Luleå Big Air slog publikrekord

Bra åkare från hela Norden bjöd på feta hopp när folkfesten Luleå Big Air gick av stapeln i lördags. Arrangemanget – som i år fått internationell tävlingsstatus – slog publikrekord med 8000 besökare.

Det är fjärde året i rad som studenter från Luleå tekniska universitet anordnar det som kommit att bli en av Luleås stora folkfester vintertid. Luleå Big Air är en av de största hopptävlingarna för skid- och snowboardåkare i Sverige och fick 2018 internationell FIS-status, vilket betyder att åkarna samlar rankingpoäng mot större internationella tävlingar och OS:
– Det har varit helt otroligt! Vi har steppat upp och ställt genomgående högre krav på arrangemanget i och med att Luleå Big Air har blivit FIS–klassat via Svenska Skidförbundet. Vi slog vårt publikrekord ordentligt och åkarna, som kommit hit från hela Norden, har verkligen varit på en helt ny nivå, säger Hugo Mörtsell, marknadsföringsansvarig för Luleå Big Air och civilingenjörsstudent vid Luleå tekniska universitet.

För 15-åriga Wilma Johansson, som tog hem segern i den alpina damklassen, väntar härnäst tävlande i världscupen i schweiziska Silvaplana:
– Det känns jättebra att ha vunnit – det här är den bästa tävlingen jag deltagit i hittills. Alla åkarna var väldigt bra i dag så jag är glad att jag landade tricket, säger Wilma Johansson, som kommer från Örebro.

Även Pontus Nordström från Östersund, som vann den alpina herrklassen med en Cork 900, har världscupmeriter med sig:
– Det är första året jag är med i Luleå Big Air men jag kommer absolut tillbaka, för det här har gett mersmak. Det är fantastiskt att höra folk jubla när man landar vid publiken, säger han.

I snowboardklassen kammade Isarr Edwinds från Island hem segern och i den för i år nya studentklassen hejade publiken fram vinnaren Louie Ekepi, som gjorde en imponerande double back flip.

Kuura Koivisto från Finland fick pris för årets Sickbird – det sjukaste tricket under kvällen:
– Det har varit jättemycket folk och en suverän stämning här i dag, säger expertkommentatorn Jesper ”Jeppenator” Norén, som tillsammans med snowboard- och freeski-kommentator Bollen Valencia höll igång publiken och gav åkarna energi innan de tog fart från den 22 meter höga rampen.

Under dagen kunde besökarna även testa på hundspannsåkning, labyrintorientering i snön, längdskidor och att gå med snöskor i djupsnön. Friluftsbutiker, lokala företag, foodtrucks och en isbar fanns på plats och Norrbottens flygflottilj gjorde en överflygning med JAS Gripenplan. Luleå Big Air blir bättre för varje år, menar arrangörerna som var nöjda med att ha lockat så mycket folk i alla åldrar:
– Vi är många som har arbetat i över ett halvår med att allt ska klaffa i dag, och så får vi helt fantastiskt väder och så mycket folk på plats, säger Hugo Mörtsell.

Vinnarna i Luleå Big Air 2018:

Alpin damklass:
1. Wilma Johansson
2. Vilma Warpenius
3. Felicia Pettersson

Alpin herrklass:
1. Pontus Nordström
2. Emil Abdullin
3. Axel Gottfridsson

Snowboard herrklass:
1. Isarr Edwinds
2. Gustav Lundström
3. Jökull Eli Berg

Studentklassen
1. Louie Ekepi
2. Erik Dahlén
3. Johan Niemi

Sickbird (bästa trick):
Kuura Koivisto

Hela livesändningen går att se i efterhand. Kval:

Final:

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.