Mürren recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Mürren?
5
4
3
2
1
Benedikt Kristinsson
Benedikt Kristinsson (Gäst)
2022-03-22
Har nyss varit där. Åkte ca en och en halv dag totalt. Mürren bjuder på bra alpkänsla. Backarna har mycket transportsträckor och låga fallhöjder. Backarna är branta för att sedan bli helt platta. Det är naturligtvis ändå bra, men det är begränsad.

Heddious
2014-10-23 (Ändrad: 2014-10-29)
Mürren ligger på kanten av en 800 meter hög bergvägg ovanför den lilla staden Lauterbrunnen och har förmodligen framkallat glädjetårar hos ett stort antal vykortsfotografer genom åren. På andra sidan dalen tornar jättebergen Eiger, Mönch och Jungfrau upp sig, och även det egna skidsystemets högsta topp Schilthorn gör sig bra på bild.

Själva systemet i Mürren är inte jättestort men räcker för ett par dagars piståkning. Sköna carvingbackar finns i anslutning till liftarna Schiltgrat och Winteregg samt släpliften Gimmeln. Lägger man till Wengen och Grindelwald på andra sidan dalen från Lauterbrunnen blir möjligheterna till upptäcktsfärder ännu större.

Det finns gott om ytor för offpiståk, bland annat i Soustal, en obebyggd dalgång "bakom" Schilthorn och från samma topp ner mot Mürren. Dock är det extremt viktigt att ha koll på vart man åker och INTE FÖLJA SPÅR. I trakterna kring Mürren görs 25000 basejumps årligen – risken är stor att ett inledningsvis fint åk slutar med ett stup. Obehagligt, bör undvikas.

Förutom skidåkning och dödsföraktande klipphopp verkar Mürrens besökare vara förtjusta i kälkåkning – flera av de lättare nedfarterna dubblar som kälkspår. I övrigt kan nämnas att byn är bilfri och endast nås medelst kabinbana från Lauterbrunnen eller Stechelberg, och att det småtokiga amatörstörtloppet Infernorennen körs här i januari varje år. Restaurangen på toppen av Schilthorn snurrar, och har varit med i en Bondfilm.

+ Bra offpistmöjligheter (åk med guide!!)
+ Pluttenuttfaktorn är hög, myspys och makalös utsikt.
+ Lätt att hitta i systemet

- Ska man få ut max av en dag i Wengen/Grindelwald får man vara morgonpigg. Det tar en stund att ta sig ner från Mürren och upp igen på andra sidan. Alternativet är att bo nere i Lauterbrunnen och istället ha en något kortare stund upp till både Wengen och Mürren.
- Pisterna är inte fler än att en duktig åkare tröttnar på tre-fyra dagar.

pjexet
2007-01-04
Var i Mürren en vecka i mars 2006 (bröllopsresa). Byn är liten, bil- och partyfri. Mürren är enligt "Åka Skidor" den mest romantiska skidorten i världen. Och ja, det kan nog stämma. Byn ligger på en 800 meter hög klippkant och det är lika vackert i verkligheten som på bilderna på ortens hemsida, dvs sjukt vackert.

Mittemot ligger Wengen och dit kan man ta sig över dagen och åka i ett större system eller ta sig vidare till Grindelwald för ännu ett system. Alla transporter mellan system och byar sker i olika sorters tåg. Schweiz är extremt välorganiserat och tågen går ofta. Man behöver knappa kolla tidtabeller för det är aldrig mer än max 10-15 minuters väntetid. Överhuvudtaget är Mürren-Wengen-Grindelwald ett smidigt område. Transporter, restauranger, liftar - allt är välskott och smidigt även vid hård väderlek. Det finns webbkameror överallt så att man kan se hur vädret är på de olika topparna är. Det var inte heller speciellt mycket folk och vi stod inte i en enda liftkö på hela veckan trots att det var högsäsong.

Schweizarna är mycket trevliga och pratar bra engelska. Enda nackdelen är väl prisnivån som är ganska hög (alkohol är dock billigare än i Sverige).

Systemet i Mürren är litet men helt okej i ett par dagar och det finns ju som sagt andra system att åka till. Under veckan vi var där snöade det varannan dag och vi åkte i 40-50 cm lössnö i pisterna. Det är i princip inga svenskar eller andra nordbor i området (fast fom 06/07 skall de tyvärr börja med charter till Mürren från Sverige) så vid mindre bra väder (=ingen sol) får man vara ensam i systemet. På vårt hotell var det en hel del som inte åkte skidor utan bara vara på semester. Mürren är en f.d. skidort för excentriska engelsmän och det lever kvar lite.

Eftersom det snöade så mycket under vår vistelse fanns det obegränsad lössnöåkning. Om man vill testa mer avancerad off-pist finns definitivt möjligheter men vi körde en lättare variant. Högsta åkningen är på 3000 meters höjd. Om man vill kan man likt James Bond (I hennes majestäts hemliga tjänst) kasta sig ut från skurken Blofelds "klinik" som numera är en roterande restaurang (Piz Gloria) på toppen av berget Shilthorn. Väl värt ett besök men hoppa över restaurangen som är ganska dyr. Titta på utsikten (de tre magiska topparna Eiger, Münch och Jungfrau) och ta den svarta pisten ned. Från Piz Gloria/Shilthorn går det årligen en tävling som kalla för Inferno Race. Man åker skidor från toppen, förbi Mürren by ner till dalen (Lauterbrunnen). Om man är en bra skidåkare tar det 45 minuter men de som vinnar kör sträckan på 15,8 kilometer på 15 minuter. I Wengen kan man testa på att åka Lauberhornrennen på tid och mäta sig med eliten. Notera den branta kurvan i början av loppet som går vid en bergvägg. Man får ordentlig respekt för störtloppsåkare om man försöker åka i full fart i den passagen.

Förutom skidåkning finns det en massa andra saker att göra i Mürren. Skridskoåkning, curling, kälkåkning (det finns speciellt spår överallt och är definitivt förenat med livsfara när man ser japanska damer med högklackat fräsa fram). "Tyvärr" var det så grymt bra skidåkning den veckan vi var där så vi hann inte med så mycket annat än skidåkning men jag hade gärna tillbringat två veckor i området och testat på lite andra vinteraktiviteter.

Sammanfattningsvis kan man säga att Mürren är toppen om man gillar skidåkning, snö i mängder, bedövande vacker natur, god mat, vintersporter och after-ski framför brasan. Om man vill ha trängsel och umpa-bumpa afterski kan man åka någon annanstans. Mürren är en skidor som jag defintivt skall åka tillbaka till...snart.

Mark whitehead
Mark whitehead (Gäst)
2007-02-28
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Bra skidåkning här på toppen, och har blivit ännu bättre med den nya stolheisen tillbaka till Birg stationen mycket bättre än T-fältet som de hade.
också en stor svart körning från Piz Gloria och en stor svart kör ner till nedre körningarna som också är bra