Zillertal

Skidorter i Österrike
Zillertal innefattar även Fügen/Spieljoch, Gerlos, Hintertux, Hochfügen, Hochkrimml / Gerlosplatte, Hochzillertal-Kaltenbach, Königsleiten, Mayrhofen, Zell am Ziller

Cirka två timmars bilfärd öster om den populära staden Innsbruck hittar du Zillertal. Här finns det många vackra skidorter och det bergiga landskapet ger dig en vacker vy vart du än kollar. Zillertal Arena är en av de största skidorterna i detta område. Här finns över 50 toppmoderna liftar som går från flera olika städer och områden, bland annat från Köningsleiten och Hochkrimml. På den västra delen hittar du staden Zell im Zillertall och mitt i hjärtat av Zillertall Arena finns Gerlos.

Det finns många skidorter bland de österrikiska bergen men få bjuder på samma härliga atmosfär och skidåkning som just Zillertal Arena. Pisterna är välskötta och riktigt breda, vilket kan behövas då skidorten är populär bland skidåkare från hela världen. När du väl har fått smak för den österrikiska skidåkningen kommer du att börja räkna ner dagarna till nästa gång du har tid (och råd) att flyga tillbaks igen.

Snöprognos

 • Onsdag

  6,5 cm snö
  Snö
  -8°
  1 m/s
 • Torsdag

  11,6 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -2°
  1 m/s
 • Fredag

  4,5 cm snö
  Snö
  -2°
  1 m/s
Vad tycker du om Zillertal?
5
4
3
2
1
jozzet
2019-02-13
Bodde i Lanerbach i år v4 men körde en dag i Zell im Ziller på rekomendation från en guide vi åkt med dagen innan i Hintertux. Anledningen är de många möjligheterna till nära offpiståkning i detta område samt att det är färre folk där jämfört med t ex Kaltenbach/Hochzillertal där många tyska dagsåkare stannar istället för att åka längre in i dalen.
Det bästa området med lätttillgänglig offpist är från Übergangsjoch och ner mot Rosenalm.
Utsidan av 19c och sedan ända ner till släpliften Plattenanger innehåller mycket bra åkning och fin skog. Se till att du har koll på släpliften bara.

Även under Kreuzwiesn Xpress liften finns mycket ytor för offpist men även under Kreuzjoch Xpress går det att åka.
Backarna och liftarna i detta område (åkte inte i de andra områdena Gerlos och Königsleiten) är mycket bra. Dock hade det kommit en hel del snö den här dagen och då blev det puckelpist i många pister mot eftermiddagen så den mesta åkningen gjordes utanför pist.

Det är just detta som gör Zillertaldalen så otroligt bra. Du kan alltid hitta bra snö för dagen i ett stort och varierat skidområde för både pist och offpist. Hyrbil är såklart en fördel om man vill vara fri och lättrörlig men bussar och tåg tar dig mellan alla områdena.

Sofia Berglund
Sofia Berglund (Gäst)
2018-12-12
Zillertal, ett skidort där du får lite av allt. Det var det första intrycket jag fick när jag kom dit. Även att det var så otroligt fint där, jag njöt verkligen av den fina utsikten när jag åkte upp i första liften. Långa fina backar, som passar både erfarna och oerfarna åkare, då det finns både branta och flackare backar. Vilket är bra, då man inte behöver utgå ifrån om man är bra på skidor eller inte. Åk till Zillertal även om det är första gången du åker skidor. Den stora variationen i skidorten är som sagt positiv. Medan några åker i hoppen längst uppe på toppen, kan några ta ett långt fint åk enda ner till dalen. Det finns lite av varje, området passar alla. Om man inte är den personen som åker upp och ner för backarna konstant, kan man njuta av den fina utsikten och det stora utbudet av restauranger. Kan dock vara bra att tänka på att portionerna är mycket stora. Jag har ätit mat på cirkus tio restauranger där, och varje gång har portionerna varit gigantiska. Det är något att tänka på när man åker dit. Jag som åker mycket skidor, kan säga att jag även njöt av utsikten under skidåkningen, eftersom man kunde blicka ut över de fina bergen som solen lös på när man åkte också.

Jag har besökt Zillertal flera gånger, jag ska vara ärlig och säga att när det inte är soligt är det inte lika vackert. När det är molnigt får man inte ut så mycket av den skidorten. Backarna är inte lika fina, det blir snabbt stora snöhögar och isigt i backen. Även den fina utsikten försvinner, molnen täcker den och man vill se den fina vyn om man ska åka skidor i Zillertal. De flesta fördelar med skidorten försvinner när solen går i moln och vädret sviker en.

Det kostar pengar att åka skidor överallt. I Österrike får man lägga en liten extra slant om man vill åka skidor. Dock behöver man inte åka skidor för att besöka denna skidort, om man vill kan man strosa omkring och äta på restaurangerna, eller njuta av vädret som tidigare nämnt. Även om det är dyrare än vad det är i Sverige är det en helt annan upplevelse än Sälen i fjällen för här åker man på en annan höjd. Även att det finns 84 pister att ta sig ner från här, det är ett mycket stort utbud. Jag kan dock inte recensera boendet i Zillertal, då jag har bott i Uttendorf de gånger jag har varit där.

Sammanfattningsvis vill jag ge denna skidort en fyra, då det inte är den bästa skidorten eftersom den är beroende av vädret. Det finns fler fördelar än nackdelar därför får orten en fyra. Jag rekommenderar verkligen den fina skidorten, men åk dit när det är fint väder. Om vädret sviker en, kan man åka till någon annan skidort i närheten av Zillertal.

Carlssone
2018-03-06 (Ändrad: 2018-03-08)
Jag har haft den stora förmånen att bli uttagen som "Testpilot" för skidområdet Zillertal i Tyrolen, Österrike. Jag skriver område då det handlar om fyra större liftsystem och några riktigt små i dalgången med några sidodalgångar. De fyra stora systemen sitter inte ihop utan är separata system med skidbussar som sammanbinder dem och forslar skidåkare mellan systemen samt till och från hotellen. Själva dalen ligger på 600 möh medans själva skidåkningen sker från ca: 900 möh och uppåt vilket betyder att du får ta lift upp till basen av skidområdena.

Jag och min son spenderade fyra dagar i Zillertal var av två dagar åkte vi pist i Mayrhofen, en dag offpist i samma område och en dag offpist i ett litet system kallat Gerlossteiner. Min recension kommer därför bygga på Mayrhofen när det gäller piståkning. Mayrhofen har ingen jätte stor fallhöjd och besökarna är ganska många men det har väldigt effektiva liftar. Detta gör att trots att det är ganska långa köer i de populäraste liftarna blir aldrig kötiden irriterande lång. På morgonen är pisterna fint preparerade men med många skidåkare och effektiva liftar blir det trångt i vissa pister och rejält uppkörda efter lunch. Men om du håller dig ifrån de populäraste pisterna hittar du nästan orörd pist långt in på eftermiddagen.

När vi var i Zillertal hade de inte haft ett riktigt snöfall på 10 dagar vilket gjorde att all offpist bredvid liftarna var uppkörd men efter ett snö fall finns väldigt mycket lättåtkomliga ytor att nå direkt från liftarna. Om man som vi är beredd att hika 15-30 min. finns orörda ytor kvar också efter 10 dagar. Terrängen är varierad och passar allt från nybörjare till duktiga och vana offpiståkare. Det lilla jag han se av Gerlos verkade de ha samma möjligheter där. En klar fördel som jag upplevde det är att de flesta andra som besöker Mayrhofen mest är där för att åka pist.

Om man istället vill satsa på längre turer med eller utan start från liftar är möjligheterna nästan oändliga. Zillertal är stort och här finns troligt mycket fin åkning för toppturs entusiasten. Jag såg massor av möjligheter för 1-2 timmars turer från toppen av liftarna. Skall du gå hela vägen för egen maskin bör du ta dig upp i någon av sidodalgångarna för att slippa onödigt långa anmarscher innan du vunnit tillräcklig höjd.

Det stora utbudet gör ju att alla hittar bra åkning oavsett kunskapsnivå vilket gör att det passar för både familjer och kompisgäng.

Som ni läser ovan är jag väldigt nöjd med skidåkningen i Zillertal men jag har ändå inte givit området en femma i betyg, varför? Nummer ett är skidbussarna som jag tycker funkar dåligt. Om jag jämför med till några andra skidorter jag varit i med skidbuss förbindelser går det ständigt skidbussar så det är bara att ställa sig och vänta och efter en kort stund dyker det upp en buss som inte följer ett speciellt skema utan bara rullar på så fort det går från morgon till kväll. Här i Zillertal var det busstider som gällde vilket ledde till att vissa bussarna stod på ändstationerna och väntade i 10-15 min innan de åkte, på en tur som tog 20 min ToR. Varför? Bussarna gick också bara förmiddag och eftermiddag med en paus på 3,5 timmar mitt på dagen.

Nummer två är den mycket kraftigt trafikerade väg som går genom dalen. För oss som bodde en bit från systemet mitt i dalen var det som att spendera semestern bredvid en huvudled in till en storstad. Jag diskuterade detta med vår guide och han ansåg att detta var den största utmaning som området hade att lösa. Det är inte roligt att gå längs ett pärlband av bilar för att ta sig till snabbköpet eller puben.

Jag upplevde inte heller den där mysiga skidortskänslan och det tror jag beror på att skidåkningen inte går hela vägen ner till dalen, ett högst subjektivt argument men så kände jag. Detta och problemet med vägen råder man säkert lätt bot på om man hittar ett mysigt boende i någon av sidodalarna. Ger man sig tid att leta upp rätt boende och du har egenbil kan jag mycket väl tänka att Zillertal förtjänar ytterligare en stjärna.
Grodan
2018-02-28
Som nyanländ till ett nytt skidområde så är det lätt att begå misstag, körde första och sista dagen i Penken (hyrde skidor till döttrarna där) galet med folk.

Dom andra dagarna tillbringades i området kring Ubergangsjoch och Isskogel som var betydligt trevligare. Lätt tillgänglig offpist och bra pister, läste någonstans att offpisten får man ha mer eller mindre för sig själv han som skrev detta ljuger. Rackarns vad fort ett berg kan bli uppkört, kul dock så länge det varade...

Hotel Eder kan varmt rekommenderas dock så är väl inte byn i Ramsau direkt fartfylld men vad gör väl det då man ändå skall stå på skidor och inte shoppa. Den lokal brygda Zillertal pilsnern kan dock varmt rekommenderas.

Med Zillertal Superskipass så är alla skidbussar inkl tåg gratis och det finns många fler skidområden att testa än de jag hann med under veckan. Kan dock vara lite lurigt att läsa tidtabell och bussarnas märkningar...tro mig ;)

Ps fet lagg ryms inte i liftarnas skidholkarna


svenski
2008-05-09
Till Zillertal kan alla åka, precis alla... det finns all åkning där, du kan åka dit för att pumpa puder i en vecka, köra i en proffsig park med grymma hopp, åka slalom i väldigt branta långa backar, ha en vår säsong eller en midvinter säsong, beror på hur högt upp på berget du är..

bila från sverige till Zillertal o sova bra, äte gott o må riktigt bra i en vecka går på runt 8 tusen, men det är så lätt värt det om man inte har åkt annat än i våra svenska värdelösa backar som i åre eller vemdalen.. så sjukt skön åkning.. fem tummar upp !

Bolling
Bolling (Gäst)
2008-02-25
Har vart i Zillertal ca 6-7 gånger... ska dit nu igen på lördag. En mycket bra dal där det alltid går att hitta bra åkning.

+för lättillgänglig offpist och att tåg och buss är gratis.

-för vissa av omådena tex zell am ziller där allt går ut på att åka lift.
finns annars sjukt mycke guldkorn.

+för att priserna är humana.

+för snitchel.

-för snitchel efter 2veckor.
kan varmt rekomendera hela dalen och att pröva alla systemen.

+för att systemen är moderna (om man jämför med många andra i alpena,.

+för eget bryggeri i dalen vilket gör att ölen är billig.

+bra park i mayerhofen.

-för att det e sjukt mycket folk i samma lift på morgonen i mayerhofen.

jontich
2007-05-21
Va där våren 06 det e sjuk bra åkning där.. mycket offpist områden som e helt orört! jag ska ditt i år igen, och det kommer säkert hända fler gånger!

Linus K
Linus K (Gäst)
2005-07-21
Spenderade säsongen 05 i Zillertal (Fügen). Var mycket nöjd med den lättillgängliga offpiståkningen. Man behöver ofta inte gå långt för att få orört puder. De flesta åkarna i dalen består av tyskar och holländare som helst stannar i backarna.

Vi har mängder med bilder och filmer från vår resa på vår resesite: http://zillertal.digitalfox.se

kr123
kr123 (Gäst)
2020-02-12
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Rulas ofta inte efter nysnö.
Tjänsten mycket dålig

Mest populära foto

Åkare: Øyvind Svendsen Foto: Svein Olav Aalgaard

Pistkarta

Pistkarta Zillertal

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer