Schladming

Skidorter i Österrike
Schladming är en gammal gruvort i centrala Österrike (det vill säga Alpernas östra utmarker) som numera sadlat om till turistort. Skidsystemet är delat med ett flertal andra byar och totalt sträcker sig liftarna över fyra bergstoppar: Planai, ​Hochwurzen, ​Hauser Kaibling och ​Reiteralm. Det finns alltså en hel del åkning att välja på! För att göra logistiken lite smidigare är det inte heller begränsat till att bara ta sig mellan de olika bergen med hjälp av liftarna, det går gratis skidbussar mellan basstationerna, ett bra alternativ för den som har ett specifikt åk i sikte och vill spara lite tid på morgonen.

Som vanligt i alpernas östra delar är bergen inte fullt lika höga som de vanligtvis är i orterna längre västerut och merparten av skidsystemet ligger under trädgräns. Det ska dock inte avskräcka allt för mycket, åkningen är tillräckligt omfattande för att Schladming ofta får anordna race i den alpina världskuppen. Två gånger, 1982 och 2013, har de dessutom fått anordna FIS Alpine World Ski Championships.

Schladming Snöprognos

 • Torsdag
  0 in regn
  Duggregn / sol
  62°F
  2 mph
 • Fredag
  0,3 in regn
  Halvklart
  64°F
  1 mph
 • Lördag
  0,4 in regn
  Lätt regn
  59°F
  1 mph

Fakta om Schladming

Nedfarter (Totalt: 63)
Grön Nybörjare:0
Blå Lätt:20
Röd Medelnivå:40
Svart Avancerad / expert:3

Liftar (Totalt: 46)

Fallhöjd
Schladming Fallhöjd
Högsta punkt: 6217 ft
Fallhöjd: 3806 ft
Lägsta punkt: 2411 ft

Land: Österrike
Styria

Recensioner av Schladming

Vad tycker du om Schladming?
5
4
3
2
1
sub_sonic929
2020-01-28
Nyss hemkommen supernöjd från en vecka i Schladming/Planai. Allt var asbra, riktigt bra pist, bra liftnära puder (för att vara en gubbe som helst carvar fort i flacka pister). Nu hade vi iofs toppenväder med 2 nattliga dumpar och resten strålande sol.

Mycket tätt mellan hytter med väldigt god öl och bra enkel mat. Mycket överkomliga priser.

Det bästa var ändå frånvaron av störande ryssar och danskar i backen. Väldigt lite svenskar också. (Vilket kanske är skönt ifall man vill få den riktiga alp-känslan)

Grym Après Ski på mååånga olika ställen. Scaf-Alf rekommenderas varmt.

En helgrym grej är rodel på Hochwursen, hela vägen från toppen. Väldigt dyrt tyvärr, kvällstid, men ascool.

Jättebra liftsystem, även om det är lite segt att ta sig till Hochwurzen och Kaibling, men det går en förnämlig skidbuss också.

Sen var det väl lite väl brant bitvis, en nybörjare har inte så kul där, för man kommer inte hem om man inte kan ta sig ner för rejält röda backar....

gubbfan
2019-02-05
Schladming, suverän pistort. Jag köpte en sista minuten v 4 för att åka skidor med min dam. Utan förväntningar blev jag mycket positivt överraskad. Suveräna breda välpreparerade pister som höll länge. Mestadels hyfsat brant terräng. Min dam trots god skidvana tyckte det var delvis onödigt brant . Ingen nybörjarort.
Schladming ligger ganska lågt det mesta nedan trädgränsen, men pisterna är riktigt långa med sammanhängande lutning från topp till dal inget onödigt liftåka, bra modernt liftsystem. Håller man sej ifrån huvudsystemet Planai är pisterna ganska obefolkade. Orten har ovanligt vuxet klientel. Mycket riktigt duktiga medelålders + med pistcarvers. Trevliga hyttor där många startar afterski alltför tidigt. Ölen och snapsarna flödar, vilket ju är mindre bra. Men vi såg inga incidenter med överförfriskade åkare. Överlag trevligt folk. Mycket Gruss Gott. Man blir nog som alltid bra bemött om man talat tyska. även om all personal på restauranger talar engelska. Rent allmänt verkar Schladming inte vara någon stor charterort
Ett väl fungerande skidbussystem om man vill tjäna tid. De 4 olika systemen hänger hyfsat ihop men ligger så att säga på längden i dalen. Inte som i Saalbach där man tar en rundtur.
Byn eller den mindre staden hyfsad och gillar man överstora portioner med schnitzlar som dasslock har man kommit rätt.
Offpisten ganska oåtkomlig då granskogen är riktigt tät. De öppningar man ser har inte många för ögat naturliga avslut och den ravinrika terrängen är inte något man bör ge sej ut i utan lokalkännedom. Klart att en lokal guide hittar fina åk men det finns bättre orter för offpist jägare.
Under vår vecka såg jag inte ett enda par fetskidor, bara pistracers. En och annan touringåkare såg vi.
Schladming är väl värt ett återbesök.

