Andermatt – makalöst bra skidåkning

Andermatt är den största skidorten i centrala Schweiz och antagligen den bästa skidorten i hela Alperna. Sedan en tid tillbaka är också Sedrun och Disentis sammanlänkade med Andermatt vilket ger ett komplett skidområde oavsett om du letar puder eller manchester. Dessutom finns världens högsta Radison Blu-hotell beläget här. Andermatt = extra allt.

Sedan säsongen 2020/2021 är Andermatt kvalificerad som den största skidorten i centrala Schweiz. Då länkades orterna Sedrun och Disentis samman med Andermatt och hela området fick ett rejält ansiktslyft i form av nya liftar, nedfarter, snösystem och restauranger.

Investeringarna i skidområdet har minst sagt varit omfattande och har totalt uppgått till en kostnad över en miljard svenska kronor, vilket gör att området idag utan tvekan kan ses som ett av landets modernaste.

Även om nya liftar och moderniteter givetvis är välkomna så är det inte där det primära fokuset ligger när det kommer till området. Alla som någon gång varit i Andermatt vet att det är puder som gäller här. Och offpiståkningen är i absolut världsklass, punkt.

Faktum är att Andermatt är en av de allra mest snösäkra skidorterna i hela Alperna, delvis tack vare sitt geografiska läge där bykärnan är belägen på 1444 meters höjd över havet. Friåkningen är lättillgänglig, lutningen är perfekt och snön är allt som oftast någorlunda orörd, alternativt kan man knata en liten bit längre bort.

Andermatts stolthet Gemstock är ett mäktigt berg som buktar upp nästan 3000 meter från havsytan vilket bäddar för en riktigt lång säsong som pågår hela vägen från november till maj. På intilliggande glaciär lagras gigantiska mängder snö under sommaren för att garantera en tidig säsongsstart som gör att Andermatt kan erbjuda skidåkning sju månader året.

Liftenburen offpist i världsklass

För den inbitne offpistfantasten så finns det flera världsberömda åk så som Felsental, Giraffe, Guspis och Geissberg runs (för att nämna några) på Gemstock. Många offpiståk är markerade och går enkelt att nå direkt från liften utan anmarsch.

Den som har kraft nog för att ta sig upp för egen maskin har i det närmsta obegränsade möjligheter till orörd friåkning av allra högsta klass, i synnerhet om du utgår från Disentis där stighudarna ger området en helt ny dimension.

I Sedrun ser terrängen annorlunda ut och passar framför allt dig som föredrar skogsåkning och är förutsättningarna rätta kan denna gömda offpistpärla vara magisk.

Ett hett tips är att anlita en guide för att maximera din offpistupplevelse i Andermatt. Precis intill hotellet Radison Blu ligger Mammut Alpine School som har erfarna guider samt komplett utrustning för dig som behöver det.

Är du en duktig skidåkare som är van att vistas i opreparerad terräng rekommenderas Andermatt Guides som garanterat levererar riktigt bra och utmanande åkning i området.

Andermatt är ett puderparadis men det finns så otroligt mycket mer i området, inte minst i form av fantastisk piståkning. Totalt finns 33 liftar och imponerande 180 kilometer preparerad terräng i varierad svårighetsgrad. Mer specificerat så finns 50 kilometer blåa nedfarter, 84 kilometer röda samt 37 kilometer svartmarkerade backar. Dessutom finns 16 kilometer gula nedfarter vilket är färgbeteckningen för freerideområderna. Den som vill åka bra pist beger sig lämpligen till soliga skidberget Nätschen som ligger mitt emot Gemstock, båda två skidbergen är självklart på pjäxgångsavstånd från byn Andermatt.

I Andermatt finns något för alla och sedan närliggande områden länkades samman så är utbudet och variation i stort sett obegränsad, SkiArena är helt enkelt en modern och komplett skidort. I genuina Disentis trivs förutom puderjägarna också barnfamiljerna och i charmiga Sedrun finns breda pister och en riktigt bra snowpark. Kvalitet i form av riktigt bra skidåkning och kvantitet i form av en riktigt lång säsong.

Radisson Blu: Andermatts bästa hotell?

Vill du maximera din vistelse i Andermatt ska du definitivt välja att bo på Radison Blu Reussen. Detta är det högst belägna Radison Blu-hotellet i hela världen, och kanske det vackraste också?

Hotellet är beläget mitt i Andermatt och är omgiven av respektingivande bergstoppar som majestätiskt skjuter upp mot himmelen. Denna utsikt kan du inte minst avnjuta på hotellets exklusiva spa som bland annat består av en 25 meter lång swimmingpool med en magisk vy över omkringliggande berg.

Det fyrstjärniga hotellet i övrigt är modernt inrett i rustik skandinavisk stil och smälter smakfullt in i omgivningen med vacker träpanel. Hotellet i sin helhet består av 244 rum, från 28 till 132 kvadratmeter stora, och har dessutom bra förutsättningar för konferenser och liknande sammankomster.

Givetvis har Radison Blu en restaurang och bar som håller allra högsta kvalitet och som erbjuder lokala råvaror och specialiteter i en miljö som harmoniserar med hotellets i övrigt smakfulla design.

Miljöarbetet är prioriterat i Andermatt

Moderniteten genomsyrar hela Andermatt och Radison Blu  genomför ett omfattande hållbarhetsarbete för att driva sin verksamhet med största möjliga hänsyn till miljö och omgivning.

Exempelvis så drivs hotellet med 100 procent förnyelsebar el som produceras i Gotthard-regionen och Radison Blu samarbetar bland annat med WWF i ett arbete för att rädda isbjörnarna från den globala uppvärmningen. Dessutom är hela området kring hotellet i Andermatt helt fritt från bilar och trafik.

Men det är inte bara Radison Blu som drivs på ett hållbart sätt. Hela skidområdet drivs med förnyelsebar energi (i synnerhet från vindkraft) och flera organisationer så som WWF har varit involverade i både planeringen och byggnationen av området i sin helhet.

Pricken över i:et när det kommer till detta skidområde är lättillgängligheten för dig som reser hit. Andermatt ligger inte mer än 10 minuter ifrån närmsta stora motorväg och inte ner än 90 minuter respektive 120 minuters resa från Zurich och Milano. Så oavsett om du reser hit med flyg, tåg eller bil så är närheten slående.

Andermatt har lyckats med bedriften att vara modern men samtidigt genuin och skidorten är väl värt ett besök i vinter, i synnerhet om du gillar puder.

Fakta Andermatt:

  • SkiArena består av skidorterna Andermatt, Sedrun och Disentis
  • Totalt finns här 180 kilometer pist och 33 liftar
  • Högsta toppen är Gemstock och mäter 2961 meter över havet
  • Andermatt by är beläget på 1444 meters höjd över havet
  • Närmsta flygplats är Zurich
  • Läs mer om ”Snow Sports Hotel” i Schweiz

 

Video: Freeride testar Andermatt

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.