Macugnaga recensioner

Skidorter i Italien
Vad tycker du om Macugnaga?
5
4
3
2
1
Ivo del Scandi
2020-01-20
en av de sju dalgångarna från Monte Rosa. kallas även "alpernas Himalaya"

jag älskar den här typen av orter:
riktigt gamla skraltiga liftar. ingen åker puder. billigt och bonnigt!
en bybo berättade att de pratat i 30 år om att binda ihop systemet med Saas-Fee. vi får väl se...

Området Belvedere:
2 sega tvåstolsliftar och en släpis.
den lägre liften går väldigt flackt och är egentligen bara en transport upp till nästa lift. Men där ruvar fantastisk åkning i lärkskogen. ca 350 höjdmeter. stolliftarna har metallsits; ta med sittunderlag!!

kuriosa: vid dalstationen upptäckte vi att det fanns en gammal kabinstation som inte använts på många år. Högt upp som tusan skymtade vi bergstationen. inte en chans att man kunde åka skidor där. vad var det?

Monte Moro:
på pappret är fallhöjden 1700m. Är detta Italiens LaGrave?
nja, den första lilla kabinen tar 15 pers (!) och tar dig upp till Alpe Bill på 1700möh. missa inte att gå på toa i kabinhallen ;)). Det går inte att åka ned till byn härifrån. åkningen sker alltså mellan 2900-1700möh.
Från Alpe Bill går nästa kabin upp till 2900möh. fantastiskt berg med många fina repor. (När vi var där hade det tyvärr regnat upp till 2700möh men vi åkte djupt puder bredvid den lilla släpliften på toppen).

uppe på Monte Moro går en stollift med 500m fallhöjd. Den hade inte öppnat för säsongen (jan-18), samt en liten släplift som tar dig upp till själva passet Monte Moro. härifrån kan man åka "baksidan" ett långt offpiståk ned till Alpe Bill.

Monte Moro ligger i söderläge så besök tidigt på säsongen rekommenderas.
troligtvis alpernas billigaste liftkort för högalpin åkning. 22 euro/dagkort!

Sammanfattningsvis: udda skidort med fin skogsåkning om det snöar. bra berg för feta åk vid fint väder. charmig by omgiven av 4500m toppar. på kyrkogården ligger flera alpinistlegender begravda.

HRT
2019-01-11
Var där när det var lite snö v 6 2016. Monte Moro var stängt tyvärr och Belvedere var inget att skryta med. Bra mat och billigt boende. Om det dumpar kan Monte Moro vara ett alternativ annars är det nog sommaren som gäller.

Caiswian
2016-01-25
Hej, eftersom ingen skrivit något tänkte jag fylla på med lite info om Macugnaga som uttalas Macunjaga.
Byn är inte olik närliggande byar typ Alagna, tysta orter där skidåkningen är i centrum, här är det DÖTT efter kl.6.
Macugnaga har två olika berg, Mont Moro med linbana upp på en platå som ger 1200 meter fallhöjd bra åkning i välpreparerade backar, inte mycket möjlighet till off-pist dock, iaf för V3 2106 då det var lite snö. Linbanan är öppen bara på helgen vissa perioder av året.
Det andra berget Belverde har en sittlift som tar en först upp 300 meter och sedan ytterligare upp 300 meter. den övre delen har bara svarta nedfarter. Liftarna över lag är inget vidare, gondolen svajar en hel del, och sittliftarna är helt av stål , även sittytan, kallt!!
När man går av sittliften på Belverdetoppen reser sig Monte Rosa massivet 2500 meter som en vägg av is och granit, mäktigt, upp till högsta toppen Dufour på 4634.
Åkningen är bra men inte mer , maten billig både i byn och i backen. Byns specialitet är Pasta Macugnaga som är en variant av carbonara, mycket god.
Så, OK åkning, kass liftar, bra och billig mat och billigt boende.
Kan tänka mig att det är bättre på sommaren för de som gillar att vandra.