kulle iaf. Det finns brant åkning men de åken är oftast så korta att du inte hinner ta en sväng. Ett måste för en som gillar brant är Disease Ridge.

75% av fallhöjden består av skog. Mindre tät på sina hemliga ställen men under hälften av berget ganska tät. Med andra ord inga stora öppna puderfält som är något att ha. OK, du kan få grymma öppna åk runt peaken i alla väderstreck på Whistler och alpinterrängen på blackcomb SÅKLART! Men i ärlighetens namn är 200-300 fallmeter bra/ok åkning inte mycket att skryta med enligt mig. Speciellt inte om du måste dela dem med löjligt många andra. Exempelvis är i princip all snö runt peaken (inbound) på Whistler uppkört efter ca: 2-3 åk. Ibland värre ändå, tro det eller ej! Efter det får du åka till dina små gömställen för några ensamma svängar eller direkt satsa på de lite brantare chutsen som finns och är ca: 50 fallmeter men oåkta några åk längre pga. Inte många vågar åka dem. Skitskoj i 5 sekunder som åket pågår! I skogarna hittar du snö längre tid men det gäller att det har snöat långt ner på fjället.

NÄR det har snöat ända ner till byn/dalen kan du få riktigt underbara åk i skogarna. Dessa dagarna är om du inte träffar en kanonperiod ganska lätträknade tyvärr. Mina livs bästa åk är i dessa. Tänk en bäckfåra som är formad som en naturlig half-pipe igenteäckt med snö som sprutar åt alla håll.

När det inte snöat kan du ALLTID ( ja, alltid ) få ospårat på baksidan av blackcombglaciären. Detta är enligt mig lite av Whistlers räddning. Här har du fin terräng och ofta bra snö pga höjden/kylan. Enda felet om man ska vara grinig är att du måste jobba för varje enskild fallmeter du ska åka ner. Inte som på många ställen i alperna där du hikar 20 min för ett åk hela vägen ner till dalen etc.. Långt ifrån...Vilken lyx!

Whistlers akilleshäl är den ostadiga temperaturen, punkt slut.
Temperaturen i Whistler är förrutom (vanligtvis) i dec och januari ( iår även januari ) väldigt varierande. Vi snackar plusgrader som lämnar sån där tjock och skön skare, som i sin tur kräver minst 20cm för att vara hyffsat åkbart ( ok, lite kräsen är man kanske ). När tempen varierar KRÄVS det enorma mängder snö för bra åkning. Jämfört med en ort högt belägen där det nästan aldrig blir plus krävs det i Whistler MINST dubbelt så mycket snö enligt mig. I år kom 14 meter snö i Whistler totalt. Jag fick 8 meter av dessa att åka! Enorma mängder, men trots detta känns det som långt ifrån vad det borde varit. Krisdag nr1 på säsongen var när 54cm fresh regnades sönder tidigt på morgonen så att det var oåkbart ända upp till toppen. Vattensprut och klister är två bra ord som sammanfattar den dagen tyvärr. Jag är medveten om att denna säsongen (speciellt i alperna) har varit ovanligt varm! Men de locals jag träffat säger att denna sorts temperatursvängningar är vanliga i Whistler (kustklimat).

Bättre är det längre in i landet där tempen ofta är lägre men samtidigt minskar bergen i proportion. Iaf de flesta som är utbyggda med liftsystem. Har du tillgång till skoter SKA du befinna dig inåt landet.

Parkerna är riktigt bra i Whistler. Är du en jibber ska du hit. Alltid nya features i parkerna och OFTAST bra shapat! Kan bli sönderkört på vårkanten och dom är ganska sega med att bygga ut den. Först i januari börjar det se bra ut.

PARTY/BOENDE:
HAR du råd att bo i Village ska du göra det! De flesta bor dock i tex: Creekside, Alpine eller liknande. Bussarna kostar dollar även om du har säsongskort för 10000kr. Creekside är dock ett skönt ställe med många säsongsboende. Nackdelen är dock som sagt att man måste ta buss in till byn och även i vissa fall till liften.
Partylivet i Whistler är det inget fel på om man räknar kvantitet. I princip alltid folk ute och många ställen att välja på. JAG, hade dock föredragit ett mindre ställe med en mer gemytlig atmosfär. Whistler blir lite opersonligt på något sätt. Jag hade nog föredragit en mer nära och gemytlig stämning. Afterski finns inte här. Dem vet inte vad det är. Dem tror dem har det, men det har dem inte. Om afterski är en öl på en terras så visst. Förövrigt, Garfinkels har bra band ganska regelbundet. Är du metal/rock tok som jag kommer du se ett antal riktigt intressanta band under säsongen!

