St. Anton am Arlberg recensioner

Skidorter i Österrike
Vad tycker du om St. Anton am Arlberg?
5
4
3
2
1
Patrik Roback
Patrik Roback (Gäst)
2020-03-19
Gigantiskt stort och variationsrikt skidområde som har något för alla smaker och nivåer, både pist och off-pist, från nybörjare till expert.
lainenR
2019-02-12
Ett mecka för freeride entusiasten som söker offpiståkning. Det ofantliga stora ytorna med offpist kombinerat med, statistiskt sätt, en av alperna mesta snöfallsdagar gör att det är ett fantastisk ställe för puderåkning. Javisst, det är väldigt många som är där för att åka offpist. Ett par dagar efter snöfall så är det mesta liftnära uppåkt men jag kan starkt rekommendera att hyra guide, dom hittar puder långt efter snöfall.
Sen byggandet av Flexenbahn så är det möjligt att ta sig till nästan samtliga orter inom Arlberg (med samma liftkort), om man nu inte vill åka med bussarna som trafikerar mellan orterna.

Det finns väldigt mycket piståkning också, över 300 km inom Arlberg, men p.g.a mycket snöfall så blir dom fort uppåkta. Byn i St. anton är väldigt trivsam med många restauranger och affärer att utnyttja under down days.

PS.
Missa inte att åka "Star Wars" i Stuben, klassiker!


tallialli
2019-01-12
Åkte till St. Anton i slutet av januari och vi missade precis det dump som hade kommit innan. Recensionen baseras på 10 dagars sol och nästintill bara piståkning och glassande. Vi fick även med hjälp av en facebook-grupp kontakt med några säsongare, och det var det verkligen fullt av där. Så ska ni säsonga är det är ett ställe med mycket folk och bra gemenskap.

Skidåkning - Schyssta pister, men inget som är sticker ut. Möjligheterna för lättillgänglig litftburen offpist är stora.

Nattliv - Det här är en av de orterna du i alperna du åker till för att festa. Här finns det både bra afterski, barer och nattklubb. Vi gick till en bar på kvällen som körde live rock, vilket var helgrymt till skillnad från den överfyllda klubben.

Byn - En mysig by med klassiska byggnader i "alp-stil". Det jag ogillar med den här byn är att den ligger på så låg höjd och du har en massa träd precis utanför dig. Träd har jag fått se tillräckligt av i svenska fjällen.

Mat - Här finns det otroligt många prisvärda restauranger i backen om man jämför med många schweiziska och franska skidorter. Mitt tips är att slå sig ner på en uteservering med schysst utsikt och beställa in en "gröstl". Otroligt gott efter några timmar i backen.
Erik Weiland
Erik Weiland (Gäst)
2019-01-08
Vi åkte till St. Anton (Ski Arlberg) nu under nyår 2018-2019. Vi bodde centralt på ett pensionat (Haus Genwein, varmt rekommenderat), med bara ungefär 50 meters gångavstånd till tre olika liftar som alla ledde upp mot tre olika toppar. (Galzigbahn, Rendlbahn och Gampenbahn). I alla fall, trots att det var tidigt på säsongen var det extremt mycket snö, det snöade i stort sätt alla dagar, och trots att St. Anton räknas som en av de skidorter med mest puderhets i världen, var det så pass stora öppna ytor så att det i kombination med mer snö varje dag alltid fanns fräscht puder. Frammåt eftermiddagen blir det såklart ganska uppåkt i stora delar av st. Anton-delen av skidorten, men bort mot Lech/Zürs är det inte lika mycket folk. Det var ett väldigt stort och modernt liftsystem, och liftarna svalde så pass mycket folk så att vi nästan aldrig fick stå i någon längre liftkö (med undantag för Nassereinbahn). Jag skulle rekkomendera liftsystemet för alla typer av skidåkare, både puderrävar, parkråttor och även barnfamiljer. Flera mysiga byar men ändå ett stort modernt liftsystem som passar alla. Vi må ha haft tur med vädret, men oavsett en femma helt klart! ????? PS. Checka in mina videos från resan på youtube, erikweiland.


hammarling
2018-02-15
Sankt Anton am Arlberg besökte jag vecka 9 år 2017. Det var gott om snö och det kom mera under veckan. Vädret var omväxlande och temperaturen mellan -8 till -10 C. Orten ligger längst in i en smal dalgång som slutar i ett bergspass över till nästa dalgång. Skidområdena ligger främst norr om St. Anton, men även söder om. Pisterna i omgivande skidområden går till hälften ovanför och hälften under trädgränsen. Det går därför lätt att anpassa skidåkningen beroende på sol och vind.

Området norr om St. Anton består av två delar. Från berget Kapall 2330 möh går det ner hela färgskalan pister. Högst upp är det ett öppet skidområde som sedan letar sig ner via pister genom skogen till St. Anton. Den andra delen är den nordvästra delen ner från berget Galzig 2185 möh. Här finns mestadels snälla pister. Det går att åka vidare upp i systemet till berget Valluga 2841 möh. Här brukar det vara kö vid liftstationen för att komma upp till toppen, så därför är det bra att vara här tidigt på dagen. Väl uppe på Valluga har man en härlig höghöjdskänsla. Till den sista liften upp till utsiktsbyggnaden är det också kö, då liften är både liten och långsam. Från utsikten kan man i klart väder se Bodensjön. För oppiståkning härifrån rekommenderas en bergsguide. Från Ullmer Hytte går en lång klassisk skiroute längs klippkanten parallellt med skidliften Valfagehr ner till Flexenbahn. Den blir dock lätt uppkörd.

Stuben är ett mindre skidområde med vildmarkskänsla då det är öppet fjäll runt om kring. En ny lift för säsongen tar en snabbt upp till toppen. Från bottenstationen går Flexenbahn som var ny för säsongen. Det gör att St. Antons skidsystem är förbundet med Lech/Zurs som oftast har ännu bättre snöförhållanden. Tillsammans bildar de ett av alpernas absolut största skidsystem, så stort att det behövs mer än en vecka för att köra igenom systemet.

Söder om orten finns den mindre delen av systemet. Hela området är öppet och lättöverskådligt med snälla pister. Det går en kort men bra ski route ner från berget Riffelacharta 2646 möh.

Allt är välskött i backarna och liftsystemet är i toppklass som t ex gondolen upp till Galtzig. Det finns gott om bergsguider och instruktörer. Det negativa är att det lätt blir uppkört sista delen ner till byn. Nöjesutbudet är stort och för alla plånböcker, smaker och åldrar. Uppe i backen finns de klassiska afterskiställena som Mooserwirt och Krazy Kangaroo. Nere i byn finns ett rikligt utbud av restauranger och pubar med levande musik. Det finns ett stort aktivitetshus vid järnvägsstationen att besöka på kvällen. Många märkessportbutiker finns med ett stort utbud för alla åldrar och i alla priser. En av kvällarna hade de en skiduppvisning som var mycket bra, där de berättade om att St. Anton hade världens äldsta skidklubb grundad redan 1901 och skidskola från 1921.

Första gången år 2005 besökte jag St. Anton ensam. Nu reste jag med en 16 år gammal släkting som körde snowboard. Vilket han tyckte var roligt och det fungerade väl med ganska lite traskande för honom. Det positiva med St. Anton är att orten fortfarande håller en hög klass och har utvecklats till det bättre. Det var trevligt att som farbror visa upp stället för en yngre släkting som besökte alperna för första gången.

Sammanfattningsvis är St. Anton en klassisk skidort som har skidåkning i toppklass med bra liftar och pister. Området är mycket stort och snösäkert. Många internationella gäster under många år har skapat en internationell miljö med ett rikligt utbud av butiker, nöjen, restauranger och service. Det finns någonting för alla åldrar och i varierande priser. Orten har bra järnvägsförbindelser och nära till flygplatsen i Innsbruck. St. Anton är en klassisk skidort som varje skidintresserad borde besöka någon gång. Betyg 5 av 5 möjliga. Av Börje Hammarling

SofiaHoglund
2018-01-09 (Ändrad: 2018-01-09)
Vi var där 2016 vecka 15.
Eftersom vi var där ganska sent på säsongen så var tillgången på snö i backarna längst ner närmast byn begränsad. men utöver det så var mängden snö inga problem. Vi åkte bil ner vilket gick smidigt och tog inte alls för lång tid. Eftersom Zürs och Lech två andra system ligger så pass nära tog vi bilen emellan för att kunna utnyttja alla systemen.

Byn är väldigt fin och charmig och det finns mycket att titta på här. Vi bodde mitt i byn och hade det både nära till affärer och liften.

Eftersom systemet är stort är ofta backarna inte överfulla, detta kan även ha berott på att vi åkte så sent på säsongen. Kan gissa att under högsäsongen är det mer folk.
Många av backarna är ganska smala och inte så långa som backarna i de franska alperna. Men det är mycket lutning på backarna och det finns stor möjlighet till offpist åkning.
Tyvärr är risken för laviner stort i detta område. En lavin gick rakt igenom systemet och över backarna när vi var där. Det har även funnits incidenter då lavinerna går ner i byn i st. Anton.

Utbudet på afterski är stort och det finns även en del nattklubbar. Vi gick mest på afterski och det är väl detta som st. Anton är mest känt för.
Kvalitén på boende i Österrike är generellt bättre än i ex. de franska alperna. Däremot är st. Anton väldigt dyrt för att vara i Österrike.

+Stort system med närhet till Zürs och Lech
+Mysig ort med en bra stämning
+Snösäkert
+Bra afterski

-Lavinrisk
-Dyrt

Jag kan rekommendera St. Anton då det är en väldigt trevlig skidort med bra skidåkning och jag skulle vid tillfälle gärna åka tillbaka.


Björn
Björn (Gäst)
2018-01-08
+ Fantastiskt liftsystem, ssk nu med Flexenbahn.
+ Extremt snösäkert
+ Bra skidåkning, lättillgänglig offpist
+ Supermysig by med grym afterski och fräscha restauranger
- Dyrast i Österrike?
- Lavinrisk, även nära/i skirouterna
- Alltid mycket folk, åtminstone i St Antondelen av systemet

JohannaDahlberg
2017-12-29
De två senaste säsongerna har jag spenderat nere i St Anton. Systemet är stort och mycket av offpisten är lättillgänglig. Med tanke på sammankopplingen som är mellan St Anton ,Zürs och Lech erbjuds mycket varierad åkning. Stämningen i St Anton är underbar och du kan få det bästa av två världar här. Festen kan vara galen och skidåkningen densamma. Jag föredrar skidåkningen och här finns några utav mina favoritåk i alperna. Det är bra lutning och väldigt mycket öppna ytor. Dessutom var puderhetsen inte alls speciellt stor det senaste året och vi kunde hitta orört flera dagar efter dumpen. Det går dessutom en buss man kan ta till Sonnenkopf som jag rekommenderar alla att åka till, det är ett underbart område där snön kan vara riktigt bra.
Ett tips är att åka hit första veckorna i januari för att få bra snö, kallt och dessutom kunna undgå alla turister. Sista veckan i April är nått utöver det vanliga!

+ lättillgängligheten av puder
+ stort liftsystem
+ trevlig by med mycket att hitta på
+ lutningen på backarna
+ snösäkert

- mycket folk under högsäsongsveckorna
- smala backar och endel transport i St Anton (pisten är generellt sett bättre i Lech och Zürs)

-Alla bilderna nedan ligger i anslutning till liften och tagna sista veckan på säsongen-
August Gille
August Gille (Gäst)
2017-12-20
En grymt bra skidort som bjöd på mycket snö, jag var där senast v 14 2016. Första dagen dumpade det minst 20cm. resten av långhelgen var det solsken och klarblå himmel. Tyvärr slutade resan med en flygtur in i ett lavinstängsel, helikopter till närmaste sjukhus. Armbågen rakt av och en fraktur i ryggen.

lanne
2017-12-14
Gillar du afterski och bra skidåkning, då har du valt rätt.

St Anton är afterskins huvudstad och har riktigt fin åkning över många olika alptoppar. Har gjort två säsonger i byn så jag har provat på samtliga backar flertalet gånger, och jag drömmer mig ofta tillbaka till stämningen som går att hitta där nere, både som turist och säsongare!