St. Anton am Arlberg

Skidorter i Österrike
St. Anton am Arlberg tillhör Ski Arlberg.

När alperna nämns finns det några orter som letar sig in i tankarna oavsett var i världen en råkar vara för tillfället. St Anton am Arlberg är en av de orterna. Denna by i Österrike har varit en av pionjärerna för mycket av det vi idag ser som självklart för en skidort. Den första skidklubben öppnade 1901, den första skidtävlingen i byn hölls 1904 och redan 1921 öppnade den första skidskolan! När Österrike på 30-talet började kännas blassé valde många lokala skidlärare att utvandra till USA för att lära jänkarna åka skidor och fortsätta föra sporten framåt i andra delar av världen.

Kort och gott, det är en by med långa alpin anor och en framåtanda som heter duga. På det sättet har det sedan fortsatt, hela tiden i framkant och alltid det bästa. Samtidigt som byn behållit sin gemytlighet är det bara det mest moderna och det bästa som duger åt skidsystemet. Idag är skidsystemet även sammankopplat med bland andra St Christoph och Stuben.

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Sol
  -4°
  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Sol
  -5°
  1 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -6°
  1 m/s
Vad tycker du om St. Anton am Arlberg?
5
4
3
2
1
hammarling
2018-02-15
Sankt Anton am Arlberg besökte jag vecka 9 år 2017. Det var gott om snö och det kom mera under veckan. Vädret var omväxlande och temperaturen mellan -8 till -10 C. Orten ligger längst in i en smal dalgång som slutar i ett bergspass över till nästa dalgång. Skidområdena ligger främst norr om St. Anton, men även söder om. Pisterna i omgivande skidområden går till hälften ovanför och hälften under trädgränsen. Det går därför lätt att anpassa skidåkningen beroende på sol och vind.

Området norr om St. Anton består av två delar. Från berget Kapall 2330 möh går det ner hela färgskalan pister. Högst upp är det ett öppet skidområde som sedan letar sig ner via pister genom skogen till St. Anton. Den andra delen är den nordvästra delen ner från berget Galzig 2185 möh. Här finns mestadels snälla pister. Det går att åka vidare upp i systemet till berget Valluga 2841 möh. Här brukar det vara kö vid liftstationen för att komma upp till toppen, så därför är det bra att vara här tidigt på dagen. Väl uppe på Valluga har man en härlig höghöjdskänsla. Till den sista liften upp till utsiktsbyggnaden är det också kö, då liften är både liten och långsam. Från utsikten kan man i klart väder se Bodensjön. För oppiståkning härifrån rekommenderas en bergsguide. Från Ullmer Hytte går en lång klassisk skiroute längs klippkanten parallellt med skidliften Valfagehr ner till Flexenbahn. Den blir dock lätt uppkörd.

Stuben är ett mindre skidområde med vildmarkskänsla då det är öppet fjäll runt om kring. En ny lift för säsongen tar en snabbt upp till toppen. Från bottenstationen går Flexenbahn som var ny för säsongen. Det gör att St. Antons skidsystem är förbundet med Lech/Zurs som oftast har ännu bättre snöförhållanden. Tillsammans bildar de ett av alpernas absolut största skidsystem, så stort att det behövs mer än en vecka för att köra igenom systemet.

Söder om orten finns den mindre delen av systemet. Hela området är öppet och lättöverskådligt med snälla pister. Det går en kort men bra ski route ner från berget Riffelacharta 2646 möh.

Allt är välskött i backarna och liftsystemet är i toppklass som t ex gondolen upp till Galtzig. Det finns gott om bergsguider och instruktörer. Det negativa är att det lätt blir uppkört sista delen ner till byn. Nöjesutbudet är stort och för alla plånböcker, smaker och åldrar. Uppe i backen finns de klassiska afterskiställena som Mooserwirt och Krazy Kangaroo. Nere i byn finns ett rikligt utbud av restauranger och pubar med levande musik. Det finns ett stort aktivitetshus vid järnvägsstationen att besöka på kvällen. Många märkessportbutiker finns med ett stort utbud för alla åldrar och i alla priser. En av kvällarna hade de en skiduppvisning som var mycket bra, där de berättade om att St. Anton hade världens äldsta skidklubb grundad redan 1901 och skidskola från 1921.

Första gången år 2005 besökte jag St. Anton ensam. Nu reste jag med en 16 år gammal släkting som körde snowboard. Vilket han tyckte var roligt och det fungerade väl med ganska lite traskande för honom. Det positiva med St. Anton är att orten fortfarande håller en hög klass och har utvecklats till det bättre. Det var trevligt att som farbror visa upp stället för en yngre släkting som besökte alperna för första gången.

Sammanfattningsvis är St. Anton en klassisk skidort som har skidåkning i toppklass med bra liftar och pister. Området är mycket stort och snösäkert. Många internationella gäster under många år har skapat en internationell miljö med ett rikligt utbud av butiker, nöjen, restauranger och service. Det finns någonting för alla åldrar och i varierande priser. Orten har bra järnvägsförbindelser och nära till flygplatsen i Innsbruck. St. Anton är en klassisk skidort som varje skidintresserad borde besöka någon gång. Betyg 5 av 5 möjliga. Av Börje Hammarling

SofiaHoglund
2018-01-09 (Ändrad: 2018-01-09)
Vi var där 2016 vecka 15.
Eftersom vi var där ganska sent på säsongen så var tillgången på snö i backarna längst ner närmast byn begränsad. men utöver det så var mängden snö inga problem. Vi åkte bil ner vilket gick smidigt och tog inte alls för lång tid. Eftersom Zürs och Lech två andra system ligger så pass nära tog vi bilen emellan för att kunna utnyttja alla systemen.

Byn är väldigt fin och charmig och det finns mycket att titta på här. Vi bodde mitt i byn och hade det både nära till affärer och liften.

Eftersom systemet är stort är ofta backarna inte överfulla, detta kan även ha berott på att vi åkte så sent på säsongen. Kan gissa att under högsäsongen är det mer folk.
Många av backarna är ganska smala och inte så långa som backarna i de franska alperna. Men det är mycket lutning på backarna och det finns stor möjlighet till offpist åkning.
Tyvärr är risken för laviner stort i detta område. En lavin gick rakt igenom systemet och över backarna när vi var där. Det har även funnits incidenter då lavinerna går ner i byn i st. Anton.

Utbudet på afterski är stort och det finns även en del nattklubbar. Vi gick mest på afterski och det är väl detta som st. Anton är mest känt för.
Kvalitén på boende i Österrike är generellt bättre än i ex. de franska alperna. Däremot är st. Anton väldigt dyrt för att vara i Österrike.

+Stort system med närhet till Zürs och Lech
+Mysig ort med en bra stämning
+Snösäkert
+Bra afterski

-Lavinrisk
-Dyrt

Jag kan rekommendera St. Anton då det är en väldigt trevlig skidort med bra skidåkning och jag skulle vid tillfälle gärna åka tillbaka.


Björn
Björn (Gäst)
2018-01-08
+ Fantastiskt liftsystem, ssk nu med Flexenbahn.
+ Extremt snösäkert
+ Bra skidåkning, lättillgänglig offpist
+ Supermysig by med grym afterski och fräscha restauranger
- Dyrast i Österrike?
- Lavinrisk, även nära/i skirouterna
- Alltid mycket folk, åtminstone i St Antondelen av systemet

JohannaDahlberg
2017-12-29
De två senaste säsongerna har jag spenderat nere i St Anton. Systemet är stort och mycket av offpisten är lättillgänglig. Med tanke på sammankopplingen som är mellan St Anton ,Zürs och Lech erbjuds mycket varierad åkning. Stämningen i St Anton är underbar och du kan få det bästa av två världar här. Festen kan vara galen och skidåkningen densamma. Jag föredrar skidåkningen och här finns några utav mina favoritåk i alperna. Det är bra lutning och väldigt mycket öppna ytor. Dessutom var puderhetsen inte alls speciellt stor det senaste året och vi kunde hitta orört flera dagar efter dumpen. Det går dessutom en buss man kan ta till Sonnenkopf som jag rekommenderar alla att åka till, det är ett underbart område där snön kan vara riktigt bra.
Ett tips är att åka hit första veckorna i januari för att få bra snö, kallt och dessutom kunna undgå alla turister. Sista veckan i April är nått utöver det vanliga!

+ lättillgängligheten av puder
+ stort liftsystem
+ trevlig by med mycket att hitta på
+ lutningen på backarna
+ snösäkert

- mycket folk under högsäsongsveckorna
- smala backar och endel transport i St Anton (pisten är generellt sett bättre i Lech och Zürs)

-Alla bilderna nedan ligger i anslutning till liften och tagna sista veckan på säsongen-
August Gille
August Gille (Gäst)
2017-12-20
En grymt bra skidort som bjöd på mycket snö, jag var där senast v 14 2016. Första dagen dumpade det minst 20cm. resten av långhelgen var det solsken och klarblå himmel. Tyvärr slutade resan med en flygtur in i ett lavinstängsel, helikopter till närmaste sjukhus. Armbågen rakt av och en fraktur i ryggen.

lanne
2017-12-14
Gillar du afterski och bra skidåkning, då har du valt rätt.

St Anton är afterskins huvudstad och har riktigt fin åkning över många olika alptoppar. Har gjort två säsonger i byn så jag har provat på samtliga backar flertalet gånger, och jag drömmer mig ofta tillbaka till stämningen som går att hitta där nere, både som turist och säsongare!

godin63
2016-01-18 (Ändrad: 2016-01-22)
Positivt: Jag har åkt med Piste to Powder i St Anton (se deras hemsida) i flera år.
Deras bergsguider hittar alltid bra offpist även när alla markerade ski-routerna har blivit puckelpist.
Jag har åkt med dem i St Anton, Rendlsidan även ner mot Pessnau, i Stuben, ner mot Langen och borta i Zûrs,
Ska du åka från toppen av Valluga mot Zürs måste du ha bergsguide med dig.
Och de hittar även när det är total dimma innan man kommer ner i skogen. Okej, det kostar en slant men för mig är det värt pengarna. Tips: köp en bra topografisk vandringskarta på bokhandeln så går det att ana sig till var offpist-nerfarterna finns någonstans.
Negativt: Mycket folk i pisterna och ski-routerna även när det inte är direkt högsäsong. Lavinfarligt här och där. Det gick en lavin från Kapall-sidan ner mot många åkare i ski-routen när jag var där. Så häng på lavinsändaren.

hnry
2013-08-28
Var i Arlbergområdet vecka 10-12, dvs i Mars. Hade hyrt bilar från Salzburg som vi körde ner med. Bilarna gav oss god rörlighet i hela Arlbergområdet: St. Anton, Zurs och Lech. Vi åkte även ett par dagar till Ischgl.

Min personliga känsla förblev att St. Anton är överskattat som skidort. Detta pga.:

-Backarna är relativt smala, och inte alltför långa
-Bättre afterski hittas på Alperna (vet att vi inte var där under den mest turistiga tiden, men ändå..)
-Dyrt för att vara i Österrike
-Offpisten blir mycket snabbt uppåkt (Lättare att hitta orört i Lech och Zurs)
-Liftsystemen mellan Lech/Zurs kunde integreras
-De flesta "längre" åken slutar nere i byn
-För mycket folk

+Lättillgänglig offpist
+Relativt snösäkert
+Möjligehten att åka i Lech och Zurs med samma liftkort
+Många alporter i närheten om man har bil, ovannämnda Ischgl är 40min ifrån

Om ni vill ha åkning med bra liftsystem, långa backar och bra offpist res till Verbier, Les Arcs, Cervinia/Zermatt eller Chamonix. På mindre skala så är Bad Gastein, Engelberg eller Courmayeur the way to go.

St. Anton är dock en ort som varje skidåkare måste någon gång besöka, festprisse eller ej.

Andreas
Andreas (Gäst)
2012-03-06
Ett bra skidställe, men kanske något överskattat.
Var där säsongen 2001/2002 och igen 2012 2 dagar i vecka 8-9.
Åker själv både snowboard och skidor.

+Omväxlande åkning, med många system.
+Väldigt många lättåtkomliga offpistområden och väldigt stora ytor på sina ställen.
+Galen fest för att vara alperna.
+Kan alltid åka till Lech och Zürs om det är mycket folk i Anton och för omväxlande åkning.
+Snösäkert, ofta mest snö i alperna (dock ej under säsongen 2001/2002).

-Svårt att hitta de riktiga branterna i offpisten i jämförelse med Schweiz och Frankrike.
-Ok pister, men inte jättemånga breda och långa. Nasserein är en klassiker på morgonen, och även på em av annan anledning.
-Offpisten blir uppåkt väldigt snabbt.
-Undvik vecka 8 och 9. Liftsystemet klarar inte av hypen då Tyskar och Holländare väller in.

Andreas
Andreas (Gäst)
2012-03-06
Ett bra skidställe, men kanske något överskattat.
Var där säsongen 2001/2002 och igen 2012 2 dagar i vecka 8-9.
Åker själv både snowboard och skidor.

+Omväxlande åkning, med många system.
+Väldigt många lättåtkomliga offpistområden och väldigt stora ytor på sina ställen.
+Galen fest för att vara alperna.
+Kan alltid åka till Lech och Zürs om det är mycket folk i Anton och för omväxlande åkning.
+Snösäkert, ofta mest snö i alperna (dock ej under säsongen 2001/2002).

-Svårt att hitta de riktiga branterna i offpisten i jämförelse med Schweiz och Frankrike.
-Ok pister, men inte jättemånga breda och långa. Nasserein är en klassiker på morgonen, och även på em av annan anledning.
-Offpisten blir uppåkt väldigt snabbt.
-Undvik vecka 8 och 9. Liftsystemet klarar inte av hypen då Tyskar och Holländare väller in.

Visa fler recensioner (67)

Mest populära foto

Åkare: William Nilsson Foto: Adam Sälg

Skidresor

 • STS Alpresor STS Alpresor flyger direkt till St Anton hela vintersäsongen 2018. Flyg t/r, boende på hotell med frukost från 6495 kr.
  Boka hos STS Alpresor
 • Active Ski
 • Sunweb Sunweb har resor till St. Anton am Arlberg från bara 5011 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta St. Anton am Arlberg

Närliggande skidorter