Bad Gastein

Skidorter i Österrike
En gång i tiden var Bad Gastein en kurort, vars casino lockade kungligheter och Europas jetset. Dalen har varit känd för sina varma källor och vandringsleder i flera hundra år, men sedan mitten av förra seklet är det skidåkningen som står i fokus, åtminstone för oss nordbor.

I dalen finns fyra olika skidområden, vart och ett med sin egen karaktär – från gemytlig granskog i Dorfgastein och Grossarl via gamla racebackar på Graukogel till högalpina Sportgastein längst söderut. Närmast själva Bad Gastein ligger berget Stubnerkogel, som via liftar är sammanlänkat med Schlossalm ovanför Bad Hofgastein. Dessa två berg utgör det största och mest mångsidiga av dalens skidområden. Mellan samtliga system går skidbussar hela dagarna.

Bad Gastein är en av de orter i Alperna som har högst procentantal svenska besökare. Huruvida det är bra eller dåligt är upp till var och en att avgöra, men det är inte svårt att hitta ett afterskiställe där du kan skråla med i både Anton aus Tirol och svenska klassiker. Nattlivet i byn är välkänt eller ökänt beroende på vem du frågar, och du kan beställa en öl eller få hjälp att fixa din skidutrustning utan att prata ett ord engelska eller tyska.
Bad Gastein inkluderar skidorterna Bad Hofgastein, Dorfgastein/Grossarl, Graukogel, Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel, Sportgastein

Bad Gastein Snöprognos

 • Torsdag
  0 in regn
  Halvklart
  60°F
  1 mph
 • Fredag
  0,1 in regn
  Duggregn / sol
  60°F
  2 mph
 • Lördag
  0,3 in regn
  Duggregn / sol
  57°F
  0 mph

Fakta om Bad Gastein

Nedfarter (Totalt: 86)
Grön Nybörjare:4
Blå Lätt:25
Röd Medelnivå:47
Svart Avancerad / expert:10
Längsta nedfart:45932 ft
Total pistlängd:124,9 miles

Liftar (Totalt: 43)
Liftkapacitet:  71443 personer / timme

Fallhöjd
Bad Gastein Fallhöjd
Högsta punkt: 7316 ft
Fallhöjd: 3773 ft
Lägsta punkt: 3543 ft

Längdskidåkning
Spår:55,9 miles
Upplysta spår:0 miles
Konstsnö:0 miles

Områden
Snowparks:2
Barnområden:5
Land: Österrike
Salzburg

Recensioner av Bad Gastein

Vad tycker du om Bad Gastein?
5
4
3
2
1
Mats Askemark
Mats Askemark (Gäst)
2020-03-23
BAD GASTEIN, ÖSTERRIKE
Första intrycket av Bad Gastein var att det var en mysig, sömnig liten bergsby med härlig skidåkning. När vi gick runt efter ankomsten kändes det som om byn hade upplevt sina bästa dagar. Många restauranger och affärer var stängda, om de renoverades eller hade stängt för gott var svårt att se.
Vi var där sista veckan i januari 2019. Det var ett rejält snöoväder som drog in över alperna i den vevan, vi hörde inget om det på plats, utan fick reda på det när vi ringde hem. Lavinvarningar var utfärdade i byarna runt Bad Gastein.
Det medförde att offpiståkning blev fantastisk, men det var lite otäckt att höra efteråt hur mycket snö som faktiskt kom under den veckan.

NATTLIVET
Nattlivet passade nog ungdomar och yngre vuxna bättre, än medelålders gubbar och unga killar. Jag(52 år) och min son(13 år) var inte så imponerade. Den enda afterskin vi var på var dock helt ok, men lite dåligt med folk.

SKIDÅKNINGEN
Skidåkningen här passar för både nybörjare och mer avancerade åkare. Det var helt fantastisk offpiståkning och helt ok piståkning. Pisterna var välskötta och innehöll en bra blandning av lätta, medelsvåra och svåra backar. Ett sort utbud av offpiståkning var det som lockade oss att åka dit och vi blev inte besvikna.
Det var ganska mycket folk när vi var där vilket märktes när vi åkte ner till byn på eftermiddagarna, den enda(?) transportsträckan ner var full av åkare av varierande skicklighet. Några dagarna kändes det lite otäckt och rent av farligt.
Vi hade turen att åka när det snöade varje dag och natt, så vi hade ordentligt med puder varje dag, utom den sista dagen då solen sken. Även solskensdagen innehöll fantastisk skidåkning, men det blev snabbt slush i pisterna.

Vi köpte ett paket med resa, liftkort, boende med halvpension, hyrutrustning till oss båda. Resan var en sista minuten resa, så den var rejält nedsatt i pris, ändå gick den på ca 18 000 för oss båda.

MATEN
Maten var god och fanns i stor variation. Handlade man med sig matsäck gick det komma undan väldigt billigt, vi hade med egen lunch i backen. Vi betalade ungefär 50 kr för oss båda två när vi handlade med oss lunchen från affären. I backen kostade en lunch ungefär som i svenska fjällen. Vi betalade ca. 350 kr för varsin hamburgetallrik med pommes, en öl och en Cola. Nere i byn var lunchen lite billigare, det fanns några små snabbmatställen som var goda och relativt billiga. Vi vill rekommendera att äta fondue, vi var på en fonduekväll och det var veckans höjdpunkt matmässigt.

Plus
-Offpiståkningen
-Maten, speciellt fondueaftonen
-Variationen på pisterna
-Rodelbanan

Minus
-Priset på resan
-Mycket stängt i byn
-Informationen om tex orten från reseledarna
-Frukosten på hotellet

Sammanfattning
Det blev en dyrare resa än vi tänkt oss men offpiståkningen gjorde att det var värt pengarna. Jag vet inte om jag skulle åka dit igen, mycket beroende på hur det såg ut i byn, med allt som var stängt.
Jag skulle nog hellre åka tillbaka till exempelvis Avoriaz i Frankrike som är en otroligt mysig by med fantastisk skidåkning och ännu godare mat.
Om ni åker till Bad Gastein skulle vi vilja rekommendera att ni provar på rodelbanan, den var lång och väldigt rolig att åka. Det var en upplevelse att prova på.

 • Bad Gastein
Kerstin
Kerstin (Gäst)
2019-03-14
Åker ner på lördag, det är sjunde gången.
Underbart ställe

Per
Per (Gäst)
2018-06-01
Gillar Gasteinertal och den variation som finns. Gäller både vinter och sommar. December och april mina favoritmånader för skidåkning om vädret och snötillgången stämmer. Som säsongen 2017-2018.

 • Bad Gastein
Korv
Korv (Gäst)
2018-03-09
Bad gastein är en fin skidanläggning som är lättillgänglig och lockar många turister.
Positivt:
Mycket stort område om man räknar ihop bad gastein med dorfgastein-grossarl, kreuzkogel och sportgastein. Men varje område har sin egna stil och är inte allt för stort så det är lätt att hitta.
- Bra skyltat vilket gör det lätt att hitta.
- Väder och snösäkert, när jag besökte var det flera meter snö på toppen.
- Trots 201 km pist är allt väldigt bra pistat, bättre än svenska och norska fjällen på denna punkt.
- Backarna är långa och suger musten ur benen. Framför allt H1, H2 och H2a som ger tillsammams över 10,4 km pist.
- Extremt bra liftsystem absolut världsklass, inga liftköer trots mycket folk.
- Bättre mat än svenska fjällen och mycket mer prisvärd.
- Lättillgängligt 1h till Salzburg.
- Områdena sitter inte ihop men skidbussar går kontinuerligt och det tar inte särskilt lång tid att transportera sig emellan områdena .
- Trevlig personal och bra strukturerat.
- Fin fjällby
Sportgastein är en riktigt pärla med fantastisk fin utsikt och alpkänsla, lite få backar.
- Fin och lätttillgänglig offpist på alla områden framförallt sportgastein.
- Dorfgastein är ett underskattat område som är minst lika bra som bad gastein. Dock lite snällare backar med bättre carvingmöjligheter.
- Bad gastein är kärnan och har mycket långa och krävande backar, perfekt om man jagar höjdmeter men det finns också roliga skicross och slalombanor som i dorfgastein-grossarl.
- Mycket varierande skidåkning i flera väderstreck och liftsystemet är otroligt välgenomtänkt. Dorfgastein-grossarl är bästa området.
- Mycket restauranger och bostadsmöjligheter.