ALLMÄNT:
Prisnivån på mat i affärer är ganska ok. Resturang är dyrt men det finns billigare alternativ som burgerhäng tex: The Splitts som är bästa stället i Whistler.
Prylar är lite billigare här än hemma men inte så mycket som man trott. Du kan inte räkna med några speciella fördelar pga ditt säsongskort, period! Detta trots att de flesta affärerna är ägda av INTRAWEST som tagit över Whistler. Lite tråkigt men sant. Sponsra EVOLUTION som är en av de få utomstående skid/snowboard affärerna här. FANATICO är stället för dig som ska ha pjäxor. De garanterar fiten, du får bootpunch-jobb och liknande gratis efter köp.
Köp Black Label Supreme 8.0% öl för billig slant. Smakar bra dessutom!

DEN PERFEKTA PERSONEN FÖR WHISTLER:
Du är en halvbra åkare som hellre glider i snön mellan träden än lägger en etta nerför ett brant face. Du älskar svenskar och Aussies. Du gillar stora dansuteställen där du inte kan prata med någon pga musiken, utan mest försöker ragga med hjälp av ormrörelser. Du är INTE den som följer forecasten noggrant. Du är nöjd med att bara vara i Whistler, BALL LIKSOM! Du tycker alpernas berg känns lite skrämmande. De är ju så branta och så...
Tycker om att visa dina nya snowboardkläder för de tiotusentals andra på Whistler mountain. Känner dig bra när du åker förbi en stackars japan.

SLUTSATS:
Ett extremt upphypat ställe som har sina pärlor men som pga. dess överbefolkning gör att betyget för en som är här för att åka i främsta hand sänks avsevärt. Det finns riktigt bra åk som tar lång tid att hitta, men där du kan få vara relativt ensam. Är det viktigt för dig att ha mycket att göra när snön inte är bra, är Whistler att rekommendera. Whistler är en stad med massa aktiviteter bra park och mycket folk. Är du en seriös åkare som inte vill trängas med veckoturister och skiter i allt "runtomkring" åker du till Fernie, Red Mountain ( Rossland ) Kicking Horse ( Golden ), Revelstoke eller liknande.
Whistler på våren är dock svåröverträffat. Tänk på det ni som ska säsonga!

// Rydellen

N/A
2007-06-20
Har aldrig upplevt bättre åkning än denna resa erbjöd.

Om ekonomin tillåter så tipsar jag er att åka till Whistler, det är en solklar drömm för jibbern och freeridern.

letar du efter bottenlöst puder är detta ett alternativ. Världens i särklass bästa park, ja vad mer behöver man säga.

Alexander
Alexander (Gäst)
2007-05-30
Hejsan, kom hem från Whistler för en vecka sen så jag har det i färskt minne. Tänkte berätta om de absolut bästa ställena för offpist när det är okej grund(vi hade 3 meter grundat o klart i de 2 månader vi bodde där) och snöat 15 cm under natten.

Om ni åker pa helgen och det snöat så välj blackcomb eftersom alla vancouver människor åker Whistler oftast, Blackcomb har lite mindre köer på helgen än Whistler. Kan också rekomenderas att åka bil upp till parkeringen ovanför bas liften blackcomb, och därifrån ta liften(slipper massiva helgköer längst ner)

Blackcomb är "the local choice", kanske beror detta mkt på blackcomb glacier som ligger på toppen. Toppliften heter showcase t bars och är väderkänslig eftersom det blåser rätt mkt när sikten är dålig. Ni tar totalt 4 liftar om ni borjar från Village base. 3e liften är sittliften som ger er en glimpse av den kända Spankys ladder, och vid risigt väder blåser det rejält i nyllet innan ni kommer av den. När ni stigit av den så ser ni oftast en liten kö påväg upp över kammen skiers right, tar 5 minuter om man inte är havande eller extremt otränad att traversera ner o stappla upp för trappen. Väl över kammen blickar ni ut över nedre delen av glaciären, ni kan störta ner i fallutningen om ni vill ha dödliga dropp och fartkänsla, annrs kan man glida rätt lugnt med traverserings zickzackning. Min favorit är att skråa tvärt höger från kamm toppen så kommer ni ner till en mkt smal och ganska brant bebiscouloir(ni pressar er ner rätt lätt med lite nybörjarmod för ni ser ett enormt snöfält i slutet av den) därefter e det gata ner till liften.

Så nu till den egentliga anledningen att välja blackcomb en bra dag: spring upp från showcase liften och traversera ner mot den lilla skylten ni skymtar långt där nere till höger, oftast ser ni också små människor som tappert tar av sig snowboards och sätter skidhudar på skidorna strax efter skylten. I alla fall, traversera max skiers right när ni gått upp så långt det går från showcase liften så kommer ni rätt.

Nu är ni påväg mot glacier topparna, ni får hika 1 timme i runda slängar om ni segar(kollar utsikten, dricker vatten etc. hehe) lite beroende på om ni går rakt upp till höger eller svänger vänster. Till vänster så får ni coulouirer som (nästan) alltid är fulla med champagnepudret. Ni kan variera hur mkt som helst för nu är ni i ett puderparadis. Min favorit är att traska rakt upp och sen lite höger. När ni är på toppen så finner ni en liten stenhög, ni ser kilometervis snötäckta berg 360 grader( jag litar på att ni förstår själva när ni kommit upp) ta er ner i riktning mot 7th heaven, alltså fortsätt i samma riktning, spänn på er det ni burit upp och njut... sikta på högersidan av vallen som leder er ner till 7th heaven liften(det lite avsides området man ser från Whistler village gondola när man sitter där..) I slutet så har ni lite sköjig skogsåkning som körsbär på pajen..

Whistler is all about peak chair... japp, visst är den nya symphony liften grymt bra, men när du vill aka puder så vill du ju ha det för dig själv(inte sant) och när du tar dig ner i symphony området så är du fast där när det e mkt folk, för att ta dig ut måste du traversera ner till cat tracksen och sen ta harmony liften upp för att nå peak chair igen, så symphony är lite avskilt för de mindre krävande puder amatörerna. glaciär hikerna på blackcomb är det som skänker experten frid i puder själen. Inte symphony... Samtidigt så har du en enorm kam du kan hajka uppför skiers right i symphony området som är bra när det snöat(så det finns en del att göra ändå). Whistler är mkt mkt bra det också(jämfört med blackcomb), du slipper hajka, du tar ju Peak chair! t.ex. ta 100 m på cat tracksen mot symphony från Peak och störta rakt ner höger mot "route 99", åk fritt men tänk att du håller dig lite parallellt med peak to creek pisten. Annars har du en tumme som värker efter liftrörelser hela kvällen från vägen som går långt nedanför. Ta gärna in på "de ödelagda pisterna" också, du kommer se skyltar och pister som har otroligt roliga kullar, antagligen resultatet av pistmaskins strejken under 80 talet. Dessa hittar du lätt med hjälp av route 99.

Men absolut bäst på Whistler är de uppenbara bowlsen som du hoppar in från peak chair skiers left. Ta så mkt vänster som möjligt, exprimentera, men passa dig för vissa dolda dropp som lätt kan bryta benen på dig. Dessa doljer sig ner vid skogspartierna.

Ja... det finns mkt mer än detta att uppleva i whistler... men det lär ni märka. åk helikopter, och om ni är duktiga, välj ultimate escursions... (living the dream)

Tack för mig!

oskar
oskar (Gäst)
2007-05-30
Jag var i Whistler vecka 8.

När vi kom dit så regnade det i byn vilket dock är rätt så vanligt eftersom att byn ligger lågt. Däremot så snöeade ju uppe på berget och dagen efter fick vi rejält fina puderåk och så fortsatte det under hela veckan. Dock så är det ju negativt att det snöar ibland med tanke på hur kyligt och dålig sikt det kan bli, men när molnen börjar lättna efter att det snöat så är Whistler / Blackcomb skidåkarens paradis om man gillar offpist. Var ej rädda att åka de dubbelsvarta såsom spanky's ladder flute bowl osv då de inte är alls svåra. Desse får man hika till olika länge men det betyder också att färre pallar ta sig upp där vilket etyder att det tar längre tid innan det blir spårat / åks upp som i många andra delar av systemet.

