Olsson vann kaosartat störtlopp i Åre

Hans och Jon Olsson vann på söndagskvällen störtloppet Red Bull Homerun i Åre. I en tumultartad masstart med 500 skid- och brädåkare var Wilhelm Vänje snabbast iväg och ledde vid första mellantiden. Men sen tog skidbröderna Hans och Jon Olsson över. Efter ett starkt avslut korsade de mållinjen samtidigt och tilldömdes en delad seger. Snabbaste tjej blev Årebon Lin Ivarsson, 22 år, med bakgrund från Järpens skidgymnasium. 

Red Bull Homerun arrangerades första gången 2010 och avgörs varje påsk med samtidig start, där alla åkare står på startlinjen utan skidor eller snowboard på fötterna. När startskottet går rusar alla fram mot sin utrustning och försöker komma iväg. Vinnare är den som först når en väntande afterski vid bergets fot.

Störtloppspecialisten Hans Olsson klockades i mål på tiden 04:44:73, formellt en skidspets och sju hundradelar före sin bror. Något som tävlingsjuryn valde att strunta i efter deras spektakulära målgång som för gemene man såg ut att vara perfekt synkroniserad.

– Jädrar vad det brände i benen i år! Jag blir äldre och äldre! Stum redan i första kurvan och hängde på knäna. Och vad snabba de yngre grabbarna var i starten! De sprang så fort att det var overkligt, konstaterade Hans Olsson direkt efter målgången.

Han fick medhåll av sin äldre bror Jon Olsson:
– Alltså jag var så stum! Men det var en form av kontrollerad okontroll på kroppen. Nere på transportsträckan kom jag i kontakt med Hans och fick tag på hans stavar. Då skrek jag bara ’det är lungt, det är lungt’ vi har kontroll!

Starten kunde i år köras från toppen av Åreskutan, helt enligt tradition. Ledare vid första mellantiden var 18-årige Willhelm Vänje som tränar alpint på Järpens skidgymnasium, följd av Edvin Olsson, 19 år från Östersund. Men vid andra mellantiden hade bröderna Jon och Hans kopplat greppet. I mål var de 11 sekunder före tvåan Vänje. Ytterligare 12 sekunder bakom slutade Edvin Olsson på tredje plats.

I damklassen kunde Lin Ivarsson köra ifatt och om startsnabba Alexandra Guldbäck. I mål var Ivarsson nästan 20 sekunder snabbare än tvåan Guldbäck.
– Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna! Jag skulle bara ta det lungt hade jag tänkt. Så jag är både överaskad och superglad, sade Lin Ivarsson som vann damklassen på tiden 06:16:05

Snabbast på snowboard var Erik Nylander som tog sin fjärde seger i Red Bull Homerun med tiden 06:38:50. Snabbaste tjej på snowboard var Andrea Eriksson som korsade mållinjen efter 08:25:29.

En fullständig resultatlista med samtliga åkares tider finns här.

Målfållan kantades av tusentals åskådare som inte bara fick se bröderna Olssons show och en rad unga alpintalanger ta positionerna tätt bakom. Red Bull Homerun är lika mycket en folkfest som en prestigefull störtloppstävling.

Priset för bästa utklädnad gick till en trio utklädd till Mario Kart bestående av Moa Persdotter, Sally Lenvin och Elin Pettersson.

 

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.