Cervinia

Skidorter i Italien
Cervinia i nordvästra Italien ligger i Aosadalen, vid Matterhorns Monte Rosas fot. Den högt belägna byn ligger på 2006 meters höjd över havet och berget sträcker sig till 3480 meter över havet. Att byn är på över 2000 meters höjd gör den till Italiens högsta.

Skidorten är ihopbyggd med Zermatt och sitter ihop med Plateau Rosa. Den längsta piststräckningen mäter hela 22 km. Skidorten blir då lite som Zermatts mindre syskon om man tänker på de snälla och familjevänliga backarna, jämfört med Zermatts mycket brantare dito.

Cervinia är en av Europas högsta skidanläggningar med kallt och snösäkert klimat. Skidorten har 56 markerade nedfarter och 24 liftar. I december snöar det i snitt 140-160cm.

Pisten La Ventina tog sig nyligen in på en tredjeplats när CNN rankade världens bästa pister.

Byn är liten så det är så gott som gångavstånd var du än bor. Vill du ha en mysig familjesemester där du inte behöver oroa dig för branta backar och kartor för att hitta i byn? Då kan detta ställe vara något för dig.

Snöprognos

 • Måndag

  0 cm
  Molnigt

  2 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Lätt molnighet

  2 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Halvklart
  10°
  1 m/s

Läsarnas recensioner

Skriv en recension
4/5
Finns alltid bra ski...
 • Av: NisseQ (Gäst)
 • 2017-07-07

Finns alltid bra skidåkning. Har varit här 2 ggr senast Januari -17 och tycket det är väldigt bra. Nu hade vi lite otur med vädret då det blåste bort 2 dagar då i princip hela systemet var stängt. Men när allt är öppet så är åkningen magisk, skulle vilja påstå att det finns nåt för alla oavsett nivå. I vårat sällskap hade vi från nybörjare till värsta "brädåkarproffsen" som utan att tveka störtar ned för vad som helst... men det gick ganska bra att hålla ihop sällskapet ändå. Tyvärr vart det bara 1 besök på Zermatt-sidan då vädret inte tillät nåt annat. Såg i en del andra recensioner att Cervinia uppfattas som dyrt men den delar inte jag. Kan inte påstå att en pizza eller pasta till lunch inkl öl för 130 spänn är så blodigt. Gick och komma undan billigare än det om letade upp "billigare" ställen. Vi fixade en lägenhet via nätet och bokade allt själva med hyrbil, flyg osv och totalkostnaden per / person slutade på ca 4500:- inkl frukost och öl/vin i lägenheten. Har sett att den del rekommenderar "Ullas" och jovisst bra mat men ganska lite på tallriken och dyrt, här räcker inte 200:- till en lunch. Summa summarum: Här finns nåt för alla och det går att festa på kvällarna också men det är inte att jämföra med dom värsta partyställena.

3/5
Vi var i cervinia fö...

Vi var i cervinia för tredje gången under vecka 9 i år. Jag håller med om att det är betydligt dyrare i nu än vad jag upplevt tidigare. Systemet är större och mer utbyggt,men tyvärr upplevde vi att cerviniasystemet inte vill att man ska kunna ta sig över till zermatt och därmed nyttja det internationella liftkortet som de säljer. Vi fick frågan från damen i biljettförsäljningen om vi verkligen ville ha det internationella kortet då det kunde vara risk att man inte kunde ta sig över till zermatt alla dagar. I efterhand förstår vi vad hon egentligen menade. Italienska sidan maskade vid mer än ett tillfälle med att öppna toppliftarna som går till plateau rosa från vilken man tar sig till zermattsystemet. Genom att öppna toppliftarna först framåt lunch hinner man inte över till zermatt systemet på andra sidan byn. Vidare visade man att zermatt hade stängda liftar vilket inte stämde. När vi var på zermattsidan kunde vi se samma felaktig info för cervinia.
Uppenbarligen finns det någon sorts motsättning mellan de olika systemen vilket gör att man vill behålla de "egna" turisterna på sin sida.
På Plateau rosa såg vi att italienarna har ett projekt att sätta upp en ny lift från Plateau rosa till Klein Matterhorn. Zermatt har tidigare varit den enda som haft en gondol till denna topp. Att ta sig till denna är ett givet utflyktsmål.
Vidare upplevde vi att pistsystemet i cervinia inte hålls öppet på ett professionellt sätt, jämfört med de 10-20 tal andra system som jag besökt genom åren. Som exempel pistades inte förrän på morgonen vid flera tillfällen vilket innebar att de inte han bli klara förrän en-två timmar efter öppning.
Systemet sköts numera av ett privat företag vilket kan förklara bristen på arbetskraft och pistmaskiner som bara står trots att de ligger efter med pistningen.
Mycket klagosång men vi var inte nöjda med hur veckan hade varit tills den sista dagen....
Vi fick 40 cm champagnepuder natten till vår sista dag. Underbar off pist i sol med lite folk i pisten, då det var byteslördag. Med detta i bagaget var det lätt att glömma tidigare irritationsmoment.
Sammanfattningsvis skulle jag avstå från att ta hela familj till cervinia då systemet inte kan nyttjas då italienarna inte vill att man tar sig över till zermatt och därför maskar. Möjligen är det detsamma som sker på zermattsidan, men det var inget som vi har belägg för.
Var man ska bo med familj i cervinia är svårt då det finns ett par diskotek som man bör se upp med. Anledningen är att de öppnar sent och stänger vid 0300 resp 0400. Diskot i sig hör man inte om man bor i närheten, dock hörs de glada gästerna desto mer vilket gjorde att vi sov ca 3 timmar första natten. Vi lyckades boka ett annat boende som var mycket bättre. Kolla därför att ert boende inte ligger i ståken till från dessa diskotek.
Betyget på systemet när allt är öppet och ingen maskar är 5. Dock reducerar jag betyget på grund av ovanstående brister till 3 eftersom man inte kan nyttja hela det internationella kortet.

3/5
Nä, Cervinia har bli...
 • Av: NtR
 • 2015-02-10

Nä, Cervinia har blivit för dyrt! Svårt att hitta vettig mat till rimliga priser, det mesta är faktiskt klart dyrare än Sverige. Skidåkningen är ju naturligtvis väldigt bra, och omfattande. Relativt lätt att hitta offpistrepor som inte är livsfarliga, även för en veckoturist. Routefindingen ger sig liksom av sig självt om sikten är bra. Men, som sagt, dyrt. Onödigt dyrt.

5/5
Har blivit en av de ...

Har blivit en av de bästa skidorterna i alperna. Liftsystemet nyrenoverat, snösäkert då det ligger högst upp i Aostadalen och en genuin trevlig by. Skidåkningen varierande med salsgolv i Cervinia och svårare åkning i Zermatt. Utmärkta restauranger i backen med prisvärda alternativ (på den italienska sidan!!). Inga liftköer att tala om. Tyvärr har svenska resebyråer fått upp ögonen på denna ort varför det är svårt att hitta hotell då det är fullbokat på lov veckorna med mycket svenskar i pisten!

5/5
Va där v 11 2014 Väd...

Va där v 11 2014 Vädret va soligt och varmt upp mot 15gr på em. ner mot -5gr på nätterna.
Bra och väl underhållna pister, som va hårda och fina på morgonen, höll väldigt bra även om det blev lite sorbet längre ner i systemet på em. Som sagt pisterna höll lät t till kl 13-14:00 vilket är väldigt bra.
Vi hyrde guide en dag som om tog oss upp på klein matterhorn skråade ut på glaciären. Helt galet efter ca 15 min så hittade han fint puder trots mer än 1 vecka efter snöfall och varmt och soligt väder.
Offpist turen tog oss genom 3 olika glaciärer innan vi nådde pisten i höjd med fuggi i Zermatt.
1 åk på närmare 2000 höjdmeter med blandat is puder och skare.
Vi gjorde nästa samma åk 1 gång till innan vi lunchade och började ta oss tillbaka till Italien.
Vi åkte med Heliski Cervinia,mycket professionella lån av Abs rygga spade sond tranciver samt sele ingick i priset.
Dom hade även avtal med en restaurang i Zermatt vilket gjorde att lunchen inte blev så dyr.
Vi hittade även på egen hand fin offpist i Cervinia och Zermatt sidan.
Upplevde inte Cervinia som jätte flakt fanns bra åkning att hitta.
Mycket äldre människor som åker på Italienska sidan vilket gör att pisterna håller.
Pisterna något sämre underhållna på Schweiziska sidan, men väldigt bra ändå. Bra lift förbindelse med gondolen från byn ända upp till till kabinen på Klein matterhorn. Vilket gör det lätt att ta sig tillbaka.
Maten håller hög klass i Cervinia
Enda negativa är att byn är rätt död, är ni ute efter bra åkning och god mat så åk till Cervinia.
Vill ni ha party så bör ni fundera lite.
Vi va dock nöja och kommer att åka tillbaka

Mest populära foto

Åkare: Peter Vahlfridsson Foto: Peter Vahlfridsson

Medelbetyg (3,4/5)

Baserat på 38 recensioner

Skidresor

 • Langley
 • STS Alpresor STS Alpresor flyger direkt till Cervinia hela vintersäsongen 2018. Flyg t/r, boende på hotell med frukost från 6295 kr.
  Boka hos STS Alpresor
 • Active Ski

Pistkarta

Pistkarta Cervinia

I närheten av skidorter