Silvretta Montafon - Nova

Skidorter i Österrike
Silvretta Montafon - Nova innefattar även Hochjoch-Schruns

1925 satte Ernest Hemingway sin fot här. Låga priser och utsikt lockade honom till att hämta inspiration för hans böcker. Där och då fanns det varken skidlift eller preparerade pister. Idag är Silvretta Montafon en skidresort att räkna med.

Silvretta Montafon ligger i västligaste Österrike och i förhållande till St Anton och Lech anses det vara ganska billigt. Även om Montafon passar medelgoda åkare bäst så har Silvretta Nova endast en svart backe. Stora offpistområden finns här att upptäcka vilket har gjort att skitouring är populärt.

Det är inte bara Ernest Hemingway som visat intresse för Silvretta Nova. Hit åker nämligen många semestrande från Tyskland och Schweiz så du gör nog bäst i att inte åka när dessa har semester.

Lättast att ta sig till Silvretta Nova är med bil eller buss från flygplatsen i Zürich.
I byn Silvretta nova hittar du flertalet restauranger som samtliga levererar god mat och dryck. Här kan du också besöka Europas största skidbar. (enligt dem själva)

Snöprognos

 • Söndag

  0,6 cm snö
  Sol
  -2°
  0 m/s
 • Måndag

  1,8 cm snö
  Halvklart
  -4°
  2 m/s
 • Tisdag

  0 cm
  Sol
  -4°
  2 m/s
Vad tycker du om Silvretta Montafon - Nova?
5
4
3
2
1
Cristoffer
Cristoffer (Gäst)
2017-12-15
En hyfsat orörd dal dit inte många svenskar hittat.
Grym offpist åkning.

Per
Per (Gäst)
2017-09-01
Håller med många av föregående recensioner.
Dalen är sömnig på kvällarna. Och åkningen är av varierande typ, något för alla alltså finns.
Kan annars rekommendera att hyra guide och ta turen
Som utgår från Gargellen med vandring och offpiståkning som slutligen tar dig till Klosters i Schweiz och därifrån vandring och offpist tillbaka till Gargellen. Mycket bra åkning vid god snö tillgång. Finns även en enklare tur längre in i dalen vid byn Partenen där man tar sig upp via lift och något som heter tunneltaxi till silvrettasee och piz buin och vidare till byn Galtür som ligger längst in i dalen vid Ichgl ( ursäkta stavning kanske) och sen tillbaka ner i Montafon dalen.
Har spenderat mycket tid i dalen sen första gången 1986. Har varit 2 veckor i dalen varje år sen dess, så alltså en bit över 50 veckor i dalen har gjort det till ett andra hem. Vilket har resulterat i att man har ganska god insyn i det som sker i dalen och vad som är på gång. Liftsystemet med långsamma liftar hållet jag med om att det varit ett problem på vissa håll, framförallt på berget hoch joch som numera tillhör silvretta Nova och nu för tiden även är ihop byggt med lift nere i dalen där dalstation Valisera finns. Arbetet är med nya liftar är på gång frammåt hela tiden.

Henning
Henning (Gäst)
2014-03-14
Spenderade sju skiddagar i området måndadsskiftet februari/mars 2014 tillsammans med en polare. Fallhöjderna är inte enorma men vi hittade flera sköna åk både i och utanför pisten. Verkligen ingen trängsel backen, längsta väntetiden på dalliften var 10 minuter en söndag morgon. Områderna hade inte fått någon snö på ett tag, men det var lätt att hitta orörda partier om man traskade lite. Vi verkade vara de ända i dalen som överhuvudtaget orkade ta sig bortom det som nåddes med liftarna. Stor potential för fina åk i (den föbjudna) skogen om det finns snö där, vilket det inte gjorde i år.

Förutom en bussresa från Västerås var vi ensamma svenskar i området. Notera att vecka 9 är sportlov i Holland och Montafon tycks vara en av deras favoritorter. Precis som andra har nämnt är det fortfarande helt dött på kvällarna. Lite locals som festar på helgen, annars ingenting någonstans i dalen.

Petter
Petter (Gäst)
2013-02-13
Besökt området ett tiotal gånger, mycket bra område när man lär känna det. Bra utbud på pister och offpist och snösäkert!

Snomolnet
2009-09-01
Hejsan

Montafon-dalen: "Alpernas familjevänligaste dal"
Recension på hela dalen, inte bara Silvretta nova.
Gjorde tre månader i Montafon-dalen 2009. Liftkortet gäller i Silvretta Nova, Golm, Hochjoch och Gargellen + nån liten lift man inte använder.
Har tidigare gjort säsonger i Fugen (Zillertal) och st.Anton.

Köer:
Obefintligt. Finns det lite så är det max 15min vid dalstationen i Silvretta nova eller vid kabinen i Hochjoch.

Prisnivå:
Ska vara 10-15% dyrare än övriga österrike pga närheten till Schweitz, men det är inget som stör. Silvretta nova är lite dyrare än framför allt Golm och Hochjoch.

Park:
Är ingen jibber så jag får bedömma det jag sett inte det jag testat.
Finns en stor park i Silvretta nova som verkar ok. Mycket kids som verkar ha det bra.
Dåliga/obefintliga parker i de andra delarna.

Pister:
Gargellen: Få och dåliga
Silvretta nova: En hel del bra pister.
Golm: Kul backe ända ner annars finns här inte mycket.
Hochjoch: En eller två bra, resten är inte mycket att hänga i julgranen.

Offpist:
Gargellen: Finns stora ytor och mycket bra åkning. Finns även mkt randonne-turer som går härirån.
Finns orörda linjer ett par dagar efter ett snöfall. Värt att tänka på är att de stänger Tähli(offpistdalen) efter snöfall och släpper inte på förrän det är stabilt(Tror de iaf).

Silvretta nova: Bäst skogåkning i dalen som man kan åka utan att leka med polisen. Finns även en del bra längre offpiståk. Bla kan åka ner mot Gargellen-vägen i dalens bästa åk.
Finns även stora bra ytor som dock snabbt blir uppåkta. Bästa området om man ska ha ngt som passar alla.

Golm:
Här handlar det mkt om att leka kurragömma med polisen(Åka i en dal man inte får åka i) med böter som påföljd. Annars kan man gå lite och få orörd snö en vecka efter snöfall. Stället man åker till när det inte finns orörd lössnö i nordläge någon annarsstans.

HochJoch:
Finns en del bra åkning. Tyvärr förstör långsamma liftar och poliser i skogen mycket av nöjet. En del locals favorit enligt dem själva. Sen ser man dem ändå oftare i Gargellen eller Silvretta nova. Rycktet om den här orten var en av anlednignarna till att man åkte hit, men området imponeerade inte. Ställer sig fortfarande frågan. Vad har vi missat?

Uteliv:
St-Gallenkirsh som är turistorten i dalen har ok uteliv vissa dagar. Finns även ett afterski-ställe och ett par barer i Schruns. Men det är lätt det sömningaste stället jag säsongat/varit på.

Boende:
Bodde i st Anton im montafon. Otroligt sömnigt.
Största anledningen vid sidan av festen till att montafon-dalen aldrig kan bli ett säsongarställe att räkna med.
Finns mycket boende, men de som hyr ut är inte vana vid att man ska hyra mer än en vecka och de är totalt främmande till att ge rabbat om man ska bo längre. Det gör att det inte finns mycket prisvärt boende i dalen.

Slutsats:
För den som vill ha mycket snö för sig själv och som inte har något emot att sitta hemma och stirra i väggen på kvällarna. Kvalitet på offpisten är ok och största fördelen är att det är lite konkurens om snön.
Fanns under 2009 max 20 säsongare i dalen. 4 svenskar, ca 4 spanjorer, ett tyskt par och 5-6 norrmän(som försvann i februari).
Får se när och om jag kommer tillbaka.
Är absolut inte omöjligt, men aldrig mer säsong här det är iaf säkert.

EricS-700
2009-04-09
Har haft mycket puder båda gångerna jag vart där, tyckte det var mycket bra. Lätt att hitta orört puder. Fick många långa puderåk i Silveretta Nova. Sköna backar och god gulasch i backen också :)

Viktor
Viktor (Gäst)
2009-02-10
silveretta nova är ett mycket skönt och varierande liftsystem som jag har besökt i fem år nu. Man börjar altid dagen med att åka i dom närmaste backarna och rör sig vidare bort med solen till dom orörda pisterna längst bort sist på dagen. Ofpiståkningen är kanske inte den bästa men vid rätt tilfälle så kan man hitta mycket fina lines.

Byn som jag brukar bo i heter Monthanfon och är en mycket mysig och trevlig by. Det bästa stället jag tycker du kan bo på heter Pansion Mottabella och ligger en kilometer ifrån kabinbanan, men fem minuter med skidbussen så är du på platts och först i backen. Mottabella är även ägaren/kocken lite svensktalande och frun förstår svenska mycket bra men kan inte tala språket. Pansionatet har oerhört god trerätters meny varje dag och oerhört mysiga rum.

Om du är ute för lite värre puder så kan du antingen ta skidbussen eller bilen till Gargellen som är en liten men mycketpuderrik anlägning som är folktom nästan jämt. med bussen så tar det upp mot 50 min och med bil så tar det en halvtimma och det är det värt dom fina dagarna. Om det har snöat så brukar Gargellen vara isolerat för det finns bara en väg dit och det är igenom en dal.

Tof
2007-01-04
Ligger rätt nära bland annat Ischgl och St Anton och har samma höga snösäkerhet, men knappt några liftköer alls, inte ens under sportlovsveckorna. Det är lätt att hitta orörd lössnö, och det är en skön blandning pister även om det kanske inte finns några riktigt nattsvarta åk. Det är väl inte åkning av den extremare sorten, men jag har haft många euforiska stunder i det här systemet. Skön stämning i byn, genuint och österrikiskt, och även om det inte finns ett överflöd av människor och uteställen så kan man ändå slå runt rätt bra. Det går alldeles utmärkt att hitta längre offpiståk om man frågar runt lite, folk är jättetrevliga och snålar inte med sina favourite spots.
Mysigt, varierat och snösäkert! Rekommenderas!

Roland_Eden
2006-03-15
Var åter ett par dar i Silveretta å visst blev det en del lössnöåkning inte samma puder som ifjol men va gött det är. Nu som återbesökare var det så att anlägningen kunde svara upp på vad jag mindes... ja hit vill jag fler gånger... Höjden gör anläggningen känslig för dåligt väder det finns ställen i närheten som är mer vindskyddade. men annars är det här man ska va...

Roland_Eden
2005-10-31
I vintras fick jag ett nytt skidställe att gilla här fanns mycket av vad jag vill ha (blandad åkning) lite turligt att det blev massor av lössnö. Men då jag kan åkningen men har lite för dålig kondis var silveretta ett passande ställe.

Visa fler recensioner (11)

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Skidresor

 • Active Ski
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Österrike från bara 3309 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Silvretta Montafon - Nova

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer