Saas-Fee recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Saas-Fee?
5
4
3
2
1
Stefan
Stefan (Gäst)
2017-12-20
Inte så mycket offpist som vi hade trott. Lugn och skön by som är bilfri. Ensam i backen till kl. 11 nästan vare dag.

Jweister
2017-12-12 (Ändrad: 2017-12-12)
Spenderar vintersäsongen 17/18 här. Författad 12/12 utifrån upplevelsen av orten hittills, uppdatering följer!

Plus:
Högt beläget = Snösäkert
Tidig säsongsöppning
Köttig, mycket välshape:ad sommarpark (stora flyg, öppen till 1:a dec)
Inte så många puderjägare här, särskilt inte när systemet är öppet under snöfall
Trevliga locals (såvida du är trevlig mot dem, många talar dock främst tyska)
”Riktig”, kompakt och bilfri by (i princip allt du behöver finns tillgängligt för köp i lokala affärer inom gångavstånd)
Bra restaurangutbud, både i by och backe
Picnic/värmestuga på restaurang Morenias bottenplan
Bra möjlighet till längdvariation på åken
Billigt säsongskort

Minus:
Lite mindre ställe i alpmått
Svårt att få jobb utan att tala tyska
Vindkänslig glaciärtopp
God kännedom om berget krävs för offpiståkning på glaciärhöjd, även nära pisten
Inte speciellt nybörjarvänligt pga långa, branta backar (kan ju definitivt vara en fördel likväl)
Schweiz är generellt dyrt att leva i
Kan vara lite svårt att acklimatisera sig pga höjden, den fysiska återhämtningen längre tid

Efter att färdats med åtskilliga transportmedel, varav det senaste buss uppför ytterst smala och snirklande serpentinvägar, är vi äntligen framme i en utav Schweiz mest högt belägna, pittoreska skidortsbyar; Saas-Fee! Jag slås utav hur alptopparna, däribland den högsta på Schweizisk mark; Dom (4'545), bereder ut sig i alla väderstreck och trots att byn befinner sig på 1'800 meters höjd ligger den som i en skyddad gryta, omgiven av de mäktiga bergen. Vi har kommit hit för att göra vår första säsong utomlands och det vattnas i munnen efter det vita guldet som vanligtvis lyser med sin frånvaro inom vårt kära hemlands gränser.

Vi är tidiga och anländer redan 1:a november, startmånaden för vintersäsongen då våra liftkort börjar gälla. Via en gemensam vän har vi fått kontakt med en lägenhetsuthyrare som ger oss både ett förmånligt hyresavtal (ca: 20k sek/månaden för en 4:a med kök) och billiga säsongskort (217 chf, specialdeal för året med lokala hotell/uthyrare); magiskt för säsongare som vill shredda mer än jobba! Generellt tror jag det kan vara svårt att hitta såhär bra deals på säsongsboende men allt beror troligtvis på hur kräsen du är. Vill du bo själv eller dela lägenhet med bara en person sticker priserna upp mot 7-900 chf/månad men ju fler du kan tänkas dela med desto lägre pris. Dock är vi långt ifrån de första för säsongen som får njuta fin pist och en minst sagt köttig park uppe på glaciären. Försäsongen har varit igång sedan juli och det stora parkåkareventet "The Stomping Grounds" har precis ägt rum i oktober och efterlämnat hopp som mycket väl är "trippelcorkbara".

Sommarparken innefattar utöver dessa två monstruösa hopp, tre något mindre kickar (kanske något större än Åres röda), två pipes (tyvärr ganska isiga, underhålls nog främst under sommartiden, juli-oktober), en railsektion innan man kommer till fram till parkens huvuddel med både raka och kinkade rör för den medelgode till avancerade åkaren samt några, lite mer avancerade features i huvuddelen. Avslutningsvis ståtar en gigantisk quaterpipe där man gå både högt och lågt. Sammanfattningsvis är det ingen park för nybörjaråkaren men under november är de flesta proffs på annat håll så vill man lite mer erfaren åkare ostörd testa alltifrån säsongens första stora flyg till sin omsorgsfullt välutvecklade cork 9:a är det fritt fram! Parken stänger tyvärr den 1:a december då pistörerna måste lägga all tid på att preparera resten av berget så det är färdigt till säsongens första boom; julhelgen. Vinterparken öppnar troligtvis, beroende på snötillgången, i senare halvan av december lite längre ner på berget där soltimmarna är fler och således sikten bättre. Nedan länkas två edits från "The Stomping Grounds".
Ståle Sandbech:

Oscar Wester:


I pisten är det däremot lite trängre då många raceåkare är här och försäsongstränar i november men det lugnar det ner sig betydligt framåt mitten av månaden. Pisten är bra, väl preparerad. Glaciären bjuder röda åk, både lite brantare och flackare men definitivt inom det röda spektrat. Favoritåken är de två pisterna vid liften Allalin 1 där solen lyser flest timmar. Skiers left är något flackare med goda möjligheter för teknisk övning medan skiers right erbjuder mer fart. Tyvärr är åken ganska korta och inte speciellt böljande så äventyrskänslan försvinner lite. De är dock perfekta för att hitta tillbaka till fjolårets form! När snön däremot börjat lägga sig öppnas en värld av långa, branta åk med lite mer varierande terräng. Ett åk topp till botten är en 1700 meters fallhöjd konstant adrenalinkick om försäsongsmorgonen då pisten är som bäst och turisterna inte ännu anlänt. Transportsträckorna ger lite lagom vila (dock alltför flacka) och du kan stå på så länge du orkar. Åken kring Längfluh och Spielboden är soliga även under december och bjuder spännande terräng både rakt nedför och lätt traverserande runt berget.

Så äntligen kommer dumpen! Det har vräkt ner och systemet har varit stängt någon dag för att låta snön sätta sig. Vi är nästan ensamma på glaciären och lägger de första svängarna i det cirka 40 centimeter djupa pudret mellan liftspåret och pisten samtidigt som det fortsätter falla från himlen. Det är viktigt att inte ta sig allt för stora friheter här uppe på toppen då vi inte vill hamna i en glaciärspricka lika djup som ett fyravåningshus är högt. Terrängen är ganska snäll här uppe eftersom bottenunderlaget främst består av is men vi hittar ändå någon feature att hoppa ut i åket ifrån och träna våra puderlandningar. Längre ner ser berget ut att kunna erbjuda riktigt bra offpiståk med lite fler stenar och klippor att hoppa från när mer snö väl har lagt sig, särskilt skogen vid Plattjen samt ravinen under Speilbodengodolen. I nuläget ligger det dock tyvärr inte tillräckligt för dessa åk men vid sidan av pisten vid Längfluh/Speilboden har vi funnit både en och annan dropbar klippa! Glömde jag nämna att vi nästan är ensamma i liftarna när det dumpar? Puderjägarna verkar inte hittat hit än men vi får se hur det blir framåt våren, lokalborna säger nämligen att det är då det är som bäst.

Maten då? Som ni troligtvis redan vet är schweizarna extremt glada i ost och gärna i smält form. Raclette och ostfondue finns således på menyn på majoriteten av byns restauranger. Dessutom är Wallis/Valais, grevskapet som byn ligger i, känt för sina viner så det är lättare att hitta ställen med schweizisk gourmetinriktning snarare än hipsterhak med exotiska burgare och 10 gästöl på fat. Prisutbudet är lyckligtvis ganska varierat. Du kan hitta trerättersmenyer i 100+ chf-klassen, ta en bärs och kebab på Nesti's ski bar för 18.50,-, men även finna det mesta där emellan. I mataffärerna är det något dyrare än på er lokala ICA-butik och framför allt köttpriserna sticker iväg. Kan man däremot tänka sig bli vegetarian går det bra att äta sig mätt och närd utan att det kostar skjortan (för övrigt är det bra av en mängd andra orsaker att dra ner på köttet, speciellt miljöfaktorn (mindre global uppvärmning=mer powpow/längre vintersäsong ?)). Ytterligare ett bra sätt att spara pengar är att nyttja picnicvåningen på Morenia restaurang istället för att köpa lunch i backen! Vill man däremot köpa mat i backen kan jag varmt rekommendera Längfluh som erbjuder både á la carte med panoramautsikt men också högkvalitativ självservering för runt 20,-.

Tyvärr är vi nog olikt många säsongare inte särskilt intresserade av afterski och häng på nattklubbar fram till småtimmarna. Det lilla vi snappat upp från andra säsongare och några få egna turer är att Nesti's, Black Bull, Happy Bar och Popcorn är säsongarnas favoritställen. Priserna för dryck är ungefär som i Sverige, kanske något lite billigare; 6-8 chf för 0.5 l öl och drinkar mellan 10-15,-.

Sammanfattningsvis är mitt intryck så här långt att Saas-Fee är en bra ort att säsonga på om man främst är ute efter bra allroundåkning, puder, pist och park, och kan tänka sig vara på ett mindre ställe där konkurrensen om pudret inte är lika stor. Det går ganska snabbt lära känna de som är här för säsongen och något som självklart underlättar det sociala är ifall man är lite bevandrad i tyska eller redan känner någon på orten. Talar man däremot ingen tyska kan det nog bli lite tufft att åka hit ensam såvida man inte bor med ett engelsktalande gäng. Är man också ute efter "storsäsongsorten" med riktigt brett socialt utbud, mycket party och fler liftar än du hinner åka på en vecka är det inte helt rätt resmål.

Min bedömning såhär långt är en klar 4/5!

Hoppas det här inlägget kan vara av nytta för er, speciellt ni som går i säsongartankar!Ann-Sophie Thomann
Ann-Sophie Thomann (Gäst)
2017-09-28
Fantastiskt

jonas
jonas (Gäst)
2015-01-12
Nu är det min andra gång här och samanfattningsvis tycker jag man kan välja bort orten då osäkerheten om liftsystemet är öppet eller ej dock är skidåkningen då menar jag off pisten kanon åker sällan pist.
2015 v.2 tog en chansning att åka hit då snö tillgång varit dålig i schweiz det var utlovat 1 m här men som vanligt har de ju glädjemätare. Det är låg säsong och riktigt tomt i liftkön och man fick känslan att det var därför de inte ville dra igång alla liftarna de skyllde på kraftig vind och då ska ni veta att det blåste 4 m/S i dalen och 10-12 på toppen av Felskinn 3000m Mittellalin 3500m var stängd hela veckan, Alpin express ( kanske express på 80 talet) åkte bara upp till mitt stationen alla dagar utom en som man fick åka till toppen, däremot fungerade felskinn kabin i två dagar och den går till samma höjd, hur tänkte man här? Det som var irriterande var att stolliften Morenia var avstängd också då de inte är vindkänsliga på samma sätt. 2-3 lifter öppna hela veckan är en rip off och då körde man inte heller liftarna hela dagar utan från ca 10 till 14 ibland 16, utan få pengar tillbaka.
Off pisten var dock gudomlig när man väl fick chansen och är lätt att hitta och det finns inte många åkare utanför pisten.
Svårt sätta betyg men byn är charmig trevligt folk, off pisten suverän, pisterna få och det som får bottenbetyg är hur man har systemet öppet. Jag har äkt hit för sista gången vill inte sitta och vänta på ett hotellrum för att liftwaffe ska behaga öppna
Förra gången jag var här var v 10 2007 tror jag det var, då hade det snöat mängder och första dagen var bara en lift öppen, och resten av veckan hade man totalt 3 igång då skyllde man på för mycket snö. Åter igen super härlig Off pist helt för oss själva kändes det som.

hammarling
2011-12-12
Jag besökte Saas-Fee vecka 13 år 2011. Besökte också Aletsch som är kontinentens största glaciär under en en dag. En dag var jag till Zeermatt för återseendets glädje. Många researrangörer brukar ha Zeermatt i sitt paket och går också att köpa liftkort samt resa på plats. Vädret var blandat i Saas-Fee men dagen i Zeermatt bjöd på gnistrande sol och underbar skidåkning. Temperaturen var i Saas-Fee från ca -5 C till ca -10 C. Marken var inte lika kall som vanligt denna säsong och få orter kunde erbjuda offpistskidåkning. Pisterna måste och hölls fortfarande i trim då det finns snögaranti att leva upp till. Säkrast är att hitta offpistskidåkning är alltid en glacier, och det finns här. Även i slutet av en snöfattig säsong är orten ett snösäkraste ställe, då Saas-Fee ligger på 1800 m ö h och snögränsen var på ca 2000 möh. Kan alltid hela säsongen erbjuda offiståkning. Jag åkte mestadels i Allalin 3600 m ö h där det fanns goda möjligheter till ostört träna offpist. Det kändes att luften var tunn här och det tog på krafterna. Här finns Ice Pavillion som är ett tunnelsystem som är uthuggits i glaciären. Ett trevligt och lärorikt besök. Världens högsta tunnelbana tar man till Mittelallalin 3500 m ö h. Här finns också goda möjligheter till offpist. En restaurang som snurrar runt sin egen axel finns här. En anrik men lätt sliten attraktion som rekommenderas då den är världens högst belägna sk revolving bar. Restaurangerna är i allmänhet stora och ganska moderna. God mat och med mestadels självservering. Längfluh 2869 m ö h har goda möjligheter till carving men även till offpist. Det är den soligaste delen av detta berg. Paljatten med 2567 m ö h var stenhårt pistat och där ligger också den svarta World Cup-backen. Här var det också gnistrande sol. Här åkte jag enbart i pisten då möjligheterna till offpist var få. Hanningsystemet 2336 m ö h systemet som ligger i andra delen av orten var stängt då det fanns för lite snö där. Man ska bo i Saas-Fee och inte i någon av de övriga orterna Saas-Grund eller Saas-Almagell då de ligger nere i dalen. I Saas-Fee är fri från bilar och det finns därför ett flera våningar högt garage vid busstationen. Hotellen har sina egna små elbilar som de transportera väskor och resenärer. Finns en huvudgata som leder till liftarna. Gatan delar sig vid torget i två huvudgator. De flesta hotell och restauranger ligger efter dessa två gator. Många hus är byggda i gemytlig knuttimrad alpstil. På det hela taget ett mycket trevligt ställe. Afterski ligger längs huvudgatan vid bäcken närmast lifterna vid Längfluh. Levande musik finns varje kväll på Holzwurm, där det liksom i resten av orten var mest drag på helgen. Några ställen till hade också på helgen levande musik. Befolkningen i Vallais är mycket mer öppna och trevliga jämfört med landet i övrigt. Gästerna kommer från hela Europa utom Ryssland.

Sammanfattningsvis är orten mycket snösäker och har bra varierat utbud av skidåkning. Schweizisk gemytlig stämning och kvalité med internationell stämning och gäster i alla åldrar. Lätt att ta sig dit. En lillebror till Zeermatt. Betyg 4 av 5. Av Börje Hammarling.

ingelstroem
2009-03-31 (Ändrad: 2009-04-01)
Saas-Fee har allt om än i en ganska liten skala. Kanon skogsskidåkning, stora puderfält, bra branta pister, en bra park med det mesta och sköna drops och stenar att hoppa. Saas-Fee är inte det största systemet och om det inte har snöat på länge definitivt inte det bästa men säsongen 08/09 dumpade det massor med snö så det var puder varje vecka, några veckor 25 cm nytt varje dag i fyra dagars tid.

En nackdel med Saas-Fee är att det är ganska väderkänsligt då det är ett system i en dal så om det börjar blåsa upp så stänger allt vilket medför ingen skidåkning och förstört puder. Vet man bara var man ska leta så kan man ändå hitta puder.

Fördelarna med Saas-Fee är att där inte är särskilt många bra puderåkare vilket medför att man kan finna puder flera dagar efter snöfall. I skogen vid Plattjen åker inte många heller men tycker man om att hoppa stenar inne bland träd är detta underbart. Bra och ofta mycket snö medför bra skidåkning för den lite bättre åkaren. Innan Plattjen skogen kan man också åka ett stort fält där det inte är någon glaciär så det enda man får se upp med är laviner och ett stort klippmassiv i slutet av åket. Den bättre åkaren kan droppa dessa klippor som är allt från 2 meter till 10 meter höga, dock med ganska platt landning på de högsta droppen.

Annars är där en fin offpist från Plattjen ner mot Saas Almagell där det bara är 4 pers som åkt i år, jag, min kollega, min bror och en kompis till oss. Har Allt!

Jag kommer att uppdatera denna lite längre fram.
Filip, Platschef för STS Alpresor/Sportresor 08/09

Erika
Erika (Gäst)
2009-02-10
Igår morse ringe jag turist kontoret för att försäkra mig om att allting ner till Morenia är uppet som utlovat på internet inclusive park & pipe. Kom dit och pipen var mestadels is...

Klockan 2.45 fick jag problem med liftvakterna för första gången. De ansåg att det var dags att gå hem och sova. Jag ville gärna åka lite till. Skall komma ihåg att kolla öppet tiderna nästa gång jag åker någonstans...

Nästa morgon ser jag till att vakna tidigt. På väg att spänna på brädan så kommer en pist vakt och klagar på att jag missuppfattat vart pisten ligger någonstans. Jag förstod inte varför jag inte skulle kunna åka på samma ställe där jag åkte igår. Snön hade blivit lite mer vind pinad. Men angående glaciärsprickor och laviner så borde risken vara samma eller mindre. Ev större om det är svårare att åka, enklare att ramla och därmed hamna fel. Så jag åkte ändå. Nedanför stod den dumme liftvakten och väntade på mig och jag var dum nog att göra som han sa och ge honom mitt lift kort.
Jag skulle inte rekomendera åket till en nybörjare. Men med tanke på vad jag sett folk göra, till viss del i saas fee nu under helgen. Men ännu mer förstoss i Engelberg och Andermatt där jag brukar åka annars så känns det verkligen löjligt och orättvist att han tog mitt lift kort. Och så tror jag att pisten är betydligt farligare i de alldra flesta fall, glaciärssprickor är lättare att hålla reda på än galna åkare många gånger... De hade på fullaste alvar två blinda åkare den här helgen.

Hur vet man vilka stationer man kan åka på egen risk? Och vart man kan bli av med lift kortet? De flesta i saas fee verkade dock kunna åka utan problem med lift vakter. Jag var nog lite dum som åkte trots att han sagt till men ändå...

Har trots detta haft en bra helg med till och med lite pulver åkning. Inte alltför dåligt för att vara andra helgen i november.

olle209cm
2008-05-09
Jag har varit i Saas-Fee över 10 gånger, under de första åren 96-00 så var det allid mkt snö, jag har åkt mkt offpist, under de senare åren har jag blivit mer försiktig med offpisten pga alla glaciärsprickor som under goda snöår e bra övertäckta men under de sista åren så har jag förstått att det e livsfarligt att ge sig ut om det inte e täckt plus att man nog bör undvika denna typ av offpist, men när pudret finns så åker de flesta offpist ändå dvs många som duck the ropes.
Bäst var den under de sk lavinveckan 1999 då det var fem meter snö upper på berget, 2 meter puder kom ner under 3 dagar då vi var instängda i byn pga att en stor lavin hade gått över vägen in till byn, fördelar naturligtvis var att inga nya turister kom till byn, och efter tre dagars snöfall dag och natt så blev det blå himmel och sol, och jag och Harris åkte orörda puderåk från 0800 till 1700, liften öppnade tidigare den dagen pga att Saas Fee varit stängt i tre dagar, mest snö i Saas Fee på 100 år den gången, får man nog aldrig uppleva mer som turist i sitt liv. Kan hålla med hom att Saas-Fee inte håller en vecka mer 2-3 dagar, jag har dock nästan alltid bara varit där på helger, jag bor 55mil bort, sista åren har jag valt mer Andermatt och Engelberg också pga att det har varit mer snö i de två sistnämnda. Schweiz högsta berg ligger ju i Saas-Fee 4545m. Saas-Fee by ligger på 1800 meters höjd och det e mäktigt att kika upp på the Dom rakt fram till höger när man kommer upp.

Haze
Haze (Gäst)
2007-03-29
Snösäker åkning & charmig by

Skidsystemet ligger i norrläge vilket innebär att det är snösäkert, jämfört med exempelvis Crans Montana (även det i Vallis dalen) där solen flödar och snön töar.

Jag diggade den högalpina känslan med glaciärer och flera toppar över 4000m. Fallhöjden hör till systemets styrkor medan dess storlek räknat i pister & lftar är en svaghet (om du jämför med les 3 valles, m.fl.)

Det var bökigt att åka skidbuss (kostade pengar + bara en bus per timme) till de två små systersystemen (Grund och Almagell) och att åka till Zermatt tar 1h 40min med postbuss & tåg + kostar en del.

Byn är liten och mysig och där finns allt du vill ha; isrink, pubar, bageri, mm. Prisnivån tyckte jag var helt ok för att vara alperna. Min känsla var att byn har lägre priser än sina stor syskon Zermatt & Verbier.

Josslo
2006-08-01
Sjukt skön By. bland dom skönaste i alperna faktiskt.

+ För skön åkning i pist då framförallt. Parken va inte så stor men hade vissa sköna grejor.
Grymt bra preppade backar på morronen.

- ganska litet liftsystem.

jag va där v.9 förra vintern.