Kristofer Turdell stompar hem segern i Andorra

Kristofer Turdell vann, Reine Barkered och Christoffer Granbom kraschade när Freeride World Tour besökte Andorra.

Kristofer Turdell tog hem segern i FWT Andorra med ett för honom typiskt åk. Genom kontrollerad och bra skidåkning i den centrala rännan ned från toppen, vilken han till skillnad från många andra åkte från högsta insteget, samt med en stabil back flip och en 360 på vägen mot mål utsågs han av domarna att vara bästa skidåkare.

Det var ett överlag ett mycket väl genomfört åk där Gällivaresonen blandade god teknik på skidorna med publikfriande trick som sattes ned med god kontroll. Efter dagens tävling har Turdell tagit över den sammanlagda ledningen i Freeride World Tour.

Vad har du för kommentar till åktet?
– Det var riktigt kul att åka ett lite längre åk. Det var också en speciell tävling idag efter lavinolyckan tidigare i veckan, men vi hade en jättefin ceremoni för Borja (Ayed Capillas) som gick bort i skredet. Så klart är jag nöjd med skidåkningen, berättar Kristofer via telefon en knapp timme efter målgång.

Hur var förhållandena?
– Det var bra snö, det var inte så djut men den lilla nysnö som hade kommit var mjuk, man viste vad man fick helt enkelt.

Hur gick tankarna vid rekningnen?
– Det kändes som att alla skulle skicka för fullt, så man var tvungen att ge järnet. Ville börja med något direkt från start och att det skulle sticka ut från alla andra, domarna gillade det också så det gick hem!  Jag misstänkte att det skulle sticka ut lite att ta rännan från toppen.

Gick det att genomför åket som du tänkt dig?
– Ja, det blev som jag hade tänkt. Det kändes bra!

Hur går tankarna inför Fieberbrunn?
– Det är som vanligt, det är går inte att hålla igen. Gäller att hitta storbrackan och stänga igen och hoppas att det räcker långt. Lyckades bra förra året i Österrike och har hört att det är mycket snö där i år. Förmodligen blir det tävling redan nu på fredag så det är raka spåret dit som gäller härifrån Andorra.

Reine Barkered, andra och sista svenska skidåkare ut för dagen valde samma linje som Kristofer men åkte något mer tvekande i den inledande rännan. Den något tveksamma inledningen i rännan följde Reine sedan upp med en backflip där han visade varför han går under smeknamnet Major of Stomptown. Ett trick i vilket det verkligen gick att känna igen den Reine vi vanligtvis ser på FWT. I samband med featuren efter, ett ordinärt klippdropp, såg Reine ut att hamna fel och landade snett vilket slutade med en krasch.

Ett liknande öde gick tredje svensken för dagen, Christofer Granbom, till mötes. Efter stora framgångar tidigare år på FWT i Andorra slutade dagen i moll för Granbom. Under tredje flygturen i hans åk verkade han ta i en sten och tappade därmed kontrollen. I landningen tumlade Granbom sedan framåt vilket samtidigt innebar att chanserna till en toppplacering försvann snabbare än kvickt. Vann Snowboard herrar gjorde amerikanska Sammy Luebke, som visade storform efter de två första tävlingarna där han har sett ut att ha varit hämmad av skada.

Dagens prispall i herrar skidor delar Kristofer med nyzeeländska Craig Murray och den alltid farliga friåkande fransosen Loic Collomb-Patton. Murray stod för dagens skräll när han endast 19 år gammal och som rookie på touren knep andraplatsen. Hans åk följde Turdells i mångt och mycket, men med en mindre övertygande övre del än Turdell får Muray nöja sig med att stå nedanför Kristofer på pallen i Andorra. Murray genomförde däremot en betydligt mycket större och bättre 360 än vad Kristofer mäktade med. Efter dagen ligger Murray åtta i den sammanlagda rankingen.

Ariana Tricomi, Italien, tog hem segern balnd de skidåkande damerna. Tricomi ställde ned ett åk med mycket sväng inledningsvis utan större features. I nederdelen slängde hon på en 360 och ställde ned landningen snyggt. Världens första 360 som stompas av en kvinnlig  åkare i tävlingssammanhang på Freeride World Tour. En prestation som definitivt förtjänar att belönas med en förstaplats. Totalt sett leder också Tricomi den sammanlagda rankingen för Freeride World tour.

Nästa tävling äger rum till helgen i österrikiska Fieberbrunn, väderfönstret är fredag 9 mars – torsdag 15 mars. Efter den tävlingen dras också gränsen för vilka åkare som får köra den stora finalen i Verbier, första helgen April.

 

Freeride World Tour (FWT) 2018 återstående tävlingar:

  • Fieberbrunn, Österrike: 9–15 mars 2018
  • Verbier, Schweiz: 31 mars – 8 april 2018
Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.