Unga åkare utmanar skicrosslandslaget

Skicrosslandslaget kan blicka tillbaka på en strålande vinter där blågult bland annat knep sjutton pallplatser i världscupen och Anna Holmlund vann cupen totalt. Till nästa vinter stärks landslaget men än fler unga åkare.

Skicrosslandslagets resultat från den gångna vintern är synnerligen angenäm läsning. Anna Holmlund vann totala världscupen, Victor Öhling Norberg slutade tvåa i densamma på herrsidan, och tillsammans lyckades det svenska laget ta inte mindre än sjutton pallplatser i världscupen under säsongen. Lägg till det en andraplats i nationscupen samt VM-brons på både senior- och juniorsidan och vi kan konstatera att skicrossgänget gjort sig förtjänta av lite sommarlov.

Härnäst väntar en mellansäsong utan stora mästerskap, och landslaget satsar därför redan nu på framtiden. Flera unga åkare tillkommer, och det skapas även en utmanargrupp för gänget som befinner sig precis under landslagsnivå. Det större landslaget ger bättre möjlighet att flytta åkare mellan träningsgrupperna baserat på rådande form.

– Vi har en stark och etablerad topp i världscupen och för att behålla den över tid ska vi lyfta fler unga åkare till internationell nivå redan nu för att utvecklingsstegen ska få full effekt säger förbundskapten Eric Iljans.

Sportchef Tommy Eliasson Winter utvecklar:

– Det är som alltid viktigt för oss att vara strategiska och kloka i hur vi spenderar våra resurser och vi har utvecklats i ett rasande tempo senaste åren. Som utmanare måste vi fortsätta kampen för att skapa en plattform där utveckling i landslaget och nationellt går hand i hand. Det är lätt att tappa fotfästet och tro att saker kommer gratis då man befinner sig i en framgångsfas. Att kämpa är ett naturligt tillstånd för oss och vi kommer fortsätta befästa vår position och värdegrund inom utförsåkningsfamiljen.

Närmaste tiden fokuserar åkarna på fys- och sommarträning tills det är dags att kliva på snö igen i slutet av augusti. Kommande vinter ligger fokus på etablering av fler åkare internationellt inför framtiden samt de totala cuperna både nationellt som internationellt.

– Utmanargruppen är otroligt viktig för oss då den kommer att bli länken mellan landslaget och våra skidgymnasier i Torsby och Järpen. Jag är övertygad om att dessa åkare har en ljus framtid om de får rätt stöttning framöver och vi skall göra allt vi kan för att stimulera och fostra dem så att de kan bära vidare de framgångar som vi ser Anna, Sandra och VÖN skapa just nu, säger Tommy Eliasson Winter.

Skicrosslandslaget 2015/16

Damer:
Anna Holmlund, Sundsvalls SLK
Sandra Näslund, Kramfors Alpina Klubb
Alexandra Edebo, Stockholm Skicross
Lisa Andersson, Gävle Alpina

Herrar:
Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK
Viktor Andersson, Vemdalens Alpina
Michael Forslund, IFK Mora Alpina
Viktor Lennmalm, Väst Alpin
Viktor Sticko, IFK Mora Alpina
Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK
Otto Hult, Filipstads Alpina Klubb

Utmanargrupp:
Mikaela Thorvall, Branäs Alpina
Olivia Jonsson, Järfälla Alpina Klubb
John Cristoferson, IFK Mora Alpina
Axel Frost, IFK Mora Alpina

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.