Dizin recensioner

Skidorter i Iran
Vad tycker du om Dizin?
5
4
3
2
1
Lars Bergh
Lars Bergh (Gäst)
2019-03-27
Var där i februari 2017. Tyvärr var vädret dåligt, mkt vind och tung snö så det mesta av liftsystemet var stängt. Pistpreparering görs dagtid (och då är liftsystemet stängt) av en(!) antik pistmaskin. De dagar det var OK väder öppnades få liftar, och de högst upp öppnades aldrig. Förmodligen är liftarna så gamla och bräckliga att de inte tål annat än solsken. Tycker inte Dizin är värt resan, välj tex Georgien istället. Däremot Iran som land är fint att besöka, hyrbil inget problem och vägarna bra.

Martin R
Martin R (Gäst)
2015-03-23
Var i Dizin nu i mitten på mars 2015. Priserna är ungefär hälften av i Sverige. Skidåkningen var väldigt bra, pisterna var välpreparerade, och det fanns mycket utrymme för off-pist åkning, 2 dagar i nysnö. Dizin är i princip ett område på 6*6 km där det går att åka off´pist nästan överallt, av varierande svårighetsgrad. Varning dock för de områdena som är markerade som farliga på kartan, speciellt den lilla dalen i mitten på anläggningen pga av lavinfara. Det finns 4 äggliftar, 3 sittliftar, 2 ankarliftar och 6 knappliftar. Pisterna är av varierande svårighetsgrad.Beroende på förhållanden är inte alla liftar öppna, sista dagen vi var där så var det bara första ägget, beroende på snöfall och få personer som åkte. Finns dock tillräckligt att åka därifrån ändå. Det finns 3 restauranger i mitten på backen, och 2 mindre i botten, alla är inte alltid öppna. Liftarna öppnat 0830 och stänger omkring 1530, det varierar lite, i Iran är det en mer flexibel tidsuppfattning.

Hela anläggningen är från slutet på 60 talet, det är lite av en tidsresa också. Bägge hotell vid pisten håller bra standard. Maten är relativt enkel men vällagad persisk mat och identisk på bägge ställen. Bra kaffe finns i cafeet på hotel 2, och Amir gör en utmärkt varm choklad i hotel 1.Personalen är väldig trevlig, det gäller förresten hela anläggningen. Prova bara med några ord Persiska....... .

Dizin ligger ca en timme från Teheran om den direkta vägen är öppen, men den är ofta stängd pga av laviner, i så fall så tar det 2-3 timmar med taxi via Chalous vägen. Det är olika höjd inritad på olika kartor. Högsta liftens topp ligger på 3600m, och botten på backen på 2650m enligt GPS. Pisterna ligger inte heller som på kartan, och de har inga kantmarkeringar, så en guide/instruktör kan vara värd pengarna första dagen åtminstone. Dessa herrar hittar bästa off-pist åkningen också.

Priser: Flyg Stockholm-Tehran tor 2600kr/person
Airport transfer till Tehran 2 gånger: 300:- (4 personer)
Taxi tor Tehran-Dizin: 750:- (4 personer)
(Om den korta vägen är öppen, kostar det ungefär hälften)
Hotel: 500:-/natt för ett dubbelrum
Skipass: 190:-/dag
Hyra av skidutrustning: 500:-/5 dagar
Frukost/lunch/3fika/middag: 200:-/person
Skidinstruktör: 500:-/dag

Efter ski finns inte, men det finns ju alltid möjligheten att man blir bjuden på ett privat party:-)

Så några allmänna råd när man reser till Iran. Landet är enkel att resa i, kommunikationerna är goda. det är säkert, om man undantar trafiken. Folk är vänliga och hjälpsamma och i allmänhet ärliga. Risken att man blir lurad av en taxichaffis är betydligt större i Stockholm. Några ord Farsi är bra att lära sig innan resan, det bryter mycket is. Kan man inte göra sig förstådd, så finns det alltid någon som pratar Engelska i närheten. Ta med tillräcklig med pengar, kort funkar inte här, allting betalas via cash. Växla gärna i teheran på Ferdowsi Street, mycket bättre kurs än hotell eller flygplats. Det ligger på gångavstånd från Basaren.

streimert
2010-03-23
Var med Pathfinder i Iran under vecka 7.
Fördelar:
- nästan orörd snö hela veckan.
-enkelt att komma åt offpisten,,, ett skär så var du utanför med orört
- väldigt få folk i systemet (då menar jag kanske 10-15 iraniner i pisten) och en offpist grupp av 6 svenskar,,, med undantag till deras helgdag på fredag,, då var det lite körter i botten liftarna på ca 10-15 minuter.
- stora ytor att bara bränna ner för
- mkt bra guide - Mattias Jansson, eller som han kallades Mr Jansson - samlade ihopa hela gruppen på ett bra sätt och han var trevlig och mkt serviceminded.
- gör gärna resan igen, men då skulle jag nog stanna 2 veckor istället.
- folket är mkt vänliga och jag har nog inte varit med om dess like,, man får sina fördommar dementerade. Man blir inte lurad på pengar eller man behöver inte ha koll på sina saker när man ställt dom vid sidan av sig för att hämta brickan på topp restaurangen etc.

Nackdelar:
- språket... kan man bara se eller eng så är det nog lite tufft
- frukosten på hotel dizin är väldigt enformig (kostar ca 6-7USD)
- lunchen är ganska enformig (kostar ca 8-12USD)
- middagen är ganska enformig (kostar ca 10USD)
- en del av liftvärdarna borde se efter nya jobb,, förstår inte serviceyrket.
- kan nästan bara betala med Rialer i backen o på hotell.
- är man här för pisternas skull har man nog missuppfattat ett o annat,,,, endast offpist är värt här.
- standarden på hotellet är katastrof,,,då menar jag katastrof, men en stor fördel är att varmvattnet fungerade hela tiden och att man hade sittande toaletter på rummen
- liftkapaciteten/utrymme är nog något begränsad när det gäller deras äggliftar-- det skall vara plats för 4st,,, men eftersom sina skidor är för breda så passar dom inte in i deras ställ, så man får ha det inne, tillsammans med rygga, etc... så 2 personer är nog mer lämpligt.

Mitt betyg på 4 beror på faktorerna utanför berget,, dvs hotell och mat,,,annars hade det blivit en 5

rikard_o
2007-05-21
Nyss hemkommen från återbesök i Dizin. Jämfört med 05 var det i år lite mindre snö. Fick inte heller samma mängd nytt puder som för två år sedan. Men ändå helt ok. Lättillgängligt puder från liftar och enkla toppturer i anslutning till systemet när snön närmast liftarna blir uppkörd.

Skillnad mot 2005:
* Mindre snö
* Fler folk (Shemshak stängt i år)
* Betydligt fler iranier som kör puder
* Bättre utrustade iranier (hjälm inte helt ovanligt numera!)
* Fler poliser (göm er komradio..)
* Större krav på könsindelad liftkö
* Pizzerian på Dizin Hotel riven
* Ingen mentholånga och handuksfläktande personal i bastun

Resten ungefär detsamma. Inkl samma personal i både liftar och på Dizin Hotel :)

spungebob
2006-01-25
Va i Dizin ca 14 till 21 jan , perfekt väder bara lite mulet första dan , snön höll hyggligt hela veckan ( hade snöat 2 dar innan vi kom ) lite stenkänning dock ,men men. Skön puderåkning , lite problem med liftar på bra ställen som inte allid gick dock.

Torsdagen ( ev onsdagen när vi va i shemshack ) va av nån anledning totalt bombad med folk och köer , + att några liftar till schyssta stället inte gick innebar få åk.

Shemshack var i princip sönderåkt den dag vi va där, säkert pga norrmän och annat otyg..

rikard_o
2005-04-07
Var i Iran 2 veckor i januari. Hade jag betygsatt det då hade det inte blivit högsta betyg, även om jag även då var helnöjd med pudret. Men efter att ha spenderat veckorna kring påsk på 3 alporter sätter jag nu en femma! Iran har gjort mig bordskämd med puder som räcker i dagar och inga liftköer. Sa till mig själv efter iranresan att det var kul men att det kändes som att 2 veckor där räcker. Men måste nog ompröva det, Iran igen ligger närmare till hands än alperna nästa gång det är dags...

Här har jag och lite annat folk skrivit tips o trix för den som ska dit: http://www.freeride.nu/forum/thread.php?t=19707

Magnus76
2005-03-10
Åkte dit på egen hand utan att kunna ett ord persiska. Tricksigt att hitta boende förutom hotellet i Dizin och Gajereh. Vi hyrde dock istället en våning nere i byn [Vajlrathruh] eller hur det nu stavas...

Åkningen är inte himlastormande i mina ögon. Bra men inte fantastiskt. Dizin har mest snö men är också relativt snällt. Å andra sidan har du grymt mycket puder att åka upp efter ett dump. Glöm hetsen vid Grand Mottes kabin, här hinner du ta en kopp te med liftgubbarna utan att för den skull missa något åk.

Lättillgänglig offpist finns både inom systemet och ner på baksidan (nordost) där dalen mynnar ut vid byvägen.

Åkte också till Shemshack men tyvärr saknades snö för att verkligen göra några bra åk. Hela systemet var en enda stor puckelpist...

Betyget är för skidåkningen, som resa en klar femma.

Nojlas
2005-02-10 (Ändrad: 2010-05-04)
Reste med Pathfinder Travels till Dizin 2005. Puderåkningen var som ryktet säger. Helt fantastiskt! Vi hade visserligen otrolig tur med vädret då det snöade på nätterna och var solsken på dagarna.

Rekommendrear att bo på Dizin hotel och inte på Gajereh, eftersom man på Gajereh kan bli avskuren från skidorten vid kraftigt snöoväder.

Rekommenderar Iran varmt till alla som är sugna på en annorlunda skidupplevelse.

John_Te
2003-02-21
Kan bara hålla med tidigare recensenter. Åk till Iran för den fina puderåkningens skull. Underlig känsla att åka upp i liften och se sina egna spår 10 meter brevid och veta att nästan ingen, förutom du och dina kompisar kommer att spåra upp snön. Ta det lungt. Till skillnad mot Alperna kommer troligen lösnön som du ser från liften vara i princip orörd nästa dag ifall du inte skulle orka/hinna innan systemet stänger. Den lokala skidpatrullen verkar ha dålig koll på första hjälpen och när jag var där hade vår guide en snabb introduktion hur man söker i laviner.

mathen
2003-01-27
Jag var där mellan 18-25/1.Mycket bra lössnöåkning.Bara att ta liften och skråa ut i det orörda.Vi var ett gäng som reste med pathfindertravels så vi hade en jättebra guide med oss hela tiden.Iranierna kör i pisten medan vi körde helt ensamma i den torra fina snön.Det kunde knappast bli bättre.

Här är några länkar:
http://www.pathfindertravels.nu/
http://www.skifed.ir/index1.htm