Andermatt

Skidorter i Schweiz
Liftar (22/22)
Nedfarter (100%)
Snödjup
2961 m
1444 m
450 cm
51 cm
2°C
Ur ett alpperspektiv är Andermatts skidsystem inte någon av bjässarna. Liftarna är relativt fåtaliga och på samma sätt som i till exempel Chamonix är systemet uppdelat på olika berg där det enklaste sättet att ta sig emellan är att åka buss eller tåg.

Även om Andermatt-systemet inte är det största skidsystemet, det smidigaste eller för den delen det modernaste finns det gott om skidåkningsmässig utdelning åt dem som tar sig hit. Orten är känd för sin snösäkerhet och otaliga puderdagar i prima alpin miljö. Detta har gjort att orten fått något av ett kultfölje, och det finns otaliga åkare som kommer tillbaka år efter år. För den som söker känslan av genuin och mysig alp-by är Andermatt också svårslaget. Byn är, precis som liftsystemet, relativt oförändrat från sitt ursprungstillstånd. Med tåget går det också att åka över till grannorten Sedrun utan problem.

Snöprognos

 • Måndag

  3 cm snö
  Snö
  -5°
  1 m/s
 • Tisdag

  0,5 cm snö
  Lätt molnighet
  -9°
  2 m/s
 • Onsdag

  9,2 cm snö
  Snö
  -10°
  2 m/s
Vad tycker du om Andermatt?
5
4
3
2
1
Jonas
Jonas (Gäst)
2015-01-12
Observera åk endast hit om du gillar off pist och inte vill parta byn är stendöd efter 22 om man inte vill betala dyrt på det nya jetset hotellet.
Off pisten är grym orkar man bara vandra en bit från Gemstock's baksida får man makalös åkning i timmar, otroligt snösäckert dock hög lavinfara pga den mängd som kommer varje år. Få liftar men man kör dem även om det blåser kraftigt egentligen är det bara gemstock som gäller och man hittar även lätttillgänglig off pist rätt ner i byn.
Mysig by med bra mat men som sagt inget drag förutom i backen. Positivt är ochså närheten till Zurich.
Obs betyg vid mycket snö vilket är nästan alltid

Bjerveland
2013-09-16
Jag var i Andermatt helgen vecka 11. Vi kom dit och det hade inte snöat på några dagar trots det gick väldigt lätt att hitta orörd snö.

+ snösäkert, kom 7-8 meter snö per säsong enligt lokal guide
+ lätt tillgänglig offpist
+ grym fallhöjd
+ lite folk

- ganska sega liftar
- byn är död efter kl 21:00
- om det inte snöat på ett tag så är det ganska tråkig åkning

Mullret
2013-02-25
Positivt : bra Mecka för de som gillar offpist. Bra käk på restaurangerna. Jättefint område, Nätschen, som få använder sig av, ta tåget ! ( liftkortet funkar )

Negativt: Man ledsnar ganska snart på det ganska lilla området, ( Gemsstock ) under kabinbanan om man kör mestadels i pisten. Liftarna gick på halvfart när det var lite folk. Väntetid på helgerna i kabinerna. Skidbussen mellan områdena är ju ingen hit även om den är gratis. Sedan en liten detalj som man retar sig på; ingen snöröjning på trottoarerna ( höll på slå runt 5-6 ggr ) Kanske ingen stor grej, men traska på blankis på väg till liften / bussen etc känns lite B. Även slutpunkten under Gemsstock är precis vid huvudleden som går genom byn. Man kan ju tycka att de kunde röjt undan så man slippar hoppa ner på vägen där det går trafik. Lite gnälligt kanske, men jag tycker nog att Andermatt skulle ta en studieresa till de större skidorterna i exvis Frankrike. Små detaljer men viktigt ändå :-) Snörapporten sa 4.2 meter V8 -2013, men det var nog bara 2 dm i pisten.

Mattias Carlsson
Mattias Carlsson (Gäst)
2013-02-22
Är i Andermatt för andra gången. Har varit på 20-talet orter i Alperna och Kanada. Förutom Whistler så är Andermatt det bästa stället. Jag har rest själv, med frun och barn. Många fina reseminnen, särskilt eftersom vi bokar sent, när vi vet var snön faller. För oss har Andermatt med stora snöfall, stora åkytor nåbara med lift eller hudar gett oförglömliga skidupplevelser både i enklare breda stora orörda snöfält och i trängre brantare passager. Allt har gått att nå med bra utrustning, som vi hyrt på sportaffären, bra kartmaterial och goda råd på från kunnig personal på Intersportaffären. Förutom skidåkningen som vi värderar högst,så är byn riktigt mysig, nås enkelt genom lågprisflyg till tex Basel från Köpenhamn, el Zurch från Stockholm, och perfekt fungerande tåg 2-3 timmar. Båda gångerna vi varit här så känns det som hemma på landet, inga köer, kor i centrum. Detta är stället för de som sätter skidåkning i fokus. Afterski finns men är inte lika livat som i Österrike. Restaurangerna är inte jättebilliga, så vi tog lägenhet och gick till handlarn. Förra gången viar här var det 4 m på toppen och kom en halv meter under veckan. Den här gången var det 4 m på toppen ocksåhkom det 2 dm. Båda gångerna fick vi åka flear dagar pjäxdjup lössnö. Lägger förmodligen in en karta som visar några lätt-åtkomliga off-pistrepor när vi kommer hem.

Vakteman
2011-11-09
Har inget ont att säga om Andermatt. Riktigt fina/stora berg och den stora fallhöjden erbjuder stor åkning och långa åk. Grym offpist redan under nyårsveckan 2009. Liten mysig by med närhet till Oberalp och Sedrun på samma liftkort med tåg.

Benke
Benke (Gäst)
2010-03-23
Besökte Andermatt för första gången under gångna veckan och stället äger! Mysig alpby med ganska lugnt nattliv och en hel del restauranger. Vi bodde enkelt men otroligt fräscht för 50 CHF/natt inklusive frukost. Med skidbuss precis utanför tog det ca 5 min till kabinbanan, som går upp till Gemstock. Därifrån finns det hur många sköna åk som helst. Har man lust och ork att hajka lite ligger världen bokstavligen för ens fötter.
Vi provade delar av Giraffen, Felsentahl (ca 1500 m fallhöjd...) och Guspis. Men bästa åket hade vi efter en 40 minuters lätt klättring till baksidan av en topp vid sidan av Gemstock. Ändlös lössnö, mycket ospårat trots att det inte snöat på en vecka! Efter det var det stakning ca. 10 km (med i beräkningarna) för att komma tillbaka till byn, men det var det värt.
Skogsåkning är inte tillåtet men i slutet av Felsentahl (till vänster om ravinen) finns en skön löpa med lite småträd och buskar med lagom avstånd. Igen var mycket ospårat trots en vecka utan snö.
Tack till Björn (skidpatrull) som tipsade om bra åk!
Vill du smiska pist finns det bättre ställen. Vill du njuta av långa lössnö-åk är Andermatt världsklass. Vi kommer tillbaka!

Olindby
2009-09-09
Andermatt har inte så mycket att bjuda på gällade offpist åkning, Men för dom som gillar att carva i pisterna är det ett mycket bra alternativ, Snö mängden är helt okej för det mesta, Det finns några bra offpist ställen men väldigt svåra att ta sig till.

Snö mängden var inte den bästa under tiden jag var där men ett helt okej skidställe tycker jag ändå.

btenow
2009-03-17
v.11-09. Det blir inte bättre än så här. Nytt puder varje dag till glädje för oss som är först upp, och man hittar orört - länge...
En del köer på helgen, men i princip tomt under veckan. Makalöst.
Missa inte Andermatts egna stolthet www.birdos.com - coola så det förslår.

Matte
Matte (Gäst)
2009-02-22
Besökte Andermatt mellan 4 och 10 februari 2009.
Snön öste ner... och ner... och ner...

7e feb 15:43 hade det på gemsstocks topp kommit 100cm senaste 24h.
Och snön fortsatte komma...och komma..,

8e feb vid ungefär samma tid 50cm senaste 24h.
Under denna tid var gemsstock toppstation stäng pga lavinfara men åkningen på övriga berget var fantastisk trots dålig sikt.

9e feb öppnades toppen av gemsstock och det kändes som om pärleporten öppnats!!
Åkningen från denna topp vara fantastisk, med mycket litet ansträngning kunde man nå fantastiska, SNÖDRÄNKTA och orörda ytor.

Söker man offpist=Mekka
Söker man många preparerade pister=Hades

Glöm Engelberg, dröm Andermatt

vegardk
2009-02-11
Var här 17-18 januari 2009.
Tyvärr gammal snö men fortfarande bra åkning.

Fördelen med Gemstock är att man kan i stort sätt alltid se vart man kommer att hamna om man åker utanför pisten. Mycket lätt att navigera mao. Berget påminner litet om Les Grand Montets, med mycket mindre folk.

Även lätt att ta sig över till Sedrun. Bara att kliva på tåget i centrum, efter två stopp hamnar man i Oberalppass och ta släpliften in i systemet. Om dimman ligger tjock på Gemstock så kan det mycket väl gå att hitta bra åkning här istället, vilket vi gjorde.

Negativt var det två långsamma gondolerna för att komma upp. Men de lär väl bytas ut i samband med storinvesteringarna som pågår just nu.

Byn är inget för partyfreaks.

Visa fler recensioner (22)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer