Obergurgl / Hochgurgl

Skidorter i Österrike
Obergurl är en av de högst belägna skidorterna i hela Europa och med sina 1930 meter över havet. Orten anses vara en av Österrikes mest snösäkra. Berget ligger samtidigt nära staden Innsbruck, vilket gör det lätt att ta sig till och från alpbyn.

Obergurl är även anknuten till grannberget Hochgurgl som med sina 2 150 meters höjd erbjuder glaciärskidåkning året runt.

Även fast Obergurl idag är erkänt för sin skidåkning är det fortfarande en historisk händelse som får de flesta att tänka på när de hör byns namn. Det var nämligen här som en schweizisk pilot vid namn Auguste Piccard tog sin luftballong in i stratosfären till en rekordhöjd på nästan 16.000 meters höjd.

Byn är liten men väldigt traditionsenligt rustad med en typiskt alpkyrka från 1800-talet som sitt hjärta. I moderna mått är liftsystemet begränsat med sina 110 kilometer pist och 24 liftar. Däremot är det ett perfekt resmål för dig som vill ta med familjen på sin första alpresa.

Snöprognos

 • Tisdag

  9,3 cm snö
  Molnigt
  -10°
  2 m/s
 • Onsdag

  0,3 cm snö
  Halvklart
  -11°
  2 m/s
 • Torsdag

  0,1 cm snö
  Lätt molnighet
  -10°
  2 m/s
Vad tycker du om Obergurgl / Hochgurgl?
5
4
3
2
1
Björn
Björn (Gäst)
2021-01-29
Varit i Obergurgl två år i rad.

Om man bara vill ha bra skidåkning, slippa partydunket och framförallt slippa liftköer åk hit. Varför vill man betala för att stå i en liftkö.. Byn ligger högt och ger en bra kvalité på snön.

Alla hotell håller en mycket hög standard vilket speglas i priset på rummen. Har man möjligheten att lägga dessa summor som hotellen kostar rekommenderar jag det. Hotellen har nog som standard halvpension. Det finns nog nästan inget budget alternativ i byn. Bästa hotell ligger i Obergurgl och bästa skidåkningen är i Hochgurgl.
Det stämmer som tidigare recensenter skrivit, det är en del engelsköverklass som är turister samt en del tyskar vilket och speglar priset på lunchen i backen eller ölen i byn.

Bor man på Edelweiss i Obergurgl är det så nära till liften att den nästan skulle kunna gått ifrån skidrummet på hotellet.

Berglund
Berglund (Gäst)
2020-01-13
Jättebra skidåkning. Åker man till Sökden är detta inom räckhåll med lokalbussarna.

tildev
2018-12-12 (Ändrad: 2020-10-29)
m

Torfy
2018-05-15
Två mycket trevliga skidorter. Fina backar och bra terräng där det finns goda möjligheter till offpist. Bra restauranger och fina liftar. När vi var där under vecka 10 stod vi inte i liftkö en enda gång. Väldigt bra att Sölden även ingår i liftkortet. Det tar bara 25 min med bussen ner till Sölden. Att stället inte får 5 stjärnor beror på att jag saknar glaciär och afterski med lite mer drag. Byn är trevlig men det är inget partyställe.

tobbe
tobbe (Gäst)
2016-03-14
Riktigt bra i år v.10 , puder och pist var perfekt och sol fanns 4 av 6 dagar, som några skrivit innan inga köer stort område att åka på god öl ! 10/10

snowgun
2015-01-11
Jag var där förra året på sportlovet och upplevde min livs bästa skidåkning.
Stor variation på backarna som alla ligger på solsidan men som tack vare bra preparering och lite folk aldrig blev uppkörda. Byn är liten och verkar inte ha några större uppbyggnadsplaner medan liftsystemet ständigt effektiviseras vilket ger en enorm överkapacitet. Tror att jag stod i kö en gång på hela veckan typ.
Det kom 40cm snö under en natt när jag var där vilket möjliggjorde oändliga möjligheter till off-pist. De flesta turisterna i byn (förmodligen engelsk överklass typ) verkade totalt ointresserad av nysnön så man fick allt för sig själv resten av veckan.
Systemet är dock generellt ganska flackt och har en majoritet av röda sköna carvingbackar.
Mkt värt ett eller flera besök

