Schladming – skidåkning för experter och nybörjare i alla åldrar

Känner du kylan i vinden? Den krispiga morgonluften? Det är vintern som är i antågande och nu börjar det bli dags att plocka fram och gå igenom utrustningen, bingea puderfilmer och planera vinterns äventyr.

Har du inte redan bestämt vart du ska åka så bör du absolut ta en titt på Schladming. Denna klassiska österrikiska by med anor från 1322 står varje år värd för den alpina världscupen och erbjuder carvingfantaster, offpisträvar* samt stora och små nybörjare varierad åkning i storslagen terräng. Schladming ligger i de östra delarna av Alperna och liftsystemet sträcker sig över de fyra bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm. Området bjuder på 230 kilometer välpreparerade pister i olika svårighetsgrader, som snabbt och enkelt nås via ett effektivt och modernt system bestående av 84 liftar. Schladming har flera gånger blivit utsett till Europas bästa skidområde och lockar skidåkare på alla nivåer och i alla åldrar.

Fyra berg och massor av möjligheter

De fyra bergen som ingår i området bjuder på varierad skidåkning och oavsett vilken nivå du är på så kommer du hitta dina favoriter.

Planai är det största av Schladmings fyra berg och sträcker sig upp till 1 906 m ö.h. Berget bjuder på breda carvingpister som tar dig ända ner till Schladming. Vill du ha en spännande utmaning – så sladda runt i Funcross Planai. Ett 660 meter långt åk som blandar snowpark med boardercross och som du når med släpliftarna Weitmoos eller Märchenwiesebahn. På Planai hittar du även pisten där VM hölls 2013. Frida Hansdotter tog brons i slalom här, så det är bara att följa hennes spår. Slänger du hellre iväg en 360 eller en backflip, så ta dig till Superpark Planai. Här finns rails, hopp och boxar för både nybörjare och experter, oavsett om man har skidor eller snowboard under fötterna.

Hochwurzen 1852 m ö.h är områdets lägsta berg. Förutom att du här kan prova den sju kilometer långa kälkbacken, gärna på kvällen när den är upplyst, finns här också ett stort utbud av blå och röda pister. För de minsta skidåkarna och dig som kanske provar på för första gången är platån kring Rohrmoos den perfekta starten. Du tar dig enkelt hit med liftarna Rohrmoos 1 och 2. Väl uppe breder platån ut sig och lockar med härliga, böljande åk. Det är också här många skidskolor utgår ifrån och området är perfekt för att få ordning på svängarna innan man tar sig högre upp i bergen.

Uppe på Hauser Kaibling väntar mängder av långa blå och röda pister som tar dig ner tillbaka till Haus/Ennstal på 752 m ö.h. Utmana dina lårmuskler med ett sju kilometer långt åk genom att ta röda pist 1 som kopplar på pist 2 och tar dig ända ner till dalstationen. Här ligger också den nybyggda Wollis Kids Park där en eller annan blivande freerider garanterat kommer ta sina första svängar. I Schladming finns också bra möjligheter till offpist. Ett av åken utgår från toppen av Hauser Kaibling. Hit kommer du med Gipflebahn och du tar skiroute 9 ner mot Ennslingalmliften. Om du vill utforska offpisten ordentligt så finns det gott om duktiga guider i byn som känner till de bästa åken i området. Efter ett par puderåk är det lätt att det börjar kurra i magen. På Hauser Kaibling finns massor av restauranger där du kan välja mellan allt från traditionella österrikiska specialiteter till klassiska hamburgare, som givetvis avnjuts på en solterrass med utsikt över bergen runt omkring. Beställ in en Kaiserschmarren på Tomiziel med utsikt över Dachsteinbergen, njut av en Wienerschnitzel på Du & I Alm eller mellanlanda på Bergschlössl för någonting läskande mellan åken.

Sist men inte minst har vi Reiteralm, som flera gånger fått fina utmärkelser för bland annat sina välpreparerade pister och områdets säkerhet. Hit kommer flera alpina skidteam för att lägga sin träning inför säsongsstarten – och det säger ju en del om snöförhållanden och kvaliteten på pisterna. Vill du ha en rejäl utmaning så kasta dig ut för The Black Quartette. Fyra stycken svarta pister med upp till 80 procents lutning. Spänn pjäxorna och ta dig an Finale Grande, Gasselhöhe ski run, Hahn’l ski-run och Rauner steep slope. Utan tvekan en upplevelse som kommer gå hem på afterskin. Vill du ha en något lugnare åkning väljer du röda pist 5 där du kan få upp bra med fart, samtidigt som den är bred och inbjuder till djupa carvingsvängar. På Reiteralm finns även en crosspark där du kan utmana familj och vänner. En av nedfarterna har lättare svängar och inte så svåra hopp, så här kan alla kan prova på. Känns det för enkelt kan ni ta er an World-Cup skicrossbanan för modiga och erfarna åkare som vill testa sporten på riktigt.

När du har utforskat alla möjligheter i området kanske du vill ta dig ännu högre upp. Dachsteinglaciären ligger bara halvtimmen från Schladming och du tar dig enkelt dit med buss. Glaciären ligger på 2 700 m ö.h och kommer bäst till sin rätt när vädret är vackert och man kan njuta av den fantastiska utsikten.

Österrikisk afterski – alltid i världsklass

Som i många österrikiska skidorter är det inte bara åkningen som håller världsklass i Schladming. Även ryktet och historierna om episk afterski har spridit sig utanför landets gränser. När skiddagen börjar lida mot sitt slut kommer du inte bli besviken på utbudet av ställen att välja på. Hohenhaus Tenne beskriver sig själva som ”Europas största afterski hütte” och med sju barer på fem våningar tar de nog hem titeln. Kommer du ner för pisten kan du åka ända fram till dörren, hoppa ur bindningarna, kliva upp på ett av borden och dansa loss. Här spelar internationella artister och DJ:s och lite senare på kvällen övergår afterskin i ett party som varar hela natten lång.

Och på tal om party. Ta en sväng inom The Cult Club. Här håller dansen på i stort sett tills liftarna öppnar. Men glöm inte kolla väderappen innan du försvinner i vimlet. Det kan ju vankas puder när solen går upp och det vill du väl inte missa!

Massor att göra för trötta skidmuskler

Om musklerna värker efter all åkning eller om du bara vill göra någonting helt annat en dag, så finns det mycket att välja på i Schladming. Börja med att ge dig ut på byns mysiga gågata och upptäck alla butiker, cafeér och restauranger. Vill du vara först med det nya, så titta in på Blue Tomato. Här hittar freeriders det senaste i utrustningsväg och det hippaste i klädväg.

Till alla ölfantasters stora lycka har Schladming ett eget bryggeri, Brauerei Schladming. Ölen finns i byns alla tappar men är du intresserad av att smaka fler sorter så gör ett besök på bryggeriet.

Om du vill byta backar mot bad tar du dig till nya spa- och badcentret Erlebnisbad. Här finns underhållning för hela familjen; inomhuspooler, äventyrsbad med rutschkana och vågmaskin för de leksugna, en uppvärmd utomhuspool och ett stort bastuområde med både traditionell bastu och ångbastu.

Så plocka fram resväskorna och börja planera din resa. Schladming står redo med äventyr för snöfantaster i alla åldrar. Du kommer inte bli besviken och chansen är stor att du återvänder år efter år.

* Åk alltid med lavinutrustning som du och dina kompisar har tränat med, åk aldrig ensam, åk helst med en lokal guide och kolla lavinprognosen dagligen.

Fakta om Lion Alpins resor till Schladming

Var: Schladming ligger i de östra delarna av Alperna och området sträcker sig över de fyra bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm.

Resa dit: Lion Alpin flyger från Arlanda, Landvetter och Kastrup. Vi erbjuder också bussresor eller så bokar du bara hotell genom oss och arrangerar egen transport.

Transfer: Du landar i Salzburg och därifrån är transfern till Schladming 1,5–2 timmar.

Boende: Lion Alpin erbjuder två hotell i Schladming, båda centralt belägna.

Hotel Planai är Lion Alpins egna Alpeffect Hotel i Schladming. Ett perfekt boende för familjen med lite äldre barn. Här bor ni 10 meter från huvudliften och ett stenkast från gågatans alla restauranger, caféer och butiker.

På Chalet Hauser Kaibling bor du antingen i nybyggda lyxiga stugor eller lägenheter direkt på Hauser Kaibling-berget. Du bor med pisten som närmsta granne och fantastisk panoramautsikt över det vackra landskapet.​

Service på plats: Vi har guider på plats i Schladming som ser till att din resa blir den bästa möjliga. De kan svara på frågor om det mesta och vet allt om byn, skidåkning och afterski. De hjälper dig även att boka skidskola och offpistguide. Givetvis är våra guider alltid tillgängliga 24/7, oavsett vad du behöver hjälp med.

Säsong: December–april.

Pister och liftar: I området finns 84 liftar och 230 kilometer pist som både passar nybörjaren och utmanar experten.

Skidhyra: Det finns ett stort antal sportbutiker i Schladming som hyr ut skid- och snowboardutrustning. Ska du åka med guide kan du också hyra turskidor och lavinutrustning. När du åker med Lion Alpin kan du förboka din eller familjens utrustning så att den är klar att hämta ut när du är på plats, dessutom till ett mer förmånligt pris.

Skidskola: I Schladming finns ett antal skidskolor för både stora och små nybörjare och experter. För barn mellan 4–12 år som aldrig tidigare åkt finns möjlighet att boka skandinaviska skidlärare.

Mer information:lionalpin.se hittar du allt om våra resor till Schladming.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.