Världens längsta störtloppsbacke planeras på glaciär mellan Zermatt och Cervinia

Att det finns stor skidåkning Zermatt-Cervinia känner nog alla skidåkare till. Nu satsar de liftsammankopplade skidorterna på att skapa världens längsta alpina störtloppsbacke på nära 5 kilometer, första racen hoppas man köra 2022. 

Monsterbacken ska starta på nära 3 899 meters höjd i Schweiz vid toppliften Gobba di Rollin som ligger ovanför kabinliftarnas bergsstation vid Klein Matterhorn (Zermatt fick en ny lyxig gondol förra vintern, men kabinen från 1979 rullar alltjämt parallellt), bansträckningen går sedan över vita glaciärvidder mot och in i till Italien och slutar på 2816 meters höjd vid sjön Cime Bianche, drygt tusen fallhöjdsmeter och nära 5 kilometer skidåkning har då avverkats.

Liftbolagschefen i Zermatt, Franz Julen, förklarar i en intervju med ”Neue Zürcher Zeitung” (”NZZ”):
– Aldrig tidigare har en störtloppstävling i den alpina världscupen korsat en landsgräns, det kommer att bli någonting alldeles extra! Vår målsättning är att både köra herrarnas och damernas störtlopp i den nya backen.

Eftersom rutten huvudsakligen leder över glaciärer, hålls kostnaderna nere, sade Julen:
– Det måste såklart sättas upp skyddsnät, säkra backarna, täta sprickor etc. Men det behöver inte göras några större strukturella förändringar eller hugga ned några träd – här uppe är det ett evigt vinterlandskap.

I skrivande stund planerar man att öppna för sommarskidåkning nu på lördag, men då är det schweizare som kanske är främsta målgruppen. Gränserna mot grannarna Tyskland, Frankrike och Österrike öppnar 15 juni, medan övriga gränserna inom Schengen-området förväntas i nuläget att öppna om en vecka på måndag 6 juli, enligt Zermatts webb.

Zermatt-Cervinia har satsat rejält på liftar de senaste åren. Den sista pusselbiten som ska på plats före världens längsta störtloppsbacke kan bli verklighet är gondolliften mellan Klein Matterhorn och Testa Grigia 3480 meter över havet som är Cervinias högsta punkt. Bygget av denna lift är igång och den är planerad att stå klar hösten 2021. Denna lift kommer också att säkra överfarterna mellan de två skidsystemen, då dagens liftar ofta stänger på grund av vind.

”Möjligheten” för Zermatt att hålla ett störtlopp dök upp i samband med en konflikt kring arrangemanget i Wenger där klassiska störloppet Lauberhornrennen går ända sedan 1930. Idag är Wengens störtlopp världens längsta med sina 4 480 meter, men kan alltså – i dubbel bemärkelse – få se sig passerat av Zermatt-Cervinias planerade monsterstörtloppsbana.

För dig som vill få en smak av vad Zermatt har att erbjuda så kan du redan nu kika på vår video från skidorten som vi spelade in tidigt i vintras i tid före virusstormen covid-19 smittade ner världen. För dig som suktar efter atleter i fartdräkt och publik med kobjällror så är videon inte någon hit, men alla vi som gillar puder och karaktärer: enjoy!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.