Schladming-Dachstein: missa inte Österrikes kanske charmigaste skidort

Schladming-Dachstein är sannolikt en av Österrikes charmigaste skidorter och erbjuder enorma ytor för skidåkning oavsett om du är ute efter pist-, offpist- eller familjeåkning.

Schladming-Dachstein är ett gemytligt och trevligt skidområde i österrikiska Alperna som är en del av Ski amadé, vilket innebär att du har tillgång till en ofantlig mängd skidåkning på ett och samma liftkort. Här finns något för alla – från hisnande offpist kring Dachstein-glaciären till förstklassig piståkning på 4-Mountain Ski Area och vidare till barn- och familjeskidåkning på de lite mindre skidorten i området. Freeride har tidigare testat hela skidområdet vilket resulterade i en film som ni kan se längre ned i artikeln.

Res hållbart i vinter

Allt fler skidåkare är medvetna om klimatet och flygets påverkan på miljön. Nu är det enklare än någonsin att resa hållbart då Snälltåget kör direkt nattåg till Alperna i vinter. Tåget avgår från Malmö på fredag eftermiddag och ankommer till de österrikiska Alperna under lördag morgon. Tåget går direkt till Kitzbühel och Zell am See och därifrån finns tåg- och bussanslutningar till flera andra skidorter i Österrike, exempelvis Schladming-Dachstein som är en av de första skidorterna man passerar. Resan hem sker en vecka senare och då avgår tåget på lördag kväll och ankommer till Sverige efter lunch.

För att ta sig till Schladming-Dachstein krävs cirka 50 minuters transfer med buss eller tåg från Bischofshofen där Snälltåget stannar. Det är med andra ord enkelt att resa med tåg till destinationen, endast ett kortare byte krävs om du reser från Malmö. Läs mer om Snälltåget här.

Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein är ett charmigt skidområde mitt i Österrike som är en del av Ski amadé vilket innebär att du har tillgång till otroliga 760 kilometer pist, 270 liftar och 356 preparerade nedfarter – på ett och samma liftkort. De områden som utgör i Ski amadé är Salzburger Sportweit, Gastein, Hochkönig, Grossarltal och Schladming-Dachstein, som var för sig har flera skidorter. Oerhört mycket skidåkning för pengarna med andra ord.

Skulle du mot förmodan inte vara intresserad av utförsåkning, eller bara vill vila benen en dag, så finns mycket annat att uppleva. Det går till exempel att besöka Dachstein-glaciären för utsikten eller för en tur in i glaciären. Det tar inte mer än 10 minuter att ta sig upp till glaciären med gondol. 

Dessutom finns spår för längdskidåkning i området av allra högsta klass – 220 kilometer sammanhängande preparerade spår för att vara exakt. Det går också att åka längdskidor upp på Dachstein-glaciären. Utöver detta så erbjuder området också rodel, vandring, yoga för skidåkare samt uthyrning av fatbike.

4-Mountain Ski Area

4-Mountain Ski Area är (precis som namnet antyder) fyra sammanhängande berg att åka skidor på; Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm. Här är backarna breda och  välpreparerade och för dig som vill ligga på skär och njuta av femstjärnig piståkning så är detta rätt plats. Ligger du i en dag så hinner du med alla fyra bergen – träningsvärk utlovas.

Får du inte nog av skidåkning? 4-Mountain Ski Area erbjuder kvälls- och nattskidåkning på flera platser och i Hochwurzen finns till och med en upplyst rodelbanan. Missa inte FIS nattslalom i Planai – en spektakulära tävling som äger rum den 24 januari 2023 och är en mötesplats för inte mindre än 45 000 skidåkare från hela världen

Dachstein-glaciären

Dachstein-glaciären som ligger på 2996 meters höjd över havet är helt klart värd ett besök för dig som besöker Schladming-Dachstein. Här finns kanske den bästa offpiståkning och om du åker med guide (rekommenderas) så finns spektakulära åk som bland annat nås med via ferrata (se filmen längre ned).

Förutom skidåkning erbjuds också en rad upplevelser så som ”Sky Walk” – en 100 meter lång hängbro, ”Stairway to nothingness” – en instagramvänlig trappa utöver det mäktiga bergslandskapet samt rundturer inuti glaciären. Dachstein-glaciären går att njuta av oavsett om du har skidor under fötterna eller inte.

Film: Freeride testar Schladming-Dachstein

I denna film testar vi bland annat alla bergen på 4-Mountain Ski Area och åker offpist med guide kring Dachstein-glaciären. Vår utsända testpatrull fick dessutom jobba en del på sin höjdrädsla…

Familjeskidåkning

Av de fyra bergen så är Hochwurzen särskilt populär bland familjer med många snälla och breda nedfarter. För barn finns också Kinderland på Reiteralm, direkt vid gondolbanans toppstation med en fantastisk utsikt över Dachsteinmassivet.

Men när det kommer till skidsemester för familjer med barn så finns det mer att upptäcka utöver 4-Mountain Ski Area och Dachstein-glaciären. Det finns flera mindre skidberg i regionen som lämpar sig särskilt bra för barnfamiljer. 

Skidområdet Ramsau am Dachstein har utformats med generösa ytor speciellt avsatta för barnen. Här förgyller äventyrspister, barnområden och den gosiga maskoten Ramsur Kali barnens upplevelser. På Galsterberg kan du också hitta lugn och ro för familjen och här finns en mängd lätta backar som passar utmärkt för nybörjare och barn. Galsterbergs höjdpunkt är dock Gallic Ski Village – den charmiga och spännande byn som det går att åka skidor igenom.

Nya liftar

Schladming-Dachstein må vara en charmig och snudd på idyllisk destination, men är långt ifrån omodern av den anledningen. Till denna vinter kommer en ny toppmodern gondollift med plats för tio personer att tas i bruk på Galsterberg. Den kommer ersätter den gamla gondolliften som nu går i välförtjänt pension efter mer än 30 års tjänstgöring.

Stolliften vid Rittisstadl byts också ut till vintern och ersätts av en kombinerad gondol- och stolslift, något som helt klart blir en uppgradering för området Ramsau am Dachstein.

Mer om hållbarhet

Destinationen jobbar för hållbar skidturism och har genomfört en rad gynnsamma åtgärdar till klimatets fördel och arbetar aktivt med att bli ännu bättre: 

Planai förlitar sig på solenergi
Gondolbanan på Planai invigdes 2019 och toppstationen har sedan dess drivits av solenergi och ett stort system håller också på att implementeras på dalstationen. Dessutom har en elektrisk skidbuss varit i drift sedan förra vintern.

Sedan tidigare har detta område ett intelligent snöhanteringssystem där mängden konstsnö fördelas korrekt med hjälp av GPS-data och där energiförbrukningen under snöproduktionen granskas noga.

Riesneralm vattenkraftverk
Skidområdet Riesneralm har tagit sitt eget vattenkraftverk i drift vid dalstationen. Detta innebär att el och snö nu kan produceras lokalt på detta skidområde.

Spara snö
Att spara snö över sommaren har blivit allt vanligare även i Alperna och går då under namnet ”snowfarming”. Den sparade snön utgör en säkerhet för anläggningarna att kunna öppna på ett förbestämt datum trots ogynnsamma temperaturer för den klassiska snöproduktion. Detta görs på några av bergen i Schladming-Dachstein samt kring längdskidspåren i Ramsau am Dachstein.

Läs mer om Schladming-Dachstein och Ski amadé på:

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.