Las Leñas recensioner

Skidorter i Argentina
Vad tycker du om Las Leñas?
5
4
3
2
1
Grande
2006-08-25
Tja, Marte-problematik, Molles, mat/dryck och drumliga skipartuller är ju avklarat så jag skall väl skriva om vinden, puckade amerikaner, lifkort och avrunda med lite off-pistreklam.

Vindbyarna i den här regionen bjuder på lustig underhållning. En fönterruta blåste in på ett hak vi satt på (El Brassero - billig burgare för två). Har aldrig sett brädor och skidor flyga tidigare, men det har jag nu. Liftwaffarna pratade om byar på upp till 180km/h så det kanske inte är så konstigt att toppliften inte altid går, man skulle ändå blåsa bort om man kom upp dessa dagar så förlusten kändes inte så stor men en bärs i handen. Vinden heter "La Sonda" om någon vill lära känna den lite närmare.

Mestadelen av amerikanerna som invaderar stället har sedvanlig attityd till resten av världsbefolkningen. Det var inte mitt fel att de tagit sig dit så jag hade ingen anledning att låta dem går före i "Åre-Stockholmssportlovs-lifkön", vilket förfärade några få. De tyckte dessutom att det var besvärligt att vi förstod det de sade om resten av liftkön, de arroganta jävlarna insåg inte att 100% av argentinarna som har råd att åka skida kan engelska. Efter ett tag förstod de dock att de gick miste om det roliga skitsnacket när resten av liftkön bytte till spanska, pekade och skrattade.
Fanns dock ett flertal duktiga åkare som konkurrerade om off-pistreporna, ett par fimteam cirkulerar alltid.

På grund av vinden är ett gott råd att inte köpa liftkort för mer än en dag i taget, vädret går från väldigt bra till oerhört dåligt och tvärtom i en handvändning. Spara pengarna och hyr guide då det är dåligt väder. Kostar en del, men då kommer man oftast upp med snövässla. Finns inte så många att konkurrera med då heller, så det kan ju vara att föredra för det mesta.

Det är annars för Marte som man åker till Las Lenas. Inte liften, naturligtvis, utan alla de korridorer som erbjuds när man väl tagit sig upp. Mestadelen av folket som kommer upp tar den första rännan, vilken går direkt under liften. Detta gör naturligtvis att den blir uppkörd och full med folk som inte vågar. Tar man sig dock tid att utforska toppen en stund inser man snabbt att man har tillgång till närmare 50 korridorer, ofta utan att behöva gå en meter. Det mest rekomendabla är att ta sig ner bortanför Vulcano där det finns tillgång till smala, rejält branta korridorer som mynnar ut i enorma outruns. Vi var i det närmsta ensamma på ett antal hektar just där, underbart.
Snön var torr, trots att det var plusgrader i luften - det som låg blev tyngre först efter ett par dagar i plus, men aldrig smörigt.

Det verkar som att slutet av säsongen är att föredra om man skall få tillgång till Martes. Parken de skryter med hade inte varit öppen på tre veckor, störst i sydamerika spelar liten roll när den är stängd...

Ett sista råd, ta bil - finns inget som går upp emot att muta poliser, uppleva pampas och den argentinska trafiken från en position bakom ratten. Att ta sig ut från en nyligen översnöad parkeringsplats fylld av agentinska förare med dassiga sommardäck är som en blandning av Bambi på hal is och folkrace - PUR UNDERHÅLLNING...

PS: Säsongen har inte börjat och jag har redan åkt mitt livs bästa åk, vart faan skall detta sluta?

huguito
huguito (Gäst)
2006-08-25
Kom nyss hem från en veckas åkning i Las Leñas. Av de sju dagarna vi var där var Marte öppen 1. Första dagen på tre veckor efter att den blivit begravd under en lavin som såg till att kapa kabel och ställa till med besvär för skidpatrullen. Med Marte öppen är Las Leñas riktigt riktigt bra. Utan Marte är orten svår att rättfärdiga. Vi hade dessutom kraftiga vindar under nästan hela veckan som gjorde att vi två dagar endast hade två knappliftar öppna. Knappast värt att betala liftkort för. Bättre att vänta in vädret och köpa dagskort, eller lägga pengarna på en guide. Har man bokat guide får man skjuts av snow cats upp.

Vi bodde i Los Molles och körde hyrbil upp till LL varje dag, sparade oss ett par slantar då boendet i byn är dyrt. Men, tänk på att parkeringen i LL kostar 20 peso per dag om man kommer i egen bil.

Hade inte möjlighet att ta med egna lagg utan hyrde i byn. Fick tag i ett par K2 Public Enemy. Finns bara en uthyrning. Hyra bräda gör man bäst på Vertical i Malargüe.

Bor man i Malargüe (1 timme i bil) får man halva priset på liftkortet, och vandrarhemmen har oftast minibussar till förfogande.

Las Leñas med Marte öppen är himmelriket, med Marte stängd kan man lika gärna ta sovmorgon, hela dagen.

Magnus76
2005-10-23
Med risk för att bli impopulär skulle jag vilja hävda att Las Leñas är rätt överskattat. Fyllt amerikanska dudes, europeiska powder junkies och allslags landslag så är konkurrensen om åkningen rent löjlig. I liftkön fick jag flashbacks från puderdagar i Chamonix.

Precis som alla andra redan konstaterat så stavas problemet Marte. Om den någonsin går är åkningen säkerligen av världsklass. Men när jag var där hade den varit igång totalt 11 dagar på hela säsongen. Och inte en dag så länge vi stannade på orten...

Efter ett snöfall tar det två dagar att gräva fram liften. Och varför börja gräva när det kommer komma mer snö om tre-fyra dagar? Med europeiska mått är det hela ett skämt.

Men man bor billigt i Los Molles, äter och dricker bra. Och framförallt så är festandet inte av denna värld!

Glisseur
2005-09-14
Med Marte-liften öppen så är skidåkningen en klar 5:a, Den liften ger tillgång till en terräng som slår det mesta, tänk dig att blanda Triffiderna i La Grave med Hotelfacet på Brevent och Cucumelle i Serre Chevalier, så bra är det. Helt klart weltklasse! Tyvärr är Marte en av dom vindkänsligaste liftarna jag någonsin stött på och den är stängd löjligt ofta. Två gånger i år var den stängd två veckor i sträck, inte blev det bättre av att det var så mycket snö att en del liftstolar var begravda i snö. Skidpatrullen är ett stort skämt och brukar oftast inte lyckas öppna liften förrän fyra/fem dagar efter ett snöfall, noll koll. Utan Marte är skidområdet rätt platt och trist, förutom några åk från Volcano, och mest värd en 2:a. Det finns som Mankan säger sjyssta turmöjligheter runt omkring så hudar är en bra idé.

"Byn" är en av dom mest ocharmiga jag stött på, allt är byggt för skidåkningens skull och ingenting är genuint och äkta, en 1:a för den. Det är rätt svårt att hitta boende till ok pris men med rätt kontakter går det att komma skapligt undan, hör runt med andra bummare så borde det gå fint. Annars är servicenivån skrattretande låg för en skidort som hävdar sig vara high class och lite lyxig, när det tar en halvtimme att beställa en kaffe på en tom uteservering med 12(!) servitörer så kan man ju dra sina egna slutsatser... Lägg till att inte många pratar engelska och saker kan bli lite väl krångliga ibland om man inte kan spanska. En klar 1:a till servicenivån och personalen.

Prisnivån är helt ok för oss nordbor, i alla fall just nu (sept -05). Maten är ganska billig för oss och även resan dit, boende och liftkort kostar däremot som här hemma.

Det är oftast många jäkligt duktiga åkare i området som gör att det blir spårat snabbt nära liftarna. Men å andra sidan så skapar många bra åkare en skön stämning så det är väl ok. Se bara till att åka dit under lågsäsong, billigare liftkort, förre köer och lättare att hitta boende. Hur som helst är Las Leñas klart värt en resa, kryssa bara fingrarna för att Marte är öppen...

mankan
2005-09-13
Vi var i Las Leñas i mitten av augusti snö fanns det gott om. Tyvärr så är Las Leñas topp lift ganska så känslig för vind vad det verkar för på 8dagar så var toppen bara öppen två!!! Men när toppen är öppen så är skidorten riktigt bra det finns mycket roligt att åka på och de mesta av åkningen från toppen är ganska brant och intresant! Tyvärr så finns det lite för många bra åkare i Las Leñas vilket bidrar till att den bra snön blir uppåkt påtok för snabbt!! Smart är att ta med sig stighudarna för tillgång till toppbestigningar finns det mängder av i närheten samt i anslutning till vägen mellan Las Leñas och Los Molles. På de närmast vägen så kan man lätt hitta många bra linjer på nära 1000 fallhöjdsmeter. Tyvärr är det ganska så dyrt att bo på orten så vi bodde i Los Molles 2 mil från skidorten vilket kunde sänka kostnaderna lite vi fick betala 50 pesos per natt och person där hyfsat pris för en stuga. Las Leñas är helt klart värt ett besök glöm inte stighudarna bara!!

Patrik_L
2002-10-02
Positivt: det var mycket snö och mycket grym offpist i världsklass många långa och balla koridorer och hög fallhöjd. Och lätt tillgänglig offpist klart ett av mina favoritställen.. relatift billiga liftkort och så går det bussar skyttel trafik i byn så man behöver aldrig gå dedär 800 metrarna som det längsta avståndet i byn är. boende ca +-600kr i veckan beroende på kronans värde. Pakren som dom byggde i år blev i slutet av säsongen riktigt bra.

Negativt: Man bör kunna spanska för att fatta vad dom säger men e inget måste. I bland så blir toppliften översnöad så den måste grävas fram för hand . och det är ett ganska lavinfarligt område.