Cervinia

Skidorter i Italien
Cervinia i nordvästra Italien ligger i Aosadalen, vid Matterhorns Monte Rosas fot. Den högt belägna byn ligger på 2006 meters höjd över havet och berget sträcker sig till 3480 meter över havet. Att byn är på över 2000 meters höjd gör den till Italiens högsta.

Skidorten är ihopbyggd med Zermatt och sitter ihop med Plateau Rosa. Den längsta piststräckningen mäter hela 22 km. Skidorten blir då lite som Zermatts mindre syskon om man tänker på de snälla och familjevänliga backarna, jämfört med Zermatts mycket brantare dito.

Cervinia är en av Europas högsta skidanläggningar med kallt och snösäkert klimat. Skidorten har 56 markerade nedfarter och 24 liftar. I december snöar det i snitt 140-160cm.

Pisten La Ventina tog sig nyligen in på en tredjeplats när CNN rankade världens bästa pister.

Byn är liten så det är så gott som gångavstånd var du än bor. Vill du ha en mysig familjesemester där du inte behöver oroa dig för branta backar och kartor för att hitta i byn? Då kan detta ställe vara något för dig.

Snöprognos

 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -11°
  1 m/s
 • Måndag

  6,9 cm snö
  Snö
  -14°
  2 m/s
 • Tisdag

  2,4 cm snö
  Halvklart
  -10°
  1 m/s
Vad tycker du om Cervinia?
5
4
3
2
1
TommyA
2018-02-14
Cervinia/Zermatt vecka 4 2018 går inte till historien som den med mest sol, men snömägnden går inte att klaga på. Cirka 3 meter i byn och 4 uppe på Plateau Rosa!

Cervinia bjuder på variationsrik åkning som funkar för de flesta med lite skidvana i bagaget och en dos mod i hjärtat, samma sak gäller Zermatt men där är det snäppet brantare men ofta bredare pister. Det måste finnas obegränsat med off pist när snöfallet avtagit och lavinerna är sprängda men det hände inte veckan jag var där då det kom nästan en meter snö. Men pistnära lössnö är även den underbar! Väldigt lite köer i liftarna utom möjligen på morgonen när alla vill upp i systemet.

Cervinia är en väldigt liten by, det märks på turisttypen. Barnfamiljer, par och äldre dominerar, passar mig som vill komma hem utvilad men trött i benen ;-) Bra service i byn men sämre i systemet, att få låna en skruvmejsel var inte självklart. Lunch (panini) från €5 på the Black Hole i byn och €10 i backen men på Schweiziska sidan så kostade det €25 och uppåt, plus dricka förstås!

Åker gärna tillbaks men då ska jag beställa mer sol och mindre snö 😎


MalinSandholm
2017-12-30
Wow, en av de bästa skidresorna! Vi hade tur med vädret och spenderade större delen av veckan utanför pisten i pudret. Dagarna innan det stora snöfallet spenderades i pisterna, och återigen WOW, långa breda backar där man kan stå på och träna på carvingsvängarna.


lanne
2017-12-14
Vi var 4 grabbar som åkte ner en vecka under påsk -16 där vi fick utforska det fantastiska Cervinia (Italien). Med många alpbyar i benen måste jag nog säga att Cervinia kommer i topp. Eftersom det var under påskveckan var det inte särskilt mycket puder, men pisterna var helt otroliga. Långa fina backar (ni vet sådana man måste stanna 3-4 gånger i innan man kommer ner, annars blir man för trött) och breda!

Cervinia ligger vid berget Matterhorn och delar berg med Zermatt (Schweiz). Högst upp på toppen är det en glaciär som bjuder på mycket fina pistade backar som är sammanhängande så du kan ta dig hela vägen ner till alpbyn.

Partylivet är väl det enda som skulle kunna bli något bättre. Det finns apreski som är bra och nattklubbar man kan dricka mängder av öl i, men efter att man gjort två säsonger i St Anton (Afterskins huvudstad) så är man bortskämd.

5 Stjärnor till Cervinia!

Dsmith
2017-12-14
Var här sista veckan i januari 2017. Trotts ett dåligt snö år så var åkningen väldigt bra. Pisterna är världsklass och offpist möjligheter överallt. Pga den höga höjden så behöver man inte oroa sig om det är piståkning man är ute efter. vid oväder finns risken att de stänger liften över till zermatt så detta måste man ha i tankarna om man drar över gränsen för annars får man tura en del höjdmeter 😂.
Byn i sig är väldigt liten och nära till allt men charmig. Finns ett par uteställen och varierat med restauranger från 5euro lasagne till dyr Michelin stjärna restaurang där jag inte ens ville kolla priset på.

Men i genomsnitt åt vi för 6-15euro för enklare mat som pasta och pizza
och 25+ euro för lamm och andra kötträtter.

Öl i backen cirka 7euro och 10euro i
flaska vin från 12euro

Peter
Peter (Gäst)
2017-12-13
Bra snö och fina möjlighet till skidåkning både på pist och utanför pisten. Världsklass!

Lars
Lars (Gäst)
2017-12-13
Har varit där två år i rad, mars 2016 och mars 2017, och är mycket nöjd med allt. Med ett liftkort som gör att man också får tillgång till Zermatt gör att det finns oändligt mycket att välja på. Bra för ibland är det mulet på ena sidan Matterhorn så är det sol på den andra.
Italienska restaurangerna som finns i byn och i backen leverera kanonbra mat. Helt okej off-pist med guide men framförallt bra åkning i pister.

NisseQ
NisseQ (Gäst)
2017-07-07
Finns alltid bra skidåkning. Har varit här 2 ggr senast Januari -17 och tycket det är väldigt bra. Nu hade vi lite otur med vädret då det blåste bort 2 dagar då i princip hela systemet var stängt. Men när allt är öppet så är åkningen magisk, skulle vilja påstå att det finns nåt för alla oavsett nivå. I vårat sällskap hade vi från nybörjare till värsta "brädåkarproffsen" som utan att tveka störtar ned för vad som helst... men det gick ganska bra att hålla ihop sällskapet ändå. Tyvärr vart det bara 1 besök på Zermatt-sidan då vädret inte tillät nåt annat. Såg i en del andra recensioner att Cervinia uppfattas som dyrt men den delar inte jag. Kan inte påstå att en pizza eller pasta till lunch inkl öl för 130 spänn är så blodigt. Gick och komma undan billigare än det om letade upp "billigare" ställen. Vi fixade en lägenhet via nätet och bokade allt själva med hyrbil, flyg osv och totalkostnaden per / person slutade på ca 4500:- inkl frukost och öl/vin i lägenheten. Har sett att den del rekommenderar "Ullas" och jovisst bra mat men ganska lite på tallriken och dyrt, här räcker inte 200:- till en lunch. Summa summarum: Här finns nåt för alla och det går att festa på kvällarna också men det är inte att jämföra med dom värsta partyställena.

ironman16
2016-04-26
Vi var i cervinia för tredje gången under vecka 9 i år. Jag håller med om att det är betydligt dyrare i nu än vad jag upplevt tidigare. Systemet är större och mer utbyggt,men tyvärr upplevde vi att cerviniasystemet inte vill att man ska kunna ta sig över till zermatt och därmed nyttja det internationella liftkortet som de säljer. Vi fick frågan från damen i biljettförsäljningen om vi verkligen ville ha det internationella kortet då det kunde vara risk att man inte kunde ta sig över till zermatt alla dagar. I efterhand förstår vi vad hon egentligen menade. Italienska sidan maskade vid mer än ett tillfälle med att öppna toppliftarna som går till plateau rosa från vilken man tar sig till zermattsystemet. Genom att öppna toppliftarna först framåt lunch hinner man inte över till zermatt systemet på andra sidan byn. Vidare visade man att zermatt hade stängda liftar vilket inte stämde. När vi var på zermattsidan kunde vi se samma felaktig info för cervinia.
Uppenbarligen finns det någon sorts motsättning mellan de olika systemen vilket gör att man vill behålla de "egna" turisterna på sin sida.
På Plateau rosa såg vi att italienarna har ett projekt att sätta upp en ny lift från Plateau rosa till Klein Matterhorn. Zermatt har tidigare varit den enda som haft en gondol till denna topp. Att ta sig till denna är ett givet utflyktsmål.
Vidare upplevde vi att pistsystemet i cervinia inte hålls öppet på ett professionellt sätt, jämfört med de 10-20 tal andra system som jag besökt genom åren. Som exempel pistades inte förrän på morgonen vid flera tillfällen vilket innebar att de inte han bli klara förrän en-två timmar efter öppning.
Systemet sköts numera av ett privat företag vilket kan förklara bristen på arbetskraft och pistmaskiner som bara står trots att de ligger efter med pistningen.
Mycket klagosång men vi var inte nöjda med hur veckan hade varit tills den sista dagen....
Vi fick 40 cm champagnepuder natten till vår sista dag. Underbar off pist i sol med lite folk i pisten, då det var byteslördag. Med detta i bagaget var det lätt att glömma tidigare irritationsmoment.
Sammanfattningsvis skulle jag avstå från att ta hela familj till cervinia då systemet inte kan nyttjas då italienarna inte vill att man tar sig över till zermatt och därför maskar. Möjligen är det detsamma som sker på zermattsidan, men det var inget som vi har belägg för.
Var man ska bo med familj i cervinia är svårt då det finns ett par diskotek som man bör se upp med. Anledningen är att de öppnar sent och stänger vid 0300 resp 0400. Diskot i sig hör man inte om man bor i närheten, dock hörs de glada gästerna desto mer vilket gjorde att vi sov ca 3 timmar första natten. Vi lyckades boka ett annat boende som var mycket bättre. Kolla därför att ert boende inte ligger i ståken till från dessa diskotek.
Betyget på systemet när allt är öppet och ingen maskar är 5. Dock reducerar jag betyget på grund av ovanstående brister till 3 eftersom man inte kan nyttja hela det internationella kortet.

NtR
2015-02-10
Nä, Cervinia har blivit för dyrt! Svårt att hitta vettig mat till rimliga priser, det mesta är faktiskt klart dyrare än Sverige. Skidåkningen är ju naturligtvis väldigt bra, och omfattande. Relativt lätt att hitta offpistrepor som inte är livsfarliga, även för en veckoturist. Routefindingen ger sig liksom av sig självt om sikten är bra. Men, som sagt, dyrt. Onödigt dyrt.

Tricke
2015-02-09
Har blivit en av de bästa skidorterna i alperna. Liftsystemet nyrenoverat, snösäkert då det ligger högst upp i Aostadalen och en genuin trevlig by. Skidåkningen varierande med salsgolv i Cervinia och svårare åkning i Zermatt. Utmärkta restauranger i backen med prisvärda alternativ (på den italienska sidan!!). Inga liftköer att tala om. Tyvärr har svenska resebyråer fått upp ögonen på denna ort varför det är svårt att hitta hotell då det är fullbokat på lov veckorna med mycket svenskar i pisten!

Visa fler recensioner (44)

Mest populära foto

Åkare: Peter Vahlfridsson Foto: Peter Vahlfridsson

Skidresor

 • Go West
 • STS Alpresor STS Alpresor flyger direkt till Cervinia hela vintersäsongen 2018. Flyg t/r, boende på hotell med frukost från 6295 kr.
  Boka hos STS Alpresor
 • Active Ski
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Italien från bara 2789 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Cervinia

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer