Eskimo Freeride - Šar Planina

Skidorter i Makedonien
Catski
Vad tycker du om Eskimo Freeride - Šar Planina?
5
4
3
2
1
Martin-J
2018-05-02
Vi åkte till Makedonien en långhelg i januari för lite puderåkning. Vi åkte med Eskimo onsdag-lördag och i pisten på söndagen. Det började med att killen som skulle hämta oss på flygplatsen hade tagit fel på dag så det blev en spontanlunch på flygplatsen medan vi väntade. Tanken var att vi skulle åka i pisten första dagen men vissa i sällskapet blev så sugna att det plötsligt var beställt en extra dag. Efter middagen var det genomgång av säkerhetsutrustningen och dom som skulle hyra skidor och pjäxor gjorde det. Första dagen var det ganska blåsigt så trots 30 cm nysnö var det lite snö och väldigt hårt över trädgränsen så det blev åkning i skogen hela dagen. Kommande dagar åkte vi från olika toppar men vi avslutade alltid med att åka i skogen för där var det bäst åkning. Åkningen började kl 9.00 varje dag och höll på till 16:30-17:00. Gruppen fick välja lite vad vi ville åka och även välja om vi skulle stanna på baksidan och åka så länge vi kunde och sen åka catski till hotellet eller upp på toppen och åka skidor till hotellet. Det var inte så noga och allt gjordes med ett brett leende. Själva åkningen gick till så att en guide körde först och en sist. Det var 2-4 guider med och en av oss var ganska ovan och han fick nästan en egen guide och mycket bra tips. När någon vurpade hjälptes alla åt att leta skidor och hjälpa varandra upp. I vår grupp var det Svenskar, Danskar, Engelsmän och Tyskar. Det kördes skidor, snowboard och telemark.

Guiderna var hjälpsamma och lånade ut sina privata skidor när bindningarna kärvade på ett par hyrskidor. Dom lånade även ut sina stavar när nån bröt av sin stav.

Hotell Bora var stängt så vi bodde på Arena. Vi var 5 pers och fick 3 rum. Två fyrbäddsrum med våningsängar och ett fembäddsrum med dubbelsängar och stor hörnsoffa.

Frukost på hotellet. Lunchen var enkel (men god) på en uppskottad snöhög i backen alla dagar utom en då det blev restaurang i backen. Vatten, frukt och choklad fanns alltid att tillgå i catskin. Middagen åts på hotellet eller någon restaurang i närheten och bestod alltid av sallad/förrätt, soppa, varmrätt och efterrätt. Drickan betalade man själv. Alla i gruppen åt gemensamt vilket var trevligt.

Vi hade förbokat pubrunda som ingen orkade gå på. Två i vårt gäng hoppade även över sista dagen då det var sämre väder och dom var ganska möra. Nästa gång kommer vi nog inte boka allt innan utan lägga till på plats.

Kan man acceptera att mentaliteten och effektiviteten är annorlunda än hemma är detta en kanonresa.

+Guiderna
+Maten
+Slippa gå uppför

-Catskin gick sönder och det tog tid att byta.

M001
2018-03-01 (Ändrad: 2018-03-06)
Att åka skidor med Eskimo freeride är en upplevelse man sent glömmer. Skidåkningen är trevlig men utanför backen är företaget amatörmässigt.

Flyg 4/5

Whizz air flyger till Skopje från Skavsta. Skidorna låg framlagda vid banden efter att vi passerat passkontrollen. Allt fungerade mycket smidigt. En nackdel är de tidiga avgångarna.

Transfer 5/5

Mycket smidigt med taxi. Det finns en uppsjö lokala företag att välja mellan. Kostar ungefär 150-300kr beroende på bil. De specialiserade transferföretagen kostar betydligt mer.

Då det inte finns någon affär uppe i skidorten så kan det vara lämpligt att stanna på vägen och köpa de saker man vill ha under boendet. Tetovo är ett bra ställe att stanna till vid. Det gäller allt från snacks, öl till SIM-kort (Makedonien har hög roamingavgift). Både T-Mobile och Vip har bra lösningar där 5 GB kostar ca 80 kr.

Skidåkning 3/5

Åkning sker mellan 09:00 och 16:30. Dagen börjar med en ca 30 min färd upp från hotellet mot någon topp i närheten (2500m). Efter ett par enklare åk precis bredvid liften ner till byn förflyttar man sig oftare bort till något av de andra områdena som finns. Där väntar åkning över hela berget (både ovanför trädgränsen samt i skogen). Åken tar allt från 3 till 10 min och ofta väljs solsidan av berget under dagtid. Lutningen är mycket snäll och mynnar ofta ut i plattare partier. Som ofta med guidad åkning så väljs nya linjer relativt snabbt även om det fortfarande finns bra snö i området. Åken i slutet av dagen hem till skidorten sker ofta från en av topparna ovanför byn med en fallhöjd på ungefär 800m. Vid dålig sikt åker kan man åka ner med fordonet. Guiderna är lyhörda och önskemål uppmärksammas. Företaget har tre stora maskiner och de körs till bristningsgränsen. Under en dag stod två maskiner stilla p.g.a. mekaniska problem vilket medförde ståplats i vagnen.

Liftburen åkning är inte ett alternativ under stor del av veckan. Vissa liftar är i gång under helgen men annars står allt stilla. Det finns helt klart potential om ett västerländskt företag skulle driva anläggningen. Ganska stora orörda områden skulle gå att nå med en mindre utbyggnad.

Säkerhet 3/5

En kortare genomgång av transceivers och hur man använder en airbag under första dagen. Man räknar att de som åker har grundläggande kompetens inom området. Ingen receivercheck sker i början av dagen utan detta bör skötas inom gruppen. Man får låna en BCA Float och övrig lavinutrustning om man inte har själv. Ett antal åkare som saknade all säkerhetsutrustning deltog dock. Finns även radio att tillgå men 95% av diskussionen är inte på engelska. Huvudguiden åker först och rapporterar på radio om snön och tips. Åk inom riskområden görs en och en inom gruppen.

Boende 2/5

Boende ingår i den förbetalda avgiften för skidåkningen och var vid tidpunkten Hotell Arena (se foto) precis mitt i skidorten (Hotell Bora som anges vid bokningen ligger öde i backen). Vi bokade specifikt ett dubbelrum per person och betalade en extra avgift för detta. Vi ankomst fanns dock inga rum alls utan vi blev hänvisade till ett närliggande hus och tvingades där dela ett boende som kan beskrivas som ett studentrum från sovjettiden. Varken skidföretaget eller hotellet höjde några ögonbryn över detta. Pluspoäng för att det fanns varmvatten i rummet till skillnad från hotellet.
När vi kom hem efter den tredje skiddagen och skulle låsa upp rummet satt det flera personer där inne. De hade nu fått rummet och våra saker hade bl.a. slängts i sopsäckar och lagts i ett lagerrum.
De vanliga hotellrummen är "relativt" fräscha och har en dubbelsäng och ett kaklat badrum.

Mat 4/5

Maten som ingår i resan är en billigare variant av det som serveras à la carte, d.v.s. mycket keso, ost och potatis. Maten är så billig att det är bättre att gå till en av de restauranger som finns och beställa från den vanliga menyn. En middag med ett par öl kostar ungefär 60kr totalt. En lokal flasköl kostar 16kr. Ett glas whiskey ca 20-30kr och ett glas lokal sprit ca 10kr. Hembränd sprit finns också. Ett par desserter finns och består av lokala kakor så som Baklava och Trilece.

Frukosten består av pulverkaffe, the med örter, ett lokalt bröd som liknar gifflar, ajvar, smördegskaka med surkål, kokta ägg, ost, salami, omelett, yoghurt med något som liknar ”Start”-flingor. Generellt sett en bra frukost även om man som svensk gärna vill ha de klassiska havregrynen.

Lunchen i backen består av vitt bröd, ajvar med färskost, hårdost, saltgurka, lokala korvar, torkat kött och torkad frukt. Till detta serveras äpplejuice och vatten.

Wifi 4/5

Förvånansvärt bra nät i hotellet.

Service 1/5

Servicenivån liknar den man kunde förvänta sig under Sovjettiden. När bokade hotellrum inte finns och man tränger ihop åkare som betalat extra i annexet (med personer som inte ens ingår i gruppen) borde företaget fråga hur man trivs och försöka avhjälpa situationen. Istället möts man av en rad bortförklaringar och inställningen att allt är ok. Att sedan under frukosten behöva fäktas med personalen som vill att man betalar andra gruppers drinknotor från föregående kväll gör att man lätt blir aningen cynisk. Helt plötsligt blev det även omöjligt att nå företaget när det gäller den överenskomna återbetalningen för boende och övriga tillägg. Tyvärr drar detta kraftigt ner betyget för vad som skulle kunna vara en spännande skidresa.


Om du ändå vill åka finns det ett par bra saker att tänka på:

- Välj 3 dagar skidåkning. Då hinner man med i princip samtliga områden.
- Beställ en egen taxi för transfer, det kostar betydligt mindre än om den bokas via företaget. Be om en kombi/minibuss för att få plats med skidorna.
- Gå på restaurang och beställ egen mat, det innebär endast en marginellt ökad kostnad.
- Avstå samtliga tillägg (exempelvis party sista kvällen). Detta kan alltid göras på plats om viljan finns till ett betydligt bättre pris.
- Du får ingen återbetalning när företaget inte levererar det du bokat!


Josefine Jack Eiby
Josefine Jack Eiby (Gäst)
2021-02-01
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Fantastiskt ställe.
Området är enormt och du kan alltid hitta fina stigar. Guiderna känner verkligen området, eftersom de har varit där i så många år. varje dag. Får mig att känna mig väldigt säker på att jag känner till väder, snöfall och förhållanden.
Jag har varit där fem gånger. Både februari och april. Massor av snö - och även i år utan så mycket snö, kommer det att hitta några fina körningar.
Snälla människor och riktigt trevlig hemlagad mat.

Hotellet har fått en helt ny design och uppgraderats 2020 med spa och ett modernt utseende.

Christoffer Backman
Christoffer Backman (Gäst)
2021-02-01
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Hade några fantastiska dagar med Eskimo-besättningen.
Super skidområde och bra gästfrihet.

Peter Müller
Peter Müller (Gäst)
2020-03-10
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Andra gången i Makedonien med Eskimo Freeride i Popova Shapka. Mycket bra guider. Bergen har många fina körningar både utomhus och i skogen.

Mest populära foto

Åkare:  Foto:

Närliggande skidorter