Olympiska kommittén rapporterar: Snowboard större än Alpint

I kölvattnet av Terje Håkonsens bojkott av OS har diskussionerna ständigt haglat tätt. Från vissa snowboardåkares håll är frågan om snowboard i OS mer aktuellt än någonsin. IOK har nyligen sammanställt en rapport med TV-statistik från OS i Sotji. Alpin skidåkning får sig en rejäl kalldusch medan snowboards popularitet hemma i stugorna överträffat alla förväntningar.

I februari i år trädde tre nya sporter som ligger oss varmt om hjärtat in på den olympiska scenen. Slopestyle skidor, slopestyle snowboard och halfpipe skidor kom såg och segrade beroende på hur man ser det. Halfpipen var under all kritik och den reglerade träningen förkortades gång på gång för att inte slita på den ständigt sönderfallande pipen. Något som det också lämnades in officiella protester kring från vissa snowboardnationer. Nivån som tävlingen sedan bjöd på i halfpipe sänkte sig lika mycket i standard som slopestyle höjde sig.

Något som däremot gick desto bättre var onekligen tittarsiffrorna för OS nya grenar som IOK hastigt tagit upp i den olympiska familjen. Den internationella olympiska kommittén hade slängt långa blickar mot X-games tittarsiffror och sett hur engagerande dessa yngre sporter var. För att få vara en OS-sport finns det vissa grundkrav, bland annat hur många länder utövarna kommer ifrån och även minimumkrav på minst ett tidigare arrangerat VM. Dessa krav kan under byråkratins piska ofta vara svåra för ”nya” sporter att uppfylla.

Fast track
Hur lyckades då dessa sporter tämligen smärtfritt ”glida” in i OS-familjen. Precis som på dansbanan så dansar du inte på podiet med samma dans år efter år. OS måste föryngra sig för att inte bli utkonkurrerade och efter snowboardens succé med halfpipe i OS – som hade premiär under Naganospelen 1998 – var det lättare att sälja in sporter som skidor halfpipe, som inte behövde en ny arena eller mycket ytterligare kompetens på plats. Slopestyle blev nästa naturliga steg vilket visade sig vara i deras favör med tittarsiffrorna i handen.

IOK-rapporten från OS som mätt TV-exponeringen av de FIS-sanktionerade tävlingarna talar sitt talar sitt tydliga språk och debatten har återigen blossat upp på snowboardsidan om att IOK/FIS behöver snowboard mer än snowboard behöver de olympiska spelen.

Sett till tittarsiffror är den unga sporten snowboard vinterspelens stora segrare med freestyleskidåkning tätt följt. Chockerande slår den även alpin skidåkning med råge. Eller vad sägs om detta. Totalt antal timmars TV-distribution med snowboard är 740.476 medan alpint bara har 509.387 och freestyleskidåkning 518.989. Tittarsiffrorna då? Detta mäts med något som kallas AMR (Average Minute Rating) och är den genomsnittliga mängden tittare under den sammanlagda längden av en eller flera sändningar. Ej att blanda ihop med AMA som är genomsnittlig publik per minut (Average Audience per Minute), eller TGT (Total of individuals or Target) som är den totala mängden tittare.
AMR mäts ofta i procent och man räknar ut det som så:
AMR (%) = AMA / TGT

Snowboard – 27,49%
Freestyle – 19,27%
Alpint – 18,91%

De olympiska spelen står idag, under den digitala informationseran, inför en av sina största kriser någonsin. Alla kan idag enkelt se effekterna av ett olympiskt spel på städer och länder. Vid sidan om det uppenbara har även mutskandaler och bristande kontroll av mänskliga rättigheter uppmärksammats. Nu senast i väldigt stor utsträckning inför spelen i Ryssland. Detta har idag lett till det aktuella läget då enda som vill arrangera OS 2022 är Peking i Kina och Almaty i Kazakstan efter att München, Oslo, Stockholm och Davos dragit sig ur.

OS nya sporter har skänkt de klassiska spelen en botoxinjektion som vid första anblick får FIS och IOK att verka både unga och hippa med örat mot marken och det framgångsrika receptet skall förmodligen utökas med big air. Snowboardcommunityns anti-OS-röster, med Terje Håkonsen som självklart språkrör, predikar sedan 1998 för kören, och ses lätt som en David mot Goliat-historia. Effekten har dock uteblivit och deras nemesis som i deras ögon skövlar sporter likt kolonialherrar har knappast slagit av på takten. Än en gång har diskussionen blossat upp när snowboard har ett kvitto på dess popularitet. Ännu en bensindunk i elden. Frågan är om inte FIS sätter tänderna ännu djupare i snowboardsporterna när deras magiska gås värper guldägg efter guldägg.

Länderna och regioner vart mätningarna gjorts.
Europe (36): Armenia, Austria, Belarus, Belgium (Flemish part), Belgium (French part), Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Georgia, Germany, Iceland, Italy, Latvia, Lithuania, Macedonia, Moldova, Netherlands, Norway, Poland, Romania, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland (French), Switzerland (German), Switzerland (Italian) United Kingdom, Ukraine
Asia (5): China, Chinese Taipei, Japan, Philippines, South Korea
Americas (4): Brazil, Canada, Costa Rica, USA
Africa (1): South Africa
Oceania (2): Australia, New Zealand
Källa: FIS
Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.