Shymbulak

Skidorter i Kazakstan

Snöprognos

 • Lördag

  0 cm
  Sol
  -8°
  2 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -6°
  2 m/s
 • Måndag

  0 cm
  Halvklart
  -4°
  2 m/s
Vad tycker du om Shymbulak?
5
4
3
2
1
Sunes
2020-03-02 (Ändrad: 2020-03-02)
Chymbulak har fin skidåkning, men det är en ganska liten anläggning där "familjebacken" är nästan enda alternativet. Och visst, den är trevlig i blå röd färg. Det finns ganska goda möjligheter att välja egna spår i naturen. Sittliften till höger i nedre delen har aldrig varit igång på över ett år! Så ägarna till anläggningen verkar inte bry sig om att göra nått för deras kunder mer än håva in pengar. Men det finns alternativ om du läser vidare.

Priserna är som exempel högre än Iran och Georgien. Liftkortet kostar drygt 200 kr dagen vardagar, typ dubbelt helger, och hyra skidor och pjäxor av gammal sämre sort från 150kr, och deposition som effektivt förs tillbaka till bankkontot är 2000kr. hjälm 50kr dagen.

Tillbaka till skidåkningen. Huvudbacken är bred och fin, och bra pistad vid rätt väder. Mycket snö och de är långsamma på att öppna den översta delen med 400 meter fallhöjd. Den undre delen är kanske 500 meter fallhöjd och ger lite mer alternativ även om jag gillade toppen bättre. mycket tack vare att det är ganska mycket folk i backen framför allt i nedre delen. Lite annorlunda lift där det först är kabin med 8 platser och sedan 2, 4stols sittliftar innan nästa kabin.

Bor man i Almaty på 1,5 milj invånare så är det taxi i 30-40 minuter till liften och med Yandex taxi kostar det 50-75 kr att åka för en taxi med max 4 pers. Navat är en restaurang man inte får missa och landets stolthet. God mat och fantastisk miljö, ofta traditionell live musik, riktigt billig dessutom. Vårat fina hotell låg ganska centralt i Almaty o kostade 150kr/pers natten med frukost

Till skidåkningen så bör man nog ta en taxi till Akbulak med dryga 1000 meters fallhöjd som ligger inom vettig radie. Det finns en mängd mindre skidanläggningar (minst4?) runt staden som gör den värd ett besök. en av dom med 5 liftar är ett Sälen i miniatyr med ungefär 300 m fallhöjd och kan mycket möjligt vara betydligt större redan nu, (Lesnaya Skazka). Men att bara sikta in sig på Shymbulak som jag gjorde är ett misstag. Den håller bara för max 2 dagar om man vill förnya sig det minsta.

Tipps, Använd Yandex taxi app och få bra taxi priser, Nästan alltid går Visa/Masterkard, Växla pengar i förväg känns helt onödigt dyrt då det finns massor av ATM maskiner i ankomsthallen. Köpa simkort med 20 gb surf kostade ungefär 50kr. Åka buss tunnelbana 2kr! Köper man nått utanför officiella ställen blir det lätt väldigt dyrt. Taxi tar gärna 5-10 gånger priset som exempel. Folket här är väldigt vänliga och nyfikna, bjuder gärna på allt möjligt för att man ska känna sig välkommen. Så hit behövs inget visum heller, de vill att du kommer!

Bilderna är från Hotellet, huvudliften, Navat, toppcafet, Kazaker bjuder gärna på starkt!, Jurta cafe vid toppen, min dotter och kompis.

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Pistkarta

Pistkarta Shymbulak

Närliggande skidorter

Hemmabacke