Åre Ski Finals – En nygammal klassiker

Åre Ski Finals. En nygammal säsongsavslutning värdig Åre med titlarna Mr. och Ms. Ski i potten.

I vår är det dags för en nygammal klassiker att göra premiär. På 80- och 90talet var en av de mest åtråvärda titlarna du kunde vinna i Sverige Mr. eller Ms Ski. Oavsett om du var puckelåkare, friåkare eller alpinåkare. Eller kanske även längdåkare. I slutet av säsongerna på 80- och 90talet hölls den prestigeladdade Åre Ski Weeks där eliten möttes efter tävlingssäsongen för att göra upp om vem som var bäst skidåkare över alla discipliner. Med hjälp av en krögare, en skidbutiksägare och en sponsorsäljare kommer tävlingen återuppstå i ny tappning under namnet Åre Ski Finals. Platsen är Åre. Datumet är 30 april till 3 maj och enligt arrangörerna är detta den säsongsavslutning Åre har saknat sedan Ski Weeks myggades av.

– Om bara snön räcker kommer detta bli historiskt. Vi som bybor har känt att det saknas en säsongsavslutning värdig Åre, säger Joar Båtelson som till vardags arbetar med skicrosslandslaget.

Tävlingen går ut på att tävla i lag bestående av tre personer. Grenarna du skall tävla i är skicross, parallellslalom, puckelpist och längdsprint. Alla tävlar i alla grenar och sedan räknas poängen ihop för varje lag från varje gren.

– Vi har redan representation från landslag i alla grenarna och vill göra banorna svåra nog så att den som är bäst vinner men samtidigt mer förlåtande än banorna på världscupen. Jag tror det bästa laget kommer att bestå av en längdåkare som är hyfsad på att åka utför, en puckelpiståkare och en alpinåkare, fortsätter Joar.

Under valborgshelgen skall Sveriges bästa skiddam och skidherr koras. Vill du vara med skall du gå in på Åre Ski Finals hemsida och kika för mer information. Alla får vara med och det kommer troligen bli en folkfest det är lika roligt att titta på som att vara med i.

Under tiden kikar vi på ett gammalt klipp från Åre Ski Weeks 1998 där vi kan skymta skidkändisar som Kari Traa, Kaj Zackrisson, Sverre Liliequist, Anders Jonell, Jonas Jonell, Fredrik Thulin och John Crawford-Currie. Kamerorna är lite sämre, vädret värre, skidorna smalare men stämningen och glädjen går inte att ta miste på. Något som säkerligen kommer att toppas detta år.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.