Vail recensioner

Skidorter i USA
Vad tycker du om Vail?
5
4
3
2
1
TomasGothberg
2020-01-14
Spenderat 2 veckor i vail, 5 dagar i resorten & 5 dagars turande. Jag bodde hos locals som hade extremt bra kännedom om berget efter 20 års erfarenhet.
Jag hade bra snöförhållanden & åkte hela tiden med vänner som hittade överallt, för åkare som är åt de avancerade hållet så fanns det en del rolig terräng det som utmärkte sig var väldigt bra skogsåkning samt en hel del roliga klippor.

Däremot de flesta gäster som åkte i vail var inte åt det avancerade hållet, väldigt många medioker åkare som gärna spenderade mycket pengar på pälsjackor o dyra luncher i backen.

Baksidan av vail består av stora bowls, framsidan av pistade backar. Hela berget är tyvärr ganska flackt(med vissa undantag) med en hel del transport sträckor eftersom dom har länkat ihop så många olika dalar.

Jag är väldigt glad jag hade vänner som jag besökte annars hade det blivit väldigt svårt att hitta de mer intressanta åken.

+Stor yta
+Bra skogsåkning
+En hel del klippor
+Medioker åkare som höll sig ifrån offpisten
+Stabilt väder, korta intensiva stormar sen lång period med bluebird
-Dyrt
-Väldigt flackt
-Korta öppettider på liftarna.

madeleinelithvall
2019-01-10
Jag spenderade en halv säsong i Vail; från Lucia 2017 till den sista februari 2018. Anledning till att det inte blev en hel säsong? Jo, visum såklart. Men i ärlighetens namn hade jag nog inte valt att stanna kvar längre i Vail i alla fall. 10 veckor var alldeles lagom där.

Vail har all typ av skidåkning för alla typer av åkare – men bara inom det inhängande området. Tur är väl det dock att det inhängande området är enormt. Och gud nåde den som duckar ett rep, då ryker liftkortet! Detta är en strikt säkerhetsåtgärd i USA. Dels för att snötäcket i Colorado är känt för att vara instabilt och det sker årligen alltför många dödsfall i lavinolyckor. Dels är det en säkerhetsåtgärd för att Vail Resorts inte ska bli stämda om någon skadar sig inom området.

Vails åkning påminner mig lite om Åre, fast på mycket högre höjd, mer utbrett och med sämre afterski. Fallhöjden är ungefär den samma. Vi räknade ut att det bara skiljer 20m i den största fallhöjden mellan Åre och Vail. Trädgränsen i USA är mycket högre än vad den är i Europa. Detta gör att det finns mycket spännande skogsåkning över hela Vail – och det är skogsåkningen som jag nog tycker är Vails starkaste sida. Framsidan av berget består av ett brett utbud av pister för alla slags åkare. Se dock upp för Double-diamonds om du inte är en mogul-skier. Vissa amerikanare tycks nämligen älska superbranta puckelpister – och de flesta av dessa backar benämns med en dubbel svart diamant i pistkartan. Baksidan, s.k. “Back Bowls” är 4 opreparerade, liftburna grytor som man kan åka i. Längst bort ligger Blue Sky Basin som är ett blandat område med pister och opreparerad skogsåkning. Alla älskar att slänga sig utför Back Bowls och det blir snabbt uppkört. Men känner man till berget väl går det att hitta helt orörda stråk inom området.

Vail brukar vanligtvis få stora mängder snö, men när vi var där fick vi istället stora mängder sol och inte riktigt lika mycket snö. De flesta dagar var det rätt hårt i backen, uppkört i Back Bowls med något bättre skogsåkning. Men även om säsongen var trögstartad så fick vi en del puderdagar i alla fall. Då rikligt med snö hade fallit var det fullt på bussen in till liftarna och milslånga puderhetsköer innan liftarna ens hade öppnat. Där stod vi såklart också och hetsade om att få ta de första svängarna i djup, mjuk, orörd snö. Och när vi väl fick det där drömåket så tjöt man av skratt och lycka som ett barn.

Vail Resorts är en av USAs största skidorder och äger dessutom flertalet orter i USA, Kanada och nu mer även i Europa. Köper man ett liftkort via Vail Resorts kan man välja att köpa för ett eller flera system. Då vi hade ett Epic Pass fick vi obegränsad tillgång till alla orter Vail Resorts äger i USA och dagar i Kanada. Dock hann vi bara med så mycket vi hann med. Och prislappen för ett liftkort? Ja herrejösses, man får spara ordentligt för att ha råd att åka skidor i USA. Ett 7-av-10-dagarskort kostar $889 och lustigt nog kostar ett säsongskort lika mycket. Dock får man vara ute i god tid om man ska köpa ett Full Epic Pass. Boende och hyra av utrustning är också riktigt dyrt. Så mitt tips om man vill åka till Vail är att antingen börja spara i god tid för att ha råd att åka på semester, eller lär känna någon som bor i Vail så du får en local deal. Vi lyckades med det sistnämnda. Genom några bekanta fick vi vårt Epic Pass billigare och hyra ett rum i en fräsch lägenhet i West Vail för en realistisk summa. I Vail Village ligger alla hotell, så där bor inga locals. De flesta bor antingen i East eller West Vail dit gratisbussar går. Det finns också något billigare andelslägenheter i Streamside som man kan hyra.

Vail Village huserar mängder av restauranger, butiker, barer och hotell. Här kan man utan problem underhålla sig under dagar då det är dåligt väder eller då man helt enkelt inte känner för att tampas i liftköer eller uppkörda pister. Ska du shoppa eller äta så får du dock vara beredd på att betala därefter. Som det mesta annat i Vail är vettig mat superdyrt. Råvaror i matbutikerna är dyra och de flesta restauranger likaså. Snabbmat är dock billigt och ska man gå till ett riktigt bra och prisvärt ställe så är det La Cantina – ett mexikanskt streetfoodställe i bussterminalen. Ett annat mysigt ställe dit vi ofta brukade gå och dricka varm choklad med rom i är den Amerikanska versionen på en Österrikisk restaurang – Almresi. God mat, goda drinkar och trevlig personal! Och hur är det med afterski i Vail? I våra mått mätta, icke-existerande. Man beställer en öl eller en Moscow Mule på en trevlig bar och lyssnar på sin höjd på en mysig trubadur.

På det stora hela är Vail bra men absolut inte bäst. Jag tycker inte att det är värt sin prislapp då vi har ännu bättre skidåkning i Europa för en betydligt snällare summa. Vill man få en Amerikansk skidupplevelse, så absolut. Men i sådant fall skulle jag snarare rekommendera att åka till det betydligt mer gemytliga Breckenridge som ligger en timme bort.

+ bra skogsåkning
+ stort och utbrett område
- dyrt
- mycket folk
- “plastig” och ogemytlig ort

Rekognil
Rekognil (Gäst)
2018-03-06
Efter att ha åkt skidor i över 40 år så håller jag Vail högst på listan. Otroligt bra pister likaså offpist. Inramningen är bra då Vail är inriktat på skidåkning, inte en massa annat... Lätt att hitta sina egna favoritställen där man får åka ifred.


Blackriverpaint
2006-10-27
Vail är jävligt överreklamerat. Det är bra med många kul smådrop som är jäkligt lätttillgängliga samt en fin park. Pisterna är till viss del väldigt bra och deras otroliga professionalitet vad det gäller service är imponerande. Bowlsen är så jävla överdrivna att det är pinsamt! Stora pister som inte är så otroligt imponerande. Stötens svarta backar är ju bättre än China Bowl. Och åker man längre bort än china bowl så måste man staka tillbaka på transportsträckor i en halv evighet om det kommit lite nysnö. Där skulle behövas en lift tillbaka! Blue sky basin som har en hel massa tuffa namn på sina pister som steep & deep osv blir uppåkt på 1 timme eftersom de flesta bra åkarna ska dit då resterande delar av Vail inte är speciellt brant. Vail är bra på många sätt......men det är ingen femma......

Beaver Creek är däremot ett ställe som har otroligt mycket att erbjuda. Det är svindyrt vilket gör att det kommer massa konstiga folk med minkpäls på jackan flygande förbi. Men detta är otroligt positivt! Minkpäls åker inte offpist och det har Beaver Creek i mängder och den är oftast helt orörd. Vi åkte ospårat i 3 dar efter snöfall och det var bra och brantare än Vail. Pisterna och parkerna här håller jäkligt bra standard. Här finns några av de absolut bästa pistade backarna som jag har åkt i mitt liv. Inget folk alls i backarna och aldrig mer än 3 stolar före dig i kön gör att 82 dollar liftkort känns rätt billigt jämfört med Tandådalen!

Mina åsikter grundar sig på ett flertal helger på de båda ställena under deras bästa säsong i mannaminne, dvs 05-06.

Vail är en svag 3:a och Beaver Creek är en klockren 5:a

Olle_S
2005-02-22
Bra ort. Otroliga offpist möjligheter i anslutning till liften(för oss som inte gillar att knalla) Bowlsen i Vail är gryma! lite flacka men stora som fan så det finns gått om plats för alla. Brukar vara ganska tomt där bak faktist! Dock inte jämförbart med orter som Chamonix & co

Teddan
2005-02-11
Vail é ingen vanlig skidort, det är så otroligt mycket större än vad man kan tänka sig. och snö finns det gott om! låt os bara säga att det i genomsnitt faller ca 4m per år! Nu hade vi visserligen oturen att inte få mer än 3" nysnö på hela veckan jag var där, men även om så var fallet, var detta den bästa skidåkning som jag någonsing åkt! denna veckan (v5 2005) hade vail snowcrew fått för sog att pista hela chinabowl! vilket motsvarar sälens totala pistyta... SOM EN STOR BACKE! från liften kunde man se pistad backe i 180 grader! och hur mycket folk de än skickar upp med liftarna, ser man sällan mer än 15 pers i en och samma backe!

Detta är dessutom Ulf Edborgs hemmort, en oerhört cool 70-årig skidlärare som åker ifrån de flesta 25-åringar!

Parken var en av de bästa jag sett... pistad dagligen, inklusive sin superpipe!


Himmelskt bra är ingen underdrift... och kommer det en halvmeter powder, är det lätt en 7a!

TellyHelly
2003-07-05
Väldigt härlig offpiståkning fick vi i Back Bowlsen. Väldigt srtort område, så det finns plats att vara för sig själva bara man vågar ta sig bort från massorna.
Det häftigaste jag såg var nog 9!!!!!! pistmaskiner på rad, det har jag aldrig sett så många på en gång, men det var bara för att dom skulle kunna tynga ner den fluffiga snön... Ett OTROLIGT högt betyg får det på grund av att det fanns så mkt snö och mkt skidåkning i Back Bowlsen, plus en otroligt snäll skidlärare (det var inte min, men han var snäll).

Dom långa köerna upp till toppen för att ta sig över till back Bowls var väldigt irriternade, och en del människor (som vissa andra sagt) som är otroligt rika och bara är i backen för att vissa upp sig i sina nya skidprylar.

Linn_Linn
2003-01-07
Vail är hur stort som hellst. Det vimlar av backar liftar och stora vida, orörda ofpistområden med liftar. Var du än befiner dig i systemet är det aldrig långt till härlig torr lössnö.
Man märker tydligt på skidsystemet att man befinner sig i USA. det finns nämligen enbart sittliftar (förutom en liten knapplift).
Allt är som sagt dyrt i Vail. Liftkorten kostar en förmögenhet och likaså maten. Men snön är såååå härlig!

Kan helt klart rekomendera Vail!

SulanW
2002-10-17
Vail en oförglömlig upplevelse med hela registret som utbud. Om det snöar en natt kan man räkna med att åka på det så där 3 dar efter. Om vill säga att snön kommer under veckan,på helgerna däremot valfärdar skid åkare från alla colorados hörn. Bra snabba liftar. Samt varierande terräng.
Har bara en sak att säga igentligen om denna skidort. Hade nästan för bra stunder där.Åk dit... Det negativa är förstås priset på liftkorten, omman ej har ett så kallat säsongs-kort förstås..50$ för en dag är lite väl dyrt, trots Vail....

Beaver Creek bjuder på storslagna pister, långa åk och lite folk.
Här lika så dyra liftkort..

Frida Jonegard
Frida Jonegard (Gäst)
2000-05-06
Kommer precis hem efter en vintersasong i Vail (eller egentligen 45 min utanfor). Snon i Colorado ar nagot i sarklass eftersom den ar sa otrolig torr. Tyvarr har de inte fatt allt for mycket sno i ar, men det ar anda tillrackligt. Om du jobbar for vailresorts (som ager det mesta) har du mycket formaner. Med ditt employee skipass kan du aka i Vail, Beaver Creek, Breckenridge, Keystone och A-basin. Vail ar utan tvekan det basta skidomradet. Otroligt stort och mycket pudersno. I A-basin kan du aka fram till 4:e juli...Keystone har kvallsskidakning varje dag till kl 21:00. Breckenridge ar ocksa mycket trevligt, med stor halfpipe och mycket variation.

Som turist ar det dock mycket dyrt och du bor aka i feb.-mars, for sedan smalter snon for mycket. Det ar battre att aka dit och jobba. Du far rabatt pa alla restauranger, gratis liftkort till vanner och dig sjalv, tjanar bra (jag har sparat 25 000 sek)m.m. Du traffar massa folk osv.

Om det snoar mycket ar klippiga bergen nagot i sarklass....Om inte-mindre bra. De tre sista aren har vart daliga, sa....Men bra service, gratis busslink mellan Keystone, A-basin och Breck. samt orterna runt omkring. Bekvama liftar, mycket sol och gastvanlig atmosfar.

(Hoppas det ar lasligt aven utan vara 3 sista bokstaver...Befinner mig namligen frotfarande i USA.)