Cortina d'Ampezzo recensioner

Skidorter i Italien
Vad tycker du om Cortina d'Ampezzo?
5
4
3
2
1
Toschhen
2020-10-14
Tänkte slå ett slag för Cortina som skidort då jag ser att det var 3 år sedan senaste recensionen.

Så vad tycker jag då om Cortina? I mina ögon är det väldigt likt chamonix med skidbussar som tar dig runt till de olika systemen. Cortina är en fin by/mini stad som passar dig som fortfarande vill bo i en stad med puls/resturanger/caféer och shopping.
Det är inte direkt diskotek som erbjuds men väldigt bra barhäng där man kan dricka och samtala. Favoriten blev baren mitt i byn med en gondol utanför som man kunde hänga i. Chamonix må vara snäppet vackrare by men Cortina har några riktigt fina spetsiga bergstoppar som jag anser är finare då de kan lysa upp i natten likt korallrev(googla bilder på dolomiterna) Jag hittade många fina resturanger samt ett café nära busstationen som serverade riktigt fina bakelser likt de jag brukade äta i chamonix.
Systemen består av Faloria/ Cristallo som nås nära den stora buss stationen i centrum. Tofana igger nära ishallen i utkanten av byn. Lite längre bort finns även Cinque Terre ett litet system med cirka 5 backar som är samansvetsat med Lagazuoi som leder vidare mot Dobbiaco/Alta Badia och in mot Sella Ronda massivet. Det finns bussar (Cortina express) som kör hit så man behöver ej åka hela vägen på skidor. Cortina express bussarna går också med jämna mellanrum Venedig och Cortina på dryga 2timmar och var en trevlig smidig upplevelse när vi reste hit.

Något som slår mig är att jämfört med sella Ronda som ligger precis bredvid som vi också besökte på resan hit är att liftsystemet inte är det största här utan här handlar mycket om kvalitébackar framför kvantitet. Gillar du att åka i dina favorit backar istället för att ta dig runt och leta efter dem med hjälp av transportsträckor så kommer detta passa dig.
Jag pratade med en italienare som beskrev att den italienska staten går in och sponsrar sella Ronda med både marknadsföring samt uppdatering av liftar eftersom det lockar så mycket turister. Jag tycker dock att sella Ronda snabbt kan bli överbefolkat och att det faktiskt finns en charm med gamla liftar i Cortina. Liftsystemet i Cortina har dock uppgraderats och kommer få sig ett ytterligare lyft då både os samt den alpina världscupen skall hållas här. De avlägsna delarna med lagazuoi och Cinque torri skall byggas ihop med tofana delen.

De bästa backarna enligt mig.

Forcella Rossa vilket är den mest majestätiska backen jag åkt i. Åker du hela vägen uppifrån ner topp till botten så skiljer sig omgivningen rätt rejält med kala klippor som omgiver dig och en riktigt fin utsikt över staden samt skogsåkning under kabinerna och en väldigt smal svåråkt svängning del precis ovanför början på liften. Det finns en trång del med klippväggar runt om som sedan leder vidare till en väldigt brant del.

Lagazuoi är en riktigt lång backe mellan bergsmassiven med utsikt av vattenfall. Den har blivit utnämnd till världens vackraste pist. I slutet så kan man antingen staka sig eller bli dragen av häst med hjälp att hålla sig i ett rep.

Faloria/Cristallo var riktigt fint och här var det konstigt nog väldigt tomt på folk. Riktigt utmanande backar dock inte de längsta. Dock trist att de plockat bort liften till formella staunes. Jag hoppas att den kommer tillbaka i framtiden då det är en riktigt vacker backe man kan skymta.

hammarling
2017-11-22
Cortina D´Amprezzo är en liten stad som blev känd genom olympiska vinterspelen 1956. Staden ligger på 1224 möh, omgiven av de vackra Dolomiterna, i en bred dalgång som ger staden mycket sol. Vilket det också hade varit då det saknades snö utanför pisterna under ca 2000 meters höjd, när jag var där vecka 5. Någon offpiståkning blev det därför tyvärr inte. Det var vackert väder i början och i slutet av veckan. Mitt i veckan så var det två dagar med blåst och snö. I staden finns en buss som kör en oval ringlinje för att man ska kunna ta sig lättare till de olika systemen. Det går dock bra att vandra till liftstationerna beroende på var i staden man bor. Gemensamt för hela systemet var att det var små köer. I pisterna var det på känt italienskt maner manchesterpistat. Skidsystemet består i fallande storlek av tre separata delar. Tofana, Faloria/Christallo och Mistress.

Tofana är det stora systemet och har alla svårighetsgrader på pisterna. Här är därför de allra flesta skidåkarna. Det var här som olympiska spelen ägde rum. Här körs damernas World Cup varje år. Vilket det gjordes när jag var här. Stadens bästa svarta pist går mellan den övre platån och resten av systemet. Möjligheter till att åka offpist finns lite varstans. Både ovanför och under trädgränsen. Det är dock mestadels förbjudet och karabinjärerna finns bl a i pisterna för att se att det efterlevs.

Faloria heter den delen av systemet som ligger på en platå strax över 2000 meter. Här finns en handfull parallella pister och en funpark. Troligen finns de bästa möjligheterna till att åka offpist här. Spår fanns av åkare som hade tagit sig förbi avspärrningen österut för att komma ner söder om staden. I vanliga fall kan man åka ner till Rio Gere för att ta sig över till Christallodelen av systemet. Då det var snöfattigt så blev det att åka lift ner till Rio Gere. Här är en väg här som måste passeras. Man måste ta av sig skidorna och vandra över vägen för att fortsätta till Christallodelen av systemet. Vid Rio Gere finns en mycket genuin och trevlig restaurang.

Christallo delen av systemet erbjuder enbart åkning i några få pister från liftstationens topp vid 2215 möh. Den översta svarta pisten från Christallos 2930 möh var avstängd, då liften var i så dåligt skick att den inte gick att använda. Den dagen de bygger en ny lift så kommer det finnas en mycket bra svart backe här. Den långa röda pisten ner till Rio Gere var omgiven av barmark. Annars borde det finnas möjligheter att bitvis åka offpist här.

Mistres delen består av några lätta lågt liggande pister som är anpassade för barn. Pisterna ligger på den soliga östra sidan och var avstängda då det var barmark här.

Till det närliggande lättåkta skidsystemet Pazzo Falzarego och Cinque Torri går de buss. På toppen av Lagazuoi, 2752 möh finns det grottor som grävdes under första världskriget då fronten gick här. En trevlig restaurang ligger på toppen och en vacker röd pist går ner till liftstationen vid vägen. I vanliga fall kan man åka en blå pist ner till Cinque Torris liftstation. Till den andra delen av detta system. Nu var det så lite snö så det blev till att åka buss. Vid det vackra berget Cinque Torri finns en trevlig restaurang.
Det är mycket populärt att resa en dag till grannsystemet Sella Ronda. Vilket verkligen rekommenderas för den som inte varit där. Då jag har varit där valde jag att ta en dag i det närbelägna skidsystemet Civetta vid orten Alleghe.

Cortina D´Amprezzo är den mest klassiska av de italienska skidorterna. Charmigt och så typiskt italienskt. Allt liv kretsar kring huvudgatan Corso Italia. Afterski består i att sitta på caféerna och avnjuta en stilla drink. Här finns märkesbutikerna och concepts stores. Kvällslivet består av shopping och långa middagar. Några discon finns men hela staden andas en lugn atmosfär. Det gör att staden lockar till sig något äldre turister varav många inte åker skidor. Allt finns i olika prisnivåer men mestadels i den övre nivån.

Sammanfattningsvis är Cortina D´Amprezzo en klassisk liten stad som lever på gamla lätt slitna meriter. En livsnjutande italiensk livsstil tillsamman med turistande välbeställda mestadels äldre italienare och några få utlänningar. Pisterna och därmed åkningen blir också på det italienska sättet. Gillar man livsstilen så är det betyg 4 om man enbart ser till skidåkningen blir det en 3:a. Jag ger staden en 4:a. Av Börje Hammarling

Algy
2016-02-22
Cortina är en by/småstad (OS 1956) med uppdelade skidområden. De två största områdena har kabiner från två olika ställen i byn. Byn i sig är av det lyxiga slaget där man hittar såväl Maserati som Rolex och Moncler.
Bra restauranger med god mat som håller (ungefär) Stockholmspriser. Grym pizza och pasta naturligtvis. Afterski hittar man inte i byn utan det är mer fråga om vinbarer. Fina viner finns det gott om.
Är man van vid exempelvis Val Thorens och Val d’Isère känns systemet begränsat till sin omfattning. Backarna är ok och Dolomiterna är en helt klart en naturupplevelse. Kunde dock känna att det slarvades med pistningen på många ställen.
Epitetet ”Mycket folk i byn, inga i pisten” stämmer inte riktigt. Åtminstone inte förra veckan (6). Mycket familjer, barn och skidskolor ringlade sig ner för pisterna.
Hit åker man för skidåkning, mat och vin. Välj annan ort om du gillar stora system och afterski.
Skid- och bräduthyraren är ”Boarderline” är grym. Stort utbud och mycket hjälpsamma.

Staffan
Staffan (Gäst)
2014-08-21
Vi är en barnfamilj med tre barn (3, 5 och 7 år) som tog time out och åkte till Cortina i två månader. Från slutet av januari till slutet av mars 2014 bodde vi strax nedanför Faloria-kabinen. Trevlig by som lever för, och på grund av, att de hade OS 1956. MYCKET pengar hos dem som besöker byn, men LITE pengar verkar stanna kvar i byn. Rätt nedgången jämfört med andra ställen jag varit på. Kan väl benämnas ”charmigt” men även ”slitet”. Men som sagt hos gästerna finns det kulor. Besökte en vinbar en kväll och antalet fullängdspälsar inne på det haket finns inte samlat inom Stockholms tullar en lönefredag.

De lever på OS 1956, ett bevis på det bedagade är att byns stolthet - hopptornet – tappade sin status/certifiering för internationella skidhopptävlingar någon gång på 90-talet. Sedan dess har det förfallit och är mest en översnöad betongklump. I och för sig en snöklump som är förgylld med en stor OS-logga… Åre fick VM 2019 - enough said.

I byn finns rätt många hotell och det är nog varierande klasser på det. Det fina folket bor på Hotel Post eller ett annat ställe strax ovanför byn (som jag glömt namnet på). De svenska researrangörerna verkar lägga boendet på andra hotell än dessa. Samtliga hotell innebär buss (eller bil) till skidbacken.

Runt byn finns tre-fyra skidområden:

Faloria – ligger närmast byn och beroende på var man har sitt hotel kan det vara gångavstånd till kabinen. Men med barn i 6-10 års ålder tror jag att det är en stretch. 12-åring klarar det nog. Skidåkningen är en blandning av röda och svarta backar. Här åkte jag mest när vi hade besök av polare och då vi vuxna kom loss. Alltför avancerat för våra barn i början, efter två månader på skidor var vi där och då knäckte vår 5 och 7 åring några svarta åk men det kändes inte som man fick utväxling av skidåkningen med barnen här. För de mer avancerade åkarna verkade det finnas bra ställen för offpist här. Dels lite vid sidan av pisterna men jag såg även några som klev över staket och hajkade ut åt olika håll. Bl a en svår/brant repa ner mot kabinbanans mellanstation. Jag tog kabinen… Om man ska generalisera och raljera så skulle jag säga att här hängde det flest ryssar med Bogner-overaller.

Christallo – ligger en bra bit på slingriga vägar från byn om man åker bil/buss (ca 20-25 min). Men man kan åka skidor/lift över berget från Faloriasystemet. Där finns en lång backe som många kör i. Backen ligger i sol hela dagen (om det inte är molnigt...) så mot eftermiddagen är det rätt uppkört. då är det bra att vända hemåt på skidor via Faloria som legat i skugga hela dagen. Dessutom finns en blandning av blå och röda backar – totalt typ 5-6 stycken + en väldigt svart backe som de säger är Dolomiternas brantaste – den backen var dock inte öppen på hela säsongen. Pinnstolarna till lift upp i den backen hade varit ”förtjusande”.

Tofana – med Socrepes är det största området med en bra blandning mellan blå, röda och svarta backar. Här åker de flesta. Flertalet italienare med Colmar-overaller och Prada-brillor och många skidlärare. I det här systemet arrangeras damernas världscupstävling i januari. Finns även en eller två gamla OS-backar från 1956 så de var man ju tvungen att åka i. Blå och röda backarna är bra familjebackar där man kan stå på.

Mietres – ett litet skitsystem med knackig lift som vi testade och inte åkte tillbaks till.

Så för att göra en objektiv helhetsbedömning av Cortina ( ur ett familjeperspektiv):
Jag skulle åka dit med äldre barn/tonåringar pga att man får ut mer av skidåkningen som familj samt att de kan hantera (läs bära) utrustning själva till och från de olika skidsystemen.

Danne
Danne (Gäst)
2014-02-20
Var där vecka 6 och då hade det på 2 dagar kommit lika mycket snö som på en hel säsong !!
Snö är ju alltid bra men i lagom mängd, nu var det mesta stängt.
Cortina har ju en mysig by men att inte ha ett sammanhängande liftsystem gör det
omständligt att få ut så mycket som möjligt av skidåkningen. Vissa liftar är rejält gamla
och det behövs en uppgradering ev dessa.
Jag skulle inte rekommendera Cortina som en bra skidort.

Gabrulium
Gabrulium (Gäst)
2012-02-14
Var där under v.3 2012. Extrem snöbrist utanför backarna omöjliggjorde offpist men backarna var fint preparerade. Tofanasystemet blev relativt snabbt uppkört och var ganska isigt. Cristallo backarna var fina men det var ganska mycket folk där. Det absolut bästa området var dock helt klart Faloria, många fina röda och svarta backar, två snabba och moderna sittliftar tog en snabbt upp igen. Nästan inge folk och helt fantastiskt i backarna. Den långa svarta till vänster om toppliften är underbar.

Det var dock dåligt med "ski-in, ski- out" läge från hotellen, det tog säkert 20 minuter att ta sig till backen, med buss oftast. Det fanns heller ingen park då det var extrem snöbrist i backarna på lägre höjd. Synd =(

När man är i Cortina måste man besöka Alta Badia systemet, som är större och man behöver inte ta av sig skidorna för att ta sig till nya system. När man är där rekommenderas även "Sella Ronda", en tur runt Sellamassivet. Turen tar runt 5 timmar och man åker aldrig samma backe två gånger.

Slutligen bör man även åka "Hidden Valley", en 7 km lång pist mellan flera berg. Fantastiskt lång och vackr backe.

+

Många fina backar, Stort system, bra mat, trevlig personal.

-

Lite snö, dyrt, dryga Italienare, mycket transport utan skidor.

johanaxelsson
2010-05-06
cortina är en fin by mitt i dolomiterna men det är ganska gamalt och behöver ett lyft. skidåkningen var bra både i pisten och parken. den bästa parken finns i kronplatz lite utanför och en annan som e jeavligt grym e val gardenrnas.

Dixiefox
2007-05-30
Var i Cortina vecka 6 (2007) . Det hade enligt deras hemsida snöat ca 80 ca de senaste 2 veckorna så man hade ju förhoppningar. Dock var det inte så bra när vi väl var på plats. Bra preppat i backarna men alldelse för lite snö i offpisten. Dolomiterna klippor är rätt så vassa så det är väldigt lätt att köra sönder skidorna då det är ett tunt snötäcke.

Körde dagstur som kallas "Selaronda" där man under ungefär en dag skidar sig igenom ca 8 skidsystem. Från det glassiga cortina till bumpa-bumpa system (weissbier och wienersnitzel) - grymt härlig tur som startar med en gondol upp till den första toppen, därpå följer en 20 min härlig skidtur genom klippiga bergsmassiv - grymt! Var först upp i gondolen för att vara först iväg och inte få några andra i vägen.

Är ni i Cortina missa inte detta!

feelinho
2007-05-30
Jag var i byn Corvara 3 kilometer ifrån cortina. En kort resention bara:
Mysig by med svinigt dyra hotell :O fast oerhört mysig skidåkning. Inte så många offpistmöjligheter dock. Och funparken var liten, 2 hopp och 4 rails. Men ett perfekt ställe för familjen :)

PuderYetin
2005-02-21
Åkte till Cortina under säsongen 2004/2005 med STS Alpresor (under februari), och det är onekligen en mycket mysig ort, där skidåkningen på nåt sätt blir en del av en större helhet - livet (och afterskin) i Cortina har en tendens att bli väldigt lite bompa-bompa a la tyska alporter, och mer åt den Italienska livsnjutarstilen.
För min del passade detta rätt bra, och skidåkningen var verkligen mycket bra klass på - trots akut snöbrist denna säsong. Pistörerna måste ha jobbat arslet av sig för att få pisterna i det skick de var - för någon snö att pista fanns egentligen inte (snödjupet varierade mellan 10-80 cm) och när vi var där så hade det inte snöat på tre veckor.
Jag kan bara föreställa mig hur offpisten skulle ha varit om det funnits bra med snö - antagligen helt gudomlig, då Dolomiterna bjuder på härlig bergsterräng som inbjuder till både högalpin åkning och skogsåkning.
När ni åker dit så missa inte att åka övriga orter i Dolomiti Superski - t ex mysiga Alta Badia (bra lössnöåkning där också!!) och Arabba (med Marmeladaglaciären).
Jag kan varmt rekommendera denna skidort - förbered er dock på att offpist egentligen inte är tillåtet (efterhålls av skidpoliser) och att det inte är helt ovanligt att man träffar på italienare som antingen har förskräckliga skidkläder från 80-talet eller ännu värre - en minkpäls i backen. :-)
Det är dock sällan liftkö och orten är verkligen jättemysig, så det blir ett högt betyg - trots årets snöbrist.

//Jonas.