Sölden

Skidorter i Österrike
Sölden ligger nästan längst in i Ötztal-dalen i Österrike. Dalen är kanske mest känd för att ha fått ge namn åt ismannen Ötzi, men lyckligtvis är byn inte lika antik som ismannen. Numera är Sölden en relativt modern by där det inte finns allt för mycket av gamla byggnader och dylikt kvar. Att byn kommit en bit sedan Ötzis tid syns också i liftsystemet, som har många liftar med imponerande kapacitet och designade lifthus. Området är tillräckligt coolt för att världens kanske mest kända agent, James Bond, ska ha varit där och jagat skurkar!

Sölden sägs vara en av de snösäkraste skidorterna i hela Österrike och mycket av åkningen ligger ovan trädgräns. Det innebär möjligheter till riktigt stora och långa åk i alpin miljö med oslagbara utsikter när vädret är fint. Baksidan av myntet är när vädret inte är lika fint, då blir valmöjligheterna betydligt mer begränsade.

Snöprognos

 • Torsdag

  2,9 cm snö
  Lätt snöfall / sol
  -11°
  1 m/s
 • Fredag

  0,1 cm snö
  Halvklart
  -7°
  1 m/s
 • Lördag

  0,8 cm snö
  Molnigt
  -8°
  2 m/s
Vad tycker du om Sölden?
5
4
3
2
1
Erik Larsson
Erik Larsson (Gäst)
2020-10-15
Grymt bra fallhöjd, bra pistat,

Korv
Korv (Gäst)
2020-02-29
Sölden är en fantastisk skidort som slår det mesta när det gäller skidåkning men helheten lyfter inte.
Positivt :
Fantastisk skidåkning. Långa krävande backar med otrolig variation både brantare och flackare alternativ finns.
Bra postat och backarna är flera hundra meter breda.
Otroligt mycket och bra offpist
Mycket åkning över skogsgränsen
Fantastisk genomtänkt liftsystem med kabinbanor och stolliftar.
Alla liftar har sin funktion
Mycket slalombanor
Gletcher med makalös utsikt.
Spectre spelades delvis in i sölden.
Tillgång till över 300 km pist i skipass mer än tre dagar.
Obergurgl och hochgurl erbjuder också riktigt bra skidåkning
Otroligt vacker utsikt på topparna
Inte så mycket svennar
Negativt :
Innsbruck flygplats klarar inte av den tunga belastning med många avgångar.
Maten dyr och inte särskilt god.
Dyrt boende som inte heller städades
Dålig service och otrevliga människor.
Mataffären överbefolkad och man måste ha med sig mynt för att kunna få en vagn.
Full by med strippklubb på huvudgatan. Men om man gillar strippklubb så är det ett plus.
Mycekt folk
Delvis blåsigt på topparna.
Rekommenderar ändå stöten stort för den som söker bra skidåkning.

vilgot pollak
vilgot pollak (Gäst)
2018-12-25
Tyckte backarna var bra dock hade vi lite otur med snön, men vädret är inget man kan styra. Vet fler som också varit här i december och haft super puder (obergurgl)

LarsEkdahl
2018-02-14
Vi åkte 7st grabbar på en 4-dagars skidresa v.5 2018.
Åkningen på glaciären (bakom världscupbacken) var bland de bästa vi testat! Påminde lite om Sportgastein i BadGastein då detta område också hade breda, långa pister, enormt vacker utsikt, hårdpackat och jämnt före i pisten under hela dagen och dessutom lättillgänglig offpist. På hemvägen var den stora behållningen rappet ned till världscupbacken. Fantastisk backe som uppmanade till stora carvingsvängar i höga hastigheter.

Vill man upp till glaciären är ett tips att i arla morgonstund ta bussen till Hochsölden och hänga på "gondollåset" kl 08:00. Därifrån har man sedan kortaste skid- och liftvägen upp till glaciären. Ca 40 minuter senare kan man njuta av ca 4-5st ensamåk i dessa underbara backar innan det börjar fyllas på. Fantastiskt att bara blåsa på och njuta utan att behöva parera för bl.a. bakfulla ryssar. För den hängivne är den långa ankarliften ute till höger väl värt mödan för att under större delen av dagen få bränna på i näst intill otrafikerade backar.

"During- och afterski" fanns det gott om men vi saknade kanske Tyrolergubbarna med läderhosen och deras livemusik. 90-tals musiken ljöd istället konstant i högtalarna överallt och det är ju inte fel det heller. Lite mer variation på den fronten hade varit toppen!

Det finns ett par fina pasta- och köttrestauranger på andra sidan av floden som rinner parallellt med huvudgatan. Hotellen har också högklassig mat och det finns även ett gäng pizzerior för den som önskar.

Det går gratisbussar dagtid var 10:e minut längs hela huvudgatan. Vill man slippa gå kvällstid rekommenderar jag ett boende mellan liftarna Gaislachkogl och Giggijoch. Där är stadskärnan och pulsen. Vi bodde i ena ändan av Sölden och hade ca 20 minuters gångväg in till stadskärnan men det gick ju att ta bussen alternativt taxi.

Vi testade aldrig nacht-rodel men det verkar vara en uppskattad aktivitet av stora som små. Man tar bussen upp och åker kälke ned längs en snirklig bana ned till byn.

Vi var supernöjda och kan varmt rekommendera resmålet!

swartzkogl
swartzkogl (Gäst)
2017-05-23
Positivt
+ Långa åk
+ snösäkert
+ genomtänkt system
+ Glaciären

Negativt
- Blir uppkört de vanligaste pisterna efter lunch
- byn. Porrhus på gågatan som inte är en gågata utan mer som autobahn. En by med mest ryska män, är stället en rysk kasern?

Fick en drömsemester sett till skidåkningen. Nysnö varje dag och bodde vid Gaislachkogelliften. Offpist finns hur mycket som helst och ryssarna kryssar mest runt i pisten kring lunch. Klena insatser utav resturangnäringen i byn, bättre i backen.
En 4:a pga av skidåkningen och snön.

Tips: Ser ni att det snöar på kvällen, stå på dörren till Gaislachkogl när den startar och åk raka vägen till Swarzkogel

godin63
2015-01-16
kommentar till min förra recension: österikisk guide som varit både i St.Anton och Sölden säger att Sölden erbjuder mycket mer offpist som inte blir uppåkt på en gång.

godin63
2014-02-18
Offpist med bergsguide. Jag var där vecka 7 i februari 2014 och åkte tre dagar i liten grupp med bergsguide (kostar en slant men rekommenderas) från Freeride Center Sölden (kolla deras hemsida) Ungefär level 3-4. Sölden hade fått mycket snö. Vi åkte puder men kanske mest lite mer packad snö men ingen skare någonstans. Och inte alls mycket sten i lederna heller och inte så många vindpinade partier. Och inga åkare hade varit där före oss eller i alla fall inga tracks som syntes. Alla åk i stort sett ovanför skogsgränsen. Flera åk från toppen Gaislachkogel började med långa eller korta couloirer som ledde ner till flackare och bredare partier. På norrsidan ändade offpiståken i blå pistad transport ner till närmaste lift. På södra sidan gick offpist-lederna ner mot restaurangerna vid Gaislachalm och anslutande lift. Fallhöjd c:a 1200 meter. Längsta leden gick från glaciären Rettenbachs topp Innere Schwarze Schneid ner mot byn med Heiligkreuz, Heliga Korsets kyrka. Fallhöjd 1500 meter. Sista biten blev en 10 minuters promenad på asfaltsväg (men det var det absolut värt) till busshållsplatsen. Ingen av offpist-lederna syns på pistkartorna. Men under disken hade centret egna off-pistkartor med många olika leder inritade. Min guide hette Karel och hade d:t bra koll. Tuffaste offpiståkningen hittills för min del som ganska nybliven pensionär. Men d:t roligt. Speciellt de lite lekfullare partierna längre ner med träd och hopp och dropps. Själva staden/byn Sölden har ingen hög mysfaktor med genomfartstrafik och tre sex-klubbar längs bygatan, men offpiståkning i Sölden rekommenderas starkt!

Marie
Marie (Gäst)
2012-04-25
Är alltid i Sölden Bästa skidorten i Österrike även på sommaren, betr. Ryssar så är dom i Sölden v1-2 så dom veckorna undviker vi.

Andreas
Andreas (Gäst)
2012-03-06
Var där 2012 1 dag vecka 8 och var strålande sol och bra kall snö.
Körde bara pister hela dagen, men var också de bästa jag sett av de 20-tal skidorter i alperna jag varit på.

+ Löjligt breda motorvägar till pister med många åk med 1500m fallhöjd och fantastiskt preparerade.
+Var är människorna? Körde helt själv i pisterna på morgonen under vecka 8, där övriga skidorter i närheten hade fullt hus.

- Var bara 1m snödjup, då andra skidorter i närheten hade uppåt 4-5m snö. Slump?

A0S
2012-01-19
Hej FR!

Jag var i Sölden v.2 2012 tillsammans med en polare, vi reste med STS. Sölden är en trevlig ort och har det mesta dock ett väldigt populärt resemål för ryssar :(

Ryssarna är som ni flesta vet allmänt dryga, otrevliga, ytliga och extremt dåliga på skidor. De drar tyvärr ner mitt omdöme om Sölden då de förstör nattlivet totalt, som förövrigt bestod av 90% fulla ryska män.

Backarna i Sölden är helt ok, pisterna är ofta bra på förmiddagen innan ryssarna har vaknat och de största liftköerna bildas faktisk precis innan lunch då ryssarna " har nyktrat till". Däremot är det utanför pisterna Sölden levererar på riktigt. Ytterst få ryssar åker offpist och isf under liftarna, det finns extrema skogspotentialer och oändligt med orört puder ovanför trädgränsen.

Under tiden som jag var där så var det jag och min polare + två medelåldersfransmän som åkte offpist. Vi hade riktigt tur med vädret och fick en rejäl dump innan vi åkte ner och sen solklart nästan hela veckan. Vi hittade orört puder en hel vecka efter dumpen utan att behöva gå en meter från pisten, vilket jag tycker var helt otroligt då systemet är relativt litet med tanke på hur många som åkte där.

Nattliv finns det gott om i Sölden dock är ryssarna överallt, om man är ute efter att festa så bör man boka boende nära Giggjoch liften då alla nattklubbar ligger där Annars får man en trevlig ochlång promenad hem.

Om det är skidåkningen man prioriterar så är det Gaislachkogel som gäller, där gondelerna är nya och fräscha med en riktig bra kapacitet. Backarna i detta område håller mycket bättre genomdagen än vad de gör borta vid Giggjoch.

Ryssarna drar tyvärr ner mitt betyg för Sölden, orten är säkert bättre under sportlovsveckorna med fler nordbor. Annars gillar jag Sölden starkt och om man gillar varierad och brant men lättåkt offpist så rekommenderar jag orten starkt. Har man istället tänkt att åka ner till alperna. För att festa så rekommenderar jag Bad Gastein istället.

Visa fler recensioner (32)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer