Direkttåg till Alperna med Snälltåget i vinter

Att åka tåg till Alperna har många fördelar – det är gynnsamt både för klimatet och plånboken och är dessutom ett trevligt sätt att resa på. Snälltåget har dessutom direktavgångar ned till österrikiska Alperna.

Allt fler väljer att ta tåget till Alperna och allt fler märker fördelarna med resa längs rälsen ned till Europa. Att det är snällare mot miljön att resa till Alperna med tåg i jämförelse med en att flyga är inget nytt. Men många har ändå undvikit tåg ned i Europa på grund av krångliga och kostsamma  byten som kräver mycket planering. Men nu är omständig logistik ett minne blott när det kommer till att resa med tåg ned till Alperna.

Snälltåget kör direkt nattåg till Alperna under vintersäsongen 22/23. Tåget avgår från Malmö på fredag eftermiddag och ankommer till de österrikiska Alperna under lördag morgon. Tåget går direkt till Kitzbühel och Zell am See och det finns tåg- och bussanslutningar till flera andra skidorter i Österrike där ifrån. Resan hem sker en vecka senare och då avgår tåget på lördag kväll och ankommer till Sverige efter lunch.

Tack vare att tåget går direkt från Sverige till Österrike – utan byten – så blir resan enkel, bekväm och trivsam. Du kan resa i kupé med egen sängplats och äta både middag och frukost i restaurangvagnen ”Krogen”.

Snälltåget är snäll mot miljön på riktigt

En tågresa från Malmö till Zell am See tur och retur innebär ett koldioxidutsläpp på 1,2 kg. En motsvarande flygresa från Kastrup till Innsbruck har ett koldioxidutsläpp på 267 kg. Samma resa med bensindriven bil motsvarar ett koldioxidutsläpp på 128 kg per person med fyra personer i bilen och en buss som går på fossilfritt HVO-bränsle släpper ut cirka 8 kg koldioxid per person. Att resa med tåg är de facto det mest hållbara sättet att resa på.

Många av destinationerna som snälltåget har avgångar till har en lång säsong tack vare glaciärskidåkning i kombination med hög altitud vilket gör att det går att få riktigt fin skidåkning tidigt på säsongen, en resa i december eller januari kan ge mist lika bra (om inte bättre) skidåkning – i jämförelse med senare på säsongen. Nedan är några utvalda skidorter som Snälltåget tar dig till:

Zell am See-Kaprun

Snälltåget stannar mitt i Zell am See och detta är därför den allra smidigaste skiddestinationen att resa till. Zell am See-Kaprun är ett klassiskt skidområde med en lång säsong tack vare Kitzsteinhornglaciären som gör att Kaprun öppnar för skidåkning redan under hösten. Området erbjuder inte mindre än 400 kilometer pist som sträcker sig över topparna Kitzsteinhorn, Maiskogel och Schmittenhöhe.

På skidområdet Schmittenhöhebahn går alla linbanor på förnyelsebara energikällor likt i Kitzsteinhorn där också övriga liftar samt restauranger drivs av grön el. Alla skidbussar ingår i liftkortet och nyligen beställdes den första elektriska skidbussen till Kaprun.

Kitzbühel

Den välkända skidorten Kitzbühel (men det välkända störtloppet) är en mångsidig destination som passar många typer av skidåkare, från barnfamiljer, kompisgäng till inbitna freerideåkare. Snälltåget går direkt till Kitzbühel också, enklare blir det inte. 

I det närliggande bergsområdet finns över 900 kilometer preparerad pist och med liftkortet SuperSkiCard får du också tillgång till omgivande skidområden vilket innebär närmare 3000 kilometer pist – från Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental i väst via Kitzbühel/Kirchberg och St. Johann in Tirol till Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn i öst.

Schladming-Dachstein

För att ta sig till Schladming-Dachstein krävs ingen transfer med buss (men det är möjligt att åka buss. Det går utmärkt att åka tåg vidare från Bischofshofen där Snälltåget stannar. Schladming-Dachstein är ett charmigt skidområde mitt i Österrike som är en del av Ski amadé vilket innebär att du har tillgång till imponerande 760 kilometer pist, 270 liftar och 356 preparerade nedfarter – på ett och samma liftkort. Dessutom finns spår för längdskidåkning i området av allra högsta klass.

Dachstein-glaciären erbjuder en rad upplevelser så som en 100 meter lång hängbro och rundturer inuti glaciären. Men här finns också fantastisk skidåkning och om du åker med guide finns spektakulära åk som bland annat nås med via ferrata (se filmen nedan).

St Anton am Arlberg

Få skidorter är lika klassiska och mytomspunna som St Anton. För många svenskar behöver denna skidort ingen närmare presentation – här finns otrolig skidåkning i alla dess former, inte minst när det kommer till offpiståkning. Denna bergsby har lyckats bevara sin traditionella charm trots ett stort skidområde som omfattar över 300 kilometer pist. Med Snälltåget tar du dig till Innsbruck och därifrån finns det transferbuss eller tåg vidare till St Anton.

St Anton genomför ett hållbarhetsarbete som omfattar allt från alternativ och grön energiproduktion till effektiv avfallshantering och bevarande av det naturliga landskapet. Sedan 2006 är St Anton Am Arlberg också helt självförsörjande på ström genom lokal vattenkraft – parallellt drivs ett biomassavärmeverk anslutet till ett solcellssystem för varmvatten.

Fakta destinationer

Direkttåg
Snälltåget har direkttåg till följande skidorter

Hållplatser för transferbussarna
Transferbussarna körs i samarbete med Skinetworks. Tiden inom parantes är den preliminära tiden som bussresan tar.

* under vecka 52-4 körs buss 10304 och 10305. Dessa bussar körs av Snälltåget.

Snälltåget tar dig också till Zillertal, med byte i Jenbach till Zillertalbahn upp till Zell am Ziller eller Mayhofen.

Mer information på snalltaget.se

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.