Narvikfjellet recensioner

Skidorter i Norge
Vad tycker du om Narvikfjellet?
5
4
3
2
1
Carlssone
2021-11-22
En skidorts recension blir ju lätt färgad av väder och snöförhållanden så jag skall försöka undvika att trilla för långt ner i detta hål. Narvik ligger när havet och har på grund av Golfströmmen en ganska mild vinter vilket gör att det sällan är snorkallt. Läget nära havet gör ju också att vädret kan variera kraftig och med otur får du regn istället för snö.
Recensionen skall också läsas med tanke på att jag älskar offpist och att afterski är en krydda och absolut ingen nödvändighet. I Narvik betydde afterski några öl på en stilla krog. Är du ute efter Stavkroa-partaj så har du kommit fel.
Jag och några kompisar besökte Narvik för ett antal år sedan i slutet av april vilket betyder långa ljusa kvällar och solnedgång i Atlanten. Vi hade turen att pricka in 20 cm nysnö som föll under natten och förmiddagen första skiddagen. Detta gjorde sikten halvdålig och underlaget helbra vår första av två skiddagar. Under denna dag spenderades lika mycket tid i som utanför pisten. Narvik bjuder på ett ganska litet system men med fina långa backar och gott om plats för de relativt få som åkte på fjället.
Första dagen anade vi möjligheterna runt mytomspunna Mörkhåla men på grund av dålig sikt valde vi att hålla oss till de lättillgängliga offpist ytorna nära liftsystemet och hade riktigt roligt på kalfjäll, gles björkskog och även tät björkskog.
Dag två sprack det upp utan att bli helt molnfritt men betydligt bättre sikt och då kunde vi verkligen njuta av Narviks fantastiska offpist. Med 20 minuters hike når du toppen av Mörkhåla och den klart bästa liftnära offpist jag upplevt i Norden. Mörkhåla ligger i skugga åt norr och snön höll bar kvalité hela dagen. Ytorna är stora med varierande lutning beroende på vägval ner. Här fanns mycket åkning kvar när vi var tvungna att lämna och med guide finns fler möjligheter relativt nära liftsystemet men också många toppturs möjligheter runt om Narvik.
Lofoten ligger nära och är ett ännu bättre alternativ för er som vill köra 100% topptur men jag har ännu inte hittat bättre liftnära offpist i Norge eller Sverige. Hoppas kunna jämföra med Stranda under kommande säsong men Hemsedal, Voss och Myrkdal står sig slätt vad gäller terräng. De sist nämnda får dock mer snö under säsongen.
Narvik är som sagt ett litet system så en weekend passar alldeles lagom, eller varför inte en vecka med åkning i Narvik, Gränsen och Björkliden. Så gjorde vi och fick då mängder av varierad åkning under en vecka. Hade jag gjort om resan hade jag valt bort någon dag i Gränsen eller Björkliden för någon extra dag i Narvik.

Camilla R
2021-11-08
Riktigt bra pister och offpisten är grym. Extra plus för utsikten. Har haft några av mina absolut bästa skiddagar här då det hade dumpat flera decimeter snö och de sket i att pista största delen av systemet på flera dagar - vi åkte med ett leende från ena örat till det andra i 3 dagar

Lars Kraft
Lars Kraft (Gäst)
2020-01-31
Bra avancerade backar, och mörkhåla är en fantastisk offpist sträckning men nordiska mått mätt. Men säsongen i backen är förhållandevis kort. (Tror faktiskt att toppen ligger på 1000 m ö h.)

Andreas Mühlich
Andreas Mühlich (Gäst)
2016-03-24
Vi var i Narvik i slutet av mars. Det var lite tidigt på säsongen. Den bästa tiden i Narvik är i mitten/slutet av april eller tom ännu senare. Vi hade tur, det snöade rejält ca 30 cm. Dock var både gondolen och sista stolliften upp till Linken stängda. Men med hudar under skidorna gick vi upp till Linken och fick ett långt och fint åk, helt ensamma och fantastiskt puder. Narvik är verkligen speciellt, storslaget och spektakulärt.

Joanna Wessbergh
Joanna Wessbergh (Gäst)
2009-04-07
Underbart=D
Tre underbara dagar med sol! Vilket ställe.... Definitivt det vackraste jag sett, Norges imponerande fjäll och utsikten ner över det öppna vattnet, många bilder blev det.
Skidåkningen var super, vi var nästan helt ensamma i backarna.... Man kunde hitta orörda ytor sent på dagen (i förhållande till öppet tider i liften ;) )
Åker definitivt dit igen nästa år!!!

N/A
2009-02-10
En omfattande utbyggnad av skidanläggningen på Narviksfjället planeras.
Ambitionen är att investera 35 miljoner kronor de närmaste fem åren.
Nye projektledaren Trude Bertnes, som sagt upp sig från jobbet på LKAB Narvik, har höga ambitioner med att utveckla anläggningen.
En hel del har dock redan hänt under sista åren. Bland annat har Narviksfjället fått ny belysning, barnskidbacke och en del ändringar i backarnas struktur jämte en ny pistmaskin.
Bobåkning sommartid
Vidareutvecklingen ska omfatta förbättringar av barnskidområdet, bättre skyltning och pistkarta, lager och verkstadsbyggnader, cykellöpor, service- och kafébyggnad och en bob-bana för åkning sommartid.
Dessutom ska en av backarna, den så kallade tredjebacken, utrustas med belysning och anordningar i syfte att säkra snö till backen. Snöskärmar för att få snön att ligga kvar och snökanoner även i den backen kan bli en lösning, enligt Fremover.
Narviksfjället har en imponerande fallhöjd på 900 meter. Den längsta nerfarten mäter 3.200 meter.
Gemensamt liftkort
Backen ingår i samarbetet mellan anläggningarna i Narvik, Riksgränsen, Björkliden och Abisko där gemensamt liftkort kan lösas från och med i år. Narviksfjällets anläggning bjuder på synnerligen spektakulära vyer med samhället just nedanför backen och ett klassiskt norskt landskap med fjäll och fjordar i fonden.
Backarna håller dessutom hög tävlingsklass och här avgjordes fem World Cup-tävlingar för damer under 1990-talet.

offthepist
2007-06-20
Så jävla underbart ställe!!
Vi var där under påsken nu i år. Dagen vi kom hade det inte snöat på länge, men sen dumpade nytt puder varje natt resten av veckan.
Stället har stora åkytor och om vädret och snön är bra kan man inte tänka sig nåt bättre.
Synd att toppliften upp till radiomasten inte är öppen allt för ofta. Ner från den finns det hur mycket som helst att åka på.
En brutalt härlig känsla att stå på toppen med utsikt över fjorden och med orört puder och solsken..

Med bra väder och snö så är det bästa tänkbara åkningen i Skandinavien.

Christmas_Inn
2007-01-04
Finns bara ett ord för Narvik och der är "fantastiskt"! Det var bara underbart att åka där vi hade tur att det var perfekt väder, har hört att det kan vara lite blåsigt. Solen sken, himmelen var blå och snön var constant. Det är verkligen en upplevelse att åka ner mot fjordar. Det är en helt sjuk contrast först fruset vatten och sen e det helt plötsligt flytande. Narvik e nog ett av de vackraste skidorterna i skandinavien helt enkelt. Jag längtar redan tillbaka dit...

henrikmjoberg
2006-06-17 (Ändrad: 2007-03-03)
Narvik har ett såväl ett högt som brant berg vilket innefattar stora åkytor. Skidåkarna som befolkar berget upplevs, om inte infödda, som seriösa med en ådra av äventyr i kroppen. Tyvärr är väderförhållanderna något ojämna så här nära Norska kusten och det krävs relativt mycket snö för att åkningen ska vara bra.

Som tur var det hyfsade förutsättningar senast jag besökte Narvik i april och solen sken. Det är begränsat med lättare preparerade nedfarter, men det speglas även av klientelet på Fjällheisrestaurangen som i mångt och mycket är lagda åt det äventyrligare hållet. De preparerade nedfarterna sköts dock utomordentligt. Om man är beredd att slita och hika endel får man garanterat lön för mödan då åkningen samt omgivningarna är spektakulära, vackrare plats får man leta länge efter. Men även med kortare skrååkning finner man lättillgänglig offpist kring radiomastens endera sidor. En känsla av att hitta sina egna linjer och favoritpartier på berget infinner sig snabbt.

På bergets nordsida ligger Mørholla vilket nås efter marsch till toppen 1272 m ö h. Området erbjuder svår offpiståkning men då åkningen sker på en nordlig läsida bör lavinrisken alltid beaktas som mycket hög i området.

Bronkenstein
2006-05-22
Narvik, en mycket vacker plats!
Skidåkningen är minst sagt spektakulär eftersom du ser rätt ner i fjorden och har Låång utsikt över ett massivt fjällområde från anläggningen. Har du tur med snön och föret är det har en strålande plats för skidåkning.

Obs! Gå upp till toppen från sista liften och åk ner på baksidan. Bra åkning och dessutom ännu bättre utsikt därifrån....