Olympiska kommittén rapporterar: Snowboard större än Alpint

I kölvattnet av Terje Håkonsens bojkott av OS har diskussionerna ständigt haglat tätt. Från vissa snowboardåkares håll är frågan om snowboard i OS mer aktuellt än någonsin. IOK har nyligen sammanställt en rapport med TV-statistik från OS i Sotji. Alpin skidåkning får sig en rejäl kalldusch medan snowboards popularitet hemma i stugorna överträffat alla förväntningar.

I februari i år trädde tre nya sporter som ligger oss varmt om hjärtat in på den olympiska scenen. Slopestyle skidor, slopestyle snowboard och halfpipe skidor kom såg och segrade beroende på hur man ser det. Halfpipen var under all kritik och den reglerade träningen förkortades gång på gång för att inte slita på den ständigt sönderfallande pipen. Något som det också lämnades in officiella protester kring från vissa snowboardnationer. Nivån som tävlingen sedan bjöd på i halfpipe sänkte sig lika mycket i standard som slopestyle höjde sig.

Något som däremot gick desto bättre var onekligen tittarsiffrorna för OS nya grenar som IOK hastigt tagit upp i den olympiska familjen. Den internationella olympiska kommittén hade slängt långa blickar mot X-games tittarsiffror och sett hur engagerande dessa yngre sporter var. För att få vara en OS-sport finns det vissa grundkrav, bland annat hur många länder utövarna kommer ifrån och även minimumkrav på minst ett tidigare arrangerat VM. Dessa krav kan under byråkratins piska ofta vara svåra för ”nya” sporter att uppfylla.

Fast track
Hur lyckades då dessa sporter tämligen smärtfritt ”glida” in i OS-familjen. Precis som på dansbanan så dansar du inte på podiet med samma dans år efter år. OS måste föryngra sig för att inte bli utkonkurrerade och efter snowboardens succé med halfpipe i OS – som hade premiär under Naganospelen 1998 – var det lättare att sälja in sporter som skidor halfpipe, som inte behövde en ny arena eller mycket ytterligare kompetens på plats. Slopestyle blev nästa naturliga steg vilket visade sig vara i deras favör med tittarsiffrorna i handen.

IOK-rapporten från OS som mätt TV-exponeringen av de FIS-sanktionerade tävlingarna talar sitt talar sitt tydliga språk och debatten har återigen blossat upp på snowboardsidan om att IOK/FIS behöver snowboard mer än snowboard behöver de olympiska spelen.

Sett till tittarsiffror är den unga sporten snowboard vinterspelens stora segrare med freestyleskidåkning tätt följt. Chockerande slår den även alpin skidåkning med råge. Eller vad sägs om detta. Totalt antal timmars TV-distribution med snowboard är 740.476 medan alpint bara har 509.387 och freestyleskidåkning 518.989. Tittarsiffrorna då? Detta mäts med något som kallas AMR (Average Minute Rating) och är den genomsnittliga mängden tittare under den sammanlagda längden av en eller flera sändningar. Ej att blanda ihop med AMA som är genomsnittlig publik per minut (Average Audience per Minute), eller TGT (Total of individuals or Target) som är den totala mängden tittare.
AMR mäts ofta i procent och man räknar ut det som så:
AMR (%) = AMA / TGT

Snowboard – 27,49%
Freestyle – 19,27%
Alpint – 18,91%

De olympiska spelen står idag, under den digitala informationseran, inför en av sina största kriser någonsin. Alla kan idag enkelt se effekterna av ett olympiskt spel på städer och länder. Vid sidan om det uppenbara har även mutskandaler och bristande kontroll av mänskliga rättigheter uppmärksammats. Nu senast i väldigt stor utsträckning inför spelen i Ryssland. Detta har idag lett till det aktuella läget då enda som vill arrangera OS 2022 är Peking i Kina och Almaty i Kazakstan efter att München, Oslo, Stockholm och Davos dragit sig ur.

OS nya sporter har skänkt de klassiska spelen en botoxinjektion som vid första anblick får FIS och IOK att verka både unga och hippa med örat mot marken och det framgångsrika receptet skall förmodligen utökas med big air. Snowboardcommunityns anti-OS-röster, med Terje Håkonsen som självklart språkrör, predikar sedan 1998 för kören, och ses lätt som en David mot Goliat-historia. Effekten har dock uteblivit och deras nemesis som i deras ögon skövlar sporter likt kolonialherrar har knappast slagit av på takten. Än en gång har diskussionen blossat upp när snowboard har ett kvitto på dess popularitet. Ännu en bensindunk i elden. Frågan är om inte FIS sätter tänderna ännu djupare i snowboardsporterna när deras magiska gås värper guldägg efter guldägg.

Länderna och regioner vart mätningarna gjorts.
Europe (36): Armenia, Austria, Belarus, Belgium (Flemish part), Belgium (French part), Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Georgia, Germany, Iceland, Italy, Latvia, Lithuania, Macedonia, Moldova, Netherlands, Norway, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland (French), Switzerland (German), Switzerland (Italian) United Kingdom, Ukraine
Asia (5): China, Chinese Taipei, Japan, Philippines, South Korea
Americas (4): Brazil, Canada, Costa Rica, USA
Africa (1): South Africa
Oceania (2): Australia, New Zealand
Källa: FIS
Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Dreven
  0
  Dreven | 2014-12-08 22:12          

  Snowboardåkare tar över! Skidåkare, släng er i väggen ;)

 2. KimGsson
  0
  KimGsson | 2014-11-13 08:19          

  Jag tycker @simon_tjernstrom skrivit en väldigt bra artikel. Informativ men ändå skön lixom ;) Inte så jävla A4

 3. Jarle
  0
  Jarle | 2014-11-12 22:50          

  Ska vi tolka Simons språkbruk på något vis tycker jag att vi ska se det från perspektivet att tar små steg mot en globalisering av mänskligheten. Vilket är fantastiskt.

 4. Lee-nus
  3
  Lee-nus | 2014-11-12 19:31          

  Mer skitnödig kommentar får man leta efter, @Kappakomplett. Huvudsaken är väl att innehållet framgår klart och tydligt? Jag kan tillägga att jag, som har sju år av språkstudier, och har jobbat med text och kommunikation i tolv år, inte har några problem som helst med Simons text, utan ser det endast som att den är personligt skriven.

  PS. "Nemesis" är en allmänt vedertagen synonym till "ärkefiende", även på svenska, såatteeeeehhh. ;)

 5. Tänkte också på Snowboarder artikeln när jag läste denna och tyckte att det var lite märkligt att den inte länkades då det kändes att den ändå var underlag till denna. Men så kanske inte är fallet (om simon nu inte sett någon annan skriva om detta), men hur som helst är den väldigt läsvärd och en riktig tankeställare kring hur IOK/FIS utnyttjar snowboard och "freestyle", för imo så var Slopestyle World Cup kvaltävlingarna inför OS ett jävla skämt om man tittar på riktiga extremsport tävlingar som xgames eller street league. Är sjukt att de inte verkar pumpa tillbaka några pengar eller satsa något i huvudtaget.

 6. simon_tjernstrom
  5

  @kappakomplett Du kan ju kika runt på internet och i print, TV och radio. Jag kan lova dig att du inte hittar ens i närheten av några liknande formuleringar varken på svenska, franska, norska, engelska eller hebreiska. Faktum är att den här artikeln är den första jag sett som berör detta med IOK-rapporten som underlag. Du drar så att säga ett skott i mörkret (du ser, inte svårare en så att försvenska ett uttryck som vanligen hörs i engelskt tal). Huvudsaken är väl att budskapet ska framgå och där ser jag det inte som så konstigt att t.ex. använda ordet nemesis. Vår språkutveckling ser i stort ut så idag att våra nya ord börjar som lånade från ett annat språk för att sedan ibland bli permanenta i det svenska språket. Språkbehandlingen får du självklart ha alla åsikter i världen om, men att lite luddigt påstå att det inte är jag som har skrivit texten när jag de facto (!) har gjort just det utan att ens ha sneglat på en annan text (då det inte finns någon) tycker jag är tråkigt. Anglifieringen däremot är en helt annan femma som tåls att diskuteras. Sen vet jag inte med dig men jag dansar iallafall in på podiet i tid och otid ;) Kul med synpunkter, åsikter och tankar dock. Det tycker jag verkligen. Hoppas allt är toppen med dig!

 7. JanN
  0
  JanN | 2014-11-12 16:05          

  SnowboarderMag har en intressant artikel/debatt om detta.

  http://www.snowboarder.com/featured/boy … need-them/

 8. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-11-12 15:59          

  @simon_tjernstrom, det finns väl mer att citera, men jag tyckte det här var ett lämpligt urval för att påvisa en lite väl underlig språkbehandling. Predikar för redan frälsta kanske heter "preaching for the choir" på engelska, och predika för kören ser ut som en direktöversättning.
  Dansa in på podiet på dansbanan med en ny dans??? Gör man verkligen det?
  Nemesis är hämndens gudinna. Det vore intressant att se hur det som berör denna gestalt i artikeln skall tolkas. Vems hämndgudinna avses? Det hela ger (åtminstone på mig) intryck av en att en automatisk översättning har gjorts.
  Att något "
  Att något "ses lätt" låter mer som "easily seen", "och ses lätt" verkar vara en direktöversättning av "can be easily seen as".
  Men vem är jag att tvivla på ditt ord? Kanske är det en påverkan från idogt läsande av engelska artiklar vi har att göra med.

 9. simon_tjernstrom
  1

  @kappakomplett Nu förstår jag inte riktigt. Varför skulle dessa utdrag påvisa en översättning?

 10. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-11-12 15:27          

  @simon_tjernstrom; 'Ni kunde ha lurat mig'. Med formuleringar som nedan så kan man inte annat än fråga sig om det är en översättning.

  "Nivån som tävlingen sedan bjöds på",
  "Precis som på dansbanan så dansar du inte på podiet med samma dans år efter år",
  "(...) predikar sedan 1998 för kören, och ses lätt som en David mot Goliat-historia",
  "(...) deras nemesis som i deras ögon skövlar sporter ",
  "(...) deras magiska gås värper guldägg efter guldägg".

 11. JanN
  0
  JanN | 2014-11-12 14:31          

  Snowboard HalfPipe har väl haft mest TV-tittare tillsammans med konståkning och hockey redan i Vancouver, Turin och Salt Lake, så någon större överaskning är det inte.

 12. simon_tjernstrom
  0

  Nej den är inte en översättning @kappakomplett

 13. johan
  0
  johan | 2014-11-12 09:31          

  Oj oväntat men kul!

 14. Jarle
  0
  Jarle | 2014-11-12 08:33          

  lol, OS. Sillly rabbit...

 15. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2014-11-12 06:25          

  Är artikeln en översättning?

 16. grimschold
  2
  grimschold | 2014-11-12 05:22          

  Föga överraskande. Snowboardåkare får alla snygga tjejer, det vet alla.