Parkerna var grymma dessutom och de fanns i alla svårighetsgrader.

Vad som är på minus sidan dock:

Pisterna blir snabbt uppåkta och de pistar dåligt / för lite.
Ett investmentbolag äger hela systemet vilket gör så att det endast finns 2 större matställen uppe i backarna där folk trängs ihop som kreatur och mysfaktorn på dessa ställen är = 0.
Dessutom så är liftarna inte i toppklass, de har mest "ägg-liftar" och sittliftar men många sittliftar är långsamma och de saknar sexsitsiga liftar som är överfällbara vilket hade vatt skönt då det ofta blir kalt i ansiktet när det snöar och blåser.

Byn är helt okej men den är inte lika mycket "party" och afterski som alperna den har heller inte den gemytliga kännslan.

Bra att ha med sig är et par feta off-pist skidor och någonting att täcka ansiktet med.

Sammanfattning: Detta är en suverän ort om man är här mestdadels för skidåkningen och inte på "semester", därför att skidåkningen är suverän men mat, sol, party och gemytligheten som alperna bjuder på saknas.
Dessutom kan man ej släpa med sig en massa sprit på hemvägen.

Därför får stället 8/10, fixar det till liftarna och ser till att bygga flera små matsställen med god mat så får de full poäng.

Vill de imponera under vinter-OS 2010 så får de se till att fixa liftarna och pista bättre

Dessutom kan jag ej ge ett system som ej erbjuder backar där man kan åka snabbt med fina carvingsvängar en femma ett bra system ska kunna erbjuda allt, whistler bjuder på lössnö och parker men har helt missat vad vanliga preparerade pister heter

the_shine
2006-05-17
whistler måste väll vara allas dröm att få åka till. var där feb - 05 men då hade de aldrig snöat så lite på 27 år i whistler, men varför klaga när dom har världens bästa park enligt mig,i be back!! ;)

ortqvist
2006-01-03
Efter att ha genomfört en affärsresa i USA, South Carolina och i Kanada, Ontario hade jag bokat 5 dagar semester i Whistler. Whistler ligger i British Columbia ca. 3 timmars bilresa norr om Vancouver. Till Whistler finns det utmärkta förbindelser från Vancouvers flygplats. Buss avlöper utanför utrikeshallen och för den kräsne finns helikopterförbindelse (30 min) med Helijet Inc. Alternativt kan man hyra en bil och köra upp till Whistler.

Lördag morgon avreste jag från Toronto och var framme i Whistler kl. 14.00.
Jag hade via mina affärsbekanta i Coburg, Ontario bokat in mig på Golden Dreams Bed and breakfast. Det var ett relativt ”billigt” boende 135 Kanada dollar per natt (ca. 880 kr). Hade jag valt ett centralt beläget hotell så hade priset legat från 215 dollar och uppåt.

Golden Dreams B&B ligger ca 15 minuters promenadavstånd från Whistler Village North i ”stadsdelen ” Whistler Cay. Med buss tar man sig till liftcentrat i Upper Village mycket enkelt. Var 15 minut passerade bussen utanför Golden Dreams B&B och det tog endast 6 min in till liftcentrat.

Whistler består givetvis av en mängd hotell mestadels belägna i Village North, Blackcomb Benchlands, Whistler Village och Whistler Creek. Runt dessa centra ligger villaområden. Husen ligger fint inbäddade i skogspartier på bergsidorna och i dalarna. Husen är mycket vackra, byggda i trä och med stora stockar som pelare och taknockar. I Whistler bor ca. 15 000 och det finns ca. 7000 hotell- och stugbäddar.

Skidsystemet består av två berg Blackcomb Mountain 2440 m och Whistler Mountain 2182 m. Whistler ligger på mellan 675 och 760 m höjd.
Enda sättet att ta sig mellan bergen ar via dalstationen i Upper Village. Denna dalstation ligger vid ett stort torg i byns norra del. Det är här som after-skiin är som hetast på eftermiddagen. Tre gondolliftar tar skidåkare snabbt upp på bergen. Fitzsimmons Express och Whistler Village Gondola går upp på Whistler Mountain och Excalibur leder upp på Blackcomb Mountain.

