Här är alla vinnarna i Freeride Video Awards 2014

På lördagkvällen hade Freerides stora filmtävling Freeride Video Awards (FVA) sin egen filmfestival där samtliga vinnarbidrag visades inför en stor publik i Åre skola.

Jesper “Jeppenator” Norén greppade micken och styrde upp prisutdelningen inför en välfylld och FVA-pimpad gymnastiksal i Åre skola. Samtliga fem vinnarbidrag hade hållits hemliga för den stora massan fram till prisutdelningen men vinnarna hade kontaktats och flera av dem var på plats för att ta emot sina priser.

Killarna bakom vinnarfilmen i big mountain-klassen, Here and there, hade dagen till ära klätt upp sig i finkostymen. Johan Almroth, som har redigerat filmen, var i finalen även förra året med filmen “Livet i Kanada”.
– Jag kände att nu ville jag ha en revansch. Så jag planerade noga och funderade på vad man skulle ha för att vinna, vi måste ha något som sticker ut tänkte jag.
Det lyckades de uppenbarligen med, trots en ruggig konkurrens i big mountain-klassen, där de nämner ”The Box” och ”The Great Japanese Powder Adventure” som de tuffaste konkurrenterna.

Trodde du att Here and there skulle räcka hela vägen?
– Det trodde jag inte, jag kände att jag var nöjd med den men jag trodde inte att den skulle gå så långt.

I filmen får man följa Johan Almroth, Johan Sundström, Christopher Cato Lavebrand, Viktor Thorberg och Gustav Lindberg under deras säsong där de hann besöka både Japan, Schweiz och Kanada. De kände inte varandra sedan tidigare men samtliga var sugna på att göra säsong och kom i kontakt med varandra på Freerides forum.
– Vi har försökt filma mer eller mindre varje dag men sedan har man haft de riktigt djupa dagarna i Japan och då filmar man inte, det gör man bara inte, säger  Christopher Cato Lavebrand.

Ni har verkligen gått hem bland medlemmarna, hur kommer det sig tror ni?
– Jag tror att det är flowet och glädjen, säger Christopher Cato Lavebrand.
– Det finns det mesta i filmen, det finns humor, det finns glädje och det är vackert, säger Johan Sundström.

Juryns motivering till Here and There löd: ”Filmar man en bra vinter i Japan får man mycket gratis men i Here and There nöjer man sig inte med snösprut utan letar ständigt efter kreativ och framförallt vacker åkning. Sanslöst snygg och välredigerad film.”

Även vinnarna i jibb-klassen, Duality, hade tagit sig till Åre. Filmen fick bra respons både från både medlemmarna och juryn och motiveringen löd: ”Duality står i en klass för sig bland parkfilmerna. Det är välredigerat, synkat och en go känsla genom hela filmen.”
– Jag tror inte att jag har fått så många likes på någon film vi gjort innan, säger Timothy Lundgren, en av personerna bakom filmen.

Materialet är filmat under fyra dagar, två dagar i Klövsjös park och två urban-dagar i Östersundstrakten.

Hur växte filmen fram?
– Jag hade en bild i huvudet. Jag ville ha trapmusik, bara instrumental, och så mycket ljud från omgivningen och det fick vi med. Sedan själva åkningen… Klövsjö var det enda stället som var öppet när vi filmade, det var toftigt med snö i hela Sverige då. Grundtanken var att skapa en skidfilm som var kort och koncis, vi ville inte dra ut på något som inte behövdes dras ut på. Det var det som var grejen, vi valde att ha den på två minuter istället för fem.

Filmen har bland annat hyllats för ljuddesignen där de har behållit mycket av originalljudet.
– Det var mycket brus från vind och så men jag ville ändå ha med det fast lite dämpat. Just i en edit tycker jag att det är väldigt viktigt att man har med allting för att få fram själva känslan. Att bara ha med åknig och musik, det är så många som har gjort det i så många år nu. Det krävs att man använder alla element.

Hur var konkurrensen tycker du?
– Det var många bra bidrag, framförallt Emil Larssons bidrag (Lack by Emil Larsson), filmningen, ljuset och färgerna gillade jag där. Jag trodde han skulle vinna.

Hur går man vidare efter en seger i FVA?
– Det är väl att göra det igen, fast 300 gånger bättre. Vi fick bra respons på det vi gjorde men vi kan göra det ännu bättre.

Även vinnarna av Guldpjäxan, Jesper Adamsson och Joakim Björklind med filmen Five, var på plats vid prisutdelningen. Nästa år får de chansen att fördjupa sina film- och tv-kunskaper genom en praktikperiod på TV Åre.
– Det känns fett, kul att man har gjort någonting rätt, säger Jesper Adamsson.

Berätta om filmen.
– Tanken var att det skulle bli en långfilm från början men med tanke på den dåliga vintern vi fick hemma i Västerås så blev det inte riktigt så. Vi var ute och spotcheckade hela sommaren, vi hade säkert  50 spots som vi tänkte köra, men vi fick tre helger med snö så det gick inte så bra, säger Joakim Björklind.

Fives motivering var: ”Knapert med snö och skidglädje på topp. Easything Media lyckas skapa en berättande story med bra bildspråk och variation i klippningen. Bra mix av miljö ljud och musik.”

Övriga pristagare var Tres amigos roadtripos som tog hem kategorin “Bäst Ladd”. Motiveringen löd: “”Inte tävlingen snyggaste film men vad spelar det för roll när åkningen talar för sig själv. Sjukt ös och enorma dubblar filmen igenom. Inspired, som Henrik Harlaut skulle ha sagt!”

Filmen Lord of the Snow vann kategorin bäst kreativitet, med motiveringen:”Lord of the Snow visar att skidfilm kan vara mer än snabbspolade moln, trickbonanza och ostompbara dropp. Musiken, miljön, handlingen, allt känns väldigt genomtänkt.”

Freeride vill passa på att rikta ett stort grattis till samtliga vinnare och samtidigt tacka alla som har ställt upp i årets FVA. Välkomna tillbaka nästa år!
Artikeln kommer att uppdateras med fler bilder från prisutdelningen.

Här är alla vinnare i Freeride Video Awards 2014

Bäst big mountain: Here and there
Bäst jibb/park: Duality
Guldpjäxan: Five
Bäst ladd: Tres amigos roadtripos
Bäst kreativitet: Lord of the Snow
Bäst pepp: Ludwig Crabber
Lucky like: Viktor Palm

Så gick finalröstningen till

Alla bidrag nollställdes inför finalröstningen. Medlemmarna fick liksom i kvalet rösta på hur många bidrag de ville. Totalt delades det ut 15 poäng i varje klass utifrån medlemsrösterna fördelat på åtta poäng till ettan, fem poäng till tvåan och två poäng till trean. Varje medlem i juryn (totalt fyra stycken) delade ut sex poäng i vardera klass, 3, 2 och 1 poäng. Slutresultatet är således 40 procent medlemmarnas val och 60 procent juryns. Om två bidrag slutar på samma antal poäng är det medlemmarnas röster som avgör.

Slutresultatet

Jibb/park
1. Duality: 13 poäng (M: 8p, J: 5p)
2. Gaute Silseth 2013: 8 poäng (J: 8p)
3. Berserk: 7 poäng (M: 5p, J: 2p)
4. Lack by Emil Larsson: 6 poäng (M: 2p, J: 4p)
5. Five: 3 poäng (J: 3p)
6. TA pt II: 2 poäng (J: 2p)

Big Mountain
1. Here and there: 12 poäng (M: 8p, J: 4p) (vinnare tack vare fler medlemsröster)
2. The Great Japanese Powder Adventure: 12 poäng (M: 5p, J: 7p)
3. The Box: 9 poäng (M: 2p, J: 7p)
4. Oscar Holmblad: 3 poäng (J: 3p)
5. Tres amigos roadtripos: 2 poäng (J: 2p)
6. Lord of the snow: 1 poäng (J: 1p)

M= Medlemmarnas röster J= Juryns röster

Så röstade juryn

Freeride

Big mountain
Here and there: 3 poäng
The box: 2 poäng
Lord of the snow: 1 poäng

Jibb/park
Duality: 3 poäng
Gaute Silseth 2013: 2 poäng
Berserk: 1 poäng

TV Åre

Big mountain
The Great Japanese Powder Adventure: 3 poäng
The box: 2 poäng
Here and there: 1 poäng

Jibb/park
Gaute Silseth 2013: 3 poäng
Lack by Emil Larsson: 2 poäng
Berserk: 1 poäng

Adam Widén

Big mountain
The Great Japanese powder adventure: 3 poäng
Tres amigos roadtripos: 2 poäng
The box: 1 poäng

Jibb/park
Gaute Silseth 2013: 3 poäng
Lack by Emil Karlsson: 2 poäng
Duality: 1 poäng

Lucas Ståhl Madison

Big mountain
Tres amigos roadtripos: 3 poäng
The Box: 2 poäng
The great japanese powder adventure: 1 poäng

Jibb/park
Five: 3 poäng
TA pt II: 2 poäng
Duality: 1 poäng

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.