La Plagne

Skidorter i Frankrike
Liftar (0/75)
Nedfarter (0/135)
Snödjup
3250 m
1250 m
315 cm
0 cm
6°C
17°C
Kuperad och spännande terräng, respektingivande bergstoppar och ett enormt skidområde som lämnar lite i övrigt att önska. La Plagne är en av Frankrikes stora stoltheter när det kommer till skidåkning. La Plagne är egentligen inte en skidort utan består av 10 mindre orter som tillsammans bildar ett massivt område. Men trots detta har La Plagne knappast vunnit några priser i vackrast landskap eller roliga nöjen. Tvärtom är skidområdet inte alls rätt för dig som vanligtvis gillar gemytliga och mysiga alpbyar i Tyrolen eller riktigt bra afterski.

Men för dig som söker fantastisk skidåkning med hundratals kilometer förstklassig pist väntar här ett riktigt paradis. De stora skidområdena La Plagne, Les Arcs och Vallandry kallas just för Paradis Ski Arena. Här kan du åka skidor från 1 200 meters höjd och välja bland många svårighetsalternativ. För dig som söker en rejäl utmaning kan du testa på galet branta och opreparerade pister som Rochu och Bellecote. Ett måste för den som vågar…
La Plagne inkluderar skidorterna Champagny En Vanoise, Montchavin Les Coches

La Plagne tillhör Paradiski.

La Plagne Snöprognos

 • Torsdag
  7,1 mm regn
  Regn
  13°
  1 m/s
 • Fredag
  1,5 mm regn
  Regnbyar
  13°
  0 m/s
 • Lördag
  0 cm
  Halvklart
  17°
  1 m/s

Fakta om La Plagne

Nedfarter (Totalt: 135)
Grön Nybörjare:9
Blå Lätt:73
Röd Medelnivå:34
Svart Avancerad / expert:19
Längsta nedfart:49213 ft
Total pistlängd:130,5 mile

Liftar (Totalt: 75)
Gondollift:9
Kabinbana:1
Stollift:34
Liftkapacitet:120600 personer / timme

Fallhöjd
La Plagne Fallhöjd
Högsta punkt: 10663 ft
Fallhöjd: 6562 ft
Lägsta punkt: 4101 ft

Säsong
Start:18 december
Slut:24 april

Land: Frankrike
Rhône-Alpes

Recensioner av La Plagne

Vad tycker du om La Plagne?
5
4
3
2
1
M
M (Gäst)
2018-02-27
La Plagne är enligt dom själva en del i världens näst största sammanhängande system och utgör tillsammans med Les Arc något man kallar Paradiski. Efter att ha tillbringat v. 8 i systemet har jag en splittrad bild. Efter första dagen kändes det inte som något Paradisski utan snarare ett flackt blått överbefolkat helvete. Större delen av de lägre områdena i La plagne består av blåa backar och det var väldigt mycket Fransmän och Engelsmän av nybörjarkaraktär.

Men efter någon dag ändrades min uppfattning en del. Högre upp i systemet gör man definitivt skäl för epitetet skidparadis. Det finns mängder med lättillgänglig offpist över enorma områden. Trots att det var mycket folk både i och utanför backarna gick det hitta många fina repor med lössnö att åka i.

Från högsta toppen (som är stängd vid dåligt väder) finns fantastiska svarta naturbackar (off pist marked routes) som när vi körde hade otroligt mycket lössnöåkning som var lättillgänglig även för barnen som är nya på åkning utanför traditionell pist. Jag har tidigare inte åkt så mycket lössnöåkning någonstans trots att vi hade mest sol under dessa dagar!

Vi bodde i den lilla byn Mont Chavin som ligger i princip mitt i Paradiski precis vid länken över till Les Arc. Ett bra val om man vill bo i en lugnare by och undvika de horribelt fula betongkomplex som förstör de andra orterna i systemet.

Ett par sista iakttagelser värda att beakta:
* Systemet är väldigt blått (dessa varierar mellan nästan röda och helt horisontell åkning). Det finns ett fåtal röda och svarta backar, men majoriteten av dessa sk naturbackar som inte pistas. Eftersom det är mycket folk förvandlas dessa backar i de lägre delarna av systemet snabbt till puckelpist.
* De som jobbar i systemet är väldigt inriktade på att snacka Engelska. De snorkiga fransmännen från förr i tiden som bara pratade franska verkar försvunnit? De är med andra ord inriktade på att hålla en god servicenivå.
* En liten varning för bristande driftssäkerhet i liftsystemen. Under vår vecka var vi med om flera driftsstopp som ibland tog tid att åtgärda. Vi kanske bara hade otur, men kan inte utesluta att detta är återkommande fenomen.
* Otroligt fula betongkomplex i byarna får en att undra över hur en del arkitekter orkar leva vidare. Och samtidigt så otroligt vackra vyer och härliga skidupplevelser när man kommer upp i bergen.
* Mina favoritområden var glaciärområdet och Verdon nord och Verdon syd (där slapp man trängas och hade goda offpistmöjligheter).

Nidhugg
2010-11-12
Tog en tur förbi La Plagne i vinter. Snön gav oss inte så goda förutsättningar men man såg att bergen hade enorm potential för riktigt kul åkning. Det var oerhört kuperat och brutet, vilket gör att terrängen var något av det mest kreativa jag sett i alperna. 4 dm lössnö över bergen där skulle vara oerhört roligt. Toppen La Grande Rochette var ett pärlband av couloirer och man såg tydliga åk från Roche de Mio som verkade mycket intressant - i bättre förhållanden. Högsta berget Bellacote var respektingivande.

Byn gav enorma associationer till Stalinsovjet-arkitektur, ett bisarrt historiskt monument över en byggstil man aldrig hoppas kommer tillbaka igen. Fast kul att ha sett!

STORPOTATEN
2003-11-18 (Ändrad: 2010-12-18)
Består egentligen av ett helt gäng med byar. Från Montchavin i ena änden till MontAlbert i andra.
La Plagne betyder ju "flackt" och en stor del av systemet ligger på en stor flack "hed" med underliga hål o kullar. Det som är intressant är att det mitt på denna flack reser sig en hel del branta berg här o där. Inga liftar går upp på dessa vilket borgar för relativt lättåtkomlig Offpist med riktigt riktigt bra terräng, tex Grand Forclé; se http://www.freeride.se/member/photoalbum.php?id=12924 . Det finns ju även de stora bergen, BelleCote och Roche De Mio som har STOR och mkt offpist.

Nattlivet då? Ja, det lämnar ju en del övrigt att önska. Byarna är oftast ganska trista skapelser med ont om trevliga barer och restauranger.

Intressant kan oxå vara att man bygger ihop La Plagne med Les Arcs denna vinter. En gigantisk 2-vånings kabin kommer att stå färdig till Julen -03. 400 meter över marken, tvärs över dalen. Tillsammans kommer de bli en jätte med kanonåkning.

Summasumarum La Plagne; Fantastisk ort för Offpist dyrkare och barnfamiljer.

Mest populära foto

Åkare: Magnus Andersson Foto: Daniel Salomonsson

Pistkarta

Pistkarta La Plagne

Närliggande skidorter

Flygplatser nära La Plagne

Chambery Airport
Körtid: 1 timme, 31 minuter (74 mile)
Avstånd: 40 mile
Lyon–Saint Exupéry Airport
Körtid: 2 timmar, 12 minuter (122 mile)
Avstånd: 78 mile
Grenoble Alpes-Isère Airport
Körtid: 2 timmar, 15 minuter (119 mile)
Avstånd: 66 mile
Genève Aéroport
Körtid: 2 timmar, 22 minuter (126 mile)
Avstånd: 57 mile
Torino Airport
Körtid: 3 timmar, 14 minuter (162 mile)
Avstånd: 52 mile
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer