Inför VM-kvalet i Dødshopp 2019

Det är dags för VM-kval i Dödshopp. Tävlingen där utövarna slänger sig handlöst ut mot ett magplask från 10 meters höjd för att i sista sekund landa i, en så kallad, räka. För att ta del av denna galenskap ska du bege dig till Hornstull Strand i Stockholm på söndag.

På söndag avgörs det nervkittlande VM-kvalet i Dödshopp på Hornstull Strand i Stockholm. Detta årliga event har under sju år ägt rum i Saltsjöbaden men har till denna sommar flyttat in till Södermalm. Dödshopp, eller Döds som det kort och gott kallas, är en sport som med åren växt till sig och som nu lockar närmare 40 döds-utövare för att göra upp om den prestigefyllda platsen till VM i Oslo. Vi har tagit ett snack med Adam Widén, före detta dödsare, och numera arrangör till detta spektakulära event. 

”i finalen tillåts volter och rotationer så länge man är utsträckt någonstans under hoppet… för att få den rätta döds-feelingen”

Tjena Adam! Berätta, vad är Dödshopp för något egentligen?
-Dödshopp är en roligare form av simhopp. Det går ut på att slänga sig ut från 10 meter svävandes med magen nedåt i ett vad som ser ut att bli ett magplask, för att i sista millisekund vika in sig till landningspositionen räkan, det vill säga, händer och fötter mot vattenytan. Ju senare man viker in desto bättre poäng. Kvalet avgörs i klassisk stil där inga rotationer tillåts, men grabs och liknande är fortfarande tillåtet. I finalen är det fristil som gäller. Landningen ska dock fortfarande vara räka, men i finalen tillåts volter och rotationer så länge man är utsträckt någonstans under hoppet… för att få den rätta döds-feelingen.

Namnet antyder att det skulle vara något farligt, stämmer det?
-Nej det är väldigt lite skador. De tävlande är tjejer och killar som är vana idrottare och akrobater. Det ser farligt ut, men en bra räka känns inte värre än att dyka, ytspänningen bryts från två punkter.

I år avgörs tävlingen på en ny plats, hur kommer det sig?
-Vi har alltid kört i Saltis som är en bit utanför stan, men ändå dragit runt två tusen åskådare varje år. Nu vill vi få in eventet till stan och har hittat en bra lösning ihop med Hornstulls Marknad. Här är det ett helt annat flöde på folk, nu ska vi sänka Södermalm!

Hur ser uppladdningen och förberedelserna ut för en Dödshoppare?
-Jag skulle säga så här… en true dödsare tränar inte så mycket. Man hänger lite med polarna innan det är dags att tävla.

Finns det någon förhandsfavorit som vi bör ha ett extra öga på?
-Filip Julius Devor vann förra årets VM-Kval, så det är en norrman att se upp för. På den svenska sidan har vi familjen Hamberg, som består av Andreas, Peter och Miriam som vann VM i Oslo förra året.

”det gör till och med ont att titta ibland”

Denna tävling drar uppenbarligen gott om publik, är Dödshopp på väg att bli folkligt?
-Haha! Nej, jag vet inte om kommer att bli folkligt faktiskt… men det vore trevligt. Den här tävlingen är ändå mer för publiken än för hopparna. Det är verkligen en riktigt show och det gör till och med ont att titta ibland. Människor i alla åldrar gillar döds.

Se filmen från fjolårets VM-kval i Dödshopp här:

Dödsfakta

Vad: VM-Kval i Dödshopp
När:
Söndag 11 augusti, 15.00
Var: Hornstull Strand, Stockholm
Övrigt: Fritt inträde. Mat och dryck finns till försäljning

Mer information på facebook.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.