Bad Gastein

Skidorter i Österrike
Bad Gastein innefattar även Dorfgastein/Grossarl, Graukogel, Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel, Sportgastein

En gång i tiden var Bad Gastein en kurort, vars casino lockade kungligheter och Europas jetset. Dalen har varit känd för sina varma källor och vandringsleder i flera hundra år, men sedan mitten av förra seklet är det skidåkningen som står i fokus, åtminstone för oss nordbor.

I dalen finns fyra olika skidområden, vart och ett med sin egen karaktär – från gemytlig granskog i Dorfgastein och Grossarl via gamla racebackar på Graukogel till högalpina Sportgastein längst söderut. Närmast själva Bad Gastein ligger berget Stubnerkogel, som via liftar är sammanlänkat med Schlossalm ovanför Bad Hofgastein. Dessa två berg utgör det största och mest mångsidiga av dalens skidområden. Mellan samtliga system går skidbussar hela dagarna.

Bad Gastein är en av de orter i Alperna som har högst procentantal svenska besökare. Huruvida det är bra eller dåligt är upp till var och en att avgöra, men det är inte svårt att hitta ett afterskiställe där du kan skråla med i både Anton aus Tirol och svenska klassiker. Nattlivet i byn är välkänt eller ökänt beroende på vem du frågar, och du kan beställa en öl eller få hjälp att fixa din skidutrustning utan att prata ett ord engelska eller tyska.

Snöprognos

 • Fredag

  12,3 cm snö
  Snö
  -6°
  1 m/s
 • Lördag

  2,3 cm snö
  Molnigt
  -8°
  1 m/s
 • Söndag

  11,9 cm snö
  Snö
  -10°
  3 m/s
Vad tycker du om Bad Gastein?
5
4
3
2
1
klassy
2016-07-04
Jag spenderade totalt 1 månad i Gastein-dalen (Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein och Sportgastein) säsongen 15/16 och det var helt magiskt.

Jag hade riktigt tur med vädret, antingen så snöade det, eller så var det solsken. Bluebird dagarna var oberäkneliga.

Vill man ha skogsåkning finns det fin åkning i både Dorfgastein och på baksidan av Stubnerkogel. Fanns några fina gömda åk som höll sig fina hela dagen efter snöfall, dock svårt att hitta oåkt flera dagar efter snöfall.

Vill man ha högalpinsk åkning finns det så det räcker i Sportgastein. Kör du utan lavinutrustning och vill va nära liftar så kan du åka på höger, vänster och mellan alla backar för att ändå hitta orört hela dagen efter snöfall.

Vet du vad du gör så kör du baksidan av Sportgastein, mer om det kan du läsa i andra recensioner och repor.

Sämst av alla berg va Schlossalm ovanför Bad Hofgastein, där var det fullproppat med dåliga turister och ungar, men för er barnfamiljer så är det väl helt ok, men skulle ändå rekommendera de andra bergen så ni slipper allt folk och ändå finns barnvänliga backar.

Det finns riktiga många, väldigt många, hyddor för att ta en mysig lunch eller dricka några kalla.

Nackdelen med Gasteindalen jämfört med andra orter är att man behöver åka buss mellan alla de olika skidområdena, har du valt ett område så blir det svårt att hinna byta till ett annat under dagen, förutom mellan Schlossalm och Stubnerkogel.

Är du en barnfamilj som söker bra backar och skidlärare är det en bra ort, är du ett festgäng som gillar både att supa och åka bra skidor så är det en bra ort. Är du en proffsåkare och vill åka snorbranta backar och tät skog och Gastein inget för dig.

Många svenskar, invånarna är bra på engelska. Väldigt turistvänligt.

Torfy
2016-02-12
Vi var ett gäng som var nere i BG v 4 2016. Tyvärr hade vi dåligt med snö (och mycket sol) men jag fick ett ganska gott intryck av BG ändå. Vi åkte igenom alla systemen i området och jag var ganska imponerad av vilka fina liftar det var och vilka bra busskommunikationer som fanns. Dock var pisterna inte lika bra med tanke på att det var ont om snö. Vi hade i princip vårskidåkning med slask på eftermiddagarna även uppe på Sport Gastein. Men vad jag kunde se fanns det väldigt stora ytor att åka pistnära offpist på lättillgängligt.

Vidare vill jag framhålla att afterskin var lite blek om man jämför med t ex Mayrhofen. Vi testade både Silver Bullet och Haegblomms. Silver Bullet liknade mer något slags dansbandsställe. Seg DJ och det blev inget tryck.

Vad gäller mat och dryck vill jag slå ett slag för Rossalm. Mat i stjärnklass till bra priser. Mycket trevlig atmosfär. I BG verkar de inte veta hur man ska göra Jägerte. På de flesta ställen smakar den kemiskt förutom på Hartlgut eller Bonden som den ska heta enligt de som gjort säsong.

Gillar starkt att det är så smidigt att åka tåg direkt till BG. Tog bar 4 h (och 8 öl) från Munchens flygplats.

Kristofer
Kristofer (Gäst)
2015-11-19
Jag säsongade i Bad Gastein (eller som vi säsongare säger "BG") vintern 13/14 och hade det otroligt bra!

Det är ett ganska stort system tycker jag med mycket varierande åkning från branta backar till lite mer glassiga och glidarvänliga nedfarter! Många av pisterna är kuperade - vilket jag personligen tyckte var kul! Lite mindre kul de dagar man var helt slutkörd i benen dock!

Pisterna i själva Bad Gastein på Stubnerkogel är inte mycket att hurra för om man är nybörjare eller har barnen med sig - ganska branta och delvis smala. Men i Angertal och Schlossalm finns många riktigt härliga och långa pister!!

Sport Gastein är en pärla man måste besöka vid fint väder! Tar 15-20 minuter med skidbuss oh är absolut värt det!
Man kan dessutom åkabuss till Dorf gastein som också är ett mycket fint pistområde med många pister och bra restauranger!

Parken i BG var inte mycket att hurra för - så ni som vill ha en grym park bör tänka 2 ggr!

Nattlivet tänkte jag inte skriva så mkt om - BG är ju typ mest känt för sitt party-liv, men visst det är grymt att gå ut i BG - men vem åker till Alperna med störst fokus på party? ;-)

+
Mycket och bra åkning för de flesta!
Sport gastein soliga dagar!
Fint bergsområde med härlig utsikt!
Liftkort finns som gäller i ett ENORMT område i Österrike (tips till er som ska vara där länge - typ säsonga- att åka runt till olika pistområden på dagsutflykter och utforska!! Detta kort kostar inte speciellt extra om ja minns rätt.

-
Många åker hit sportlovsveckorna = låånga köer!
Hade dåligt med snö när jag var där - men det rår man ju inte för!
Lite väl mycket skandinaver och på sina ställen lite väl "turistigt"!

Pelle Andersson
Pelle Andersson (Gäst)
2015-07-16
Vi var i Bad Gastein v9 och hade halvbra väder och snöförhållanden/temperatur som mest påminde om v13-14
Har besökt ca 15 orter i alperna och Bad Gastein är en av de sämsta skidåkningsmässig. Liten variation och jobbigt system med busstransporter. Dock är det mycket bättre är t ex Åre eller Trysil om man vill jämföra med svenska/norska fjällen.

Har även varit i Bad Gastein sommartid och vandrat och det var helt fantastiskt. Där bodde vi dessutom på Saltzburger Hof med fantastisk mat vilket naturligtvis bidrog till helhetsupplevelsen.

/Pelle

Mikael
Mikael (Gäst)
2015-02-19
Var i Badgastein nu under sportlovet 2015. O jag kan säga som så att om du reser med barn så finns d få orter som slår Badgastein. Fördelen är att många talar svenska o sen finns d mycket evenemang som barn iaf 6-15). Bl.a. avgörs Redbull playstreets avgörs där mitt i stan varje år o dom har gott om olika bad som ungar gillar. Sedan bodde vi dessutom på ett svenskägt pensionat (Haus erika) , med ett värdpar som var otroligt trevliga o kunniga. Låg bara ett stenkast från liften (Stubern) o 50m från skidlifen. Dom hade stor kunskap om området vilket underlättade enormt för oss. Det finns flera berg att åka på där. Vi åkte på uppe på Sportgastein första dan. Sportgastein erbjuder alpInåkning på 2700m. Vid fint väder som vi hade där är d fantastiskt. Dom hade också mycket bra mat på mittstationen där. Vi hann bara med ett berg till, stubernkogel innan vi fick åka hem. Där har dom bl.a. en bergsrestaurang som heter Bellevue Alm. En 400 år gammal bondgård som nu fungerar som restaurang. Fick verkligen en genuin alpkänsla där. Går att äta där både på dan o på kvällen. Äter man på kvällen får man en kälke på biljetten o en 2.5 km lång upplyst rodelbana väntar!
Kort o gott, ska ni resa med barn o ha mycket aktiviteter vid sidan av skidåkningen, så skulle jag rekommendera Badgastein.

Ragnar
Ragnar (Gäst)
2015-01-28
Har varit i Bad Gastein flera gånger men även andra ställen i Frankrike och Italien. Sista gången var v2 2014 och det märks att köerna har blivit nästan helt borta sen dom byggt dom nya kabinbanorna på Stubnerkogel. Den största fördelen är dock den lätttilgängliga off-pisten både på Sportgastein och Stubnerkogel som dessutom inte blir uppåkt den första timmen som det är i Chamonix och St. Anton. Sen jag var där förra gången 2009 har det kommit flera verkligen proffsiga guidskolor som kan ta med dig till riktigt bra off-pist åk utan att behöva tura i timmar. Även skidbussarna har blivit bättre så allt i allt kan jag rekomendera Bad Gastein för de som vill åka skidor både i backen och utanför. Nattlivet är bra och man kan återuppleva ungdomen på ställen som Haeggbloms men även njuta av god mat och drinkar på det nya stället Ginger´s´Gin. Tycker att Bad Gastein får mycket uppmärksamhet för sitt nattliv men jag tycker det är grymt underskattat för sin skidåkning!

oskarhm82
2010-03-23
Bad Gastein. jätte bra ställe om man vill hitta ett alternativ till idre eller branäs. man märker direkt att byn inte kretsar krig skidåkningen uten mer på hotellen. de flesta hotell ligger över en halv km bort från liftarna. skidåkningen är inte mycket att skryta med det går att åka men det saknades snö i de flesta pisterna. visserligen är inte all skidåkning dålig det finns några längre pister och de är ofta folktomma.
för dig som vill ÅKA skidor på din skidsemester bör inte åka till Bad Gastein.
vi bodde på hotel eden och hotelet är som backarna. (ganska dåliga) vad jag hadde hört så skulle eden ha ett bra kök, det var någpt jag såg fram emot då jag hadde halv pension. men icke sa nicke maten var usel, det var så att jag längtade tillbaka till skolmaten man fick i grundskolan.

nattlivet: jag tyckte att det fanns 2 ställen att gå till på kvällen och de var silver bullet och haegbloms. på silver så var medel åldern 35+ och på haegbloms 20+ men det var mycket sunkigt.


+bra väder
+bra sälskap
+ALLA kunde svenska (vet inte om det är ett verkligt plus)
+service minded personal

-skidåkningen
-lift systemen
-maten (gick inte att hitta något annat än pommes i backen, om du inte vill betala 300 kr per lunch)
-mycket dåliga skidåkare i backen

Johan Neborg
Johan Neborg (Gäst)
2009-12-30
Bad gastein var den bästa resan ur hela mitt 13 åriga liv med kanske 15 olika resor på nacken. Det var ett underbart väder och klimat. solen sken konstant och det kändes som man var i paradis. Vi bodde på det världskända hotellet salzburger hof som erbjöd allt från god mat till bubbelpool, en sjukt stor swimming pool och stora måltider. Jag som bara hade åkt skidor 3 gånger innan varav 1 jag var sjuk hela veckan så var jag ju inte i någon toppform när man skulle stå på skidorna direkt. Så jag gick i en skidskola hela veckan jag gick från att åka den blåa backen lite halv rangligt till att kunna åka röda och till och med svarta utan problem. Nog om vad jag gjorde och lite mer om skidåkandet och presstandaden. Skidbackarna var mycket väl skötta och personalen som hjälpte till var alltid trevliga och sa nästan alltid ``guten tag´´ (hur man nu stavar det) haha. men tyvärr så längst ner under trädgränsen så var det lite isigare och mer uppåkt men guess why? hela skidskolan för dom som var lite mer amatörer än mig åkte ju där hela dagarna :( allt för mig , värt ett besök helt klart!

AnnaMIsaksson
2009-09-24
Bad Gastein är lilla sverige i österrike. Det är mycket party och alla "coola" är ju där.
Bra skidåkning, det är ju ett väldigt stort ställe.
Det är absolut en bra skidort, men vill man komma från alla svenskar så är detta inte stället du bör åka till... Men är de bra och prisvärd skidåkning du leter efter så är Bad Gastein ett superbra ställe.

Har varit i Bad Gastein 2 gånger, första gången var tidigt på säsongen men det var helt okej åkning..
Andra gången var det bra åkning, lite isigt.. Men efter ett ordentligt dump av snö så skulle det nog vara mer intreesant åkning...

Skidåkning +
Nationalitet -

Bibop
Bibop (Gäst)
2009-02-11
Kom just hem och kan konstatera att BG inte riktigt är för mig. Mycket party, nästan bara svenskar och 80 % av systemet har konstsnö, och trots att maten är OK får man leta om man ska ha ngt riktigt gott, speciellt i backarna. Men jag fattar att folk åker dit. Men det finns några pärlor. Graukogel, inga snökanoner, fantastiska backar, nästan inga åkare (antagligen på grund av de antika, ganska långsamma liftarna). Sportgastein, speciellt skiers left. Restaurangen vid Jungeralm-liften lagar faktiskt mat - inte gulashsoppa från gigantiska burkar från Knorr. Jättebra. Och ölen är både god och billig överallt,

Visa fler recensioner (69)

Mest populära foto

Åkare: Philipp Paulitschke Foto: Christoph Oberschneider

Skidresor

 • STS Alpresor STS Alpresor flyger direkt till Bad Gastein hela vintersäsongen 2018. Flyg t/r, boende på hotell med frukost från 4295 kr.
  Boka hos STS Alpresor
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Bad Gastein från bara 3349 kr för en vecka. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Bad Gastein