Negativt:
- SÅ JÄVLA MYCKET SVENNAR OCH DANSKAR USCH. KÄNNS INTE SOM MAN ÄR UTOMLANDS. DET ÄR LIKA SVENNIGT SOM I SÄLEN.
- Hotell krone erbjöd vidrig mat.
- Det finns bara en väg hem från angertal till bad gastein. Den backen är smal och alltid fullproppat med pucklar och folk. Hade varit bra med fler alternativ.
Mycket folk i bad gastein de andra områdena är helt perfekta med lite folk.

Totalt : en stark fyra.

A
A (Gäst)
2018-01-31
OK backar. Mycket röj för kidsen (inte min grej). Sportgastein och gamla storslalombacken är bäst. Mycket, mycket svenskar. Som Åre i alperna.

Daniel Haraldsson
Daniel Haraldsson (Gäst)
2017-12-20
En fantastiskt mysig byn som ligger endast 1 h med buss från Salzburg. Byn har något för hela familjen, skidåkning i breda lättåkta pister till branta pister för dem som gillar stå på hela dagarna. Sen får man inte glömma H1/H2 i Band Hofgastein som är en av Alperna längsta pister (14,4km). Bad Gastein och Bad Hofgasteins liftsystem sitter ihop så lätt att ta sig där emellan. Är man mer intresserad av att åka offpist så finns där oerhört bra offpist åkning, med en enkel bussresa till Sportgastein så har du ett högalpint berg med väldigt lätt tillgänglig offpist. Dem berömda åken: Norden och Syden som lockar folk från hela Salzburger Land.

 • Bad Gastein
klassy
2016-07-04
Jag spenderade totalt 1 månad i Gastein-dalen (Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein och Sportgastein) säsongen 15/16 och det var helt magiskt.

Jag hade riktigt tur med vädret, antingen så snöade det, eller så var det solsken. Bluebird dagarna var oberäkneliga.

Vill man ha skogsåkning finns det fin åkning i både Dorfgastein och på baksidan av Stubnerkogel. Fanns några fina gömda åk som höll sig fina hela dagen efter snöfall, dock svårt att hitta oåkt flera dagar efter snöfall.

Vill man ha högalpinsk åkning finns det så det räcker i Sportgastein. Kör du utan lavinutrustning och vill va nära liftar så kan du åka på höger, vänster och mellan alla backar för att ändå hitta orört hela dagen efter snöfall.

Vet du vad du gör så kör du baksidan av Sportgastein, mer om det kan du läsa i andra recensioner och repor.

Sämst av alla berg va Schlossalm ovanför Bad Hofgastein, där var det fullproppat med dåliga turister och ungar, men för er barnfamiljer så är det väl helt ok, men skulle ändå rekommendera de andra bergen så ni slipper allt folk och ändå finns barnvänliga backar.

Det finns riktiga många, väldigt många, hyddor för att ta en mysig lunch eller dricka några kalla.

Nackdelen med Gasteindalen jämfört med andra orter är att man behöver åka buss mellan alla de olika skidområdena, har du valt ett område så blir det svårt att hinna byta till ett annat under dagen, förutom mellan Schlossalm och Stubnerkogel.

Är du en barnfamilj som söker bra backar och skidlärare är det en bra ort, är du ett festgäng som gillar både att supa och åka bra skidor så är det en bra ort. Är du en proffsåkare och vill åka snorbranta backar och tät skog och Gastein inget för dig.

Många svenskar, invånarna är bra på engelska. Väldigt turistvänligt.

Torfy
2016-02-12
Vi var ett gäng som var nere i BG v 4 2016. Tyvärr hade vi dåligt med snö (och mycket sol) men jag fick ett ganska gott intryck av BG ändå. Vi åkte igenom alla systemen i området och jag var ganska imponerad av vilka fina liftar det var och vilka bra busskommunikationer som fanns. Dock var pisterna inte lika bra med tanke på att det var ont om snö. Vi hade i princip vårskidåkning med slask på eftermiddagarna även uppe på Sport Gastein. Men vad jag kunde se fanns det väldigt stora ytor att åka pistnära offpist på lättillgängligt.

Vidare vill jag framhålla att afterskin var lite blek om man jämför med t ex Mayrhofen. Vi testade både Silver Bullet och Haegblomms. Silver Bullet liknade mer något slags dansbandsställe. Seg DJ och det blev inget tryck.

Vad gäller mat och dryck vill jag slå ett slag för Rossalm. Mat i stjärnklass till bra priser. Mycket trevlig atmosfär. I BG verkar de inte veta hur man ska göra Jägerte. På de flesta ställen smakar den kemiskt förutom på Hartlgut eller Bonden som den ska heta enligt de som gjort säsong.

Gillar starkt att det är så smidigt att åka tåg direkt till BG. Tog bar 4 h (och 8 öl) från Munchens flygplats.

Kristofer
Kristofer (Gäst)
2015-11-19
Jag säsongade i Bad Gastein (eller som vi säsongare säger "BG") vintern 13/14 och hade det otroligt bra!

Det är ett ganska stort system tycker jag med mycket varierande åkning från branta backar till lite mer glassiga och glidarvänliga nedfarter! Många av pisterna är kuperade - vilket jag personligen tyckte var kul! Lite mindre kul de dagar man var helt slutkörd i benen dock!

Pisterna i själva Bad Gastein på Stubnerkogel är inte mycket att hurra för om man är nybörjare eller har barnen med sig - ganska branta och delvis smala. Men i Angertal och Schlossalm finns många riktigt härliga och långa pister!!

Sport Gastein är en pärla man måste besöka vid fint väder! Tar 15-20 minuter med skidbuss oh är absolut värt det!
Man kan dessutom åkabuss till Dorf gastein som också är ett mycket fint pistområde med många pister och bra restauranger!

Parken i BG var inte mycket att hurra för - så ni som vill ha en grym park bör tänka 2 ggr!

Nattlivet tänkte jag inte skriva så mkt om - BG är ju typ mest känt för sitt party-liv, men visst det är grymt att gå ut i BG - men vem åker till Alperna med störst fokus på party? ;-)

+
Mycket och bra åkning för de flesta!
Sport gastein soliga dagar!
Fint bergsområde med härlig utsikt!
Liftkort finns som gäller i ett ENORMT område i Österrike (tips till er som ska vara där länge - typ säsonga- att åka runt till olika pistområden på dagsutflykter och utforska!! Detta kort kostar inte speciellt extra om ja minns rätt.

-
Många åker hit sportlovsveckorna = låånga köer!
Hade dåligt med snö när jag var där - men det rår man ju inte för!
Lite väl mycket skandinaver och på sina ställen lite väl "turistigt"!

Pelle Andersson
Pelle Andersson (Gäst)
2015-07-16
Vi var i Bad Gastein v9 och hade halvbra väder och snöförhållanden/temperatur som mest påminde om v13-14
Har besökt ca 15 orter i alperna och Bad Gastein är en av de sämsta skidåkningsmässig. Liten variation och jobbigt system med busstransporter. Dock är det mycket bättre är t ex Åre eller Trysil om man vill jämföra med svenska/norska fjällen.

Har även varit i Bad Gastein sommartid och vandrat och det var helt fantastiskt. Där bodde vi dessutom på Saltzburger Hof med fantastisk mat vilket naturligtvis bidrog till helhetsupplevelsen.

/Pelle

Visa fler recensioner (77)

Mest populära foto

Åkare: Philipp Paulitschke Foto: Christoph Oberschneider

Pistkarta

Pistkarta Bad Gastein

Närliggande skidorter

Graukogel0,6 miles
Bad Hofgastein4,3 miles
Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel4,3 miles
Sportgastein5 miles
Mallnitz/Ankogel7,5 miles
Dorfgastein/Grossarl9,3 miles
Mölltaller Gletscher9,9 miles
Rauris9,9 miles

Flygplatser nära Bad Gastein

Salzburg Airport
Körtid: 1 timme, 14 minuter (61 miles)
Avstånd: 48 miles
Klagenfurt Airport
Körtid: 2 timmar, 28 minuter (138 miles)
Avstånd: 65 miles
Innsbruck Airport
Körtid: 2 timmar, 48 minuter (122 miles)
Avstånd: 84 miles
Flughafen Innsbruck
Körtid: 2 timmar, 48 minuter (122 miles)
Avstånd: 84 miles
Brnik Airport
Körtid: 2 timmar, 53 minuter (160 miles)
Avstånd: 88 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer