Gilla9
 

Nicke blev begravd av lavin i Japan "Jag slets mellan panik och hopp"

Om du vill se en spektakulär lavin i ett filmklipp är detta ingen film för dig. Detta är en matig och spännande berättelse om en lavinolycka, samt reflektioner kring händelseförloppet.

Nicke Sundström åkte fantastiskt puder i Hakuba, Japan. På ett ögonblick förändrades paradis till mardröm. En lavin gick. Nicke blev begravd av snömassorna. Det blev svart. Det blev tyst. Nicke satt fast som i ett skruvstäd med huvudet upp och ner.

Vi träffar Nicke Sundström hemma på hans kontor i Lerum utanför Göteborg i början av vintern 2021. Vi får höra Nickes berättelse om lavinen i Japan. I videon ringer vi också upp lavinexperten Jenny Råghall som arbetar för Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.se samt även utbildar inom Sveriges Lavinutbildningar (Svelav).

Kan vi andra skidåkare lära oss något av Nickes dramatiska lavin?

SVERIGES LAVINUTBILDNINGAR (SVELAV)
Om du åker skidor offpist och vill lära dig mer om laviner och säkerhet så samordnar Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) dessa kurser: http://svelav.se/ Du börjar med en introduktionskurs som du kan göra gratis på nätet via SVELAV:s hemsida. Därefter finns Friåkning del 1 och 2 som görs ute i den snöiga och bergiga miljön som vi älskar. Kika på hemsidan för att se när kurserna hålls.

LAVINPROGNOSER.SE
För dagliga lavinprognoser för våra svenska fjällområden så hittar du dessa på https://lavinprognoser.se/ Tjänsten har funnits sedan vintern 2015/2016.

ETT STORT TACK!
Freeride.se och samarbetspartners vill rikta ett stort tack till Nicke Sundström som så frikostigt och modigt delat med sig av denna historia. Safe turns allihopa, vi ses där ute på berget!

Sponsrat av Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.se och Sveriges Lavinutbildningar.

FILMPRODUKTION
Medverkande: Nicke Sundström skidåkare och researrangör, Jenny Råghall lavinexpert, Anders Wingqvist programledare
Musik: Soundstripe
Film: Rickard Croy och Anders Wingqvist
Klipp: Anders Wingqvist

LAVINEN I VERBIER
Förra året gjorde vi en liknande film om David Deliv och hans vänners lavin i Verbier som du ser här:
10 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (10)
  • 4 973 Besök
  • 0 Kommentarer
  • 9 + Gillar