Rickard
Rickard (Gäst)
2019-01-28
Har varit där många ggr , säsongat 2 år för länge sedan. Mitt "Home away from home" i alperna.
Sytemet är bra, åkningen är bra, inte världsklass men bra och Byn är helt Wunderbar.

brommabobban
2014-08-19
Var nere i schladming v. 11. 10 dagar med strålande sol och fantastisk skidåkning. Vi bodde på hotell Planai vilket inte gjorde saken sämre, 30 m till lift stationen. Ett sammanhängande skidsystem med varierande skidåkning, en heldel skogsåkning. Ett stort plus är alla alphytter som ligger lite här o var, dessvärre var alla inte så gästvänliga som jobbade där, lite trötta på turister kanske. Att åka v11 är nog på gränsen för sent det började bli lite dåligt med snö i vår solen med tanke på att högsta åkhöjd är ca. 2000 m. Trots det kunde vi åka ända ner till byn. Jag kan mycket väl tänka mig åka tillbaka.

+ Hotel planai med nära anslutning till lift
+ Ett bra sammanhängande skidsystem.
+ schysta lunchpriser backen
- Sura kockar i vissa alphytter
- Gillar du åka skidor så hoppa över glaciären, korta backar.

Micke M
Micke M (Gäst)
2013-10-01
Vi (jag och min sambo) var i Schladming och bodde på Lion Alpins hotell Planai mars 2013. Vi var väldigt nöjda med det mesta utom att vädret va kass de första dagarna. Vi är inga off piståkare men pisterna va jättebra och när det kom snö över natten pistade de på morgonen. Priserna va helt ok i backen och vi åker tillbaka i vinter! Hotellet va väl så där, men det va nära till liften i alla fall. Mysig stad med ett par bra afterskiställen.

N/A
2010-01-15
Något mycket positivt är att det finns mycket bra skog att åka i och några bra resturanger och även mycket sköna pistar! Jag har rötterna i Bad Ausee så vi åker då ner varje år på sportlovet! Det brukar vara en jäkla massa snö! Men det är ju bra service och så jag tycker att orten är värd att åka till! En negativ sak är att det finns väldigt mycket supande familje farsor som stör ganska mycket och bara är irriterande! Folket är mycket otrevligt! Inte österrikara men till exempel Holländare och tyskar! ;)

Andre Agassi
Andre Agassi (Gäst)
2006-01-03
var i Schladming i januari 2004 och tyckte det var klart schyst. Liten trevlig by. Inte så mycket hålligång, så vill man åt det så får man leta nån annanstans. Liftsystemet är modernt och man tar sig lätt mellan de olika topparna. (fyra stycken i ett sammanhängande system).. Lätt att ta sig med buss till närliggande orter. Vi var bla till Flachau när vi var där. Offpistmöjligheter finns men är inte alltför lättilgängliga. Låg höjd och mycket skog. Jag kan dock rekommendera ett besök till Schladming.

Telemarkus
Telemarkus (Gäst)
2005-06-02
Var i Schladming i mars 05. Traff perfekt med vær og snøfall. Da vi var der kom det største sammenhengende snøfallet i mars på 50 år. Ca. 1.5 meter på 2 dager. Bra offpistekjøring ved skiers right fra toppheisen i Planai-anlegget. Prøv Zauchensee, som ligger ca midt mellom Schladming og Bad Gastein! Bratt skogskjøring. Husk å sjekke snødybde og vær før du drar!

Jaxon
2004-03-23
Jag har ganska nyligen varit i skidsystemet Schladming och var även på besök för två år sedan. Som var nämnt i tidigare recension så kan det vara ett problem med snömängden, det hade jag dock inte alls några problem med senaste gången, däremot den innan. Senast var det 160ca snö på hela berget och undebar skidåkning. Det finns möjlighet till extremt fin offpiståkning. Jag bodde i en by som hette Haus som ligger ett berg ifrån Schladming. Hausberget är snäppet bättre enligt mig men det är skönt att variera lite ibland. Gillade också afterskin på kvällarna.

znodden
2002-11-14
tja ja harc vart i schladming i tre år i rad å ja tyckte de va en fantastisk skidåkning men nu ska ja till Badgastein och då undra r ja hur bra de e där ????
ja heter znodden så de e bara å skriva en rad till mig,,,,

Visa fler recensioner (11)

Mest populära foto

Åkare: Jonathan Ekström Foto: Christoffer Engström

Närliggande skidorter

Radstadt/​Altenmarkt10,6 miles
Obertraun/Krippenstein10,6 miles
Obertauern12,4 miles
Zauchensee13 miles
Flachau14,3 miles
Annaberg-Lungötz14,3 miles
Fanningberg15,5 miles
Grosseck/​Speiereck – Mauterndorf/​St. Michael17,4 miles

Flygplatser nära Schladming

Salzburg Airport
Körtid: 1 timme, 3 minuter (57 miles)
Avstånd: 42 miles
Klagenfurt Airport
Körtid: 1 timme, 56 minuter (114 miles)
Avstånd: 60 miles
Graz Airport
Körtid: 1 timme, 59 minuter (111 miles)
Avstånd: 87 miles
Brnik Airport
Körtid: 2 timmar, 21 minuter (135 miles)
Avstånd: 89 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer