Andermatt recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Andermatt?
5
4
3
2
1
Catarina
Catarina (Gäst)
2021-11-29
Fantastiskt berg. Flertalet häftiga offpiståk från toppen av berget. Dessutom när med tåget till Disentis där det finns fler häftiga off-piståk. Andermatt är mitt favoritval i alperna om man väljer utifrån skidåkning.

lamboren
2020-03-09
Mycket bra om du är ute efter offpist och liftstartade turer.
Var där en knapp vecka mitten av februari 2020. Hade två (50 plus 20cm) nattliga snöfall och mest klart på dagarna. Andermatt sägs vara en av de mest snösäkra alporterna och det stämde när jag var där.
Gemsstock är ffa för offpist och liftstartade turer, stort avpatrullerat område och många möjligheter till turer (även för mig med snowboard och snöskor). Två effektiva kabiner kompletterade med släp- och stolslift. Finns stort avpatrullerat område direkt från toppkabinen på Gemsstock, och med kortare skråande (och lavinkunskap- och utrustning) kommer man åt Felsental och Giraffen (Giraffe Couloir - men den hade jag inte hittat rätt utan guide), med kortare hike är också Guspis en åtkomlig tur.
Åt andra hållet, Andermatt-Oberalppass-Sedrun (som är sammanbyggda), och sedan Disentis (behövs 5min på tåg från Sedrun), är det mer som klassisk alport, trevliga pister av olika branthet och schweiziskt välpistat. Nya effektiva liftar och lagom med pistnära offpist runtomkring. Här är det södervänt, trevligt när det är sol, och om man gillar slushig plusgradsoffpist så blev det bra möjligheter på eftermiddagen - tänk dock på lavinfaran även här. Högst upp i Disentisområdet finns det mera bra offpistmöjligheter. Man kan sedan ta tåget hela vägen mellan Disentis och Andermatt, ingår i liftkortet - finns även 'afterski'-avgångar.
Båda områdena är mest 'kalfjäll' med mycket lite skog, så är känsligt för dålig sikt... men är å andra sidan mycket vackert, man är ju i Gotthardmassivet.
Trots att jag var där europeisk högsäsong så var det nästan inga liftköer, förutom Gemsstocks dalstation på mornarna efter snöfallen - Andermatt är inget om du vill slippa puderhets (men fortfarande mycket bättre än exvis StAnton).
Det är Schweiz, så mat och boende är inte billigt, men det är inte för maten man åker hit, och typiskt schweiziskt avmätt, korrekt-trevligt bemötande. Liftkortspriserna inte störande höga (om jag minns rätt lite drygt hälften av Zermatt) och hade inga problem att hitta ett helt ok prissatt boende (finns dyr lyx för den som vill). Nattlivet kan jag inte säga mycket om, eftersom förhållandena var så bra så blev mitt fokus sömn.
Plus: Gemsstock - berg med fantastiska möjligheter till offpist. Snösäkert. Bra mer klassisk alppiståkning finns i Andermatt-Oberalppass-Sedrun-Disentis (nyligen ut- och sammanbyggt om jag förstod det rätt, blivit totalt sett ganska stort)
Minus: Känsligt för dåliga siktförhållanden. Puderhetsen upplevde jag ligga någonstans mellan StAnton och Zermatt.
OneMag
2020-02-27
Spenderade v.6 2020 i byn. Tog tåget från Zürich flygplats vilket var hyffsat billigt och smidigt. Väl på plats flera plusgrader och regn. Dagen efter kraftigt snöfall och på det starka vindar som varade under veckan. Blev endast 3 dagar då topparnas liftar var igång. Hann dock köra igenom hela SkiArena som sträcker sig från Andermatt till Disentis.

Uppskattade åkningen ovan Sedrun och Disentis mest. Finns massor av fluff att åka i intill pisterna där och man tar sig över dit snabbt med tåg eller liftburet. Tåget är Matterhorn-Gotthard bahn som erbjuder vackra vyer över Oberalp pass. Hann inte testa after ski-tåget men det såg trevligt ut.
Gemstock var en trevlig upplevelse vid nysnö i den svarta och den gula nedfarten från toppen. Den röda har för mycket inslag av "transporter". Det finns en del möjligheter till off-pist och flera turar med start från Gemstocks baksida. Men annars ingen märkvärdig piståkning i min mening, segt att ta kabin (trots dubbla) upp flera gånger men förmodligen mindre köer/besökare än i de mer kända orterna i Schweiz.
Nätschen på andra sidan byn är perfekt för barnfamiljer och för solgassande.

Gångavstånd till tågstationen och till liftarna. Mysig huvudgatan med ett bra urval av restauranger och några butiker. Upplevde inte byn som speciellt dyr. Men på andra sidan stationen expanderar den nya lyxiga delen för fullt med lyxboenden och lyxbutiker.

Testade längdåkningsspåren som är lättillgängliga och sträcker sig över stora öppna ytor i dalen. Pga starka vindar så blåste snödrivor över spåren så det gick lite trögt den dagen :)

Helt ok skidort tack vare valmöjligheterna i SkiArena men hade varit gött med en bra bad- & sportanläggning som tidsfördriv under dagar med dåligt väder.


Jonas
Jonas (Gäst)
2015-01-12
Observera åk endast hit om du gillar off pist och inte vill parta byn är stendöd efter 22 om man inte vill betala dyrt på det nya jetset hotellet.
Off pisten är grym orkar man bara vandra en bit från Gemstock's baksida får man makalös åkning i timmar, otroligt snösäckert dock hög lavinfara pga den mängd som kommer varje år. Få liftar men man kör dem även om det blåser kraftigt egentligen är det bara gemstock som gäller och man hittar även lätttillgänglig off pist rätt ner i byn.
Mysig by med bra mat men som sagt inget drag förutom i backen. Positivt är ochså närheten till Zurich.
Obs betyg vid mycket snö vilket är nästan alltid

Bjerveland
2013-09-16
Jag var i Andermatt helgen vecka 11. Vi kom dit och det hade inte snöat på några dagar trots det gick väldigt lätt att hitta orörd snö.

+ snösäkert, kom 7-8 meter snö per säsong enligt lokal guide
+ lätt tillgänglig offpist
+ grym fallhöjd
+ lite folk

- ganska sega liftar
- byn är död efter kl 21:00
- om det inte snöat på ett tag så är det ganska tråkig åkning

Mullret
2013-02-25
Positivt : bra Mecka för de som gillar offpist. Bra käk på restaurangerna. Jättefint område, Nätschen, som få använder sig av, ta tåget ! ( liftkortet funkar )

Negativt: Man ledsnar ganska snart på det ganska lilla området, ( Gemsstock ) under kabinbanan om man kör mestadels i pisten. Liftarna gick på halvfart när det var lite folk. Väntetid på helgerna i kabinerna. Skidbussen mellan områdena är ju ingen hit även om den är gratis. Sedan en liten detalj som man retar sig på; ingen snöröjning på trottoarerna ( höll på slå runt 5-6 ggr ) Kanske ingen stor grej, men traska på blankis på väg till liften / bussen etc känns lite B. Även slutpunkten under Gemsstock är precis vid huvudleden som går genom byn. Man kan ju tycka att de kunde röjt undan så man slippar hoppa ner på vägen där det går trafik. Lite gnälligt kanske, men jag tycker nog att Andermatt skulle ta en studieresa till de större skidorterna i exvis Frankrike. Små detaljer men viktigt ändå :-) Snörapporten sa 4.2 meter V8 -2013, men det var nog bara 2 dm i pisten.

Mattias Carlsson
Mattias Carlsson (Gäst)
2013-02-22
Är i Andermatt för andra gången. Har varit på 20-talet orter i Alperna och Kanada. Förutom Whistler så är Andermatt det bästa stället. Jag har rest själv, med frun och barn. Många fina reseminnen, särskilt eftersom vi bokar sent, när vi vet var snön faller. För oss har Andermatt med stora snöfall, stora åkytor nåbara med lift eller hudar gett oförglömliga skidupplevelser både i enklare breda stora orörda snöfält och i trängre brantare passager. Allt har gått att nå med bra utrustning, som vi hyrt på sportaffären, bra kartmaterial och goda råd på från kunnig personal på Intersportaffären. Förutom skidåkningen som vi värderar högst,så är byn riktigt mysig, nås enkelt genom lågprisflyg till tex Basel från Köpenhamn, el Zurch från Stockholm, och perfekt fungerande tåg 2-3 timmar. Båda gångerna vi varit här så känns det som hemma på landet, inga köer, kor i centrum. Detta är stället för de som sätter skidåkning i fokus. Afterski finns men är inte lika livat som i Österrike. Restaurangerna är inte jättebilliga, så vi tog lägenhet och gick till handlarn. Förra gången viar här var det 4 m på toppen och kom en halv meter under veckan. Den här gången var det 4 m på toppen ocksåhkom det 2 dm. Båda gångerna fick vi åka flear dagar pjäxdjup lössnö. Lägger förmodligen in en karta som visar några lätt-åtkomliga off-pistrepor när vi kommer hem.

Vakteman
2011-11-09
Har inget ont att säga om Andermatt. Riktigt fina/stora berg och den stora fallhöjden erbjuder stor åkning och långa åk. Grym offpist redan under nyårsveckan 2009. Liten mysig by med närhet till Oberalp och Sedrun på samma liftkort med tåg.

Benke
Benke (Gäst)
2010-03-23
Besökte Andermatt för första gången under gångna veckan och stället äger! Mysig alpby med ganska lugnt nattliv och en hel del restauranger. Vi bodde enkelt men otroligt fräscht för 50 CHF/natt inklusive frukost. Med skidbuss precis utanför tog det ca 5 min till kabinbanan, som går upp till Gemstock. Därifrån finns det hur många sköna åk som helst. Har man lust och ork att hajka lite ligger världen bokstavligen för ens fötter.
Vi provade delar av Giraffen, Felsentahl (ca 1500 m fallhöjd...) och Guspis. Men bästa åket hade vi efter en 40 minuters lätt klättring till baksidan av en topp vid sidan av Gemstock. Ändlös lössnö, mycket ospårat trots att det inte snöat på en vecka! Efter det var det stakning ca. 10 km (med i beräkningarna) för att komma tillbaka till byn, men det var det värt.
Skogsåkning är inte tillåtet men i slutet av Felsentahl (till vänster om ravinen) finns en skön löpa med lite småträd och buskar med lagom avstånd. Igen var mycket ospårat trots en vecka utan snö.
Tack till Björn (skidpatrull) som tipsade om bra åk!
Vill du smiska pist finns det bättre ställen. Vill du njuta av långa lössnö-åk är Andermatt världsklass. Vi kommer tillbaka!

Olindby
2009-09-09
Andermatt har inte så mycket att bjuda på gällade offpist åkning, Men för dom som gillar att carva i pisterna är det ett mycket bra alternativ, Snö mängden är helt okej för det mesta, Det finns några bra offpist ställen men väldigt svåra att ta sig till.

Snö mängden var inte den bästa under tiden jag var där men ett helt okej skidställe tycker jag ändå.