Positivt:
Inga liftköer alls!!! (Blev helt chockad när man åkte till sölden en dag och fick stå i kö flera minuter ;) )
All off-pist för dig själv
Trevlig skog i Zirbenwald
Moderna liftar
Skidåkning till byn
Snösäkert ( byn ligger på ca 2000 meters höjd)
Hütter i värlsklass ( Alla sände från sotji os vilket gjorde att man varken missade Kallas bragdlopp eller Jönsson tur ;) )
Gemytlig by

Negativt:
Förhållandevis dyrt
Liten by ( på gott och ont)


Blir en mkt intressant utbyggnad nu när de ska byta ut kirchenkarlift under de kommande åren mot en 10-gondol och dra upp den ytterligare 1000m upp i gattet där. Riktigt fin skidåkning om ett par år då ;)

MaciejK
2013-04-11
Kan bara hålla med tidigare recensenter. Riktigt bra ställe med perfekt preparerade pister och knappt något folk i backarna. Under den veckan vi var där stog jag i kö till liften en enda gång och det var för att liften hade stått still i ett par minuter, annars var det bara att åka ner till liften ock upp igen.

Byn är ganska liten och det finns inte så många ställen att gå ut på men vi var där främst för att åka skidor, fanns några afterski ställen och de var bra så länge man inte är ute efter tokparty med proppfulla afterskier. Såg ingen park i området så är ni ute efter parkåkning så är detta inte stället för er. Först framåt eftermiddan vart det trångt i vissa passager ner till byn.

Körde också nattåkning en kväll, var inte upplyst som nattåkningen i Åre t ex men ljuset räckte till för att man skulle se bra och så var man nästan ensam i pisten..

Priserna på restaurangerna i byn och backen ligger kanske 5-10% högre än andra ställen i Österrike men de är fortfarande bra, som jag förstog det är anledningen till att det är så lite folk där är att man "bara" har ca 5000 bäddar och vill inte bygga ut byn speciellt mycket mer.

+
Bra preparerade backar
Lite folk
Trevliga restauranger i backarna
Väldigt lite transportsträckor
lättillgänglig offpist
Nattåkning

-
Inte mycket till nattliv

Ett åk vid 10 tiden


Ett åk till denna gång vid 14 tiden


Poka
2013-03-19
Sportlovsbesökare vintern 2013 och vi bodde i Obergurgl. En by med möjligheter till ski-in/ski-out om man får tag på hotell på "rätt" sida vägen, dvs den sida som ligger mot backarna. Inga liftköer att tala om, detta trots att vi besökte orten under "Carnevalen/Fasching". Finns fantastiska offpistrepor mellan byarna, förmodligen är guide att rekommendera. Den mesta av skidåkningen är av högalpin karaktär, betyder att det är en aning utsatt om vädret inte är perfekt. Den skog som finns är riktigt trevlig, men lite liten = blir snabbt uppåkt.
Misstänker att en anledning till att det inte är så mycket folk här beror på priserna på hotellen kan upplevas som höga, de flesta hotellen håller hög klass. Priser på liftkort och mat i backen upplevde jag dock som överkommligt.
Personligen hade jag en fantastisk vecka med en hel del lössnö.

AnnaMIsaksson
2009-09-09 (Ändrad: 2009-09-23)
Var i Hochgurgl och Obergurgl och åkte i 3 dagar förra säsongen och det var jätte bra. Vi var där i Slutet på mars och snön var otroligt bra. Första två dagarna var det jätte dålig sikt men 3 dagen så hade det dumpar mycket snö och det blev puderåkning av dess like. I området så är det mest piståkare så pudersnön för man för sig själv. Det finns ett helt område där dom inte pistar utan låter pudern ligga kvar till oss puderälskare, där har dom bara ankarliftar men det är värt att ställa sig i dem med den snön. Förutom det området så finns det massor med bra ställen men härliga dropp och mycket snö.

Om man vill komma till ett ställe där man slipper fajtas om puderna så är det Hochgurgl/Obergurgl man ska åka till. När snön faller och solen skiner är det helt otroligt. Min bästa puderdag på hela året hade jag där, ett minne för livet.

vegardk
2007-11-07
Mindre känd ort som förtjänar fler besökare. Man kan ju hoppas att det förblir en dold pärla några år till.

Högalpint terräng, fina pister, österisk gemyt. Skidsystemet består av två olika delare som är ihoplänkade via en gondol som går tvärs över berget.
Vi bodde i Sölden när vi besökte orten, men själva byn såg ut att vara lugn o sansad, perfekt för den som t ex vill åka skidor med familjen på semestern.

Bör upplevas!

Visa fler recensioner (12)