Silvretta Montafon - Nova recensioner

Skidorter i Österrike
Vad tycker du om Silvretta Montafon - Nova?
5
4
3
2
1
Janne
Janne (Gäst)
2020-02-21
Toppen ställe för free rider som söker powder utan att anstränga sig!

Wolmsten
Wolmsten (Gäst)
2019-10-11
Var där fyra skiddagar i januari 2019.
Hade tre bra skiddagar av fem.
Boende i Schrums. Topptur på Schwarzköpfle mm.
Hittade riktigt bra lift nära offpist-åkning i Gargellen sista dagen. :-)


Jan Johannesson
Jan Johannesson (Gäst)
2019-02-18
Mycket bra off-pist som inte blir uppkörd lika snabbt som storebröderna Ischgl och St. Anton. Genuin alpmiljö med varierande skidåkning. Det finns något för alla i Montafon.

Georg66
2018-12-28
Montafon i Österrike är ett stort och utspritt område med en hel del intressanta backar och bra möjligheter till fin off-pist. När vi var där bodde vi i Gaschurn och tog skidbussen till backarna på morgnarna vilket funkade bra. Vädret var omväxlande och mest mulet, men en dag var det strålande sol och då åkte vi med guide. Om man är beredd att gå ett par timmar på stighudar finns väldigt bra off-pist. Både väldigt brant och väldigt smörigt beroende på vad man vill ha. Pisterna i Silvretta kom inte riktigt till sin rätt då sikten var väldigt begränsad. Just i byn Gaschurn fanns inget uteliv över huvud taget, men nedanför liftarna kunde man afterskia innan man hoppade på bussen till hotellet och avslutade kvällen tidigt. Vilket i och för sig var bra om man ville med den tidiga skidbussen till backarna.


Cristoffer
Cristoffer (Gäst)
2017-12-15
En hyfsat orörd dal dit inte många svenskar hittat.
Grym offpist åkning.

Per
Per (Gäst)
2017-09-01
Håller med många av föregående recensioner.
Dalen är sömnig på kvällarna. Och åkningen är av varierande typ, något för alla alltså finns.
Kan annars rekommendera att hyra guide och ta turen
Som utgår från Gargellen med vandring och offpiståkning som slutligen tar dig till Klosters i Schweiz och därifrån vandring och offpist tillbaka till Gargellen. Mycket bra åkning vid god snö tillgång. Finns även en enklare tur längre in i dalen vid byn Partenen där man tar sig upp via lift och något som heter tunneltaxi till silvrettasee och piz buin och vidare till byn Galtür som ligger längst in i dalen vid Ichgl ( ursäkta stavning kanske) och sen tillbaka ner i Montafon dalen.
Har spenderat mycket tid i dalen sen första gången 1986. Har varit 2 veckor i dalen varje år sen dess, så alltså en bit över 50 veckor i dalen har gjort det till ett andra hem. Vilket har resulterat i att man har ganska god insyn i det som sker i dalen och vad som är på gång. Liftsystemet med långsamma liftar hållet jag med om att det varit ett problem på vissa håll, framförallt på berget hoch joch som numera tillhör silvretta Nova och nu för tiden även är ihop byggt med lift nere i dalen där dalstation Valisera finns. Arbetet är med nya liftar är på gång frammåt hela tiden.

Henning
Henning (Gäst)
2014-03-14
Spenderade sju skiddagar i området måndadsskiftet februari/mars 2014 tillsammans med en polare. Fallhöjderna är inte enorma men vi hittade flera sköna åk både i och utanför pisten. Verkligen ingen trängsel backen, längsta väntetiden på dalliften var 10 minuter en söndag morgon. Områderna hade inte fått någon snö på ett tag, men det var lätt att hitta orörda partier om man traskade lite. Vi verkade vara de ända i dalen som överhuvudtaget orkade ta sig bortom det som nåddes med liftarna. Stor potential för fina åk i (den föbjudna) skogen om det finns snö där, vilket det inte gjorde i år.

Förutom en bussresa från Västerås var vi ensamma svenskar i området. Notera att vecka 9 är sportlov i Holland och Montafon tycks vara en av deras favoritorter. Precis som andra har nämnt är det fortfarande helt dött på kvällarna. Lite locals som festar på helgen, annars ingenting någonstans i dalen.

