Skidvärldens 10 bästa flygplatser

Halvstressad med en kroppstemperatur på strax över 39 grader, kläderna leker Karlssons klister mot kroppen. Rusandes med en bananformad skidbag som vill fastna på varje minimal upphöjning i golvet och en resväska som girar upp på ett hjul när du sicksackar förbi de långsamma russin som aldrig har upplevt den stress du just nu befinner dig i.

Eller eviga diskussioner som liknar gäster med gester i en minimal fransk flygplats tre dagar efter att dina skidor skulle ha anlänt. Att resa med skidutrustning kan ibland kännas som att åla sig upp för en lerig backe med en boja runt foten. Detta glöms dock i samma stund som fondväggen byts ut från en tax free-shop till ett bergsmassiv. Här rankar vi världens bästa skidnära flygplatser.

Flygplatsen – antingen ett smärre farthinder på väg mot puderlyckan eller en vortex av stress och ångest, men alltsom oftast ett måste för den pudertörstande.

Här är världens 10 bästa skidflygplatser:

1.

Flughafen Zürich, Schweiz (ZRH)

Det är inte för inte som Zürich flygplats är synonymt med schweizisk precision. En egen järnvägsstation gör att det tar tre timmar tops att ta sig till någon av landets många skidorter. Det är bara att rada upp kandidaterna — Engelberg, Andermatt, Davos med flera. Tack för det, SBB.

2.

Genève Aéroport, Schweiz (GVA)

Genèves flygplats vill knappast vara sämre och lättheten med vilken man kan kombinera buss och tåg samt de otaliga avgångarna bådar gott för skidåkare en route till Verbier, Megève och Portes du Soleil.

3.

Flughafen Klagenfurt, Österrike (KLU)

Heter destinationen Bad Gastein kan det vara lönt att flyga till Klagenfurt, ta sig in till centralstationen för att där kliva på tåget som via en tunnel går rakt igenom bergmassivet uti i pudervärlden.

4 + 5.

Aeroporto di Torino/Aeroporto di Milano–Malpensa, Italien (TRN)/(MXP)

Både Turin och Milano rubbar axlarna med Aostadalens skidpärlor, så du kan flyga till endera flygplats med gott samvete (speciellt som båda två dessutom har varsin tågstation). Ta tåget till respektive stadskärna för tåg- eller bussbyte mot Champoluc, Courmayeur eller Cervinia.

6.

Aéroport de Chambéry-Savoie, Frankrike (CMF)

Den pyttelilla flygplatsen förvandlas under vintern till ett skidmecka. Kanske inte helt oväntat eftersom Chamonix, Val d’Isere och Courchevel ligger inom en nittio minuter radius. Hoppa på en buss eller boka en hyrbil med skidhållare.

7.

Salt Lake International, USA (SLC)

Lokalborna hävdar att man kan åka skidor inom en timme om man kommer med morgonflyget, och det är inte bara hörsägen, 45 minuter ifrån SLC med bil hittar du Deer Valley, Park City, Snowbird, Alta, Canyons, Sundance, Brighton, Snowbasin, Powder Mountain och Solitude. Pluspoäng för att skidutrustningen hämtas i en egen sektion vid bagageutlämningen.

8.

Vancouver International Airport, Kanada (YVR)

I samband med vinter-OS 2010 fick sig YVR en välförtjänt ansiktslyftning. Skrymmande bagage, inklusive skidor, fick sitt eget område i ankomsthallen för utrikestrafik och man byggde äntligen Canada Line, tunnelbanelinjen som snabbt tar dig till Main Street station och Pacific Central Station, där x antal bussar kör till Whister dagligen.

9.

Calgary International Airport, Kanada (YYC)

Här landar du mitt på prärien, ett stenkast från klippiga bergen. Tanka hyrbilen full med den förhållandevis billiga bensinen och ta Trans-Canada Highway (Hwy #1) mot Lake Louise, Castle Mountain, Kicking Horse och Revelstoke.

10.

New Chitose Airport, Japan (CTS)

Hokkaidos flygplats – Chitose – är inkörsporten till Niseko och de mäktiga snöstormarna som blåser in från Sibirien. Lokalbussen avgår varje halvtimme och stannar vid Hirafu, Niseko Village och Annupuri. Beräknad restid: runt tre timmar, vilket inkluderar ett rast- och förnödenhetsstopp.

Bubblare:

Aspen County Airport, USA (ASE)

En bättre spottloska från bagagebandet börjar ett av Aspens berg torna upp sig – Buttermilk mountain. Har du sådan tur att du flyger in i januari när världens största skid- och snowboardtävling – X Games – pågår på just det berget, flyger du in på så låg höjd att landningsstället nästan trasslar in sig i belysningen.

Vilken är din favoritflygplats?

Text: Malin Dunfors

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.