Serre Chevalier recensioner

Skidorter i Frankrike
Vad tycker du om Serre Chevalier?
5
4
3
2
1
Camilla R
2021-11-08
Trevligt område med väldigt bra skidåkning. Vi prickade tyvärr in lovvecka för franska skolbarn så det var vädigt mycket skidskoleverksamhet i pisterna.

Pillard
2018-12-21
I konkurrens med Val d'Isere de bästa skidorterna jag provat i alperna. Här finns allt, grym skogsåkning, bra högalpin åkning och fantastiska pister. Ställt mot Valdi så tappar Serre när det gäller högalpin åkning och party. Sorry Serre men nån direkt partyort tycker jag nog inte riktigt att det är. Iaf inte jämfört med Valdi. Däremot håller jag nog Serres pister som strået vassare än Valdis och skogsåkningen är i en helt annan liga.

Hela området kring Serre består av lärkskogar som ger en fin och gles skog, som gjort för skidåkning. Det är också väldigt solsäkert men när det väl inte är sol då dumpar det rejält. Som med alla skidorter så är man ju förstås beroende av vädergudarna för en lyckad resa och vi har haft fantastisk tur de tre gångerna vi varit här då det alltid dumpat minst en gång under resan.

Riktiga guldkorn är en hajk uppför Cucumelle med åkning ner på baksidan, ett pistrace nedför Casse de Boeuf (1000fhm böljande svart pist i norrläge som aldrig blir uppkörd) eller någon av alla de enorma skogsarealerna vid snöfall.

lepe
2017-12-01
Serre Chevalier, skogsåkningens och solens mecka.
Efter två gjorda säsonger på denna plats så är det så Serre Chevalier även kallat ''Serre'' kan beskrivas med få ord
Det är just det ovannämnda som får Serre att sticka ut. Soldagarna är runt 300 per säsong och mellan träden är det glest, speciellt om du är van att stångas med den nordiska fjällbjörkskogen. Och skräms inte för all sol för när det snöar så snöar det rejält allt som oftast.
Serre Chevalier är ett sammansatt skidsystem där du kan dig upp på berget från staden Briancon och byarna Chantemerle, Villeneuve och Monetier. Nästan hela sysemet ligger utdraget längs en nordsida och det är långt från Staden Briancon i Öst till den pittoreska byn Monetier. Kontrasterna och skidåkningen är även de stora mellan denna stad och by, Briancon har en jättemysig gammal stadsdel men är i övrigt industriell och dyster till skillnad från Monetier som är pittoresk, mysig och typiskt fransk.
Mellan Briancon ligger byarna Chantemerle och Villeneuve som hjärtat i systemet, det är här de flesta hotellen, restaurangerna och barerna finns, båda byarna har mysiga och mindre mysiga delar med typiska franska alphöghus. Det är främst i Villeneuve säsongarna väljer att bo och jobba. Nog pratat om byarna och till skidåkningen.

Vi tar skidåkningen i samma ordning och börjar i Briancon, här går systemet lägst och det är även sluttningarna kring Briancon som vetter mest mot solen, perfekt för glassåkning i pister i snäll lutning i och en öl på uteserveringen Chalet Serre Blanc, i mitt tycke en av de bättre i systemet. Från Briancon kan du nå bra skogsåkning och några öppna åk, men har det snöat åk till andra delar i systemet då det finns betydligt bättre åkning att hitta.
Ovanför byn Chantermerle så hittar du oerhört fin skogsåkning och fina svepande pister. Är det snöfall och dålig sikt så är det ett hett tips att leta sig till liften Aiguillette där ett av systemets finaste skogsåkning finns, kanske inte den brantaste och värsta men glest mellan träden och många pillows att studsa runt och leka på, bara ligga och lapa liften hela dagen och komma ner med ett leende efter varje åk.
I nästa by Villeneuve är skogsåkningen inte lika tillgänglig även fast den finns, istället finns här många fina korta öppna åk som nås snabbt från liften, dock gäller det att komma i tid då dessa platser fort blir uppåkta, glöm inte heller att åka den svarta pisten Casse du Boeuf, 800 fallhöjdsmeter svart pist, i mitt tycke systemets bästa.
Där skidåkningen i Villeneuve gränsar till Monetier hittar du systemets näst pästa pist Cucumelle, tyvärr är det många andra som verkar tycka det samma och det kan lätt bli trångt i denna. Kring denna pist finns även offpist i snällare lutning.
När du kommer över till Monetier ändras storleken på bergen och känslan blir direkt högalpin med 4000 meters toppar i bakgrunden, det är även här den brantaste, största och högsta åkningen finns med kända åk som Montagnole från toppen av systemet och den branta skogsåkningen Tabuc. Är det första gången du ska åka offpist välj hellre skogen kring Aiguillette men söker du brantare och mer utmanande åkning kommer du trivas här! Ha omdöme och koll på lavinrisken när du åker här vilket givetvis gäller över hela systemet.
Skulle du mot förmodan tröttna på skidåkningen här eller vilja testa något nytt så ligger La Grave 30-45 minuter ifrån Serre Chevalier åt ena hållet och Montegenevre som sitter ihop i ett gigantiskt system åt andra hållet.

+ Grym skogsåkning
+ Mycket sol men ändå allt som oftast stora snöfall
+ Bra pister
+ Länge orört efter snöfall om du letar dig lite längre ut
+ Perfekt för medelgoda åkare

- Afterski? finns några barer, men inget med röj, tar du hellre en öl ute i solen så har du prickat rätt!
- Många dåliga restauranger i backen även fast det finns några bättre
- Inte den största åkningen om det är det du söker
- Kan i vissa fall bli snötorka under längre perioder om du har otur

Vill du åka magisk skog och sola nere i byn med en kall i handen efter en dag på berget, åk till Serre!

arne
2015-08-17
Var i Serre Chevalier påsken 2015 med UCPAs familjevecka. Vi hade fantastiskt väder (+18 grader och sol i byn).

+ Solen och vädret
+ Trots 18 grader så gick det att åka (vatten)-skidor hela vägen ner på konstsnön.
+ UCPA (bäst som alltid)
+ Poolen (enligt min 7åring
+ Välpistade nedfarter (på morgonen)

- Inga riktigt utmanande backar, även off-pist reporna var ganska lätta.
- Väldigt dålig snö på eftermiddagarna
- Svårt att röra sig mellan orterna utan bil (och även med bil då parkering inte var så bra)
- Några restauranger i backen var typiskt franskt sura (Ni får inte sitta på de lediga borden om ni bara ska dricka, det kan ju plötsligt komma 100 gäster och ta alla platser för lunch klockan 14:00 etc)

Wily
2014-08-07
Vi besökte Serre Chevalier i januari 2014 och fick riktigt gott med snö! När det sker är det ett fantastiskt offpist ställe med mängder av gles skog att åka i. Och kommer inte dumpen så lyser solen ofta. Tillräckligt många backar för att man inte skall hinna tröttna på en vecka.

Den enda (och inte obetydliga) nackdelen är att i princip hela systemet ligger på en lång sida av berget. Det gör att skidåkningen upplevs lite mindre varierande än andra skidsystem.

Snowjunkie
2012-02-01
Mysigt område, men åk inte dit för att stilla puderdrömmarna. Det är så otroligt sällan som det dumpar några större mängder att oddsen är väldigt dåliga för faceshots. Sydalperna får sämre och sämre med snö tyvärr. Högtrycken kan ligga i 3-4 veckor och effektivt hålla undan alla tunga moln. Dessutom är det en dal som är väldigt utsatt för nordliga vindar som snabbt förvandlar snön till stenhård cement. Men har du turen med dig och prickar in ett dump så får du fantastisk skogsåkning och lätttillgänglig Offpist i Serre.

Jag har varit fyra gånger i Serre under tio år och bara fått bra snö en gång. Nu har jag gett upp förhoppningarna.

Älskar du sol och laidback livsstil så är Serre rätt. Gillar du party så är Serre C helt fel.

Magnus
Magnus (Gäst)
2010-11-12
Läste Ingos recension nedan och håller med till 100%.

Vi har varit i Serre Chevailler tre år i rad, blir ett fjärde i år (2 st familjer med var sitt barn, 8-11 år). Åkt med Nortlander 2 ggr+ iår och Langley en gång. Vi har bott i både Briancon (livlig stad utan skidåkningskänsla), Villeneuve (Ingos beskrivning helt rätt) och Chantmerle (liten huvudsakligen nybyggd by, med OK service och pist/lift nära).

Vill lägga till ett par saker till Ingos nästan fulländande recension.

+Vädret. 300 soldagar/år = ca 1-1,5 dag dåligt/vecka. Har stämt för oss (v 1 och v 4 som vi varit där)
+Bra och trevlig(!) skidservice, där vi utnyttjat det.
+Mycket nybyggda lägenheter (i vart fall i Villeneuve och Chantmerle), med mycket bättre standard än traditionella franska skidåkarlägenheter (sådana på 20 kvm för 4 pers med våningssäng i hallen)
+Stabilt skidbusssytem, om man inte hinner hem innan liftarna stänger, eller känner för att förflytta sig på det sättet (gratis med liftkort)
+Prisvärt vid charterresa
-Släpliftarna, vår grabb lyfte av rycket i en brant i en av dem och vill aldrig mer åka släp.
-Chamberys flygplats, ännu jobbigare än Grenobles

blomba
blomba (Gäst)
2010-03-23
Blev i år tredje gången gillt för Serre med UCPA, efter ett par års uppehåll visserligen, men det kändes som att komma hem. Serre Chevalier är inte högst, störst, brantast eller coolast, men klart trevligast. En snövinter som den här dessutom med riktigt bra skidåkning, både i pist och utanför. Att två dagar efter snöfall åka ospårad couloir gör ju ingen ledsen precis. Avslappnat är ordet, varför hetsa när snön ligger kvar nästa dag också?
Ryktet säger också att en ny gondol är på gång mellan Frejus och Cucumelle-kammen för snabbare koppling mellan Villeneuve och Monetier, dvs vi slipper kanske sitta och frysa i gamla Balme-stolen nästa år. Isiga hemvändarpister fulla med engelsmän och barnfamiljer mot slutet av dagen finns det nog dessvärre ingen räddning ifrån, men hur är det annorluna mot någon annanstans i alperna?

jespersundstrom
2010-03-23
En riktigt bra skidort, har varit där 4ggr.

På berget finns allt som behövs (förutom riktigt bra liftar) för en lyckad dag vare sig du är puderjägare eller flerbarnsförälder. Som sagt håller liftarna inte riktigt måttet då det är många och långa släpar som bör bytas mot nyare alternativ. Finns för övrigt inte så mycket att klaga på på denna ort förutom att det är något av en svenskort, vilket dock andra kanske gillar :P

Är riktigt nöjd med denna ort och kommer förmodligen återvända dit flera gånger i mitt liv!

Ingo
Ingo (Gäst)
2010-03-23
Var där vecka 2 2010. Åkte med Langley, flyg till Grenoble. Bodde på Langley Hotel La Vielle Ferme i Villeneuve.

Plus:

*God snötillgång.

*Bra pistat i allmänhet

*Varierande skidåkning, allt från blå glidarbackar till branta pister med skridskois. Det finns bra backar för alla typer av åkare.

*Stort sammanhängande liftsystem med ganska få transportsträckor.

*Stabila liftar, även om några är rätt så gamla och oväxlade. Extremt få stopp och otroligt driftsäkra jämfört med t.ex. Åre

*Helt obefintliga liftköer, köade totalt typ 20 sekunder på en vecka

*Offpisträvar finner en unik tillgång på offpistrepor i liftsystemet utan att knata en meter.

*Langley Hotel La Vielle Ferme är tokmysigt, och maten är grym.Minus:

*Fortfarande några livsfarliga släpliftar som sliter ryggen i stycken med sina tokryck

*Gott om mindre bra åkare som tyvärr effektivt hasar och plogar upp puckelpist i nedfarterna framåt eftermiddagen.

*Definitivt INTE billigt med käk i backarnas restauranger. Fast å andra sidan, vart i alperna är det billigt....?

*Halvdryg transfer, dock med häftiga vyer och klippstup 50 cm från bussfönstret

*Grenobles flygplats inte den bästa på planeten......men det får väl anses som en petitess i sammanhanget.


Totalt sett kan jag bara säga: Åk hit!!!!! Skidåkningen är helt komplett och erbjuder massor för alla skidåkare. Offpisträven hittar allt han/hon behöver inne i liftsystemet, vill man knata en bit så öppnar sig himmelriket. Pistraceråkaren finner tillräckligt avancerade nedfarter, inte jättelånga, men tillräckligt långa och fint pistade. Nybörjaren finner fina, breda och bra pistade nedfarter.

Villeneuve är en mysig by med stora kontraster mellan gamla delen av byn och den nyare. Rekommenderas varmt.