Bad Gastein

Skidorter i Österrike
Bad Gastein innefattar även Bad Hofgastein, Dorfgastein/Grossarl, Graukogel, Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel, Sportgastein

En gång i tiden var Bad Gastein en kurort, vars casino lockade kungligheter och Europas jetset. Dalen har varit känd för sina varma källor och vandringsleder i flera hundra år, men sedan mitten av förra seklet är det skidåkningen som står i fokus, åtminstone för oss nordbor.

I dalen finns fyra olika skidområden, vart och ett med sin egen karaktär – från gemytlig granskog i Dorfgastein och Grossarl via gamla racebackar på Graukogel till högalpina Sportgastein längst söderut. Närmast själva Bad Gastein ligger berget Stubnerkogel, som via liftar är sammanlänkat med Schlossalm ovanför Bad Hofgastein. Dessa två berg utgör det största och mest mångsidiga av dalens skidområden. Mellan samtliga system går skidbussar hela dagarna.

Bad Gastein är en av de orter i Alperna som har högst procentantal svenska besökare. Huruvida det är bra eller dåligt är upp till var och en att avgöra, men det är inte svårt att hitta ett afterskiställe där du kan skråla med i både Anton aus Tirol och svenska klassiker. Nattlivet i byn är välkänt eller ökänt beroende på vem du frågar, och du kan beställa en öl eller få hjälp att fixa din skidutrustning utan att prata ett ord engelska eller tyska.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol
  -4°
  3 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Sol
  -6°
  2 m/s
 • Lördag

  0,8 cm snö
  Molnigt
  -5°
  1 m/s
Vad tycker du om Bad Gastein?
5
4
3
2
1
Kerstin
Kerstin (Gäst)
2019-03-14
Åker ner på lördag, det är sjunde gången.
Underbart ställe

Per
Per (Gäst)
2018-06-01
Gillar Gasteinertal och den variation som finns. Gäller både vinter och sommar. December och april mina favoritmånader för skidåkning om vädret och snötillgången stämmer. Som säsongen 2017-2018.


Korv
Korv (Gäst)
2018-03-09
Bad gastein är en fin skidanläggning som är lättillgänglig och lockar många turister.
Positivt:
Mycket stort område om man räknar ihop bad gastein med dorfgastein-grossarl, kreuzkogel och sportgastein. Men varje område har sin egna stil och är inte allt för stort så det är lätt att hitta.
- Bra skyltat vilket gör det lätt att hitta.
- Väder och snösäkert, när jag besökte var det flera meter snö på toppen.
- Trots 201 km pist är allt väldigt bra pistat, bättre än svenska och norska fjällen på denna punkt.
- Backarna är långa och suger musten ur benen. Framför allt H1, H2 och H2a som ger tillsammams över 10,4 km pist.
- Extremt bra liftsystem absolut världsklass, inga liftköer trots mycket folk.
- Bättre mat än svenska fjällen och mycket mer prisvärd.
- Lättillgängligt 1h till Salzburg.
- Områdena sitter inte ihop men skidbussar går kontinuerligt och det tar inte särskilt lång tid att transportera sig emellan områdena .
- Trevlig personal och bra strukturerat.
- Fin fjällby
Sportgastein är en riktigt pärla med fantastisk fin utsikt och alpkänsla, lite få backar.
- Fin och lätttillgänglig offpist på alla områden framförallt sportgastein.
- Dorfgastein är ett underskattat område som är minst lika bra som bad gastein. Dock lite snällare backar med bättre carvingmöjligheter.
- Bad gastein är kärnan och har mycket långa och krävande backar, perfekt om man jagar höjdmeter men det finns också roliga skicross och slalombanor som i dorfgastein-grossarl.
- Mycket varierande skidåkning i flera väderstreck och liftsystemet är otroligt välgenomtänkt. Dorfgastein-grossarl är bästa området.
- Mycket restauranger och bostadsmöjligheter.

Negativt:
- SÅ JÄVLA MYCKET SVENNAR OCH DANSKAR USCH. KÄNNS INTE SOM MAN ÄR UTOMLANDS. DET ÄR LIKA SVENNIGT SOM I SÄLEN.
- Hotell krone erbjöd vidrig mat.
- Det finns bara en väg hem från angertal till bad gastein. Den backen är smal och alltid fullproppat med pucklar och folk. Hade varit bra med fler alternativ.
Mycket folk i bad gastein de andra områdena är helt perfekta med lite folk.

Totalt : en stark fyra.

A
A (Gäst)
2018-01-31
OK backar. Mycket röj för kidsen (inte min grej). Sportgastein och gamla storslalombacken är bäst. Mycket, mycket svenskar. Som Åre i alperna.

Daniel Haraldsson
Daniel Haraldsson (Gäst)
2017-12-20
En fantastiskt mysig byn som ligger endast 1 h med buss från Salzburg. Byn har något för hela familjen, skidåkning i breda lättåkta pister till branta pister för dem som gillar stå på hela dagarna. Sen får man inte glömma H1/H2 i Band Hofgastein som är en av Alperna längsta pister (14,4km). Bad Gastein och Bad Hofgasteins liftsystem sitter ihop så lätt att ta sig där emellan. Är man mer intresserad av att åka offpist så finns där oerhört bra offpist åkning, med en enkel bussresa till Sportgastein så har du ett högalpint berg med väldigt lätt tillgänglig offpist. Dem berömda åken: Norden och Syden som lockar folk från hela Salzburger Land.


klassy
2016-07-04
Jag spenderade totalt 1 månad i Gastein-dalen (Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein och Sportgastein) säsongen 15/16 och det var helt magiskt.

Jag hade riktigt tur med vädret, antingen så snöade det, eller så var det solsken. Bluebird dagarna var oberäkneliga.

Vill man ha skogsåkning finns det fin åkning i både Dorfgastein och på baksidan av Stubnerkogel. Fanns några fina gömda åk som höll sig fina hela dagen efter snöfall, dock svårt att hitta oåkt flera dagar efter snöfall.

Vill man ha högalpinsk åkning finns det så det räcker i Sportgastein. Kör du utan lavinutrustning och vill va nära liftar så kan du åka på höger, vänster och mellan alla backar för att ändå hitta orört hela dagen efter snöfall.

Vet du vad du gör så kör du baksidan av Sportgastein, mer om det kan du läsa i andra recensioner och repor.

Sämst av alla berg va Schlossalm ovanför Bad Hofgastein, där var det fullproppat med dåliga turister och ungar, men för er barnfamiljer så är det väl helt ok, men skulle ändå rekommendera de andra bergen så ni slipper allt folk och ändå finns barnvänliga backar.

Det finns riktiga många, väldigt många, hyddor för att ta en mysig lunch eller dricka några kalla.

Nackdelen med Gasteindalen jämfört med andra orter är att man behöver åka buss mellan alla de olika skidområdena, har du valt ett område så blir det svårt att hinna byta till ett annat under dagen, förutom mellan Schlossalm och Stubnerkogel.

Är du en barnfamilj som söker bra backar och skidlärare är det en bra ort, är du ett festgäng som gillar både att supa och åka bra skidor så är det en bra ort. Är du en proffsåkare och vill åka snorbranta backar och tät skog och Gastein inget för dig.

Många svenskar, invånarna är bra på engelska. Väldigt turistvänligt.

Torfy
2016-02-12
Vi var ett gäng som var nere i BG v 4 2016. Tyvärr hade vi dåligt med snö (och mycket sol) men jag fick ett ganska gott intryck av BG ändå. Vi åkte igenom alla systemen i området och jag var ganska imponerad av vilka fina liftar det var och vilka bra busskommunikationer som fanns. Dock var pisterna inte lika bra med tanke på att det var ont om snö. Vi hade i princip vårskidåkning med slask på eftermiddagarna även uppe på Sport Gastein. Men vad jag kunde se fanns det väldigt stora ytor att åka pistnära offpist på lättillgängligt.

Vidare vill jag framhålla att afterskin var lite blek om man jämför med t ex Mayrhofen. Vi testade både Silver Bullet och Haegblomms. Silver Bullet liknade mer något slags dansbandsställe. Seg DJ och det blev inget tryck.

Vad gäller mat och dryck vill jag slå ett slag för Rossalm. Mat i stjärnklass till bra priser. Mycket trevlig atmosfär. I BG verkar de inte veta hur man ska göra Jägerte. På de flesta ställen smakar den kemiskt förutom på Hartlgut eller Bonden som den ska heta enligt de som gjort säsong.

Gillar starkt att det är så smidigt att åka tåg direkt till BG. Tog bar 4 h (och 8 öl) från Munchens flygplats.

Kristofer
Kristofer (Gäst)
2015-11-19
Jag säsongade i Bad Gastein (eller som vi säsongare säger "BG") vintern 13/14 och hade det otroligt bra!

Det är ett ganska stort system tycker jag med mycket varierande åkning från branta backar till lite mer glassiga och glidarvänliga nedfarter! Många av pisterna är kuperade - vilket jag personligen tyckte var kul! Lite mindre kul de dagar man var helt slutkörd i benen dock!

Pisterna i själva Bad Gastein på Stubnerkogel är inte mycket att hurra för om man är nybörjare eller har barnen med sig - ganska branta och delvis smala. Men i Angertal och Schlossalm finns många riktigt härliga och långa pister!!

Sport Gastein är en pärla man måste besöka vid fint väder! Tar 15-20 minuter med skidbuss oh är absolut värt det!
Man kan dessutom åkabuss till Dorf gastein som också är ett mycket fint pistområde med många pister och bra restauranger!

Parken i BG var inte mycket att hurra för - så ni som vill ha en grym park bör tänka 2 ggr!

Nattlivet tänkte jag inte skriva så mkt om - BG är ju typ mest känt för sitt party-liv, men visst det är grymt att gå ut i BG - men vem åker till Alperna med störst fokus på party? ;-)

+
Mycket och bra åkning för de flesta!
Sport gastein soliga dagar!
Fint bergsområde med härlig utsikt!
Liftkort finns som gäller i ett ENORMT område i Österrike (tips till er som ska vara där länge - typ säsonga- att åka runt till olika pistområden på dagsutflykter och utforska!! Detta kort kostar inte speciellt extra om ja minns rätt.

-
Många åker hit sportlovsveckorna = låånga köer!
Hade dåligt med snö när jag var där - men det rår man ju inte för!
Lite väl mycket skandinaver och på sina ställen lite väl "turistigt"!

Pelle Andersson
Pelle Andersson (Gäst)
2015-07-16
Vi var i Bad Gastein v9 och hade halvbra väder och snöförhållanden/temperatur som mest påminde om v13-14
Har besökt ca 15 orter i alperna och Bad Gastein är en av de sämsta skidåkningsmässig. Liten variation och jobbigt system med busstransporter. Dock är det mycket bättre är t ex Åre eller Trysil om man vill jämföra med svenska/norska fjällen.

Har även varit i Bad Gastein sommartid och vandrat och det var helt fantastiskt. Där bodde vi dessutom på Saltzburger Hof med fantastisk mat vilket naturligtvis bidrog till helhetsupplevelsen.

/Pelle

Mikael
Mikael (Gäst)
2015-02-19
Var i Badgastein nu under sportlovet 2015. O jag kan säga som så att om du reser med barn så finns d få orter som slår Badgastein. Fördelen är att många talar svenska o sen finns d mycket evenemang som barn iaf 6-15). Bl.a. avgörs Redbull playstreets avgörs där mitt i stan varje år o dom har gott om olika bad som ungar gillar. Sedan bodde vi dessutom på ett svenskägt pensionat (Haus erika) , med ett värdpar som var otroligt trevliga o kunniga. Låg bara ett stenkast från liften (Stubern) o 50m från skidlifen. Dom hade stor kunskap om området vilket underlättade enormt för oss. Det finns flera berg att åka på där. Vi åkte på uppe på Sportgastein första dan. Sportgastein erbjuder alpInåkning på 2700m. Vid fint väder som vi hade där är d fantastiskt. Dom hade också mycket bra mat på mittstationen där. Vi hann bara med ett berg till, stubernkogel innan vi fick åka hem. Där har dom bl.a. en bergsrestaurang som heter Bellevue Alm. En 400 år gammal bondgård som nu fungerar som restaurang. Fick verkligen en genuin alpkänsla där. Går att äta där både på dan o på kvällen. Äter man på kvällen får man en kälke på biljetten o en 2.5 km lång upplyst rodelbana väntar!
Kort o gott, ska ni resa med barn o ha mycket aktiviteter vid sidan av skidåkningen, så skulle jag rekommendera Badgastein.

Visa fler recensioner (75)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer