Zell am See

Skidorter i Österrike
Zell am See innefattar även Kaprun/Kitzsteinhorn, Kaprun/Maiskogel

Zell am Zee var en gång liknande med Åre och Davos en kurort dit folk åkte för att kurera med hjälp av den rena luften. Orten med lite mer än 9000 invånare ligger vid sjön Zeller See och nära Kaprun. Den österrikiska glaciären - Kitzsteinhorn-glaciären - ligger 3029 meter över havet.

Som alltid när du befinner dig i Österrike slås du av hur många och stora berg det finns. Nästan alltid har du en kuliss av branta, karga bergsformationer som sträcker sig ivrigt mot skyn. Detta är en av Österrikes absoluta styrkor.

En annan är att samma berg så gott som jämt tvingar upp de moln som finns omkring med omedelbart resultat att dom släpper sin last. På vintertid resulterar det i mycket snö och härliga dagar.

När de som i detta fall kombineras med en sjö löper du risk att utsättas för gastkramande vacker miljö som kommer få dig att ta fototn vart du än vänder blicken. Därför kan det vara bra att ladda upp med en extra extern hårddisk innan resan.

Snöprognos

 • Tisdag

  7,3 cm snö
  Lätt snöfall
  -4°
  1 m/s
 • Onsdag

  0,6 cm snö
  Halvklart
  -1°
  1 m/s
 • Torsdag

  3,4 cm snö
  Snöfall / Sol
  -3°
  1 m/s
Vad tycker du om Zell am See?
5
4
3
2
1
Kostas
Kostas (Gäst)
2020-03-23
Besökte Zell sista veckan i jan -20 och hade lite förhoppningar om denna klassiska ort jag aldrig tidigare besökt. Den ligger jättefint till vid sjön och jag kan tänka mig att besöka den sommartid men jag kan redan nu säga att det blir nog inte ett vinterbesök till.

Själva byn är väl lite småcharmig och det finns mer än tillräckligt med restauranger och barer men då topparna på bergen bara maxar ca 2000 m så var åkningen inte imponerande.
Lägg då till en sällan skådad värme (flera dagar på runt +10 (i jan) gjorde att sorbeten och pucklarna i backen infann sig redan vid 11-tiden på förmiddagen.
Det sitter numera ihop med Saalbach (bara en kort buss-resa krävs till Saalbach men inte tillbaka) så systemet är enormt och det kändes som att Saalbach hade lite roligare åkning trots ungefär samma höjdmeter.

Kaprun då, tänker ni? Där har man ju åkning på strax över 3000 m. Jo, det har man och då det var lite kallare där så var snön bättre men då man inte kan åka hela vägen ner (åkhöjd mellan ca 2000 - 3000 m) så var backarna fortfarande korta och det blev mycket liftåkande som i fjällen istället.

Smidig transfer, bara nån timme från Salzburg flygplats och bra hotell med spa, passar säkert barnfamiljer bra med närheten till allt och lättare backar men vill man ha lite utmaning så rekommenderar jag inte denna ort.

Pillard
2020-03-19
Jättetrevlig by, gränsande till stad tom. Österrike i stort var en positiv skidreseupplevelse för min del då allting fungerar fantastiskt väl och är synnerligen modernt.

Zell am See är ju en gemytlig och genuin by. Åkningen i sig är kanske inte jätteupphetsande. Mest blåa och röda backar. Väldigt bra för barnen. Vår femåring kunde verkligen uppleva hela systemet eftersom det alltid finns lämpliga pister.

Extremt moderna och bra liftar. Sen smidig busstransfer till Kaprun, om man vill ha mer höghöjdsåkning. Vi hann dock inte testa dagsutflykt till Saalbach

Gott om lättillgänglig offpist, men den kunde inte utforskas pga för varmt väder och därmed tung snö

Nameless
2020-01-28
Vi var i Zell v. 4 2020. Bodde i Schüttdorf, vilket visade sig vara perfekt. Areit-liften tar dig snabbt upp på Schmittenhöhe och vill man till Saalbach är det bekvämt att ta nya Zell am See-express ner till Viehofen, där det finns en kort och väl trafikerad bussrutt. Från sydsidan utav Zell blir det också lite närmare till glaciären på Kitzsteinhorn.

Vi hade mycket sol och ett hyffsat lager grundsnö så förhållandena var perfekta och vi blev verkligen imponerade utav pisterna. Nästan ingen kö heller. Liftarna är väldigt effektiva. Vi som vant oss vid St Anton hade inte alls tråkigt i Zell am See.

Restauranterna i backarna har också det klassiska österrikiska gemytet, eller varför inte en kväll på klassiska Hotel zumHirschen? Över 100 år utav tradition och det smakade!

Mitt enda minus för den här resan var att där hade varit ett par mff-svin och satt upp vidriga ljusblå klistermärken, men det fick man riva ner med en skarp stav helt enkelt. Zell am See är HIF-land! Annars var det mycket holländare i backarna och en del ryssar eller polacker. Engelsmännen var också representerade.

Zell am See, klart underskattat resmål!

Pär Peace
Pär Peace (Gäst)
2019-03-11
Nygammalt resmål för oss svenskar. Nya liften som länkar ihop Kaprun med glaciären gör Kaprun till skidort i toppklass!!

linnmatilda
2019-02-21
Bra skidåkning i Zell am see, man måste besöka Kitzsteinhorn. Ännu bättre skidåkning och inte minst på vårkanten då Zell am see ligger lägre och blir lite slaskig efter lunch. Vill man äta ute, strosa omkring och så, är det i Zell am see du ska bo.


Pommer
2019-01-14
Åker vår fjärde vecka till Zell am see v8 2019. Mycket bra skidåkning både i Zell am see och Kitzsteinhorn. Väljer Zell am see för det stora utbudet av restauranger och saker att hitta på när man inte är i backarna. Kan varmt rekommendera Zell am see till barnfamiljer.

Simon Perstorper
Simon Perstorper (Gäst)
2018-09-21
– Bred skidåkning i Zell am See (Schmittenhöhe) och puder i världsklass i Kaprun (glaciären Kitzsteinhorn). Man kan åka skidor på båda orterna med samma liftkort vilket gör området särskilt intressant. Sedan 2016 sitter dessutom Zell am See ihop med Saalbach-Hinterglemm vilket tekniskt sett gör det till Österrikes största skidsystem - större än St Anton.

– Afterskin är up and coming i både Zell am See och i Kaprun. OFF PISTE BAR erbjuder grymt party á la Fjällgården i båda byarna med livemusikafterski varje dag i sina två barer.

– Restaurangerna håller överlag hög klass. Kan rekommendera Deins und Meins och Brasserie Traube i Zell am See. Restaurangen Kitcsch & Bitter serverar bra käk i Kaprun.

– Smidig transfer från både Salzburg (drygt 1 timme med bil) och München (drygt 2 timmar med bil). Det kan vara värt att ta tåget från framför allt Salzburg.


aaf
aaf (Gäst)
2018-02-06
Satsas hårt med nya liftar varje år. Kaprun är mycket bra alternativ till att bo i Zell.

Igel
2009-03-20
Var där v10 2009. Mkt mkt mkt danskar! Zell bjuder på helt oki åkning. Man har ju en mindre park på baksidan. Pistningen är inte i klass med italienaras perfekta manchester. Sen har man ju närheten med skidbuss till Kitzsteinhorn och Kapruns glaciäråkning på liftkortet. En halvtimme med lokalbussen.

Maten ute e billig. En dagens soppa kostar 3.5-4 Euro och en öl samma. Maten ute smakar kalas. Satsa på de små kryp-innen ute i backarna. Gott om pubar med priser som ligger ngt under hemma finns det med. En flaska vodka i affären kostar 5-8 E och en Gordons Gin 11 E.
Vad det gäller shopping så ser jag faktiskt inget att handla. Det mesta är samma pris som hemma och Mediamarkt har öppnat med här. De va faktiskt dyrare än hemma på många produkter.
Jag e nöjd på det hela taget. Åkte med Lion Alpin/ Hojmark.

Crussoe
2009-02-10 (Ändrad: 2009-03-09)
Kaprun! Onödigt med en beskrivning, åk dit med egan ögon - oslagbart!

Visa fler recensioner (27)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer