Fortsatta frågetecken kring X Games i Oslo

Oslo kommun har röstat ja till att bidra med 42 miljoner norska kronor för att staden ska få arrangera X Games i februari nästa år. Men motståndarna hävdar att bidraget är olagligt, och dessutom riskerar slopestyle att strykas från programmet.

I onsdags kväll röstade Oslos bystyre (norsk motsvarighet till kommunfullmäktige) ja till att gå in med pengar – närmare bestämt 42 miljoner norska kronor – för att Oslo ska kunna arrangera den europeiska delen av Winter X Games nästa vinter. Spektaklet sker i samarbete med TV2, som kommer lösa den tekniska biten. Om det hela faller väl ut är planen att Oslo X Games ska bli ett årligen återkommande arrangemang, förhoppningsvis med längre livslängd än det numera nedlagda Euro X Games i Tignes, Frankrike.

Det är dock inte utan frågetecken som vi nu konstaterar att världens största actionsportspektakel för första gången styr kosan mot nordisk mark. Det är till exempel högst osäkert om slopestyle kommer vara en del av programmet, troligen får den grenen vänta ett år, till 2017. Detta beror på att stolliften som går i den tilltänkta arenan i Wyller/Oslo Vinterpark gör det svårt att få till en vettig teveproduktion redan kommande vinter.
– Eftersom Oslo stad är den största ekonomiska bidragsgivaren är det heller inte aktuellt att flytta den grenen till en anläggning utanför Oslo, säger Henning Andersen från SAHR Productions till Fri Flyt.

Grenarna som kommer köras i Oslo 2016 är big air, halfpipe och boardercross. Big air-tävlingarna kommer hållas på ett ställningshopp inne i Tøyenparken, medan halfpipe och boardercross kommer köras i Wyller. Ett definitivt beslut kring slopestylen är dock inte taget än, men Mikkel Berg på Norges Skidförbund säger till Fri Flyt att de inte förväntar sig att slopestyle ska vara med förrän 2017.

Flera politiska partier, däribland Arbeiderpartiet, ställer sig dock fortsatt skeptiska till budgeten, och menar att den sortens ekonomisk stöttning kan vara olaglig enligt det europeiska ekonomiska övervakningsorganet EFTA. I värsta fall kan det sluta med att Oslo kommun blir tvungna att dra tillbaka sitt bidrag och att tävlingarna inte blir av överhuvudtaget. Arbeiderpartiet valde att rösta emot bidraget till X Games just för att de bedömer risken för detta bakslag som för trolig. Hallstein Bjerke, byråd för kultur och näring i Oslo, säger i en intervju med NRK att han inte kan svara på exakt när pengarna kan utbetalas, men att han utgår ifrån att bidraget är i linje med reglerna för statligt stöd.

Fakta X Games Oslo

  • Norska TV2 samarbetar med ESPN för att arrangera Winter X Games i Oslo 2016.
  • Datumen är satta till 24-28 februari.
  • Grenarna som garanterat kommer köras är halfpipe, big air och boardercross.
  • Totalbudgeten är på 52 miljoner NOK, där TV2 täcker tv-produktionen på omkring 10 miljoner NOK och Oslo kommun betalar resten.
  • TV2 och ESPN behåller alla intäkter från reklam och biljettförsäljning – dessa ska sedan användas till att arrangera Oslo X Games 2017.

Fakta EES

EES-avtalet begränsar alternativen för norska myndigheter att ge stöd till den ekonomiska aktiviteten i landet. Offentligt stöd som hotar att snedvrida konkurrensen och påverka handeln inom EES är i grunden förbjudet.
Norge, Island och Liechtenstein är de tre länder som omfattas av EES-avtalet, då de är medlemmar i den Europeiska frihandelsorganisationen men inte medlemmar i EU. Alla EU-länder lyder under ett liknande avtal, men detta sköts av EU-kommissionen.

Källa: Wikipedia

Fotnot: X Games i Aspen kommer köras som vanligt, fristående från X Games i Oslo.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.