Försäsongen i Italien är över efter bara två dagar öppet

Italienska Cervinia var första skidort i landet att öppna för säsongen den 24 oktober. Men redan dagen efter fick anläggningen stänga igen efter att den italienska regeringen infört nya restriktioner för att begränsa smittspridningen i landet. Restriktionerna gäller fram till den 24 november till att börja med.

Den italienska regeringen har infört nya restriktioner för att bekämpa den andra vågen av coronasmittan som sköljer över landet. En del av de nya restriktionerna för att begränsa smittspridningen är att åter stänga landets skidanläggningar, med undantag för professionella skidåkare som fortsatt får träna och tävla i italienska skidbackar framöver. Detta meddelade den italienska idrottsministern Vincenzo Spadafora tidigare i veckan.

I lördags öppnade skidorten Cervinia för säsongen och var därmed den första anläggningen i landet att öppna för säsongen, men tvingades stänga redan dagen efter. Cirka 2000 personer besökte skidområdet under lördagen vilket ska ha resulterat i köbildning vid köp av liftkort, liftar och likande platser. Flera bilder från den täta köbildningen från skidanläggningen har fått stor spridning på nätet.

Detta har i sin tur utlöst en diskussion kring den allmänna säkerheten på skidorten som kan haft avgörande betydelse i den italienska regeringen drastiska beslut. De nya restriktionerna är förstås ett hårt slag mot turismen i bergsområdena som redan är sargad efter nedstängningen i våras.

Cervinia beklagar det inträffade på sin facebook-sida och skriver att de hoppas kunna öppna snart igen. Enligt anläggningen själva har köerna för att köpa liftkort varit i princip obefintliga i och med möjligheten till online-köp som destinationen infört. Cervinia menar att de hamnat i skottgluggen för ett mediauppsåt där några bilder från öppningshelgen blivit virala.

I kommentarsfälten på Cervinias sociala medier haglar dock inlägg som stödjer skidanläggningen och många menar att bilderna som cirkulerar på internet är falska och spridits av motståndare till skidturismen. Flera besökare hävdar också att köerna var obefintliga och att samtliga besökare använt mask.

Hur som haver så håller italiens skidanläggningar stängt fram till den 24 november till att börja med. Restriktionerna gäller också andra offentliga mötesplatser så som biografer, teatrar och klubbar. Den italienska befolkningen uppmanas också att begränsa sina sociala kontakter utanför familjen och, om möjligt, undvika att vistas utomhus.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.