Första dagen åkte jag runt i Blackcombsystemet. Blackcomb som system är liksom Whistler mycket genomtänkt. I princip finns det fyra knytpunkter inklusive toppen. I Jersey Cream Bowel och i Glacier Creek, två av knutpunkterna, finns det stora restauranger med bra mat; allt från Indonesiskt till Amerikanska hamburgare. Inga matköer trots att det var högsäsong. Matsäck får man äta var man vill i restaurangerna, inga restriktioner!

Blackcomb glacier når man genom att åka upp med toppliften Showcase T-bar och sedan klättra ca. 50-100m. När man väl kommit över krönet utbreder sig ett enormt skidområde framför dig. På vägen upp passerar man den absolut brantaste nedfarten; där måste man droppa in i courroaren ca. 3-5 m. ! Fallhöjden är 55 grader, jag åkte inte ner där!.

I botten av glaciären startar en lång ”Cat walk” som Kanadensarna kallar det, det vill säga en transportsträcka ca 3 km ner till Excellerator chair liften som snabbt tar dig upp till Glacier Creek igen. Förutom glaciären så har Blackcomb mycket rolig och varierande skidåkning i skogsterräng. Den ligger i nedre regionerna mellan 1860m ner till 760m höjd. I 7th Heaven Zone - som är en del av Blackcombsystemet - har man skidåkning över trädgränsen. Från 7th Heaven har man fin utsikt mot Whistler Mountain som ligger rakt söderut.

Andra dagen åkte jag på Whistler Mountain vars system ligger på både norr och sydsidan av berget. Jag utgick även här från Upper Village och tog Whistler Village Gondola upp till 1850m. På denna platå leder systemet ut över berget på ett mycket genomtänkt sätt, man når enkelt hela toppsystemets alla delar härifrån.
Enda restaurangen på Whistler Mountain ligger här och den heter Gondola Lodge. Den är så stor så att den enkelt klarar av alla besökare utan att köer uppstår även under högsäsong. Denna platå är den stora knytpunkten på Whistler Mountain. Härifrån kan man endera åka upp till toppen Little Whistler Peak och ta Whistler Bowel ner eller direkt köra ner genom skogen endera till Upper Village eller till Creekside. Pisterna på Whistler Mountain är långa, breda och perfekta för svepande carvingsvängar.

Whistler Bowl måste beskrivas för er som inte såg reseprogrammet i vintras med Hans Fahlén. Backen eller grytan har initialt en lutning på 45 grader och planar ut mot botten. Den består av puckelpist och för den som gillar pucklar kan jag varmt rekommendera ett åk ner här. Vill man klättra lite så kan man få lössnö och betydligt brantare åk. Efter tre åk här var jag tvungen in och vila på lodgen och få något drickbart!

Whistler är känt för sin service. Systemen har öppet mellan 8.30 till 16.30, övre delarna stänger 17.00. Det finns skidvärdar som svarar på frågor och hjälper skidåkare tillrätta. Liftkorten scannas av i de liftar som utgår ifrån de nedersta regionerna så som Creekside, North Village, Base II och Blackcomb. Därefter behöver man inte visa liftkorten.
Då man på eftermiddagen drar sig nedåt i systemet finns det säkerhetsfolk utplacerade för att dämpa ner farten vid vissa kritiska knutpunkter i systemet. Speciella slussar bestående av parallella skärmar som man måste passera igenom dämpar också farten. Alla pister har namn och det finns det rikligt med pistskyltar som visar nedfarterna och slutdestinationer. Vid varje toppstation finns informations- och pist- tavlor. Varje toppstation har också klockor i form av stora armbandsur för den som vill hålla reda på tiden. Det finns även ett antal ”fun-parks”, Nitendo Terrain Park på Blackcomb och Nitendo Gamecube på Whistler är de största. Pisterna i systemen är markerade enligt följande:
Grön = Nybörjare
• Blå = Medelgod
• Enkel svart = Avancerad
• Dubbel svart = Expert

Samt att man har koder så som:
• Vit-grön = enklaste väg ner till dalstation
• Vit-blå = medelsvår väg ner till dalstation
• Vit-svart = svåraste väg ner till dalstation

Därutöver finns varningsskyltar för, lavinfara, gränsområden, branter, klippområden, lågfartsområden, familjeområden, rekommenderade showboardområden mm.
Sjukstugor finns i anslutning till dalstationerna och vid de stora restaurangerna uppe i systemen.

Speciella barn, familje- och snowboard -områden finns på båda bergen.

Skidlärarna är klädda i svenska färgerna blå-gula Phoenix dresser som syns lång väg. Att gå i skidskola är mycket dyrt men man ser skidskolgrupper överallt. En 6 timmas privatlektion avancerad kan kosta bort mot 250 dollar.

Att hyra skidutrustning är enkel och inte mycket dyrare än i Sverige. Det vimlar av uthyrningsfirmor och sportshoper samt att det vid Upper North finns en stor skidcentral där du kan göra allt så som köpa liftkort, hyra skidfack för natten, hyra utrustning och då även kläder, äta, gå på toa, få allsköns information samt boka skidskola. Utrustningarna är det senaste och det är alltid nyslipade stålkanter. Är du inte nöjd så är det bara att byta. Liftkortet är dyrare än i Sverige ca. 350 kr/dag. Priset sjunker däremot rejält desto fler dagar man köper. En bra sak är att för var 3.e liftkortsdag så får man en fridag. Alltså köper du ett 6-dagars liftkort får du ta ut 2 fridagar under denna tiden, du kan åka skidor 2 dagar och sedan vila en dag, åka ytterligare 2 dagar, vila en dag och så till sist åka de 2 sista dagarna. Hur du lägger upp detta är upp till dig.

Allt kan bokas innan du kommer till Whistler via det hotell. Lodge, stuga eller B&B som du bor på. Troligen kan du även boka allt via webben ( www.whistler.com ). När du anländer är det bara att plocka ut liftkort, utrustning etc. och snabbt ge dig upp i systemet, mycket effektivt samt att du då för ca. 10% rabatt på det förhyrda.

Boendet är exklusivt för den som vill bo på de stora SPA-hotellen i närheten av dalstationerna, inom- och utomhus- poler, gym, restauranger och toppservice ingår då som en självklarhet. Whistler vimlar av bra pubar, kaféer och restauranger. Alla smakriktningar tillgodoses. Vill du bryta av skidåkningen kan du åka skridskor, hundspann, kite, göra toppturer eller åka löparskidor mm. Helikopterskidåkning finns i och i byarna runt Whistler. ”Pete the Swede” driver en firma i en by högre upp i bergen ovanför Whistler, se Åka Skidor julnumret -03. Parkeringsplatser finns det gott om nära dalstationerna.

Utelivet är inte lika hysteriskt som i Alperna eller i Åre och Sälen. Stämningen är något mer avslappnad. Det driver inte omkring horder av överberusade 16-20 åriga ungdomar. Nordamerikanen går gärna ut på restaurang efter skiddagen. Diskotek saknas inte men någon närmare bekantskap med dem gjorde jag inte.

Visst finns det säsongare eller ”ski-bums” i Whistler men det är tuffare ekonomiskt än i alperna. En ung taxichaufför jag åkte med som levt 4 år i Whistler som säsongare berättade att han och hans hund levde första säsongen i en liten husbil utan värme. Det var svårt att få ihop till liftkort, mat och värme menade han.

Mitt intryck av Whistler är mycket gott, servicen är på topp, systemet är roligt och variationsrikt, inga liftköer, enkelt att hitta, vänliga människor, byn är trevlig. Utbudet av dansställen, restauranger och pubar är stort.. Tyvärr kan klimatet vara tufft med dimma och snabba variationer vilket kan resultera i regn i byn och dålig sikt i backarna.

För den som har råd är Whistler ett fullgått alternativ mot Alperna men resan dit tar uppemot 20 timmar. Åker man till Whistler bör man stanna till i Vancouver ett par dagar. Vancouver rankades nyligen till världens 4:e bästa stad att leva i. Den ligger vackert med Rocky Mountaines i bakgrunden och havet i väster.

Håkan Örtqvist
Friluftsfrämjander Hammarö Alpint

Visa fler recensioner (33)

Mest populära foto

Åkare: Jonas Hjohlman Foto: Emil Westman

Skidresor

  • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Whistler Blackcomb

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Whistler Blackcomb

Vancouver International Airport
Körtid: 2 timmar, 2 minuter (84 mile)
Avstånd: 65 mile
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer