3D-kartor för offpist i mobilen

Pistkartorna får passa sig, nu kommer konkurrenten Fatmap, som visserligen inte är ihopvikbar och hämtas gratis i närmaste liftkortskassa, men istället ståtar med 3D-kartor av såväl pister som opreparerad terräng.

Pistkartor som app är inget nytt, men nu har en brittisk snubbe som är mjukvaruutvecklare med passion för kartor tillsammans med en kompis som även är blivande bergsguide tagit konceptet ett par steg längre och lanserar kart-appen Fatmap. I december i år släpps den, med kartor för bland annat Chamonix och Verbier.

Det mest spännande med Fatmap är kartfunktionen som visar både pist och offpist i detaljerad 3D-kartläggning. DU kan tillexempel klicka upp en topografisk miniatyr av Vallée Blanche i din lur. Som Google-kartor, med den skillnaden att Fatmap har tagit en bild av berget varannan meter, vilket är betydligt mer detaljerat än vad som tidigare gjorts och därför ger en exaktare karta. På sin hemsida skriver de att felmarginalen horisontellt respektive vertikalt ligger på tre respektive fem meter.

Fatmap har en ”fly through”-funktion där friåkare kan ”provåka” sitt åk genom 3D-kartan, och kartorna kommer visa lutning samt terrängklassning med generella riskzoner för laviner och glaciärsprickor. Dock har själva kartfunktionen inte koll på de aktuella snöförhållandena.

Appen är GPS-kompatibel och håller också koll på siffror som distans och åkta höjdmeter. Kartfunktionen kräver inte internetuppkoppling när du väl laddat ner området till din telefon. Däremot behöver du internet för att kunna använda incheckningsfunktioner och se se senaste snö- och väderleksrapporterna.

Fatmap har även mindre äventyrliga funktioner som möjlighet att se var på berget dina polare befinner sig, lutningen på pister och var närmaste restaurang är.

Fakta om Fatmap

Släpps: I december 2014 på App Store och Google Play.
Orter: Chamonix, Verbier, Zermatt, Espace Killy (Val d’Isère och Tignes) och Paradiski (Les Arcs och La Plagne). Fler orter kommer släppas under vintern.
Pris: Gratis testversion i 48 timmar från nedladdning, därefter från 3 pund om året och uppåt beroende på val av ort och nivå på tjänster.

Källa: fatmap.com

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.