Petter
Petter (Gäst)
2013-02-13
Besökt området ett tiotal gånger, mycket bra område när man lär känna det. Bra utbud på pister och offpist och snösäkert!

Snomolnet
2009-09-01
Hejsan

Montafon-dalen: "Alpernas familjevänligaste dal"
Recension på hela dalen, inte bara Silvretta nova.
Gjorde tre månader i Montafon-dalen 2009. Liftkortet gäller i Silvretta Nova, Golm, Hochjoch och Gargellen + nån liten lift man inte använder.
Har tidigare gjort säsonger i Fugen (Zillertal) och st.Anton.

Köer:
Obefintligt. Finns det lite så är det max 15min vid dalstationen i Silvretta nova eller vid kabinen i Hochjoch.

Prisnivå:
Ska vara 10-15% dyrare än övriga österrike pga närheten till Schweitz, men det är inget som stör. Silvretta nova är lite dyrare än framför allt Golm och Hochjoch.

Park:
Är ingen jibber så jag får bedömma det jag sett inte det jag testat.
Finns en stor park i Silvretta nova som verkar ok. Mycket kids som verkar ha det bra.
Dåliga/obefintliga parker i de andra delarna.

Pister:
Gargellen: Få och dåliga
Silvretta nova: En hel del bra pister.
Golm: Kul backe ända ner annars finns här inte mycket.
Hochjoch: En eller två bra, resten är inte mycket att hänga i julgranen.

Offpist:
Gargellen: Finns stora ytor och mycket bra åkning. Finns även mkt randonne-turer som går härirån.
Finns orörda linjer ett par dagar efter ett snöfall. Värt att tänka på är att de stänger Tähli(offpistdalen) efter snöfall och släpper inte på förrän det är stabilt(Tror de iaf).

Silvretta nova: Bäst skogåkning i dalen som man kan åka utan att leka med polisen. Finns även en del bra längre offpiståk. Bla kan åka ner mot Gargellen-vägen i dalens bästa åk.
Finns även stora bra ytor som dock snabbt blir uppåkta. Bästa området om man ska ha ngt som passar alla.

Golm:
Här handlar det mkt om att leka kurragömma med polisen(Åka i en dal man inte får åka i) med böter som påföljd. Annars kan man gå lite och få orörd snö en vecka efter snöfall. Stället man åker till när det inte finns orörd lössnö i nordläge någon annarsstans.

HochJoch:
Finns en del bra åkning. Tyvärr förstör långsamma liftar och poliser i skogen mycket av nöjet. En del locals favorit enligt dem själva. Sen ser man dem ändå oftare i Gargellen eller Silvretta nova. Rycktet om den här orten var en av anlednignarna till att man åkte hit, men området imponeerade inte. Ställer sig fortfarande frågan. Vad har vi missat?

Uteliv:
St-Gallenkirsh som är turistorten i dalen har ok uteliv vissa dagar. Finns även ett afterski-ställe och ett par barer i Schruns. Men det är lätt det sömningaste stället jag säsongat/varit på.

Boende:
Bodde i st Anton im montafon. Otroligt sömnigt.
Största anledningen vid sidan av festen till att montafon-dalen aldrig kan bli ett säsongarställe att räkna med.
Finns mycket boende, men de som hyr ut är inte vana vid att man ska hyra mer än en vecka och de är totalt främmande till att ge rabbat om man ska bo längre. Det gör att det inte finns mycket prisvärt boende i dalen.

Slutsats:
För den som vill ha mycket snö för sig själv och som inte har något emot att sitta hemma och stirra i väggen på kvällarna. Kvalitet på offpisten är ok och största fördelen är att det är lite konkurens om snön.
Fanns under 2009 max 20 säsongare i dalen. 4 svenskar, ca 4 spanjorer, ett tyskt par och 5-6 norrmän(som försvann i februari).
Får se när och om jag kommer tillbaka.
Är absolut inte omöjligt, men aldrig mer säsong här det är iaf säkert.

EricS-700
2009-04-09
Har haft mycket puder båda gångerna jag vart där, tyckte det var mycket bra. Lätt att hitta orört puder. Fick många långa puderåk i Silveretta Nova. Sköna backar och god gulasch i backen också :)