Gulmarg

Skidorter i Indien
Indien lockar ständigt besökare med sin kryddstarka mat och sina vackra stränder, men här finns även en helt annan sida av landet – skidåkning! Gulmarg är en ort belägen i landets norra del och en väldigt unik sådan. Själva skidorten är belägen på en platå som sträcker sig 2 700 meter upp. Med liften kan du ta dig ännu högre, till 4 000 meters höjd. Gulmarg är känd för sin fantastiska offpist men även de välpreppade pisterna är trevliga.

Gulmarg bjuder på en högsta fallhöjd på 1 320 meter. Här finns totalt fyra pister och sex stycken liftar, ingen megaskidort, men alldeles perfekt för en veckas åkning. För dig som älskar puder kommer garanterat att bli nöjd. Gulmarg är belägen i bergskedjan Pin Panjals, den västligaste kedjan i Himalaya. Detta innebär att orten ständigt träffas av västliga stormar från låglandet = kraftiga snöfall. Vad betyder då det? Pudersnö så det räcker och blir över!

Snöprognos

 • Lördag

  0,9 mm regn
  Lätt molnighet

  1 m/s
 • Söndag

  1,9 mm regn
  Lätt molnighet

  1 m/s
 • Måndag

  0,2 mm regn
  Sol

  1 m/s
Vad tycker du om Gulmarg?
5
4
3
2
1
Feliciavestin
2014-04-02
Var otroligt! Nu kan det vara för jag inte har varit på så många utländska berg mer än alperna men jämnfört med de, wow. Var sådan skillnad på allt! Människorna, affärerna , lifterna allt.
Åkningen var suvären när man fick nysnö och oåkt. Första dan när vi åkte upp så skulle de precis öppna sittliften som går till hälften av backen och det var helt orört. Liftkön var inte lite kort kan jag säga! Och systemet man köper biljetter på var inte de smartaste.. varje gång man skulle åka upp var man tvungen att köpa en ny biljett. Den dagen var fin men dagarna efter de var de värdelöst att åka där. Men man hade inte så mycket till val för gondol liften till toppen var stängd. Den brukar vara stängd pga. vädret eller lavin fara. Så dagarna när den var stängd så var alla åkare vid sittliften (om de inte gick upp etc..) så det var massor av folk. Men när den väl öppna försvann alla, var nästan ingen i sitt liften. Alla var ute och åkte så mycket offpist som det gick!

Inkluderat våran grupp ! Vi fick från toppen i 40 min innan vi åkte ner i väldans mysigt snö sen tog vi taxi hem. Men det kunde man inte göra varje dag så då får man skråa eller gå tillbaka till liften igen.
I liften får man plats ca 4 pers med all utrustning och det finns chans om du har långa skidor, att de kommer sticka ut ur gondolen.. haha. Det enda negativa med liften var då biljettsystemet annars funkade de helt OK.
Sen finns de en backe mitt i själva byn, dom liftarna haha. Vi hade ätit på en restaurang och skulle ta liften upp för backen hemåt. Så när man står i liften så slås den plötsligt av. Även fast det är folk i den så stängs liften av prick klockan fyra. Var lite kul.

bodisathva
2010-03-31
Tyvärr är inte Gulmarg den lilla oupptäckta pärlan det var för ett par år sedan. Ryssarna har invaderat stället, en hel del 18-25 åringar utan lavinkit och vett som kan utlösa laviner när de traverserar ovan för dig...
I februari efter de två stora dumparna så var det mer en timmes kö till toppgondolen samt väldigt oroligt och på gränsen till upplopp. Det lätt tillgängliga området skiers rigth blev uppspårat på nolltid...

Men allt är väl inte bara negativt, var en av de häftigaste ställena jag varit på trots allt! Väldigt annorlunda och exotiskt, väldigt extremt om man vill det.. Om, that is a big IF, jag åker tillbaks någon gång så åker tält och sovsäck med. Det finns väldigt intessanta turer man kan göra i rätt sällskap med rätt utrustning, sunshine peak till skiers rigth som man ser från toppen ser grymt attraktivt ut!!

Som tidigare insändare har sagt:

- åk inte dit om du inte har mycket erfarenhet, du kommer inte få ut mycket av det då. Man bör vara en bra åkare i god kondition då har man möjlighet att finna fantastisk åkning om man lägger ned lite energi.
- Transceiver-sond-spade-ryggsäck (självklart!), ficklampa-pannlampa (kan behövas på vägen hem från bakthis..:)), Reservdelar till allt!! Tålamod och gott humör krävs för att stå ut med en del oväntade händelser.
- Favorit på dagar när toppen var stängd: Monkey Hill ner till vägen mot tanmarg, grymt rolig skogsåkning med coola drops ned mot vägen..

Observatören
Observatören (Gäst)
2009-02-11
Tillbringade en dag där med skidguide.

Skiduthyrning funkade bra för mig (nybörjare) och liften i barnbacken var inga bekymmer....men gondolliften var under all kritik, Jag kom upp på mellannivå ovanför trädgränsen 1 gång och hade sen 30 min härlig offpiståkning ner genom skogen.

restauranger och annat hade låg nivå men man blir mätt. Ta med egen bira om ni övernattar...jämte sovsäck....elen och uppvärmningen är minst sagt opålitlig.
Säkerhetsläget i Kashmir är bättre än Gazaremsan men sämre än Balkan, om ni fattar jämförelsen...
Unvik folksamlingar, frdagar, moskeer och håll er inne kvällstid.

Coolt att ha åkt i Himalaya.....

SSyk
2007-05-21 (Ändrad: 2008-11-12)
En helt osannorlik skidort. Liftpersonalen lyckas få kaos när de har c:a 70 personer som vill åka en egentligen fullt modern gondollift! Till detta kommer en stort berg med nästan obegränsad åkning utan att behöva korsa andras spår även en vecka efter senaste snöfall.

Max
Max (Gäst)
2006-10-05
Plus för obegränsad offpiståkning över stort berg, med mycket snö. Minus för opålitlig lift (vi fick 4 åk med liften på 1 vecka), opålitlig el, konstant magsjuka. Medtag stighudar och var beredd på att liften står relativt ofta. Rekommenderar att stanna ett par veckor för att få maximalt antal dagar med bra snö och öppen lift. Ölleveranserna var lite si och så när vi var där, så om man ändå chartrar jeep för att komma upp från Srinagar kan man lika gärna köpa med sig lite extra. Lokalbefolkningen är måna om turisterna så även om det är mycket vapen i omlopp så känns det hyfsat säkert. Enkelt boende finns, men hotell med lite högre standard saknas helt. Olämpligt för barnfamiljer pga låg komfort och eget ansvar för säkerhet på berget - när det snöar mycket går också en hel del laviner. Klart värt ett besök för den som vill åka skidor i exotisk miljö!

odog666
2006-02-19
Gött bra där om man älskar offpist åkning. Minus för barnfamiljer. Bra lift system och de kommer ett nytt gondol system vintern 06/07. Bra boenden och billigt som ....

Chris Werren
Chris Werren (Gäst)
2008-03-06
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Enligt en av deltagarna i vårt äventyrs- och off-piste-skidprogram "Gulmarg är den sista skidorten i världen där äkta äventyrskidåkning kan nöjes"! Med sina obegränsade möjligheter till brant och orörd snöskidåkning, har de stora möjligheterna att åka skidor i träd, flodbäddar och naturliga hinder för fina droppspring. Gulmarg erbjuder många utmaningar för alla slags skidåkare. De som planerar en resa bör dock informeras om att terrängen kräver färdighet i skidåkning i brant ungrums terräng med alla typer av snö, från ljuspulver till tung våt snö och frysta korstiga ytor! För att få ut det mesta av skidresa rekommenderas att hyra en lokal freeriding guide.

Medan skidåkning är bra i Gulmarg är all annan infrastruktur som förväntas i en vintersportsort inte tillgänglig. Det finns några hotell som erbjuder västra standardrum men konsekvent hating och regelbunden varmvattenförsörjning är fortfarande ett problem. Även kommunikation med omvärlden är inte lätt, internetanslutning är inte existerande, roaming för internationella mobiltelefoner fungerar inte och samtal över landlinjer kräver tålamod.

När det gäller kontanthantering rekommenderar vi våra gäster att ta med tillräckliga indiska rupier för att täcka sina personliga utgifter. Hotell och gondoloperationen accepterar endast kontant som betalning. Vissa hotell ändrar engelska pund och amerikanska dollar. Användningen av kreditkort annonseras som möjligt men i realiteten blir det problematiskt. Även passagerarcheck accepteras inte. Det finns dock två bankomater, en i Gulmarg och en i Tangmarg, uttag på upp till 20 000 Indin rupier kan göras där med kredit eller maestro kort.

Sammantaget är Gulmarg en utmärkt skidort för personer som söker en unik, adventurös och okonventionell skidåkning kombinerad med att upptäcka en annan form av den himalaya kultur.

Chris Werren, Operations Manager, Free Ski Himalaya

Mest populära foto

Åkare: Felicia Vestin Foto: Mats Vestin

Pistkarta

Pistkarta Gulmarg

Närliggande skidorter

Hemmabacke

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer