Disentis

Skidorter i Schweiz
Liftar (0/12)
Nedfarter (0%)
Trött på överfulla skidorter, långa liftköer och tråkiga backar? Vad säger du om en skidort där snön kan ligga orörd i flera dagar efter ett fall och där offpisten är kittlande bra? Denna plats finns på riktigt och heter Disentis. Gömd i en dalgång mellan Oberalp-passet och Chur har Disentis fortfarande inte blivit exploaterad av massturismen. Tvärtom kan du förvänta dig snöfyllda backar med utmärkt offpist.

För dig som gillar behaglig skidåkning finns dessutom långa och breda röda backar. För riktigt häftiga offpiståk är det bäst att ta med sig stighudar. Efter cirka 30 minuters hajk väntar fina åk. Från toppsläpliften (Lai Alv – Péz Ault) går en enkel tur ett par hundra höjdmeter uppmot Péz Ault varifrån du har ett långt åk ner i Val Gronda eller fortsatt turande över mot Brunnifirnglaciären och Oberalpstock. Otaliga varianter finns på dessa åk. Ett helt annat alternativ är att ta tåget från Disentis mot Andermatt och hoppa av vid Oberalppass, varvid du redan på perrongen är på 2 000 meters höjd. Åk finns sedan både i riktning mot Andermatt och mot Sedruns liftsystem.

På svenskägda Nangijala kan du både sova, äta hemgjorda burgare och fika eller dricka öl. Även Sax Lodge drivs och ägs av svenskar. Det senare är mer av ett hotell, det förstnämnda enklare standard.

Disentis i Schweiz är på inget sätt en "alpin huvudstad", men ganska välkänt bland initierade skidåkare. Dock är det inga horder som tar sig hit (än). Puderåkning, massvis med snö, vackra omgivningar och trevliga restauranger väntar dig. Eller varför inte ett besök på lyxskidmärket Zais lilla fabrik vid tågstationen i Disentis.

Snöprognos

 • Tisdag

  1,5 cm snö
  Molnigt
  -8°
  2 m/s
 • Onsdag

  0,5 cm snö
  Halvklart
  -8°
  1 m/s
 • Torsdag

  0,1 cm snö
  Halvklart
  -7°
  2 m/s
Vad tycker du om Disentis?
5
4
3
2
1
Tina
Tina (Gäst)
2021-01-22
Älskar denna mysiga by. Och framförallt att det finns ett brett utbud och inte mycket folk! På en topptur kan du vara helt själv!

O_lundberg
2017-12-02
Vi var ett gäng på 7 personer som spenderade 2 fantastiska månader i Disentis vintern 2010. Disentis är en relativt liten skidort. Passar ypperligt bra om man gillar liftburen offpist. Disentis är väldigt lekfullt och det var inte långa köer när vi var där.


Fördelar:
+ Otroligt bra liftburen offpist
+ Lätt att ta sig runt
+ Vacker miljö (som alltid i alperna kanske?)

Nackdelar:
- Kan upplevas lite väl "litet" om man ska spendera en längre tid där
- Sett till andra ställen är turmöjligheterna lite mer begränsade (jämför med t.ex. Chamonix)


Sammanfattningsvis, kommer det ett dump i Disentis och man är där för att åka liftburen offpist är det bara gratulera.
vegardk
2010-05-06
Disentis är en "dold pärla"! Nu ska orten enlikt rykterna sammanbindas med Nätchen-systemet i Andermatt. Passar för dom som gillar offpist. Stora ytor. Lite folk var det också när vi var där lördag 6 februari. Speciellt bra var offpistrepan från toppen av ankarliften från Lai Alv, ner Val Gronda, som tar dig tillbaks till dalstationen. Tåget går direkt till skidbacken som vanligt i Schweiz!

avillberg
2007-05-31
+ är väl att offpist åkningen är den bästa i världen (enligt mig)
+ sköna liftar
+ har en park
+ bra mat

- för lite liftar
- dålig park
- dyrt

sammanfattning:

har en park, helt otroligt, dock bara 4 järnrör och en flatbox som var helt sönder körd och ett hopp som jag inte vill prata om.
det var mycket offpist så om man vill bygga hopp så är det bara att fråga liftmaskins snubben på tyska om man får låna en spade.
bra offpiståkning, brant och mycket snö när det väl snöar, byn är mysig men det är inget drag nånstans, helt dött på kvällarna.
bra hotell och skön buss till kabinbanan, men letar man park så är Disentis inget höjdar ställe, TYVÄRR:)

Mest populära foto

Åkare: Jerry Bengtsson Foto: Gustav Holmer

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer